Sektör Doktorlar
Yayınlama Tarihi 12 Temmuz 2019
Telefon 02122965299
Resmi Web Sitesi https://www.mehmetbaskak.com/
Psikoloji bölümü, son yıllarda öğrenciler tarafından yoğun olarak tercih edilen bir bölüm haline gelmiştir. Çünkü her geçen gün psikolojiye verilen önem ve bu alanda yapılan istihdamlar artmaktadır. Hem devlet kamu ve kuruluşlarında hem de özel işletmelerde istihdamı yapılan bu alanın alt dallarından bir tanesi hatta en geniş kapsamlısı olan; klinik psikolojidir.

Psikoloji bölümündeki lisans eğitiminden sonra, mezunlar dilerse kendi istedikleri belli bir alana ya da tercihlerine göre alanlarına odaklanabilmektedirler. Örneğin; deneysel psikoloji, klinik psikoloji, gelişim psikolojisi ye da sosyal psikoloji gibi birçok psikolojinin alt dalları bulunmaktadır. Psikoloji lisans düzeyi mezuniyetinden sonra kişiler, öğrenciliklerine yüksek lisans eğitimi ile devam edip bu alt dallar üzerine yoğunlaşabilir. Ayrıca, eğitim hayatı boyunca alınacak olan eğitimler de kişilerin belirli bir alana odaklanmasını sağlamaktadır. İlgili konu hakkında profesyonel isimlerce yapılan seminerler ve verilen konferanslar, bu odaklanmanın yollarından bir tanesidir.

Klinik psikolog olmanın da başlangıç düzeyinde tek yolu, bir yüksek lisans eğitimi almaktır. Klinik psikoloji alanında alınacak yüksek lisans eğitimi çerçevesinde, alan ile alakalı birçok dersler sonucunda bilgi sahibi olunur ve uygulanmakta olan staj uygulaması ile de öğrencilerin deneyim kazanması sağlanır. Üniversiten üniversiteye değişmekle birlikte, bu alanda tez yazmak da söz konusudur. Ülkemizde genellikle, tezli yüksek lisans eğitimi mezuniyeti için tez yazımı zorunludur fakat tezsiz yüksek lisans programlarında tez yazmak zorunlu değildir.

Klinik psikologlar, mesleki görevleri kapsamında insanların duygusal, zihinsel ve davranışsal sorunlarına odaklanırlar. Bu sorunları yaşayan kişilerin hastalığının tanısında ve tedavisinde etkilidirler. Bu problemler, insanlarda çeşitli şekillerde ortaya çıkabilmektedir, bir standardı yoktur bu nedenle bu meslek icra edilirken, hatsalar klinik psikologlar tarafından dinlenir ve gözlemlenir. Gözleme dayanan tanı ve tedavi süreci, psikoterapi ile devam eder. Klinik psikolojinin ilgi alanı olan ve klinik psikologların çalışma konusu olan konular bazen kolaylıkla tedavi edilebilmektedir. Ergenlik problemleri, yaşlılık sorunları, bir kayıp sonrasında yaşanan ruhsal bunalım gibi konular söz konusu olduğu gibi psikiyatri doktorları ile de ortaklaşa çalışılmasını gerektirecek depresyon ve şizofreni gibi ruh hastalıkları söz konusudur