ABD Kongresi Obama’yı azledecek mi?

ABD Kongresi Obama’yı azledecek mi?

ABD Kongresi Obama’yı azledecek mi?
ABD Kongresi Obama’yı azledecek mi?

Cumhuriyetçi Partinin Temsilciler Meclisinde çoğunluğu ele geçirme olasılığının yüksek olduğu 2 Kasım Kongre seçimi yaklaştıkça, Cumhuriyetçi Kongrenin, ABD Başkanı Barack Obama’yı azledeceği iddiası tartışılmaya başlandı. Peki Cumhuriyetçilerin Obama’yı bakanlıktan alma şansları ne?


Cumhuriyetçi Partinin Temsilciler Meclisinde çoğunluğu ele geçirme olasılığının yüksek olduğu 2 Kasım Kongre seçimi yaklaştıkça, Cumhuriyetçi Kongrenin, ABD Başkanı Barack Obama’yı azledeceği iddiası tartışılmaya başlandı. Peki Cumhuriyetçilerin Obama’yı bakanlıktan alma şansları ne?

İddiayı ilk gündeme getiren The New Republic dergisi yazarı Jonathan Chait, ‘’Duyduk duymadık demeyin’’ başlıklı yazısında, ‘’Eğer, Cumhuriyetçiler, Temsilciler Meclisi çoğunluğunu ele geçirirlerse muhakkak Obama’yı azletmeye çalışacaklar.’’ diye yazdı. ‘’Ancak başaramayacaklar’’ diye devam eden Chait, Cumhuriyetçilerin azil gerekçesi bulmak için, Beyaz Saray’ın Pennsylvania ön seçiminde Senatör Arlen Specter’e karşı aday olmaması için Joe Sestak’a başka bir görev önerdiği iddiası gibi skandalları incelediğini iddia etti.

Chait’e ilk tepki National Review dergisi yazarı Jonah Goldberg’ten geldi. ‘’bahse girer misin?’’ başlıklı yazısında Goldberg, Chait’e, asla böyle bir girişimin olmayacağı üzerine 500 dolara bahse girmeye davet ederek, ‘’Eğer Cumhuriyetçiler gerçekten böyle bir girişimde bulunur da kaybedersem, benimki ülkeninkinin yanında küçük bir bedel olur’’ dedi.

Politico’nun önde gelen yorumcusu Ben Smith ise, Obama’nın azledilmesi girişimini uçuk bir olasılık olarak görmediğini yazdı. ‘’Temsilciler Meclisi Cumhuriyetçilerin eline geçerse, soruşturmalar dönemi açılacak. Ve Obama’nın azli, birçok Cumhuriyetçi milletvekilinin seçmenlerini memnun edecek.’’ diye kaydeden Smith, ‘’Ancak er ya da geç Cumhuriyetçi liderler, Bill Clinton’un azledilmesinin de çok yararlı sonuçlarını göremediklerini hatırlayacak’’ uyarısında bulundu.

‘’Outside the Beltway’’ yazarı Doug Mataconis ise, Cumhuriyetçi Parti liderlerinin ‘politik intihar’ anlamına gelecek böylesi bir girişime izin vermeyeceklerini savundu. ‘’Bill Clinton’un azledilmesinin 2000 yılında Al Gore’un seçimini engellediğine inanan Michele Bachmann gibi milletvekilleri var.’’ diye yazan Mataconis şöyle devam etti: Ancak Obama’da, Clinton’un ‘sorunları’ yok. Ve bugünkü Cumhuriyetçi liderler, Clinton dönemindeki Cumhuriyetçi lider Newt Gingrich gibi ‘bombalamayı’ seven politikacılar değil. Cumhuriyetçi Partideki marjinallerin sağda solda konuşmaları yetmez azletme girişimi başlatmaya…’’

Azil süreci nasıl işliyor?

Bir ABD Başkanının azledilmesi için öncelikle Temsilciler Meclisi Adalet Komitesinin bunu gündemine alması gerekiyor. Komite, başkanın işlediği iddia edilen suç ya da suçlarla fezleke ya da fezlekeler hazırlayarak Temsilciler Meclisi genel kuruluna sevkediyor. Bu fezlekelerden sadece bir tanesi bile çoğunluk oyuyla kabul edilirse Başkan azledilmiş oluyor. Ancak, Azil sürecinin yürürlüğe girebilmesi için Senato onayına gerek var. Senato, Temsilciler Meclisinin aldığı azil kararını, başkanlığını ABD Yüksek Mahkemesi Başkanının yaptığı özel bir oturumda görüşerek onaylıyor.

Temsilciler Meclisi iki başkan azletti

ABD tarihinde azil kararıyla koltuğunu kaybeden başkan yok. Ancak bugüne kadar iki başkan Temsilciler Meclisince azledildi. ABD Başkanı Bill Clinton, Monica Lewinsky skandalında gerçek dışı beyanlarda bulunduğu gerekçesiyle 19 Aralık 1998 tarihinde Cumhuriyetçi Parti çoğunluklu Temsilciler Meclisince azledilmiş ancak, ABD Senatosu 12 Şubat 1999 günü, Bill Clinton’un azledilmesi kararını onaylamayarak yürülüğe girmesini engellemişti. 1868 yılında dönemin başkanı Andrew Johnson da Temsilciler Meclisince azledilmiş ancak Senato tarafından bu karar onaylanmamıştı.

(FOTO: Turkish Journal)

Cemal DEMİR (New York)

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER