700 yıllık Oğuz köyü! Burası tam bir Osmanlı açık hava müzesi...

700 yıllık Oğuz köyü! Burası tam bir Osmanlı açık hava müzesi...

700 yıllık Oğuz köyü! Burası tam bir Osmanlı açık hava müzesi...
700 yıllık Oğuz köyü!
Burası tam bir Osmanlı açık hava müzesi...
Oğuz boylarından Kızıklar tarafından yaklaşık 700 yıl önce Uludağ eteklerinde kurulan ve tarihi dokusuyla bugünlere kadar hiç bozulmadan gelen Cumalıkızık köyü, restore edilerek 3. bin yılda da yaşatılacak.

Tarihi evleri, ortasından su akan taş sokaklarıyla görenleri yüzyıllar öncesine götüren Cumalıkızık'ı 3. bin yıla taşımak amacıyla Bursa'nın merkez Yıldırım Belediyesi, İl Özel İdaresi ve TMMOB Mimarlar Odası Bursa Şubesi tarafından yürütülen proje kapsamında, köyde sit alanı içinde doku bütünlüğü ve karakteri bozulmamış evler, sokak ve meydanlar, 7 bölgeye ayrılarak aslına uygun şekilde restore edilecek.

Yıldırım Belediye Başkanı Özgen Keskin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin 4. büyük kenti Bursa'da 700 yıldır değişmeden bugünlere gelen Cumalıkızık köyünün, erken Osmanlı kırsal mimarisinin tek örneği olduğunu belirtti.

Cumalıkızık'ın, Osmanlı'nın ilk dönemlerinde kurulan 7 Kızık köyünden biri olduğunu, bu köylerden bugüne kadar gelen tek köyün Cumalıkızık olduğunu anlatan Keskin, ''İşte Cumalıkızık'taki güzelliği, özelliği yaşatabilmek ve 3. bin yıla aktarabilmek adına, belediye olarak bir model proje geliştirdik. Yaşayan Osmanlı köyü Cumalıkızık alt yapısı, meydanları, cumbalı evleri, kadının ayrı erkeğin ayrı çaldığı kapı tokmakları, sokaklarından sulama sularının aktığı özellikli bir yerdir'' dedi.

Keskin, belediye olarak vatandaşların buradaki evlerini dışarıdan hiç kimseye satmamalarını istediklerini, bu kapsamda onlara zaman zaman pansiyonculuk, işletmecilik eğitimleri verdiklerini belirten Keskin, şöyle devam etti:

''Köylüler el emeğiyle ürettikleri çeşitli yiyecekleri evlerinin önünde kurdukları stantlarda, köyü ziyarete gelen turistlere satıyorlar. Bunun yanı sıra fiziki bir çalışma yürütüyoruz. Bu kapsamda köyü 7 ayrı bölgeye ayırdık. Buradaki bütün evleri tek tek restore ediyoruz. Projeleri Anıtlar Kurulu'ndan geçirdikçe çalışmalar sürüyor. Dileğimiz buradaki 169 tane tescilli evin, restore edilmesi ve sonra bu güzelliğiyle özelliğiyle turizme açılması. Zaten şu haliyle de turizme açık olduğuna göre, ilerde dünyanın gözbebeği haline gelecek. zaten UNESCO, bizim projemizi dünyanın önemli 10 projesi arasına alma çalışması yapıyor. Cumalıkızık'taki 169 ev, ilk zamanlardaki gibi ama restorasyonları yapılmış olarak geleceğe intikal edecek. Restorasyon sonucunda tarihi evlerin yanı sıra köy meydanı, pazar alanı, otoparkıyla yaşayan bir Osmanlı açık hava müzesini gerçekleştirmiş olacağız.''

-''DÜNYANIN İNCİSİ OLACAK''-

Cumalıkızık'ta yürütülen projenin sadece fiziki bir proje olmadığına da değinen Keskin, şunları kaydetti:

''Aynı zamanda bir ruh da var projemizde. Safranbolu ve Beypazarı'nda olduğu gibi işletmeciler değil de köylüler tarafından işletilmesini istiyoruz. Zaten pansiyonculuk eğitimi vermemizdeki gaye de bu. Vatandaşlarımız evlerinden çıkmadan yapıyoruz restorasyonları. Maddi açıdan da vatandaşlarımızın sembolik katkıları var. Geri kalan masrafı biz ve proje ortaklarımız karşılıyor. Projemiz bittiğinde değil Türkiye'nin, dünyanın incisi olacaktır Cumalıkızık.''

Keskin, projenin maliyetinin 20 milyon liranın üzerinde bir paraya mal olmasının beklendiğini sözlerine ekledi.

AA

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109