ABD Dışişleri Bakanı'na Lübnan'da 'Şok'

Tillerson Ortadoğu turunun Lübnan ayağında bir şok yaşadı.

ABD Dışişleri Bakanı'na Lübnan'da 'Şok'
 ABD Dışişleri Bakanı'na Lübnan'da 'Şok'

Tillerson Ortadoğu turunun Lübnan ayağında bir şok yaşadı.

İran destekli Hizbullah'ın siyasi müttefiki olan Lübnan Cumhurbaşkanı Aun, başkanlık sarayına girişte karşılamadığı ABD Dışişleri Bakanı'nı boş bir odada dakikalarca bekletti. Önüne bir bardak su bile konulmayan Tillerson'ın zor anları televizyondan canlı yayımlandı.
ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'ın Cumhurbaşkanı Mişel Aun tarafından ağırlanmasını izlemek için televizyonun başına geçen Lübnanlılar, başkanlık sarayına kimse tarafından karşılanmadan giriş yapan Tillerson'ı bir odada yalnız başına bekler halde gördü. Tillerson'ın boş bir koltukla baş başa dakikalarca beklerken boş koltuğun tarafında bir bardak su dururken ABD'li bakana su bile verilmemiş olması dikkat çekti. 
Tillerson yalnız başına ter dökerken nihayet Dışişleri Bakanı Cibran Bassil içeri girip ABD'li mevkidaşıyla el sıkıştı. Bunun da diplomatik normlara uygun olmadığı yorumları yapılırken ardından Hizbullah'ın siyasi müttefiki Aun'un da teşrif etmesiyle görüşme gerçekleşti.
'BİZDE HER ŞEY PROTOKOLE UYGUN, ABD'Lİ BAKAN ERKENCİ'
Cumhurbaşkanlığı Basın Sözcüsü Refik Çlela ''Diplomatik protokolden sapma yok. ABD'li bakan beklenenden bir kaç dakika erken geldi ve görüşme zamanında başladı. Girişte protokol müdürü tarafından karşılanıp selamlandı'' açıklaması yaptı.

'SICAK KARŞILAMA, AÇIK SÖZLÜ GÖRÜŞME İÇİN TEŞEKKÜR'

Dünkü Ürdün durağında İran'ın birliklerini ve milislerini Suriye'den çekmesi talebini tekrarlamış olan Tillerson, Aun'la görüşmenin ardından sarayın ziyaretçi defterine şunları yazdı:
''Cumhurbaşkanı sıcak karşılamanız, açık sözlü, dürüst, verimli görüş alışverişiniz için teşekkür ederiö. ABD özgür ve demokratik bir Lübnan için Lübnan halkının yanındadır.''



'İSRAİL'LE SORUNLARIN ÇÖZÜMÜNDE ROL OYNAYIN'

Lübnan Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamada ise Tillerson ile görüşmede İsrail'le kara ve deniz sınırlarıyla ilgili yaşadıkları sorunların çözümünde ABD ve BM'nin etkin rol oynamasını talep ettikleri, Lübnan'ın uluslararası toplumca tanınan sıırlarının dışında gözünün olmadığı ve sondaj yapmaya hazırlandığı karasularına yönelik İsrail'in iddialarını reddettiği ifade edildi.

Açıklamada Lübnan'nın güney sınırında sukuneti korumaya bağlı olduğu ve kimseyle savaş istemediği vurgulandı.

TILLERSON: İSRAİL YAPICI OLMALI

Tillerson ise daha sonra düzenlediği basın toplantısında, İsrail-Lübnan sınırında sukunet için her iki ülkeyle temas halinde olduklarını, Lübnan'dan karasularıyla ilgili talepte bulunmadıklarını, İsrail'le çözüm ararken İsrail'i yapıcı olmaya çağırdıklarını söyledi.

'HİZBULLAH SURİYE'DEN ÇEKİLSİN' TALEBİ

Ardından Hizbullah'a yönelik suçlamalara geçen Tillerson, İran destekli, Suriye'de hükümetin yanında savaşan Şii örgütün silahlanmayı ve yurtdışındaki faaliyetlerini sona erdirerek bölgede istikrar sağlanmasına yardımcı olmasını istedi.

'HİZBULLAH LÜBNAN VE BÖLGEYE TEHDİT'

ABD Dışişleri Bakanı şunları söyledi: ''Hizbullah sadece ABD için endişe kaynağı değil. Hizbullah'ın eylemleriyle büyüyen silah cephaneliğinin Lübnan'a istenmeyen ve yardımcı olmayan huzursuzluk getirmesinden Lübnan halkı da endişe duymalı. Hizbullah'ın bölgesel çatışmalara müdahil olması, Lübnan'ın güvenliğini tehdit ederken bölgede istikrarsızlaştırıcı etki yapıyor.''

SUUDİ VELİAHT PRENSİNİN ELİNDEN ZOR KURTULAN HARİRİ İLE DE GÖRÜŞTÜ

Tillerson, kasım ayında İran dini liderinin başdanışmanıyla görüşmesinin ardından Suudi Arabistan'a davet edilerek bir süre rehin alınıp istifaya zorlanan Lübnan Başbakanı Saad Hariri ve Hizbullah'ın müttefiki olan Meclis Başkanı Nebih Berri ile de biraraya geldi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109