ABD-TÜRKİYE İLİŞKİLERİNİN 2019 KARNESİNİ YAYINLADI

Türk-Amerikan İş Adamları Derneği (TABA-AmCham), Türkiye-ABD ilişkileri açısından epey hareketli geçen 2019 yılını değerlendiren bir almanak yayınladı.

ABD-TÜRKİYE İLİŞKİLERİNİN 2019 KARNESİNİ YAYINLADI
ABD-TÜRKİYE İLİŞKİLERİNİN 2019 KARNESİNİ YAYINLADI

Türk-Amerikan İş Adamları Derneği (TABA-AmCham), Türkiye-ABD ilişkileri açısından epey hareketli geçen 2019 yılını değerlendiren bir almanak yayınladı. İşte ABD-TÜRKİYE ilişkilerinin 2019 yılı…  
Türkiye'nin GTS (Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi) Programından Çıkarılması 

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump, Türkiye'nin ekonomisinin artık geliştiğini belirterek, bazı ürünlerin ABD'ye gümrüksüz girişine imkan sağlayan ve gelişmekte olan ülkelere sunulan "Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi (GTS) Programından Türkiye'yi ve Hindistan'ı çıkarmak istedi.

Bunun için Kongre'ye iki mektup gönderen Trump'ın amacını ve Türkiye'ye etkilerini Ekonomist-Yazar Mustafa Sönmez Euronews Türkçe'ye değerlendirdi.

İhracat konusunda Hindistan'ın tıpkı Çin gibi ABD'ye ekonomik bir tehdit oluşturduğunu ve bu nedenle listeden çıkarılmak istendiğini ancak Türkiye'nin böyle bir durumu olmadığını ifade eden Sönmez, Trump'ın bu adımının daha ziyade siyasi olduğunu belirtti.

08.03.2019

Pentagon: “Türkiye Rusya'dan S-400 Alırsa Sonuçlar Ağır Olur”

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Charles Summers, Türkiye'nin Rusya'dan S-400 hava savunma sistemleri almasının iki ülkenin askeri ilişkileri açısından ağır sonuçları olacağını söyledi.

Sözcü Summers, bu durumda Türkiye'nin ABD'den F-35 ve Patriot hava savunma sistemi almasının söz konusu olmayacağını dile getirdi.

Summers, Pentagon’da düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Summers, "Türkiye, S-400'leri alırsa bunun askeri ilişkilerimiz bakımından ağır sonuçları olur. F-35 ve Patriotları almaları söz konusu olmayacak." ifadelerini kullandı.

Ağır Sonuç: “Türkiye'ye F-35 ve Patriot Yok”

Bir gazetecinin, "Bir NATO müttefikine yönelik 'Ağır sonuçları olur.' ifadesi ile ne demek istiyorsunuz?" sorusuna ise Summers, önceki sözlerini tekrarlayarak, "F-35 ve Patriotları alamayacaklar, bunu kastediyorum." diye yanıt verdi.

21.03.2019

Washington Türkiye için hazırlanan F-35’leri Gözden Geçiriyor: “Teslimat Askıya Alınabilir”

Amerika Birleşik Devletleri Türkiye için üretilen F-35 savaş uçaklarının teslimat hazırlıklarını durdurabilir! Reuters'a konuşan ABD’li yetkililer Türkiye'nin hem Rus S-400 füze sistemini hem de Amerikan F-35lerine sahip olamayacağını ifade etti. ABD Savunma Bakanı Yardımcısı ve Uluslararası Güvenlik İlişkileri Sorumlusu Katie Wheelbarger S-400'ün bir bilgisayar olduğunu, F-35'in de aynı şekilde bir bilgisayar olduğunu kaydederek "Kendi bilgisayarınızı rakibinizin bilgisayarına bağlamazsınız ve biz de tam olarak bunu yapmamaya çalışıyoruz" dedi.

11.04.2019

ABD Kongresine “Ermeni Soykırımı” Tasarıları Sunuldu

ABD Temsilciler Meclisi ve Senatosuna, 1915 olaylarının "Ermeni soykırımı" olarak tanınmasına ilişkin birer karar tasarısı sunuldu.

Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitesi Başkanı ve California vekili Demokrat Adam Schiff'in sunduğu karar tasarısında, "Temsilciler Meclisi'nin Ermeni soykırımını tanımayı ve anmayı ABD politikası olarak gördüğü" ifade edildi.

11.06.2019

Türkiye'ye Yaptırım Çağrısı İçeren S-400 Karar Tasarısı ABD'de Kabul Edildi

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Temsilciler Meclisi Türkiye'nin S-400’leri alması halinde F-35 programından çıkartılmasını ve ABD'nin Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Etme Yasası (CAATSA) yaptırımlarının devreye girmesini öngören karar tasarısını oy birliğiyle kabul etti.

F-35 meselesine ilişkin “ABD-Türkiye İttifakına Yönelik Endişelerin İfade Edilmesi” başlıklı kararda Türkiye'ye Rus silahları satın almasından vazgeçmesi ve T.C. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a da ABD-Türkiye ilişkilerini riske atabilecek şekilde Rusya ile askeri ilişkiler geliştirmekten kaçınması çağrısı yapılıyor.

29.06.2019

Trump-Erdoğan Zirvesinden Çıkan Sonuç Ne? Uzmanlar Görüşmeyi Değerlendirdi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump, Japonya'nın Osaka kentinde düzenlenen G20 Liderler Zirvesi kapsamında bir araya geldi.

Erdoğan, Trump ile ikili görüşmesinde, S-400'lerin Türkiye'ye gelmesi durumunda yaptırım iddiaları hakkında konuştuklarını söyledi. Erdoğan, S-400 - F-35 gerginliği nedeniyle gündeme gelen ABD'den Türkiye'ye yönelik yaptırım iddialarına ilişkin, "Sayın Trump bugün bu konuya açıklık getirdi. Böyle bir şeyin olmayacağını da kendisinden özellikle dinlemiş olduk." şeklinde konuştu.

03.07.2019

Erdoğan'ın “Güvence” İfadesine Rağmen ABD'den S-400 Yaptırımı Sinyali; "Türkiye'nin Her İki Sisteme Sahip Olmasına İzin Verilmeyecek."
 
Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Türkiye arasında Japonya'daki G20 Zirves'nde “uzlaşıldığı mesajları verilen”' S-400 yaptırımı konusunda Washinton'un kararlı olduğu belirtiliyor.
Amerikalı hükümet yetkilileri, Washington yönetiminin T.C. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ABD Başkanı Donald Trump'ın güvence verdiği ifadesine rağmen Ankara'ya yaptırım uygulamaya hazırlandığını dile getirdi.

Erdoğan, Trump ile Japonya'nın Osaka kentindeki görüşmesinin ardından Washington'ın Türkiye'ye yaptırım uygulamayacağını, bu konuda güvence verildiğini söylemişti.

Aynı kaynaklar, Rus hava savunma sistemi S-400'lerin teslimatının başlamasının ardından NATO müttefiki Türkiye'nin F-35 programından çıkarılmasının beklendiğini de aktardı.

16.07.2019

Trump'tan Ankara'ya S-400 Tepkisi: "ABD Türkiye'ye F-35 Savaş Uçaklarını Satmayacak"

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump, S-400'ler konusunda Türkiye'ye adil davranılmadığını söyledi. Trump Beyaz Saray'da gazetecilere yaptığı açıklamalarda Ankara'nın ABD'den Patriot almak istediğini ancak Washington'ın buna yeşil ışık yakmadığını belirtti.

Trump, Barack Obama döneminde Türkiye'ye Patriot'ların satılmamasının yanlış olduğunu, bununla beraber, Rusya'dan S-400 alması gerekçesiyle Türkiye'ye F-35 savaş uçaklarını satmayacaklarını söyledi.

Trump, Rus hava savunma sistemi S-400'lerin alımı sebebiyle Türkiye ile olan durumun "çok karışık ve zorlu" olduğunu dile getirdi. ABD Başkanı, Ankara'daki yetkililerle konuşmaya devam ettiğini kaydetti.

18.07.2019

Trump: “S-400 Konusunda Türkiye'ye Şu An Yaptırım Düşünmüyorum”

Trump, Beyaz Saray'da gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevapladı. Oval Ofis'te konuşan Trump, "Türkiye'ye yaptırım getirecek misiniz?" sorusuna, "Hayır. Şu an Türkiye'ye bir yaptırım arayışında değilim" yanıtını verdi.

Trump'ın bu açıklamasından bir gün önce ABD Savunma Bakanlığı Türkiye'nin Rusya'dan S-400 savunma sistemi alması sonrası Ankara'nın F-35 programından çıkarılma sürecinin resmen başladığını duyurdu. Pentagonla aynı gün, Beyaz Saray'dan da "Türkiye'nin S-400 satın alması F-35 programına katılımını imkansız kılıyor" açıklaması geldi.

22.08.2019

Türkiye: “Güvenli Bölgeye İlişkin Planın Birinci Aşamasının Başlatılmasında Anlaşma Sağlandı”

Türkiye ve ABD, Suriye sınırında güvenli bölgenin oluşturulmasına ilişkin planın birinci aşamasının bu günden itibaren başlatılmasında mutabık kaldı. ABD, planın sınır güvenliği dışında IŞİD ile mücadelenin sürdürülmesini güvence altına alma ve koordine edilmeden yapılan askeri operasyonların da asgari düzeye indirilmesini sağlayacağını bildirdi.

Milli Savunma Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamaya göre görüşmede, Bakan Akar Suriye'de Fırat'ın doğusunda güvenli bölgeye ilişkin bilinen görüş ve beklentileri ifade ederek, söz konusu bölgenin takvimde belirlenen esaslar çerçevesinde zaman kaybetmeksizin oluşturulması gerektiğini vurguladı. Görüşmede, planlamanın ileriki aşamalarını ele almak amacıyla askeri heyetlerin en kısa zamanda Ankara'da tekrar bir araya gelmesi kararlaştırıldı.

28.08.2019

ABD Dışilişkiler Komitesinden Trump'a “Türkiye'ye Yaptırım Uygula” Çağrısı

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Temsilciler Meclisi Dışilişkiler Komisyonu, Rus hava savunma sistemi S-400'lerin ikinci batarya malzemelerinin Türkiye'ye sevkiyatının başlaması sonrası ABD Başkanı Donald Trump'a yaptırım çağrısı yaptı.

Dışilişkiler Komisyonu, salı günü sosyal medya paylaşımında "Başkan Trump, Türkiye'ye S-400 hava savunma sistemi alımı nedeniyle ABD yasalarının gerektirdiği gibi yaptırım uygulamalısın. Türkiye çıkarlarına en iyi şekilde ABD ortaklığı ile hizmet edebilir, Kremlin ile değil." ifadelerini kullandı.

07.10.2019

Trump: “Türkiye Belirlediğim Sınırların Dışına Çıkarsa Ekonomisini Mahvederim”

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Trump, Türkiye'nin 'sınırı aşan' bir hamlede bulunması durumunda ülke ekonomisini tamamen mahvedeceği tehdidinde bulundu. Başkan Trump daha sonra yaptığı başka bir açıklamada ise "Türkiye'ye, ABD'nin Suriye'de insancıl olmayan bir uygulama görmesi durumunda ekonomilerinin büyük zarar göreceğini söyledim" dedi.

Türkiye'nin Suriye'nin kuzeydoğusuna operasyon planladığını açıklamasının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la görüşen Trump, Suriye'den çekileceklerini ve bölgedeki tutuklu IŞİD savaşçılarıyla Türkiye, Avrupa, Rusya ve Kürtlerin ilgilenmesi gerektiğini yazmıştı.

Trump bu paylaşımlarından bir kaç saat sonra da Türkiye'nin kendi belirlediği sınırları aşamayacağı yorumunda bulundu.

Sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada Trump, "Daha önce de açık bir şekilde söylediğim gibi, tekrar ediyorum, eğer Türkiye benim müstesna ve eşsiz bilgeliğimle belirlediğim sınırların dışına çıkarsa (daha önce yaptığım gibi) Türkiye ekonomisini mahvederim. Türkiye, Avrupa ve diğerleri ile birlikte IŞİD savaşçıları ve ailelerine nezaret etmek zorundalar. ABD IŞİD halifeliğini tamamen ele geçirme dahil kendisinden beklenebileceklerin çok daha fazlasını yerine getirdi. Bazıları çok zengin olan bölge ülkelerinin kendi topraklarını koruma vakti geldi. ABD muhteşemdir" sözlerini kullandı.

07.10.2019

Pentagon: “Türkiye'ye Keşif ve Gözlem Verilerinin Sağlanması Durduruldu”

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Türkiye'nin Birleşik Hava Operasyonları Merkezi tarafından Suriye'de Hava Görev Emri'nden çıkarıldığını, Türkiye'ye keşif ve gözlem bilgilerinin verilmesinin durdurulduğunu açıkladı.

Pentagon Sözcüsü Yarbay Carla Gleason, yaptığı açıklamada "Türkiye, Birleşik Hava Operasyonu Merkezi tarafından Hava Görev Emri'nden çıkarıldı, Türkiye'ye keşif ve gözlem verilerinin sağlanması durduruldu." ifadelerini kullandı.

"Bunun hava sahasını Türkiye'ye kapatmak anlamına gelip gelmediği"ne ilişkin soruya Gleason, "Teknik olarak bu anlama gelmese de bir hava unsuru Hava Görev Emri'nden çıkarıldığında söz konusu bölgede koordinasyonsuz uçması neredeyse imkansız hale geliyor." yanıtını verdi.

"ABD askerleri Türkiye'nin önünde durmayacak"
Diğer taraftan, ABD Başkanı Donald Trump'ın Türkiye'nin muhtemel operasyonu öncesinde Amerikan kuvvetlerinin bölgeden çekileceğine ilişkin kararını AA muhabirine değerlendiren bir savunma yetkilisi ise ABD askerlerinin, askeri olarak Türkiye'nin önünde durmayacağını ifade etti.
Yetkili, Türkiye'nin adımının başka sonuçları beraberinde getirebileceğini iddia etti.

Pentagon Sözcüsü Jonathan Hoffman, Pentagon'un Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyine yönelik muhtemel operasyonuna destek vermeyeceğini ve parçası olmayacağını ifade ettiğini açıklamıştı.

08.10.2019

Senatör Graham'dan Ankara'ya “Cehennemden Çıkma” İkinci Yaptırım Tehdidi

Türkiye'nin Suriye'ye yapmayı planladığı operasyona karşı gösterdiği tepkiyle öne çıkan Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham, Ankara'yı yine yaptırımla tehdit etti.

"Eğer Türkiye, Suriye'nin kuzeyine girerse, bunu Kongre'nin cehennemden çıkma yaptırımları takip edecektir. Kapsamlı, derin ve yıkıcı yaptırımlar."

Temsilciler Meclisi Başkanı Demokrat Nancy Pelosi de yaptığı yazılı açıklamada kararın bölgenin güvenlik ve istikrarına tehdit oluşturduğunu, İran ve Rusya'ya tehlikeli bir mesaj gönderdiğini ve müttefiklerimize ABD'nin artık güvenilir bir ortak olmadığını gösterdiğini vurgulayarak Trump'ı bu tehlikeli karardan geri dönmeye çağırdı.

10.10.2019

Kuzey Suriye'den Çekilme Kararı Sonrasında Trump'ın Türkiye İle Olan İş İlişkileri Tekrar Gündemde

Başkan Donald Trump'ın Pazar gecesi geç saatlerde ABD askerlerini Kuzey Suriye'den çekme kararı, Kongre'deki Cumhuriyetçilerin ve Demokratların sert tepkilerine yol açtı. Aynı zamanda Amerika'nın tüm dünyadaki müttefikleri arasında da alarm çanlarını çaldırdı.

Trump, ABD’nin bölgedeki askeri müdahalesine son verme vaadinin bir parçası olarak bu kararı savunurken, ülkesindeki sadık destekçileri bile bunun Türkiye'ye büyük bir askeri harekata yeşil ışık yaktığı konusunda uyardı. Oradaki Kürt azınlık, IŞİD ile mücadelede ABD'nin önemli bir müttefikiydi. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın hedefi konumunda.

15.10.2019

ABD'nin Türkiye Yaptırımları Neleri Kapsıyor?

Trump'ın Twitter hesabından duyurduğu ve Suriye'nin istikrarsızlaşmasında katkısı olduğu öne sürülen kişi ve kurumlara yönelik uygulamaya koyacağı yaptırımların bir kısmı şöyle;

Türkiye'nin eski ve mevcut hükümet yöneticilerinin ABD'deki mal varlıklarının dondurulması, el konulması.
Çelik ithalatı için gümrük vergisinin yüzde 50'ye çıkarılması ve bunun mayıs ayından geçerli olmak üzere yürürlüğe girmesi.
ABD Ticaret Bakanlığı öncülüğünde Türkiye ile 100 milyar dolarlık ticaret anlaşması yapılmasına ilişkin yürütülen müzakerelerin ivedilikle durdurulması.
ABD Hazine Bakanlığı, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'i yaptırım listesine aldı.
ABD Hazine Bakanlığı, Türk Milli Savunma Bakanlığı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığını yaptırım listesine ekledi.
ABD Hazine Bakanlığının belirlediği finansal kurumlara kısıtlama getirilebilecek.
Suriyeli mültecileri zorla geri döndürmek isteyen, siyasi çözümü destekleme çabalarını engelleyen ya da kesintiye uğratan eylemleri destekleyen ya da yapan kişiler de yaptırımlardan etkilenecek.
16.10.2019

İbrahim Kalın: “ABD'nin Yaptırımlarına Misliyle Karşılık Veririz”

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın Türkiye’nin Esad rejimiyle resmi olarak bir görüşme, teması olmadığını belirtti ve ABD’nin yaptırım kararına misliyle karşılık verileceğini söyledi.

"Esad rejimiyle bir temas kurulup kurulmadığına ?" ilişkin bir soru üzerine Kalın, "Bizim Esed rejimiyle resmi olarak bir görüşme, temasımız yok." dedi.

ABD’den olası yaptırımlarla ilgili olarak ise Kalın: "Misliyle karşılık veririz. Onların bir çalışması varsa, elbette Türkiye Cumhuriyeti bunu karşılıksız bırakmayacaktır" ifadesini kullandı.

 Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın’ın toplantısından satırbaşları kısaca şöyleydi:
-"Barış Pınarı Harekatı, birçok oyunu eş zamanlı olarak bozmuştur."

-"Amerika'daki Evanjelik kitlenin PYD/YGP'yi savunur hale gelmesi yakın siyasi tarihin en büyük ironilerinden bir tanesi."

-"Suriye'de ayrılıkçı gündemi olan Marksist, Leninist bir terör örgütünü Teksas'taki Utah'taki bir Evanjelistin savunuyor olması, bunu da oradaki Hristiyanları koruma güdüsüyle yaptığını iddia etmesi gerçekten çok ilginç bir duruma işaret.”

-"(Münbiç'teki gelişmeler) Orada Amerikan bayrağının yerine Rus bayrağının geçip, PYD/YPG'nin, bir başka gücün kontrolü altında olması kabul edilebilir bir şey değil."

-"(PYD/YPG) Bugüne kadar Amerikan himayesinde, Amerikan bayrağı altında buraları adeta talan eden, kendi kendilerine buraların hükümdarlığını ilan eden örgütler artık bu rahatlığı bulamayacaklardır. Türkiye bu konuda son derece kararlıdır."

-"Yarın Sayın Cumhurbaşkanımızın, ABD Başkan Yardımcısını kabul etmesi planlanmakta. Şu anda bir değişiklik öngörülmüyor."

-"Barış Pınarı Harekatı hedeflerine ulaşana kadar, hız kesmeden devam edecektir."

-"Biz 4 milyona yakın Suriyeli mülteciye ülkemizde ev sahipliği yaparken, yaklaşık 3 milyona yakın Suriyeli'ye de Suriye tarafında yardım ediyoruz. Yani 7 milyona yakın Suriyeli, Türkiye'nin koruması altında bulunuyor. Bu Suriye nüfusunun yaklaşık üçte birine tekabül ediyor. Bunu yapabilen başka bir ülke var mı?"

-"(Suriye) Oradaki demografik yapıyı bozan ne Türkiye'dir ne de Barış Pınarı Harekatıdır. Demografik yapıyı bozan YPG/PYD'nin kendisidir."

23.10.2019

ABD Başkanı Trump: “Erdoğan Doğru Olan Yaptı, Türkiye'ye Uygulanan Yaptırımlar Kalktı”

ABD Başkanı Donald Trump, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ülkesi adına doğru olanı yaptığını belirterek, ABD'nin Orta Doğu'da farklı bir yolda ilerleyeceğini kaydetti. Trump, Türkiye'ye uygulanan yaptırımların kaldırılması için talimat verdiğini de açıkladı.

Trump'ın açıklamalarının hemen ardından ABD Hazine Bakanlığı'nın internet sitesinde Türkiye Maliye Bakanlığı ve Savunma Bakanlığı'na uygulanan yaptırımların kaldırıldığı ifadeleri yer aldı. Açıklamada ayrıca Türkiye İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Enerji Bakanı Fatih Dönmez'e olan yaptırımların da kaldırıldığı belirtildi.

Suriye konusunda Beyaz Saray'da önemli açıklamalar yapan Başkan Trump, Türkiye'nin Suriye'de kalıcı ateşkes sözünü verdiğini hatırlatarak ABD'nin bu sebeple son dönemde Ankara'ya uyguladığı yaptırımları kaldırdığını belirtti. Trump, "Bizi mutlu etmeyen bir gelişme yaşanmadıkça, yaptırımlar kalkacak." diye konuştu.

26.10.2019

ABD'li Yetkili: Washington Hala Türkiye'yi S-400'lerden Vazgeçirmeye Çalışıyor

Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) görevli bir yetkili Washington yönetiminin Türkiye'yi Rus yapımı S-400 Hava Savunma Sistemleri'nden vazgeçirmek için hala Ankara ile diyalog halinde olduğunu söyledi.

Adı gizli kalmak koşuluyla Reuters'e konuşan ABD Dışişleri Bakanlığı görevlisi "Bu sistemlerin kapatılması, geri gönderilmesi ya da yok edilmesi... Türkleri S-400'lerden vazgeçirmek için hala çalışmalar yapılıyor." diye konuştu. Bu durumun ABD için sorun teşkil ettiğini belirten yetkili, "Ara buluculuk, farklı adreslerin bulunması ve uzlaşmacı tavır... Tüm bunlar ele alınıp değerlendiriliyor." dedi.

Amerikalı yetkililer temmuz ayında Türkiye'ye getirilen S-400 bataryalarının henüz açılmadığının da bilincinde olduklarını söyledi.

Rus yapımı S-400'lerin Ankara'ya teslimatı sonrası ABD Temsilciler Meclisi olağanüstü toplanmış ve Türkiye'nin F-35 projesindeki üyeliği askıya alınmıştı. ABD'de F-35 jetlerinin eğitimini alan Türk pilotlarsa Türkiye'ye geri gönderilmişti.

29.10.2019

Çavuşoğlu'ndan ABD'ye Ermeni Soykırımı Yasa Tasarısı Tepkisi: “Utanç Verici Bir Karar”

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'ndan Ermeni soykırımını tanıma yasa tasarısının Amerika Birleşik Devletleri (ABD)Temsilciler Meclisi'nde kabul edilmesine sert tepki gösterdi.

Çavuşoğlu "utanç verici bir karar" diyerek ABD'li vekilleri eleştirdi. Türkiye Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, kabul edilen Ermeni soykırımı yasa tasarısını "sıfır ve hükümsüz" olarak niteledi.

Bakan Çavuşoğlu, "Tarihi siyasete alet edenlerin bu utanç verici kararı; hükümetimizin ve halkımızın gözünde yok hükmündedir." ifadelerini kullandı.

02.11.2019

Başkan Trump: “Cumhurbaşkanı Erdoğan'la İyi İlişkilerimiz Var”

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 13 Kasım'da yapılması planlanan Beyaz Saray ziyaretinin gerçekleşip gerçekleşmeyeceğine ilişkin Trump, "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile iyi ilişkilerimiz var. (ABD ve Türkiye'nin Suriye'nin kuzeydoğusunda yaptığı anlaşma) Ateşkes çok iyi uygulandı." açıklamasında bulundu.

Trump, Suriye'deki ABD askerlerinin evlerine dönmesini istediğini vurgulayarak, "(Türkiye-Suriye sınırı) Sınırı başkaları kontrol etsin. Biz petrolü güvence altına aldık. Petrolü seviyorum. Kürtler ile çalışıyoruz. Türkiye ile çalıyoruz. Birçok ülke ile çalışıyoruz." ifadesini kullandı.

Kendisi hakkında açılan azil soruşturmasını da "düzmece" olarak nitelendiren Trump, "Yanlış hiçbir şey yapmamış bir başkanı azledemezsiniz." değerlendirmesinde bulundu.

04.11.2019

“Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Gezisini İptal Edebilir”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 13 Kasım'da yapılması planlanan ABD gezisini, Temsilciler Meclisi'nde kabul edilen 'Ermeni soykırımı' iddiaları nedeniyle iptal edebileceği belirtildi.

Reuters haber ajansına konuşan isminin açıklanmasını istemeyen üç Türk yetkili, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Temsilciler Meclisi'nin kararına tepki olarak Trump'ın davetini geri çevirebileceğini aktardı.

Erdoğan'ın gezisine ilişkin henüz son kararın verilmediğini belirten Türk yetkililer, Temsilciler Meclisi'nin kararının ziyareti gölgelediğini ve gezinin şimdilik 'beklemede' olduğunu söyledi. Yetkililer ayrıca, Suriye'nin kuzeyine yönelik operasyon ve Ankara'nın S-400 alımı nedeniyle ABD Kongresindeki 'öfkeye' rağmen Trump ile Erdoğan ilişkilerinin güçlü olduğunu dile getirdi.

ABD Temsilciler Meclisi Ermeni soykırımı iddialarını resmen tanıyan bir karar tasarısını kabul etmiş, tasarı 11'e karşı 405 oyla Temsilciler Meclisi'nden geçmişti.

İsa Kırım

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109