Sektör Danışmanlık Firmaları
Yayınlama Tarihi 29 Nisan 2018
Telefon +90 (151) 972 92 90
Resmi Web Sitesi https://www.mergecanada.com
Merge Canada

65 Highland Cres  Kanada

TEL. : +90 (151) 972 92 90

https://www.mergecanada.com

EXPRESS ENTRY PROFILI NASIL DOLDURULUR

Canada Hukumeti Express entry sisteminin uglamasinda bazi degisklikler yapmistir

Yeni Degisiklikler

Kanada’da eğitim alarak puan kazanabilirsiniz.

Geçerli bir iş teklifi artık yalnızca bir yıla ihtiyaç duyuluyor ve bazı iş teklifleri artık LMIA ya sahip olmayı gerektirmiyor.

Bir iş teklifi almaniz durumunda elde ettiginiz puanlar değismistir.

Artık başvuru için 60 gün yerine, 90 gün zamanınız var.

1 Ocak 2015 itibariyle; Kanada'ya yetenekli bir göçmen olarak gelebilmeniz için; Express Entrysistemini kullanmak zorundasınız.

Bu işlem için; Yeterli olup olmadığınızı öğrenin ve eğer yeterli iseniz ,ucretsiz online Express Entry profile oluşturunuz.

Profilinizdeki bilgiler Kanada’ya göç edebilme niteliğinizin belirlenmesi için kullanılacaktır. Eğer nitelikliyseniz,diğer adayların da içinde bulunduğu bir havuza yerleştirileceksiniz ve birkaç faktör üzerinden derecelendirileceksiniz. En iyi adaylar başvuruya davet edilecek ve sonra, PR(daimi ikamet) için online olarak başvuruda bulunabilme hakkına sahip olacaklardır.

Başlamadan önce

1. Bir dil sınavı almaniz gerekecektir. Sinav sonuclari ile,Express Entry in parçası olan federal programlardan biri altında; Kanada’ya göç edebilecek nitelikte olup olmadığınız olculecektir.
2. Kanada dışında eğitim almışsanız, eğitim referanslarınızın ve bilgilerinizin Kanada standartlarına göre değerlendirilmesi istenebilir.
3. Çalışma tecrübenizin ve içinde bulunduğuz işin gerekliklerini ve türünü (eğer farklıysa da, Kanada’da olması planladığınız işin gerekliklerini) bilmeniz gerekir. Kanada'nın iş sınıflandırma sistemini (Ulusal Meslek Sınıflaması / NOC) üç federal programlardan birinde iş tecrübenizin geçerli olup olmadığını öğrenmek için kullanacaksınız.

İş unvanınızı, kodunuzu ve beceri türünüzü bulmak için
1.Adım: Yeterli olup olmadığınızı görün
Express Entry havuzuna girmek için gerekli kriterleri karşılayacak niteliğe sahip olup olmadığınızı görmek için online aracımız “Come to Canada”yı kullanabilirsiniz. Islem yaklaşık 15 dakika sürecektir.
Dil test sonuçlarınıza, yukarıda tanımlanan NOC (Ulusal Meslek Sınıflaması) beceri türü/seviyenize ve Eğitim Durumu Değerlendirme’ sine (ECA) ihtiyaç duyacaksınız.” Education Credential Assessment”
En sonda ise, ekranda bir referans numarası göreceksiniz, bu numarayı kaybetmemek üzere kaydedin/not alın. Bu numaraya profilinizi oluştururken ihtiyaç duyacaksınız.
2.Adım: Online Express Giriş profilinizi oluşturun
“Come to Canada” programından olumlu bir sonuç alırsanız, bu sonuç hesabınıza ayrıca gönderilecektir. Eğer hali hazırda bir hesabınız yoksa, bir hesap oluşturmanız gerekecektir. Ardından, aşağıdaki bilgileri de içeren bir Express Entry profili bilgileri dolduracaksınız. Gerekli bilgiler:
 Kimlik bilgileri,
 İletişim bilgileri,
 Ayrıntılı olarak eğitim bilgileri,
 İş deneyimi (tüm ayrıntılarıyla),
 Dil,
 Kanada'ya sizinle birlikte gelebilecek aile üyeleri (bakmakla yükümlü olduklariniz),
Ayrıca aşağıdaki bilgi ve belgelerede de ihtiyacınız olacak:
 Pasaportunuz veya Seyahat belgesiniz (veya bunlardan birine sahip değilseniz diğer ulusal kimlik belgeleriniz),
NOC unvan ve kodunuz,
Dil sınavı sonuçlarınız (IELTS, CELPIP veya TEF),
Eğitim Kimlik Bilgileri Değerlendirme sonucunuz varsa (bkz. Yukarıda açıklandı),
Kanada'daki bir işverenden yazılı iş teklifinizin bir kopyası, varsa bir tane,
Eyalet adaylığınızın bir kopyası, e-posta adresiniz varsa ve,
Kişisel başvuru kodunuz “Come to Canada” aracından alınır (eğer varsa). (Şuna benzer: JM1234567890. Sağladığınız cevapları hesabınıza girmek için kullanildiğindan, bu soruları bir daha cevaplamanıza gerek kalmayacaktir.
Express Entry profilinizi oluşturmak
1. Bir hesabınız yoksa hesap oluşturmak için talimatları izleyin. Sistem, her oturum açışınıza özel olarak kullanacağınız bir numara verecektir.
2. “Come to Canada” aracından kişisel referans kodunuz varsa, sorgu ekranında onu girin. Eğer bir kodunuz yoksa 3. Adıma gidin.
3. Kişisel bilgilerinizi, iş tecrübenizi, eğitimi bilgileri gibi temel bilgilerinizi girin
(Not: Profilden istediğiniz zaman çıkabilirsiniz, doldurduğunuz bilgiler kaydedilir. Eger Ekspres Entry Giriş profilinizi 90 gün içinde tamamlamazsanız, basvuruyu yapamazsiniz ve en baştan başlamanız gerekecektir.
4. Profilinizi online olarak gönderin.
( Üç göç programından en az birinin şartları da dahil olmak üzere ) ; Express Entry kriterlerini yerine getirirseniz, Express Entry aday havuzuna kabul edilirsiniz. PR için başvurmaya davet edilirseniz şayet, hangi tarihte hangi programın uygulanacağı konusunda bilgilendirileceksiz.
Önemli (!) : Express Entry profili oluşturmanız ve bunu göndermeniz daimi ikamet için başvuru yaptığınız ya da kesin olarak davet edildiğiniz anlamına gelmez. Eger basvuruya davet edilisseniz; PR(Kalici Vatandaslik) için daha fazla bilgi vermeniz gerekecektir.
Job Bank a Kayıt Olmak
Asagidaki ozellikleriniz yoksa ,Ekspres Giriş profilinizi bitirmek için Job Bank a kaydolmaniz gerekmektedir
 Geçerli bir iş teklifi ya da
 Bir Eyalet yada Teritory den alinmis adaylik
Kanada Job Bank beceri ve deneyimleriniz doğrultusunda siz ve Kanada’ da ki işverenler / işler arasında bir bağlantı saglayan kolay bir arastirma aracidir. Eğer 30 gün içinde Job Bank a kayıt olmazsanız; Express Entry profilinizin süresi dolacaktır.
Eğer Nitelikliyseniz:

Express EntryAday Havuzu
Eger yeterligi sağlamissaniz ,Express Entry aday havuzuna yerleştirileceksiniz. Hesabınızda sizi bilgilendirmek için gönderilmiş bir mesaj göreceksiniz.
Göçmenlerin Kanada'da gelişmesine yardımcı olmak için belirtilen faktörlere dayalı bir sıralama sistemi kullanılarak oluşturulan bir puan alacaksınız. Puanınız ne kadar yüksek olursa, PR için başvuru daveti almanız o kadar olası olacaktır. Havuzdaki adaylarina düzenli olarak başvuru davetiyesi yollanmaktadir . Express Entryhavuzuna kabul edilirseniz, PR için gerekli olabilecek her türlü ekstra belgeyi almaya başlamalısınız çünkü her an başvuru için davetiye alabilirsiniz.
Aşağıda belirtilen durumlarda, davet edilme şansınız artar. Bu durumlar:
 Bir Eyalet yada Teritory tarafindan aday gösterilmişseniz
 Kanada’ da ki bir işverenden geçerli bir iş teklifi almanız
Bu faktörlerden ekstra puan alırsınız.
Not: Durumunuzdaki değişiklikleri profil bilgilerinizde ayrıca güncellemelisiniz:
Örneğin, eğer:
İş deneyiminizde değişiklik olursa ,
Farklı bir dil sınavı sonucu alırsanız,
Daha fazla eğitim alırsanız,
Aile içi değişiklikler (çocuk doğması, boşanma),
Çocuklardan birinin yükümlülüğün kalkması (Bu süre zarfında 19 yaşına girseler dahi).
Başvuru İçin Davet Edilmek
Başvuru için davetiye alırsanız, PR a basvuruda bulunabilirsiniz. Eğer aşağıda belirtilen şeyleri yaparsanız ancak öyle davet edilebilirsiniz
Bir Eyalet yada Teritory tarafindan aday gösterilmiş olmak,
Beceri ve tecrübeleriniz doğrultusunda havuzda en üst sıralarda olmak.
Davet edildiyseniz, PR için online başvuru süresi 90 gün olacaktır.
Tüm destekleyici belgelerle eksiksiz bir başvuru göndermeniz gerekir yoksa başvurunuz reddedilir.
Başvurunuzu tamamladıktan ve online olarak gönderdikten sonra, bilgileriniz hızlı bir şekilde işlemeye başlanir. Çoğu başvuruyu Express Entry yoluyla altı ayda ya da daha kısa sürede işleme konur. (Bu süre, eksiksiz bir başvuruyu alındıgı andan itibaren başlar ve nihai bir kararın alındığı tarihte sona erer.)
Başvurunuzu işleme girmeden önce, (polis sertifikaları gibi) size sorulan tüm belgelerin kopyalarını başvurunuza eklemeniz gerekecektir. Başvurunuzun reddedilme ihtimalini ortadan kaldırmak için Express Entry havuzundayken bu belgelerden bazılarını hazırlamalısınız

https://www.mergecanada.com
Mehmet Nuri Yesilgoz
Licenced Immigration Consultant
ICCRC NO: R517776
DLI YE BAGLI BIR OKULDA OGRENCI OLMAK NEDEN ONEMLIDIR?
Uluslarasi Ogrenci statusunden Kanada da College okuyor ve Egitim Bakanligina bagli Il Egitim Mudurlugune bagli okullara cocugunuzu ucretsiz kayit yaptirmak istiyorsaniz DLI e ogrenci olmaniz sarttir.
Letter of acceptance from a Designated Learning Institution (DLI)
https://www.wrdsb.ca/r…/international/international-families
DLI Ne demektir?
Kanada Hukumetinin belirledigi ve tanimladigi okullardir.
PGWP ILE NE KADAR CALISABILIRIM?
1 yilik egitim: 1 yillik calisma izni.
2 yillik egitim : 2 yada 3 yillik calisma izni.
3 yillik egitim :3 yillik calisma izni.
4 yillik egitim :3 yillik calisma izni.
BEN INGILZICE BILMIYORUM YADA AZ BILIYORUM. CANADA DA COLLEGE OKUYABILIRIMIYIM?
Evet okuyabilirisiniz. Bir yada daha fazla donem Ingilzce egitimi aldiktan sonra mesleki egitimine devam edebilirisiniz
https://www.mergecanada.com.

BEN COLLEGEDE DIL EGITIMI ve SONRASINDA MESLEK EGITIMINE KAYIT YAPARSAM COCUGUM DEVLET OKULUNA UCRETSIZ GIDEBILIRIMI?
Evet gidebilir , Ancak Collegeden soyle bir yazi almaniz sarttir.
“Ogrencimiz okulumuzun Acedemic Ingilizce bolumune kayit yapmis olup,Acedemic Ingilizce sonrasi, okulumuzaki XYZ diploma programina gecis yapacaktir”. Eger bu sekilde yazimis bir yazi almazsaniz,malesef, cocugunuzu Collegedeki Acedemic Ingilizce egitiminiz boyunca ,devlet okuluna kayitini yapamazssiniz !
“English as a Second Language (ESL) programs must be followed by a degree or diploma program as indicated on your letter of acceptance from a Designated Learning Institution"
Programin Degree yada Diploma olmasina ozellikle dikkat ediniz.
https://www.wrdsb.ca/…/internation…/international-families/…
HANGI PROGRAM TURUNU ALIRSAM COCUGUM DEVLET OKULUNA UCRETSIZ GIDEBILIR?
Ontario da bir Collegin Certificate programina kayitli olmak cocugunuzu ucretsiz devlet okuluna gondermek icin yeterli degildir.Sizden istenen;diploma yada degree programina kayit olmus olmanizdir.Alacaginiz programin DLI baglantili bir Collegede olmasi cocugunuzun devlet okuluna kaydi icin on kosullardir.
https://www.mergecanada.com

CERTIFICATE PROGRAMINA KAYIT YAPTIM COCUGUMU DEVLET OKULUNA GONDERMEK ISTIYORUM ONERINIZ NEDIR?
Calisma iznine basvurunuz .Calisma izininiz ciktiktan sonra Work Permit categorisinden cocugunuzu ucretsiz devlet okuluna gonderebilirisiniz.
https://www.wrdsb.ca/r…/international/international-families
COLLEGE SONRASINDA COCUGUMU UCRETSIZ DEVLET OKULUNA GONDEREBLIRMIYIM?
PGWP sahibi olursaniz bu hakkiniz vadir.
COCUGUMU HANGI OKULA GONDEREBILIRIM?
Okula ogrenci yerlestirme adrese bagli olarak gerceklesmektedir.Egitim mudurlugu, cocugunuzun kaydini sizin sunacaginiz adrese en yakin ve icersinde ESL programi olan bir okula yapacaktir.
COLLEGEDE PROGRAM DEGISTIRMEK MUMKUNMUDUR?
College icersinde bir bolumden bir baska bolume geciste immigration yasalari acisindan bir sakinca yoktur.
https://www.mergecanada.com

BIR COLLEGEDEN BIR BASKA COLLEGE GECIS MUMKUNMDUR?
Bir Colegeden bir baska College geciste CIC nin bilgilendirilmesi sarttir.
https://www.canada.ca/…/se…/study-canada/change-schools.html
PROGRAM DEGiSTIRIKEN NELERE DIKKAT ETMELIYIM?
Programin acik olup olmadigina mutlak suretle dikkat ediniz.
BENIM ILETS ACDEMIC 6.0 PUANIM VARDIR? KANADAYA GELDIGIMDE PROGRAM DEGISTIRMEK ISTIYIORUM.BU MUMKUNMUDUR?
Bu mumkundur,Ancak eger alacaginiz program aciksa bunu gerceklesirebilirisiniz. O yuzden program degistirme planinizi cok onceden hayata geciriniz.
ALMAYI DUSUNDUGUM PROGRAMIN VIZE ACISINDAN ONEMI VARMIDIR? NELERE DIKKAT ETMELIYIM?
https://www.mergecanada.com
Vize konusunda dikkat edilmesi gereken konulardan biride,almayi dusundugunuz programin sizin mezuniyetinize uygun olmasidir.Soyleki, ITU makina muhendisligi bolumu mezunu bir arkadasin, graduate certiicate programi almasi vize alabilme acisindan daha dogru olacaktir.Ancak, ITU gibi iddali bir okuldan mezun olan bir kisinin bir/iki yillik bir diploma programina gelmek istemesi, vize acisindan istenmemektedir.
COCUGUM HANGI TARIHDE UCRETSIZ DEVLET OKULUNA GIDEBILIR?
Sizin Collegede egitime resmen basladiginiz gun, cocugunuzunda kendi okuluna resmen kabul edildigi gunudur.Oncesinde bu hakkiniz yoktur.
BEN COLLEGI BITIRDIKTEN SONRA COCUGUM DEVLET OKULUNA UCRETSIZ DEVAM EDEBILIRIMI?
PGWP uzerinden Work Permit elde etmisseniz bu categoriden cocugunuzu ucretsiz okula gonderebilrisiniz.
https://www.mergecanada.com
PGWP NE DEMEKTIR?
Mezuniyet sonrasi calisma hakkidir.
BEN COLLEGE OKURKEN CALISABILIRMIYIM?
20 saate kadar eğitim süresince , ve
Tüm zamanlı olarakta tatilerde(sömestir,yaz tatilleri kış tatilinde yada bahar tatilinde) çalışabileceksiniz.
https://www.canada.ca/…/study-can…/work/work-off-campus.html
BEN COLLEGE OKURKEN ESIM CALISABILIRMI?
Evet Open Work permit Categorisinden calisabilir.
http://www.cic.gc.ca/english/helpcentre/answer.asp…
COLLEGE UCRETLERI HAKKINDA BILGI VERIRIMISINIZ?
Her College in kendi web sitesinde bu bilgiyi bulmak mumkundur.Asagidaki linkten Conestoga Collegeinin fiyatlari hakkinda bilgi sahibi olabilirisiniz
https://international.conestogac.on.ca/…/international-fees…
COLLEGE YAPILMASI GEREKEN DONEMSEL ODEMELERIN TARIHLERINI BILIYORMUSUNUZ?
https://international.conestogac.on.ca/…/international-fees…
COLLEGE KABUL KOSULLARI NELERDIR?
Diploma,Transcript ve Pasportunuz certificali cevirisi ve alacaginiz programin ozel admission criterlerine uygunlugunuz.
COLLEGELERIN DIL KABUL CRITERLERI NELERDIR?
College lerde kayit yaptirmanin on kosullarindan biride,dil yeterlilik durumudur.Bircok college IELTS Acedemic sinav sonucunu istemektedir. Her bir programin requirement inin ozel olarak incelenmesi onemlidir Ancak,College bu konudada bir yontem gelistirmistir.Kendi bunyesinde en az iki aylik olmak kaydi ile dil programlari acmistir.Bu programi basari ile bitiren aday,sonrasinda programa drect kayit yapma sansi elde etmektedir.Dil programinin suresi sizin dil seviyenize gore degismektedir
COLLEGE KAYID ICIN HANGI DOCUMANLAR GEREKLIDIR?
Diploma,Transcript ve Pasapport unuz certificali cevirisi ve alacaginiz programin ozel admission criterlerine uygunlugunuz.
https://www.mergecanada.com
NIYET MEKTUBU NEDIR VE NASIL YAZILIR?
Vize memuruna kendinizi tanitacagiz size ozel bir mektupdur.Standarti yoktur kisiye ozel oldugundan ,her kisi mumkun oldugunca kendisi en iyi sekilde ifade etmelidir.
LETTER OF ACCEPTANCE HAKKINDA BILGI VERIMISINIZ?
Kayit oldugunuz okulun sizi ogrencilige kabul ettigine dair ve vize offisine verilmek uzere yazdigi kabul metubudur.
DIL OKULUNDA 6 AY DIL EGITIMI ALDIM.SIMDI DRECT OLARAK COLLEGEDE PROGRAMA BASLAMAK ISTIYORUM.BU MUMKUNMUDUR?
Baska bir kurulusta dil egitimi almissaniz ve sonrasinda Collegede meslek egitimi alcaksaniz,okul sizi herhalukarda bir dil sinavina alir ve alacaginiz sonuca gore seviyenize uygun bir kurdan Ingilizce egitimine baslarsiniz.Eger sinavi gecmisseniz tabiki programa drect baslarsiniz.
COLLEGE GELMEDEN ONCE DIL SEVIYEMI NASIL BELIRLEYEBILIRIM?
Bazi Collegeler bu konuda ogrenciye bir bilgi olsun diye web sitelerinde sample dil sinavi koymuslardir. Ornegin Fanshawe College ogrencileri ,Kanada ya gelmeden once , isterlerse ingilizce seviyeleri hakkinda on bilgi sahibi olabileceklerdir.Okul, bu konuda guzel bir online sinav sayfasi hazirlamistir.Isteyen arkadaslar bu sitedeki sorulari cozerek ingilizce seviyeleri hakkinda bilgi sahibi olabilirler.
https://www.mergecanada.com
Study Permit: Mezuniyet Sonrası Çalışma İzin Programı

Kanada da bir eğitim kurumundan mezun olan öğrencinin Mezuniyet Sonrası Çalışma İzni Programı (PGWPP) ile Kanada'da bir iş deneyimi kazanmasina olanak verir.
PGWPP vasıtasıyla kazanılan Kanada iş deneyimi, mezunların Kanada deneyim sınıfı vasıtasıyla Kanada'da kalıcı ikamet etmeye hak kazanmalari konusunda kendilerine gocmenlik basvurularinda extra puanlar saglar.
https://www.mergecanada.com
Open Work Permit sahiplerini istihdam etmek isteyen işverenler, normal sartlarda Service Kanada'danin kendilerinden istedigi İşgücü Piyasası Etki Değerlendirmesi (LMIA) elde etme şartından muaftırlar. PGWPP gereklilikleri doğrultusunda mezunlara verilen Open Work Permit belgeleri, LMIA muafiyet kodu C43 ile kodlanmıştır.
Mezun oldugunuz programin uzunluguna gore size bir çalışma izni en fazla 3 yıl süreyle verilebilir. Mezuniyet sonrası çalışma izni, öğrencinin çalışma programından daha uzun süre geçerli değildir; bu programın süresi en az 8 ay olmalıdır.
https://www.mergecanada.com
Bu Yazida:
kimlerin bu programdan yararlanabilecegi,
kısıtlamalar,
ve,
diğer hususlar anlatilmaya calisilmistir.
Not: Mezunlar mezuniyet sonrası çalışma izni başvurularını online olarak yapabilirler.
Sinirda (POE) çalışma izni başvurusunda bulunanabilme yeterligine sahip olan PGWPP adaylari bu basvuruyu isterlerse sinirda yada havalanindada yapabilirler.
Not: Göçmenlik ve Mülteci Koruma Yönetmeliği (IRPR) Paragraf 186 (w), geregince egitimlerini tamamlayan öğrencilerin, PGWP basvurusu suresince calisabilirler.Bunun icin;bitirilmis okulun tam zamanli DLI kayitli olmus olmasi ve ogrencilik boyunca kendilerine verilen yasal calisma suresinin disina cikilmamis olmasi gerekmektedir .
https://www.mergecanada.com
Kimler yararlanabilir:
PGWPP uyarınca bir çalışma izni almak için, başvuranin aşağıdaki şartları yerine getirmesi istenmektedir:
Çalışma iznine başvuran kisinin Study Permit sahibi olmasi istenmektedir.
Kanada'da tam zamanlı ve en az 8 ay olan bir egitim programını tamamlamış olmasi gerekmektedir.
Eger Canadada bir egitim programını tamamlamış ve eğitim kurumundan bir derece diploma veya sertifika almaya uygun oldugunuzu gösteren yazılı bir bildirim almissaniz, bu eğitim kurumu aşağıdaki okullardan biri olmali ve bu okuldan istenen su belge(lere)ye sahip olmalidir.
Bitirdiginiz okul lise sonrasi devlet okulu ise:
College ticaret veya teknik okul, üniversite veya CEGEP (Quebec'de) gibi kamu sonrası bir orta öğretim kurumu olmasi,
Bitirdiginiz okul lise sonrasi ozel okulu ise:
Devlet okullari ile aynı kural ve düzenlemeler çerçevesinde faaliyet gösteren özel orta öğretim sonrası bir kurum olmasi,
Bitirdiginiz okul Quebecte lise yada lise sonrasi egitim veren ozel bir okul ise;
Okulun Mesleki eğitim diplomasına (DVS) veya mesleki uzmanlık sertifikasına (AVS) giden ve 900 saat veya daha uzun süreli nitelikli programlar sunan özel bir orta dereceli veya sonrası orta öğretim kurumu (Quebec) olmasi,
Başvuru sahipleri, eğitim kurumundan, egitim programını bitirime gerekliliklerini karşıladıklarını gösteren yazılı bir onay aldıktan sonra 90 gün içinde bir çalışma izni başvurusunda bulunmalıdırlar (ör. Resmi bir mektup veya transkript). 90 günün hesaplanması, öğrencinin nihai notlarının verildiği güne veya programın tamamlanmasıyla ilgili resmi yazılı tebliğ gününe (hangisi önce gerçekleşirse) göre başlar.
https://www.mergecanada.com
Sinirlamalar
Egitim programı süresi 8 aydan az veya önceden mezuniyet sonrası çalışma izni verilmiş öğrenciler, PGWPP kapsamında çalışma izni verilmeye uygun değildir. Aşağıdakilerden birisinin geçerli olduğu durumdaki öğrenciler de uygun değildir:
● Global Affairs Canada (GAC)’dan (Kanada Küresel İlişkiler) finansman alanlar
● GAC tarafından finanse edilen Kanada Hükümeti Ödülleri Programına katılmış olanlar.
● Eşit Fırsat Bursu, Kanada-Şili elde etmiş olanlar.
● Kanada-Çin Bursiyer Değişim programına katılmış olanlar.
● Amerikan Devletleri Burs Programları Örgütüne katılmış olanlar.
● Yurtdışında veya Kanada’da bir uzaktan eğitim programına katılmış ve tamamlamış olanlar.
● Kanada'daki kalış sürelerine bakılmaksızın, Kanada'da bulunan fakat Kanada dışı bir kurum tarafından verilen bir çalışma programını tamamlamış olanlar.
Hızlandırılmış Programlar
Normalde 8 aylık bir egitim programına kayıt olmuş öğrenciler, bu egitim programının gerekliliklerini 6 ay içinde tamamlarsa, PGWPP'ye hak kazanabilirler.
Egitim programının süresi en az 8 ay olmalı fakat öğrencinin en az 8 ay eğitim almış olması gerekmediğinden, öğrenci 8 ay geçerli mezuniyet sonrası çalışma iznine hak kazanabilir.
Uzaktan Eğitim
Uzaktan eğitim yoluyla (Kanada dışından veya içinden) bir egitim programını tamamlayan öğrenciler PGWPP için uygun değildir.
Diger yandan;başvuru sahibi Kanada'da bir DLI'de uzaktan eğitim veya online eğitim aldığında, görevliler başvuranların PGWPP’ye uygunluğunu değerlendirirken aşağıdaki yönergeleri kullanabilir:
● Öğrencinin bir egitim programının tamamlanması için kazandığı tüm kredilerin less cogunlugunda azi online kursları tamamlayarak kazanılmaması durumunda, DLI tarafından teyit edildiği gibi, programın uzunluğuna dayalı olarak mezuniyet sonrası çalışma izni verilebilir. Hem sınıf içi hem de online derslerden kazanılan krediler dahil .
● Öğrenci programlari tamamlama asamasinda kazandigi kredilerin cogunu uzaktan egitimle online olarak elde etmisse; program mantiken uzaktan eğitim programı olarak kabul edilecegi icin ,ogrenci PGWPP na uygun degildir
Denizaşırı bir bileşene sahip eğitim programları
Bir öğrenci, programın bir parçası olarak, yurtdışı bir bileşeni olan bir çalışma programını tamamlarsa, uygun bir kurumdan bir Kanada eğitim yeterlilik belgesi kazandığı sürece bu programa hak kazanacaktır.
Uçuş eğitmenleri
Aşağıdaki kriterlerden herhangi birine uyan uçuş eğitmenlerine PGWPP kapsamında çalışma izni verilebilir:
● Bir Kanada eğitim merkezinde uçuş eğitim kursu tamamlamış ve bir Kanada ticari pilot lisansı elde etmiş olanlar.
● Uçuş eğitmeni yetkisi elde etmiş ya da elde etme sürecinde bulunan ve bir uçuş eğitim merkezinden uçuş eğitmeni olarak bir istihdam teklifi alanlar.
Yukarıdaki belgelerden herhangi birini sağlayan adaylara, uçuş eğitimi süresi en az 2 yıl ise ,üç yıllık mezuniyet sonrası çalışma izni verilebilir. Çalışma süresi 8 ay ile 2 yıl arasında olan adaylar, programın süresi boyunca geçerli olan mezuniyet sonrası çalışma iznine sahip olacaklardır. Süresi 8 aydan az olan uçuş eğitim kursları bir öğrenciye mezuniyet sonrası çalışma iznine tabi kılmaz. Transport Canada (Ulaştırma Kanada) tarafından düzenlenen uçuş okulları hakkında ek bilgi için Bölümün web sitesine bakıniz.
http://wwwapps.tc.gc.ca/saf-sec-s…/2/CAS-SAC/ftaefveal.aspx…
Okul Bitiginde
Öğrenciler sürekli olarak Kanada'da tam zamanlı eğitim almış olmalılar. Bununla birlikte, bir öğrenci, tüm uygunluk koşullarını karşılıyorsa, tamzamanli harici opsiyonlari ile birlikte, yine de bu programa uygun olduğu kabul edilir.
Yabancı uyruklular yarı zamanlı olarak çalışabilir veya bu tür çalışma izni altında kendi hesabına çalışabilirler.
https://www.mergecanada.com
Eğitim kurumları arasındaki transferler
Bir öğrencinin bir DLI'dan diğerine geçtiği durumlarda, birlestirilmis eğitim süresi en az 8 ay olmalıdır.
Bir öğrencinin uygun olmayan bir kurumdan uygun olan bir kuruma geçiş yapıp mezun olduğunda, yalnızca uygun kurumda harcanan süre sayılır. Uygun kurumda harcanan süre en az 8 ay olmalıdır
● Örnek 1: Bir öğrenci, yabancı bir orta öğretim sonrası kuruma katılır ve eğitimini tamamlamak için Kanada'daki yetkili bir il veya bölgesel orta öğretim sonrası kuruma geçer. Bu senaryoda, “nitelikli eğitim yeterlilik belgesi” Kanada dışındaki bir kurumda verildiyse, mezuniyet sonrası çalışma iznine tabi değildirler. Bununla birlikte, “nitelikli eğitim yeterlilik belgesi” geçerliliği kabul edilmiş bir Kanada eğitim veya öğretim kurumundan almışlarsa, Kanada'da okudukları süre boyunca mezuniyet sonrası çalışma iznine hak kazanabilirler.
● Örnek 2: Öğrenci ilk yılında, Kanada’da, bu program kapsamında geçerliliği kabul edilmeyen bir orta öğretim sonrası kuruma katılır, ancak daha sonra geçerliliği kabul edilmiş bir orta öğretim sonrası kuruma geçmektedir. Bu senaryoda, mezuniyet sonrası çalışma iznine uygun olabilirler, ancak yalnızca belirlenen orta öğretim sonrası kurumda okudukları süre boyunca izin alabilirler.
● Örnek 3: Bir öğrenci DLI'da bir çalışma programını tamamlar ve kazanılan kredileri başka bir DLI'ya aktarır (veya bir önceki programdan kazanılan kredileri aynı DLI'ya aktarır). Bu senaryoda, öğrenci, birinci programda kazanılan kredilerin bir sonraki programın tamamlanması yönünde kabul edildiğini belirten bir kabul mektubunu gönderirse, görevliler mezuniyet sonrası çalışma iznine uygunluğu ve çalışma süresini belirlerken, sonraki programın tamamlanmasına katkıda bulunan her iki programdan da alınan tüm kredileri düşünmelidirler.
Çalışma izni verilmesi ve geçerliliği
PGWPP uyarınca verilen çalışma izinleri, LMIA'dan muaftır, açık olabilir ve çalışma programının süresine bağlı olarak 3 yıla kadar geçerli olabilir. Bunlar normalde Vegreville'deki Vaka İşleme Merkezi (CPC-V) tarafından verilir. Bununla birlikte, R197 ve R198 bölümleri sayesinde, PGWPP'ye uyarınca çalışma izinleri, POEler veya yurtdışı vize ofisleri tarafından da verilebilir. İdari amaçlar için, müşterileri online veya kâğıt üzerinde CPC-V'ye başvurmalarına yönlendirmek daha kolaylaştırıcıdır.
Çalışma izinleri POE'ler veya yurt dışı vize ofisleri tarafından verildiğinde, görevliler Küresel Durum Yönetim Sistemi (GCMS) ve Alan Operasyonları Destekleme Sisteminde (FOSS) ilgili alanların ve ekranların doldurulmasını sağlamalıdır.
Geçerlilik
PGWPP uyarınca verilen çalışma izinleri 3 yıla kadar geçerli olabilir. Görevliler, mezuniyet sonrası iş izninin verilebilecek uzunluğunu belirlerken, DLI tarafından programın tamamlandığının yazılı onayında teyit edildiği gibi program uzunluğunu dikkate almalıdır.
Örnekler:
● Çalışma programının süresi en az 8 ay fakat 2 yıldan az ise çalışma izninin süresi, programın tamamlandığının yazılı onayında DLI tarafından onaylandığı şekliyle çalışma programının süresi ile aynı olmalıdır (örneğin resmi bir mektup veya transkript). Düzenli olarak planlanan molalar (örneğin, düzenli olarak planlanan kış ve yaz molaları), mezuniyet sonrası çalışma izninin uzunluğundan çıkartılmamalıdır.
● Çalışma programının süresi, DLI tarafından teyit edildiği üzere 2 yıl veya daha uzunsa, çalışma izninin süresi 3 yıl olmalıdır. Düzenli olarak planlanan molalar (örneğin, düzenli olarak planlanan kış ve yaz molaları), mezuniyet sonrası çalışma izninin uzunluğundan çıkartılmamalıdır.
● Bir öğrenci Kanada'daki uygun bir kurumdan ; lisans, diploma veya sertifika aldıktan sonra , 2 yıl içerisinde Kanada'daki bir başka kurumdan 1 yıllık lisans uygun bir diploma veya sertifika almışsa çalışma izninin süresi en fazla 3 yıl olabilir.
Mezuniyet sonrası çalışma izni sahiplerinden geçici ikamet vizesi (GİV) başvurusu
Çalışmalarını tamamlayan ve mezuniyet sonrası çalışma iznine sahip olan öğrenciler, Kanada'da iş aramaya başlamadan önce kendi ülkelerini ziyaret etmek için geri dönmek istemeleri sık karşılaşılan bir durumdur. Bu öğrencilerin Kanada'ya dönebilmesi için bir TRV başvurusunda bulunmaları gerekebilir. Mezuniyet sonrası çalışma izninin geçerlilik süresinin yanı sıra 90 günlük köprüleme süresini kapsayan uzun vadeli, birden çok girişli TRV'nin verilmesine dikkat edilmelidir. Öğrenci, Kanada'daki başarılı çalışmaları ve mezuniyet sonrası çalışma izninin almasıyla zaten iyi niyet gösterdigi dusunulur. Öğrencinin iş teklifi alıp almadığını veya mezuniyet sonrası iş dönemi için bir iş aramaya başlayıp başlatmadığı TRV'nin verilmesinde belirleyici faktör olmamalıdır.
Mezuniyet sonrası çalışma izni sahiplerinin elektronik seyahat izni (eTA) başvurusu
Çalışmalarını tamamlayan ve mezuniyet sonrası çalışma iznine sahip olan öğrenciler, Kanada'da iş aramaya başlamadan önce kendi ülkelerini ziyaret etmek için geri dönmek istemeleri sık karşılaşılan bir durumdur. Bazıları önceden bir eTA çıkarmış olabilir. Yabancı uyruklular, pasaportlarıyla ilişkili geçerli bir eTA sahip degilse veya süresi dolduysa, bir başvuru yapmak zorunda ve ayrıca bir eTA elde etmelidir.
R12.04 (5) alt bölümüne göre, vize muaf yabancı uyruklular için eğitim veya çalışma izninin yenilenmesi için bir başvuru bir eTA için bir başvuru oluşturmaktadır. Bu nedenle, çalışma ya da çalışma izninin onaylanması üzerine (yani, GCMS'de SP-EXT veya WP-EXT) bir eTA verilmelidir. eTA genişletme yoluyla bir eTA için uygun olan adaylara eğitim veya çalışma izni yenilemesi yapıldıktan sonra bir eTA verilecektir.
Eğer ETA genişletmesi yapan müşteri için çalışma izninin yenilenmesi ile birlikte eTA verilmişse ve müşteri geçerli bir eTA sahipse, memur var olan eTA iptal etmemelidir çünkü müşteri, süresi dolana dek, bunu kullanarak uçak, araba, otobüs, tren ya da tekne yoluyla Kanada’ya seyahat edebilir.
Not: Aşağıdaki durumlarda eTA ihracı yapılmamalıdır (Verilmemelidir):
● Yabancı uyruklu kişinin geri gonderilme kararı varsa,
● Yabancı uyruklu kişiye "geçici ikamet izni vermeyen" çalışma izni verilmişse,
● Yabancı uyruklu kişi, yetkili kalış süresinde gereğinden fazla kalmış ise,
● Yabancı uyruklu kişi geçici oturma izni sahibi ise,
● Yabancı uyruklu kişi Kanada'ya kabul edilmez biri ise,
Yukarıdaki tüm davalarda görevliler, geçerli eTA 'ları (eTA nin genişletilmesi yoluyla verilenler dahil) iptal etmelidir.
Quebec kurumlarının mezunları için çalışma izni erişimi
Bazı geçici yabancı işçiler ve uluslararası mezunlar hakkında Kanada-Quebec Mutabakat Muhtırası IRCC web sitesinde mevcuttur.
https://www.canada.ca/…/memorandum-understanding-facilitate…
PGWPP, 8 ay veya daha uzun süreli onaylanmış mesleki ve profesyonel programlardan mezun olan uluslararası öğrencileri kapsayacak şekilde genişletilmistir. Kapsam dahilindeki kurumlar;
● Quebec'teki geçerliliği kabul edilmiş kamu ve özel orta öğretim kurumlarını
● Quebec'teki geçerliliği kabul edilmiş özel orta öğretim sonrası kurumları
Quebec'te mesleki ve profesyonel eğitim programları ortaöğretim ve orta öğretim sonrası eğitim seviyelerinde sağlanabilir. Quebec'in mesleki ve profesyonel öğretim sisteminde, Eğitim, Dinlenme ve Spor Departmanı, MELS (Department of Education, Recreation and Sports), programa ve çalışma seviyesine bağlı olarak birkaç eğitim yeterlilik belgesi yayımlamaktadır. Uygun eğitim yeterlilik belgeleri bilgileri şunlardır:
● Kamu veya özel orta öğretim okulları
o Mesleki Eğitim Diploması (DVS)
o Mesleki uzmanlaşmanın tasdik edilmesi (AVS)
● Özel orta eğitim sonrası kurumlar
o Üniversite eğitimi diploması (DCS)
o Üniversite çalışmalarının tasdiki (ACS)
Çalışma izninden yararlanabilmek için tamamlanmış DVS, AVS, DCS veya ACS çalışma programı süresi en az 8 ay veya 900 saat olmalıdır. Görevliler, kimlik bilgilerinin yalnızca Fransızca olduğunu kabul etmelidirler.
Prosedürler
PGWPP için genel izin kriterleri, çalışma izninin şartları ve işleme prosedürleri aşağıdaki talimatlarla birlikte geçerlidir:
Hak Kazanan Başvuru Sahipleri
Genişletilmiş program talimatlarına göre çalışma izni almak isteyen adaylar aşağıdaki şartları yerine getirmelidir:
● Quebec'teki uygun bir kurumda, tam zamanlı bir mesleki veya profesyonel eğitim programına katılmış ve bu programa katılmıştır (ayrıntılar için Uygun Kurumlara bakınız)
● En az 900 saatlik (sekiz aya eşdeğer) bir çalışma programında bulunmuş olmak
● Eğitim yeterlilik belgesi, programın tamamlandığının resmi tasdiği ya da MELS tarafından geçerliliği kabul edilen bir Quebec okul yönetim kurulu veya özel kurumdan resmi transkripti çalışma izni başvurusunu desteklemek için dahil etmek.
● İş izninin işlenmesini ve verilmesini kolaylaştırmak ve doğru çalışma izni süresini sağlama almak için kurumdan gönderilen çalışma programının süresini ve program kodunu gösterir resmi bir mektup sağlamak (saat veya ay olarak).
● Göç ve Mülteci Koruma Yasası (IRPA) ve başvuru sırasında IRPR'ye göre çalışma izni olmaksızın geçerli bir çalışma iznine sahip olmanız veya çalışmaya yetkili olmak,
● Başvuru anında 18 yaşında veya daha büyük olmak
● IRPA ve IRPR kapsamındaki diğer tüm şartları yerine getirmek
Uygun kurumlar
Kamu veya özel orta öğretim okullarıInforoute
https://www.inforoutefpt.org/?langue=en.
Inforoute
Quebec'teki mesleki ve teknik eğitim. Bu web sitesi MELS ve Compétences Québec tarafından işletilmektedir ve İngilizce ve Fransızca olarak mevcuttur. Okulların, programların, saatlik sürenin ve sonuçta elde edilen eğitim yeterlilik belgelerinin doğrulanması için kullanılabilir.
Özel orta öğretim sonrası okullar
http://www2.education.gouv.qc.ca/…/ens…/program/listecol.asp
Kurumun yetkili çalışma programı listesine bakınız. Kurumun yetkili çalışma programı listesinde yer alan izin belgeleri ve izin belgeleri bölümüne bakınız. Bu web sitesi MELS tarafından işletilmektedir ve sadece Fransızca olarak mevcuttur. Okulların, programların, saatlik sürenin ve sonuçta elde eğitim yeterlilik belgelerinin doğrulanması için kullanılabilir.
Eğitim programlarında kurumlarını değiştiren uygun başvuru sahipleri, Quebec'te bulunan uygun kurumlarda toplam 900 saat (8 aya eşittir) toplam ders sayısına sahip olmalıdırlar.
Kısıtlamalar
Aşağıdaki mezunlar, PGWPP'nin bu genişlemesi kapsamında bir çalışma iznine tabi değildir:
● Uzaktan öğrenme programlarını taahhüt edenler
● Daha önce mezuniyet sonrası çalışma iznine sahip olanlar
● PGWPP için geçerli diğer herhangi bir standart kısıtlamaya tabi olanlar
Mezuniyet sonrası çalışma izni sahiplerinin eşleri veya resmi nikahsız birlikte yaşayanlar
Başvuran, açık çalışma iznine sahipse (örneğin, mezuniyet sonrası çalışma izni, Çalışma İzni çalışma izni), C41 muafiyet başvurusunda bulunan eş veya birlikte yaşanılan kişi, ana başvuru sahibinin çalışma izninin bir kopyasını, ana başvuru sahibinin 0, A veya B. seviyesinde bir meslekte istihdam edildiğine dair belge ile birlikte, açık bir çalışma izni için kendi başvurularına eklemeleri gerekecektir. Başvuru sahibinin eşi ya da nikahsız birlikte yaşadığı kişi, asıl başvuranın istihdamı hakkında aşağıdakileri de içeren destekleyici belgeler ekleyerek bilgi sağlamalıdır:
● Mevcut işverenlerinden istihdamı teyit eden bir mektup veya iş teklifi ya da sözleşmesinin bir kopyası
● Ücret ödemelerinin 3'ünün bir kopyası
Dipnotlar
Dipnot 1
Görevliler, DLI kişinin programı tamamladığına dair yazılı onaylamayı yaptıktan sonra, Kanada’da yüksek lisans eğitimini yapmış olanlara 3 yıllık çalışma izni verebilirler (örneğin resmi bir mektup ya da transkript). Yapılan süre 16 ila 23 ay arasında olmalı ve düzenli planlanan aralar dahil edilmemelidir.

Kanada Sektorler Bilgisi.

Mesleginizin Kanada da degerlendirlimesi.
Explore Careers by Wages - Job Bank
https://www.jobbank.gc.ca/wage-outlook_search-eng.do…
Search Canadian jobs, explore careers and labour market trends, subscribe to email alerts, sign up for Job Match, and find tools and resources for employers