Sektör Köy Dernek Vakıf
Yayınlama Tarihi 15 Temmuz 2010
Adres : ILGAZ TARİHİ, ILGAZ OTELLERİ, COĞRAFYASI, EKONOMİSİ, KÖYLERİ,KÜLTÜRÜ, GEZİLECEK YERLERİ, ataşehirweb rehberi

ILGAZ TARİHİ , COĞRAFYASI,  EKONOMİSİ, KÜLTÜRÜ, OTELLERİ, KÖYLERİ, GEZİLECEK YERLERİ,

ÇANKIRI MİLLETVEKİLİMİZ NURETTİN AKMAN'IN WEB SİTESİ

ILGAZ'IN TARİHİ

Yapılan yüzey araştırmaları ve Ilgaz bölgesi'nde bulunan höyüklerden elde edilen eserlerden, lısılık, Engine dağlarında rastlanan izabe fırın artıklarından, bölgenin Paleotik dönemden bu tarafa iskan edildiği ortaya konmuştur. Özellikle 2000 yılında Ankara'da bulunan İngiliz Arkeoloji Cemiyetinin bölgede yaptığı yüzeysel arkeolojik araştırmalarda çok sayıda Prehistorik yerleşimlere rastlanmış ve bu dönemlere ait değişik el aletleri toplanmıştır. Yazısız dönemle ilgili söylenebilecek tek bir konu günümüzden 10 bin yıl öncesi ve daha da eskisinden bu tarafa bölgede insanın yaşadığıdır. Bütün Anadolu'da olduğu gibi yazılı kaynaklara Hititçe yazılmış tabletler sayesinde ulaşılmış bulunmaktadır. Hitit tabletlerinde, Hititler bölgeye geldiklerinde Hattiler ve Gasgaslar ile karşılaştıkları yönünde bilgiler vardır. Hitit medeniyeti Hatti medeniyeti üzerine kurulmuş ve gelişmiştir. Hititler Anadolu'da hükümdarlıklarını sürdürdükleri dönemde Orta Karadeniz Bölgesi'nin iç kısımlarında, Ilgaz Dağı'nın iç kısımlarında yerleşik Gasgas (Kaşka) adlı kavimle zaman zaman savaşmışlar, zaman zamanda dost olmuşlardır. Hititler Gasgaslar ile savaşlara katıldıkları gibi, kendi aralarında anlaşmazlığa da düşmüşler ve aralarında barış antlaşmaları yapmışlardır. Hitiler döneminde bölge adı Kummensa olarak adlandırılmaktadır.

İlçe toprakları geçmişte sürekli hareketlilik yaşamış, çeşitli kavimlerin yerleşim ve harekat üssü olmuştur. Bölgenin dağlık ve korunmaya uygun olması farklı kültürlerin kaynaştığı ve bir araya geldiği bir alan olmuştur. M.Ö. 2000 yılına tarihlenen eserler yanında Arkaik, Roma ve Helenistik dönemleri temsil eden çeşitli eserler elde edilmiştir. İnköy, Kurmalar Köyü, Cendere Köyü ve Ilgaz Tümülüsleri bölgenin geçmişine ışık tutan yapıt ve eserlerin kaynağı durumundadır. Bölgenin ilk yerlileri, Hattiler ve Proto-Hititler'dir. Orta Asya menşeili oldukları ileri sürülen Hititlerin günümüzden 3 300 yıl önce Mezopotamya veya Doğu Anadolu üzerinden Anadolu'nun iç kısımlarına gelerek yerleştikleri ve geldikleri yerlerde bulunan otokton(yerleşik) halkla kaynaştıkları kaydedilmektedir. Yerleştikleri bölgede yerli halkı egemenliği altına alarak dönemlerinin dünya devletlerinden biri olan Hititler'in iskan sahası içinde bulunan Ilgaz'da, Tunç çağını temsil eden eserler bulunmuştur. Deniz kavimlerinin özellikle Dorlar'ın Anadolu'yu istila etmeleri sonucu Hitit devleti yıkılarak Anadolu'da karanlık bir dönem başladı ve bu dönem M.Ö. 584'de batıdan gelen Lidyalılar, Medler, M.Ö. 546'da Persler ve M.Ö. 330 sonrası Büyük İskender bölgenin yönetimini ellerine geçirdiler. Günümüz bulgularına göre Ilgaz tarihi bu dönemden sonra sisler içinde kalmaktan yavaş yavaş çıkmaya başlamıştır.

Kimiate Kenti: Dönemin yönetim merkezi, başkenti olmuştur.H. Kiper ve Leonhard kentin yerinin İnköy Tepesinin olduğunu belirtirken, Cendere ile Kurmalar Köyü arasında olduğunu ileri süren bilim adamları da vardır.Kimıate Kenti, M.Ö. 302 yıllarında bir hareket üssü ve M.Ö. 228 de Pontus Krallığı'nın ilk başkenti olarak görev yaptı.Strabon ise Kimıateyi Olgassyis (Ilgaz) Dağları'nın eteklerinde kurulmuş sağlam bir kalesi olan kent ve Ilgaz Dağı'nda çok sayıda tapınağın olduğundan bahseder.M.Ö. 281 de Mithridates'in torunlarından Mithridates Eupator (4. Mithridates) burada güçlü bir Pontus Krallığı'nın temellerini attı.Salman ve Cendere Höyüklerinde yapılan araştırma ve kazılar sonucunda: Hititler, Phyrigler, Roma dönemine ait buluntulara rastlandı.Türk Tarih Kurumu tarafından 1979 da yapılan araştırmalarda epigrafik eserler (yazıtlar), keramik ve porselen parçaları bulunmuştur.Gökçay, Devrez vadileri ve Cendere Köylerinde M.Ö. 3. yy.'a ait bazı buluntular elde edilmiştir.Bölgede Roma ve Bizans dönemlerine ait yontu, epigrafik taş, bina kalıntıları ve değişik eserler bulunmaktadır.

Stoalar: Antik kentlerin çarşılarını meydana getiren, halkı kötü hava koşullarından koruyan ve her türlü sosyal etkinlerin yapıldığı bina grubu olup, bu binalarla ilgili yazıtlar ortaya çıkarıldı. Helenistik Kent özelliği ve dokusu içinde yer alan Stoa binaları içinde Agora, meclis binaları ve tapınaklar yer alır, site özelliği taşır. Kurmalar Köyü Demirciler Yaylası'nda bulunan eserlerden günümüzden 1900-2000 yıl öncesinde yoğun bir nüfusun olduğu ve önemli bir kent olduğu anlaşılmaktadır.

Çankırı prensi olan Morzoes M.Ö. 180'de Ilgaz bölgesini eline geçirdi. Pontus Kralı Pharnakes M.Ö.185-189 yılları arasında bölgede üstünlük sağladı. Ilgaz çevresi M.Ö. 88-64 yılları arasında 24 yıl boyunca Mithridates Savaşları'na sahne oldu ve sonuçta Mithridates Soyu (M.Ö. 120-64) bölgede üstünlüklerini sağlamış oldular. Kimiate kentinin Mithridates Aeupator döneminde önemini koruduğunu Starbon Geographika adlı eserinde belirtir.

Mithridates Soyunun bölgedeki hakimiyetinin zayıflaması üzerine (M.Ö. 67-63) topraklar Roma İmparatorluğunun eline geçti. Romalı konsul Pompeius, Roma senatosundan kendi adını taşıyan Pompeius yasasını çıkararak Bithynia-Pontus eyaletini kurdu, Pontus ve Paphlagonia'yı kendi iç işlerinde serbest bıraktı. Çankırı(Gangra), yönetimsel olarak krallık ve prenslik olarak Çankırı eski prensi Plaimenes tarafından (M.Ö. 64) Altos'a verildi, Roma toprakları içine katılmış oldu. Kral Altos döneminden beri bir iki istisna hariç Ilgaz hep Çankırı'ya bağlı bir yönetim birimi olarak kalmıştır.Ilgaz yöresinde oturan halkın o dönemlerde, Roma, Bodrum ve Amasya'dan gelerek buraya yerleştikleri yönünde kayıtlara rastlanmaktadır. Anadolu'nun Türkleşmesi ile birlikte Ilgaz çevresi yoğun Oğuz göçlerine sahne oldu. Akınlar halinde gelerek bölgeye yerleşen Türk boyları burayı yönetimleri altına aldı. Emir Karatekin'in kurduğu beyliğe Ilgaz'ı da dahil etti(1082-1083). Danişment Köyü'nün bu zamandan kaldığı ve Karatekin Bey'in burada kaldığı kaydedilmektedir. Bölge, 1132'de Danişment Gazi'nin kurduğu devletin yönetimine girdi ise de Trabzon'u başkent yapan Pontus Rum İmparatorluğu bir süre bölgeyi ellerine geçirdi(1135) ve Selçuklu hükümdarı İzzettin Kaykavus'un Ilgaz'ı eline geçirmesine kadar(1213) yönetti. Beylikler döneminde uzun süre Candaroğulları (1329) yönetiminde kalan Ilgaz, Yıldırım Beyazıt Döneminde(1392) Osmanlı İmparatorluğu sınırları içine katıldı. Timur'un Anadoluyu eline geçirmesi üzerine Candaroğlu İsfendiyar Bey'in yönetimine verilen bölge 1416'da Çelebi Mehmet tarafından alındı ve 1461 de Fatih Sultan Mehmet tarafından Osmanlı toprakları içine katıldı. Beylikler döneminde Ilgaz'ın Koçhisarlıoğlu Beyliği tarafından yönetildiği kaydedilmekle beraber, bağımsız mı yoksa Candaroğulları'na bağlı bir beylik olarak mı yönetildiğine dair kayda rastlanılmadı.

Osmanlı İmparatorluğu döneminde 1854 yılında Ilgaz'dan Koçhisar veya Koçhisar-ı Bala olarak bahsedilir. Bu yıllarda ilçe merkezi Bucura köyü dür. Daha sonraları Belören'e nakledilir. 1922 yılında Ilgaz adını alan ilçe bir ara Kastamonu'ya bağlanır. 1929 yılından sonra tekrar Çankırı'ya bağlanarak, Çankırı'nın bir ilçesi olur.


OSMANLI DÖNEMİNDE ILGAZ
Osmanlı İmparatorluğu döneminde 1854 yılında Ilgaz'dan Koçhisar veya
Koçhisar-ı Bala olarak bahsedilir. Bu yıllarda ilçe merkezi Bucura köyü
dür. Daha sonraları Belören'e nakledilir. 1922 yılında Ilgaz adını
alan ilçe bir ara Kastamonu'ya bağlanır. 1929 yılından sonra tekrar
Çankırı'ya bağlanarak, Çankırı'nın bir ilçesi olur

KURTULUŞ SAVAŞINDA ILGAZ
İnebolu'dan Ankara'ya cephane taşınan yolun üzerinde bulunan Ilgaz
1920'lerde bir nahiye merkezi idi. Cephane naklinde Çerkeş, Kurşunlu,
Ilgaz, Kastamonu ve İnebolu birlikte çalışmışlar ve görevlerini
birlikte başarmışlardır. Her yörede olduğu gibi Ilgaz'da da daha canla
başla çalışanlar çıkmış ve daima minnetle anılmışlardır.

İşte bunlardan birkaçı:

HALİL AĞA
Ilgaz'da bulunan Kale Hanının sahibi olan Halil Ağa Ilgaz'ın Kale
köyündendir. Çanakkale savaşlarına iştirak etmiş, İstiklal savaşının
başlaması ile Kuvayi Milliye saflarında yer almış orduya maddi manevi
yardımlar sağlamış üstün hizmetler vermiş bir Ilgaz'lı kahramandır.
İstiklal Madalyası sahibi olan Halil Ağayı o dönemde İnebolu-Ankara
yolunu katedipte tanımayan onun hanında ağırlanmayan hemen hemen yok
gibidir.

EKSİKLİ SALİH
Ilgaz'ın Eksik köyünden olan Salih, Pontus eşkiyasının bölgedeki
hareketlerini onların içine girerek yakından izlemiş ve o dönemde
Ilgaz'daki cephaneliğin Pontus eşkiyası tarafından havaya uçurulacağını
haberdar ederek, Türk ordusunun maddi kayba uğramamasını sağlamıştır.
Daha sonraları İstiklal savaşının çeşitli cephelerinde çarpışmış,
üsteğmenlik rütbesine kadar yükselmiş ve İstiklal Madalyası ile taltif
edilmiştir.

ŞAKİR AĞA
Kızılsın köylü olan Şakir Ağa Atatürk'ün takdirlerini kazanmış ve
Kurtuluş Savaşı sırasında cephane naklinde gösterdiği başarısından
dolayı kendisine gümüş işlemeli bir mavzer hediye edilmiştir.

ARİF SAĞLAM
Kuyupınar köylü Arif Sağlam Kurtuluş ve Çanakkale savaşlarına katılmış
1 Teşrinsani 1338'de İstiklal Madalyası ile taltif edilmiştir.

ÜMMİHAN NİNE
Türk erkeği cephede savaşırken Türk kadını hiç dururmu, yüzlerce, binlerce
olan kadın kahramanlarımızdan biri olan Ümmihan Nine Kızılsın köyündendir.
Adsız kahraman analarımızın bir simgesi olan Ümmihan Nine Türk İstiklal
savaşına adını vermiş Türk kadınını temsil etmektedir.Ulus-Ankara'da
Atatürk heykeli etrafında bulunan heykellerden birisi de cephane taşıyan
kadın heykelidir. Ümmihan Nine işte bu heykelin temsil ettiği Türk
kadınının çalışkanlık ve başarısını, ölmezliğini Ilgaz'da temsil edenlerden
bir tanesidir.


COĞRAFYAMIZ : İlçemiz, Merkez İlçenin 50 km kuzeyinde Ilgaz Dağları'nın güneyinde, Çankırı Kastamonu ile Gerede-Samsun Devlet Karayolları kavşağına 3 km mesafede bulunmaktadır. Çankırı il merkezinin kuzeyinde, kuzeyde Araç, doğuda Tosya, batıda Kurşunlu, güneyde ise Çankırı Merkez ile çevrilidir. 1 Bucak 73 köy vardır. Deniz seviyesinden yüksekliği 950 m olup yüzölçümü 782 km'dir. Merkez nüfusu 7100, Toplam nüfusu 8000 olmak üzere toplam nüfus 15100'dür. Toprak ürünleri bakımından zengindir. Hububattan buğday, arpa, mısır darı, pirinç; sebzelerden patates, soğan, fasulye ve meyve yetişir.

YER ŞEKİLLERİ: İlçe kuzeyden Ilgaz Dağları Güneyden Köroğlu Dağları ile çevrilidir. Devrez çayı tabanlı vadisi üzerinde kurulan ilçe merkezi 960 m yüksekliktedir. Ilgaz Dağlarının ilçe sınırları içinde kalan kesiminin ortalama yükseltisi 2000 m'dir. Batı Karadeniz bölümünün kıyıdan itibaren 2. dağ sırasını oluşturan Ilgaz dağlarının en yüksek yeri ise 2587 m ye ulaşan büyük Hacettepe'si dir. Bu dağlar ülkemizin kuzeyinde Karadeniz'e paralel olarak uzanan Kuzey Anadolu kıvrım dağlarının bir parçasıdır. İlçe sınırlarından geçerek Kızılırmak nehrine 161 km uzunluğundaki Devrez çayı kaynağının Köroğlu dağlarından alır. Düzensiz bir rejime sahiptir. Devrez'in kolları olan bucura çayı, bozan çayı ve gök çayı ilçenin diğer akar sularıdırİlçenin ekonomisi pirinç, kereste, tiftik, yağ, peynir, ham deri ve elma ticaretine dayanır.
Step ve Karadeniz iklimleri arasında geçiş meydana getirir. Step ikliminin yazları sıcak kışları soğuk, karadeniz ikliminin yağışlı özelliği birbiri içine girmiş durumdadır. İçinde en yüksek sıcaklık ortalaması 28.1 C (Temmuz) ve en düşük sıcaklık ortalaması 4 C en yüksek sıcaklık 36 C en düşük sıcaklık ise -27 olarak ölçülmüştür. Rüzgar, en çok güney batı, güney doğu ve kuzey batı yönlerinden eser. Yıllık ortalama olarak 474 mm. civarında yağış alır bu rakam dağlık kesimlerde 1000 mm. ye kadar ulaşır, kar kalınlığı ortalama 45 cm. yüksek kesimlerde 3.00 m karla örtülü gün sayısı 34 tür.Ilgazın en büyük Turizm potansiyeli Ilgaz dağı. Ilgaz Dağı, Zengin orman örtüsünün meydana getirdiği eşsiz doğal güzelliklere sahiptir


ILGAZ DAĞININ ÖZELLİKLERİ
Ilgaz Dağları, Batı Karadeniz Bölgesi'nde bulunan sıradağlardır. Kuzeyinde Araç, Gökırmak, güneyde Ulusu-Devrez Çayı oluklarıyla çevrilmiştir. Ilgaz Dağları Filyos Irmağı'na dökülen Soğanlı Çayı'nın Boyalı Pazar'da meydana getirdiği dirsek yakınından başlayarak, doğuda Kızılırmak'ın kazdığı vadiye kadar devam eder. Batı-güneybatı ile doğu-kuzeydoğu yönünde kesintisiz olarak devam eder. Ilgaz Dağları'nın uzunluğu 140 ile 150 km olup genişliği 30 ile 40 km kadardır. Ilgaz Dağı'nın en yüksek doruğu Kastamonu'nun 30 km kadar güneyindeki Büyük Hacettepe'sidir(2587 m). Diğer yüksek tepesi ise orta bölümde olup, 2530 m yüksekliğindeki Çatal Ilgaz Tepesi'dir. Çok daha dik olan güney yamaçları Kuzey Anadolu fay sistemi ile boydan boya kesilen Ilgaz Dağları, kuzey ve güneydeki tektonik kökenli tersiyer havzalarını ayırır. Jeolojik yapısı karmaşıktır.

Dağın güney yamaçları meşeliklerle kaplıdır. Kuzey yamaçlarının yüksek kısımlarında ise nem serinden hoşlanan kayın ağaçları, daha aşağılarda ise boyları 30-40 m'ye ulaşan ladin ve köknar ağaçları çoğunluktadır.

Ilgaz Dağları'nın yıl boyu akışlı suları ve zengin bitki örtüsünün oluşturduğu şartlar, aşırı avlanmaya rağmen nesillerini devam ettiren geyik, karaca, ayı, yaban domuzu, kurt, tilki, tavşan, keklik gibi yabani hayvanlara uygun yaşama ortamı oluşturmaktadır.

Yılın altı ayında karlarla kaplı olan Ilgaz Dağları, kış sporları imkanlarına da sahiptir. Ilgaz Dağı, kış sporları ve turizmi bakımından son dönemlerde önemini artmıştır. Yapılan tesisler ve oteller bunu sağlamıştır. Bu otellerden biri olan Ilgaz Doruk Otel'in de konaklama imkanlarıyla birlikte kayakçılar için mekanik tesisler ve pistler mevcuttur. Ilgaz dağı Doruk Mevkii'nin güney ve kuzey yamaçlarında yer alan ve birbirlerine çok yakın olan tesisler, Milli Park sınırları içerisinde kalmakta ve iki İlin insanlarının yanı sıra, başta Ankara olmak üzere çevre illerden gelenlere hizmet vermektedir

HAYVANCILIK
İlçe ekonomisinde hem tarım hem de hayvancılık oldukça önemlidir. tarım ve hayvancılık birbirini destekler niteliktedir. İlçede toprak yapısı dördüncü jeolojik zamanda son şeklini almıştır. Arazinin %14 ünü tarım alanları, %41 inin orman %23 ünü çayır-mera ve %22 sini kullanılmayan alanlar oluşturur.

Devrez çayı ve devrezi besleyen diğer çayların geçtiği vadilerde 'sulu tarım' yapılır. Sulu tarım alanları toplam arazinin %38 inin oluşturur. İlçede geleneksel tarım yöntemleri uygulanır. Buğday, arpa, çeltik, şeker pancarı, patates, hayvancılığı destekleyen yem bitkiler, domates, biberi lahana gibi sebze ve elma, armut, şeftali, erik, ayva, kayısı, kiraz, badem, ceviz, vişne gibi meyveler yetiştirilir.

İlçede seracılık 1998 yılının ikinci yarısında Ilgaz Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'nın kredilendirme önderliğinde 4080 m karelik alanı kaplayan 15 adet seranın kurulmasıyla başlamış daha sonra bu alan 5700 m kareye çıkarılmıştır. Kurulan seraların %50 sinde güz dönemi 'marul' üretimi yapılmakta olup çiftçi ile İlçe Tarım Müdürlüğü'nün işbirliği yapması sonucu olumlu ilerlemeler kaydedilmiştir.NÜFUS

1896 yılı verilerine göre ilçe nüfuzu 16.466 kişi idi. Bu değer 1935 yılında 20.619, 1997 de 24.627, 2000 yılında ise 38.723 e çıkmıştır. 2000 yılı verilerine göre km kareye 47 kişi düşer. İlçenin son yıllarda başta Ankara ve İstanbul olmak üzere büyük şehirler göç vermesinin sebebi eğitim, sağlık hizmetleri ve ekonomik açıdan Çankırı ve Ankara'nın etki sahası içinde kalmasıdır. ilçe nüfusunun %12.9 u çalışan nüfuzdur bu çalışan nüfusun %74.4 ü hizmet sektöründe %12.2 si tarımda %6.4 ü sanayi sektöründe çalışmaktadır.

2000 yılı verilerine göre ilçe merkezinde oturan nüfuz 20.241 dir, ve bu değerin toplam nüfusa oranı %52 dir.

YERLEŞİM
Ilgaz Dağlarının güney eteklerinde kurulan ilçede toplu yerleşme özellikleri görülür. en eski mahallesi Karataş mahallesidir. Toplam 3.020 konut vardır. Bu konutların %87 si mesken %9.5 i ticaret hane %3 ü ise sosyal amaçlı konutlardır. İlçe merkezinde ilk yerleşmeler Devrez çayı vadisinde kurulmuş, ancak daha sonra Ilgaz Dağı yamaçlarına doğru genişlemiştir. yeni konut alanlarının açılması ve yeni konutların yapılması ilçeye modern bir görünüm kazandırmıştır. Eski tip konutlar, ahşap, kerpiç ve taştan yapılmış; yeni tip konutlar ise betonarmedir.

ORMANCILIK
İlçe arazisinin %41 ormanlarla kaplıdır. Ilgaz Dağlarında 1000-2000 metre arası sarıçam, karaçam ve göknar ağaçlarıyla kaplı iken, Köroğlu dağlarında seyrek çamlıklar ve meşelikler yer alır. Bu orman varlığı ilçede keresteciliğin gelişimini sağlamıştır. İlçenin kuzeyindeki Ilgaz Dağları ve güneyindeki Köroğlu Dağlarından sağlanan orman ürünleri küçük ve orta ölçekli atölyelerde işlenmektedir.

SANAYİ
İlçe arazisinin %41 nin ormanlarla kaplı olması keresteciliğin gelişimini sağlamıştır. Sanayileşme için gerekli alt yapı hazırlanmaktadır. Bu amaçla ilçe sınırları içinden geçen E-80 karayolu kenarında Küçük Sanayi Sitesinin yapımına başlanmıştır.


Ilgaz'da sanyi tesisleri, gıda ve tuğla alanlarında üretim yapmaktadır. Tuğla fabrikası, Tuz fabrikası, 2 Adet Un fabrikası ve orman ürünlerini işleyen atölyeler ilçe ekonomisinde önemli bir yere sahiptir. Çalışan nüfusun %6.4 ü sanayi sektöründedir.


İlçede kırsal kesimin ihtiyaçlarına yönelik, temel gıda, giyecek ve beyaz eşya satışı yapan ticarethaneler çoğunluktadır. Üstlendiği yönetim fonksiyonu ve nüfuz potansiyeli sayesinde çevresi önemli bir ticaret merkezi haline gelmiştir. İlçe sınırları içinden geçen karayolları büyük petrol ve dinlenme tesisleri vardır. En önemli tesisler Devlet karayolu Üzerindedir.

TARIM
İlçe arazisinin %41 nin ormanlarla kaplı olması keresteciliğin gelişimini sağlamıştır. Sanayileşme için gerekli alt yapı hazırlanmaktadır. Bu amaçla ilçe sınırları içinden geçen E-80 karayolu kenarında Küçük Sanayi Sitesinin yapımına başlanmıştır.

Ilgaz'da sanyi tesisleri, gıda ve tuğla alanlarında üretim yapmaktadır. Tuğla fabrikası, Tuz fabrikası, 2 Adet Un fabrikası ve orman ürünlerini işleyen atölyeler ilçe ekonomisinde önemli bir yere sahiptir. Çalışan nüfusun %6.4 ü sanayi sektöründedir.

İlçede kırsal kesimin ihtiyaçlarına yönelik, temel gıda, giyecek ve beyaz eşya satışı yapan ticarethaneler çoğunluktadır. Üstlendiği yönetim fonksiyonu ve nüfuz potansiyeli sayesinde çevresi önemli bir ticaret merkezi haline gelmiştir. İlçe sınırları içinden geçen karayolları büyük petrol ve dinlenme tesisleri vardır. En önemli tesisler Devlet karayolu Üzerindedir


2010 ILGAZ DAĞI ve KÜRE DAĞLARI MİLLİ PARKLARINDA EKOLOJİ TEMELLİ DOĞA EĞİTİMİ

GÖRÜŞ VE DENEYİMLERİNİZİ PAYLAŞABİLECEĞİNİZ FORUM'UMUZ AÇILMISTIR!.. GİRİŞ İÇİN BURAYA TIKLAYINIZ.
Sürdürülebilir bir yaşam ve nitelikli bir çevre oluşturmak doğayı anlamakla mümkündür. Doğayı anlamak ise onu sevmektir. Sevebilmek için öğrenmek ve bilmek gerekir. Günümüzde çevrenin hızlabozulması biz insanların doğanın bize verebileceğinin çok fazlasını tüketme arzusundan kaynaklanmaktadır. Küresel ısınmayla birlikte içinde yaşadığımız yerkürenin karşı karşıya olduğu tehlikenin farkına varmamız Highslide JSönemli bir aşama olmuştur. Çok geç olmadan doğayı anlamaya çalışmak ve anladığımızı paylaşmak küresel yaşama yapabileceğimiz en büyük katkıdır. Bu eğitimle amacımız hep birlikte 'Doğanın Dilini' öğrenmeye çalışmak ve doğayı anlayabilmektir.

EĞİTİMİN HEDEF KİTLESİ:

* Türkiye'de ki üniversitelerde çalışan araştırma görevlileri ve lisansüstü öğrencileri
* MEB 'na bağlı okullarında çalışan öğretmenler (izci lideri öğretmenler tercih nedeni)
* IDMP ve KDMP yakın çevresinde yaşayan yerel halk
* Yörede doğa ve çevre konularında faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşları ve belediye temsilcileri

EĞİTİM YÖNTEMİ:

Eğitim teorik ve uygulamalı şekilde gerçekleştirilecektir. Katılımcı, uygulamaya dayalı, sınırlı ölçüde teorik, sorgulayıcı, neden-sonuç ilişkisi kurmayı amaçlayan, doğa merkezli ve çalıştay / atölye esasına dayalı bir yöntem izlenecektir.

Derslerde; doğadaki süreçler, ekosistemler, insan - doğa ilişkisi, sürdürülebilir doğal kaynak yönetimi, kırsal kalkınma, kültür ve doğa, ekoturizm, biyolojik çeşitlilik, orman ekosistemleri, iklim değişikliliği, çevre kirliliği tartışılacaktır. Doğa - insan ilişkisinde inovasyon oluşturmaya çalışılacak ve katılımcılardan belirli çıktılar talep edilecektir.

UYGULAMA ALANLARI:
Proje uygulaması iki milli park alanında gerçekleştirilmektedir. Kastamonu ve Çankırı il sınırları içerisinde kalan Ilgaz Dağı Milli Parkı ile Kastamonu ve Bartın il sınırları içerisinde kalan Küre Dağları Milli Parkı proje uygulama alanlarımızı oluşturmaktadır.

Aşağıdaki haritada fare üzerinde iken biraz beklediğinizde ayrıntılı görebilmeniz için büyüteç çıkacaktır. Tıklayıp sağ üste sürükleyerek daha fazla büyültebilir, tıklayıp sol alta sürükleyerek küçültebilirsiniz.


2010 ILGAZ DAĞI ve KÜRE DAĞLARI MİLLİ PARKLARINDA EKOLOJİ TEMELLİ DOĞA EĞİTİMİ

GÖRÜŞ VE DENEYİMLERİNİZİ PAYLAŞABİLECEĞİNİZ FORUM'UMUZ AÇILMISTIR!.. GİRİŞ İÇİN BURAYA TIKLAYINIZ.
Sürdürülebilir bir yaşam ve nitelikli bir çevre oluşturmak doğayı anlamakla mümkündür. Doğayı anlamak ise onu sevmektir. Sevebilmek için öğrenmek ve bilmek gerekir. Günümüzde çevrenin hızlabozulması biz insanların doğanın bize verebileceğinin çok fazlasını tüketme arzusundan kaynaklanmaktadır. Küresel ısınmayla birlikte içinde yaşadığımız yerkürenin karşı karşıya olduğu tehlikenin farkına varmamız Highslide JSönemli bir aşama olmuştur. Çok geç olmadan doğayı anlamaya çalışmak ve anladığımızı paylaşmak küresel yaşama yapabileceğimiz en büyük katkıdır. Bu eğitimle amacımız hep birlikte 'Doğanın Dilini' öğrenmeye çalışmak ve doğayı anlayabilmektir.

EĞİTİMİN HEDEF KİTLESİ:

* Türkiye'de ki üniversitelerde çalışan araştırma görevlileri ve lisansüstü öğrencileri
* MEB 'na bağlı okullarında çalışan öğretmenler (izci lideri öğretmenler tercih nedeni)
* IDMP ve KDMP yakın çevresinde yaşayan yerel halk
* Yörede doğa ve çevre konularında faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşları ve belediye temsilcileri

EĞİTİM YÖNTEMİ:

Eğitim teorik ve uygulamalı şekilde gerçekleştirilecektir. Katılımcı, uygulamaya dayalı, sınırlı ölçüde teorik, sorgulayıcı, neden-sonuç ilişkisi kurmayı amaçlayan, doğa merkezli ve çalıştay / atölye esasına dayalı bir yöntem izlenecektir.

Derslerde; doğadaki süreçler, ekosistemler, insan - doğa ilişkisi, sürdürülebilir doğal kaynak yönetimi, kırsal kalkınma, kültür ve doğa, ekoturizm, biyolojik çeşitlilik, orman ekosistemleri, iklim değişikliliği, çevre kirliliği tartışılacaktır. Doğa - insan ilişkisinde inovasyon oluşturmaya çalışılacak ve katılımcılardan belirli çıktılar talep edilecektir.

UYGULAMA ALANLARI:
Proje uygulaması iki milli park alanında gerçekleştirilmektedir. Kastamonu ve Çankırı il sınırları içerisinde kalan Ilgaz Dağı Milli Parkı ile Kastamonu ve Bartın il sınırları içerisinde kalan Küre Dağları Milli Parkı proje uygulama alanlarımızı oluşturmaktadır.

Aşağıdaki haritada fare üzerinde iken biraz beklediğinizde ayrıntılı görebilmeniz için büyüteç çıkacaktır. Tıklayıp sağ üste sürükleyerek daha fazla büyültebilir, tıklayıp sol alta sürükleyerek küçültebilirsiniz.


ILGAZ DAĞI KAYAK PİSTLERİNİN İLLERE GÖRE UZAKLIĞI


     İlkokulda “ Ilgaz Anadolu’nun sen yüce bir dağısın” diye şarkılarını söylediğimiz Ilgaz dağı 2587m zirveye sahiptir. Ilgaz Yıldıztepe Doğa ve Kış Sporları merkezi İç Anadolu bölgesinin kuzeyinde Çankırı’ya 65km, Ankara’ya 195km, İstanbul’a 450 km, Ilgaz ilçesine16 km ve Kastamonu Ankara karayoluna 6 km uzaklıktadır. Mevcut Ilgaz Dağı kayak merkezine de 10 km mesafededir.

     Ilgaz Yıldıztepe Doğa ve Kış Sporları merkezi Türkiye'de kış turizmi için yapılan ilk ciddi ve kapsamlı proje ve Kış Sporları ve Turizm Mastır Plan Çalışmasıdır. Yapılan çalışmada Ilgaz Dağlarının doğal yapısı ve iklimi ile uluslararası kış sporları merkezi niteliğine sahip olduğu tespit edilmiştir. Projede uluslararası yarışmalar hatta kış olimpiyatlarının düzenlenebileceği özelliklere uygun olarak planlanmıştır.


Uygulama Alanları

Ilgaz Dağı Milli Parkı:
Karadeniz'den Orta Anadolu'ya geçiş kuşağı üzerinde yer alan ve güneybatı kuzeydoğu doğrultusunda 160 km'lik bir uzunluğa sahip olan Ilgaz Dağları, Karadeniz Bölgesinin batı kesimindeki en yüksek dağlardan biridir. En yüksek noktası olan Büyük Hacet tepesidir (2587 m). Arazi yapısı, genellikle serpantinler, şistler ve volkanik kayaçlardan meydana gelir. Jeolojik yapısı kadar, dağ oluşum hareketleri bakımından da ilginç özelliklere sahip olan alanın jeomorfolojisi, değişik karakterde vadiler, sırtlar ve doruklarla karakterize edilir. Bu jeomorfolojik yapı, gür ormanlarla birleşerek olağanüstü doğal peyzajlar yaratır. Dağın eteklerinden doruklarına kadar çeşitlilik gösteren orman tipleri, zengin ormanaltı florası ile desteklenir. Ilgaz Dağları, sahip olduğu bitki türü zenginliği açısından Türkiye'nin en önemli endemizm merkezleri arasında gösterilmektedir. Özellikle, alpin kuşakta yer alan bitki toplulukları arasında çok sayıda nadir ve endemik takson bulunur. Alanın doğa koruma açısından önemi yalnız floristik zenginliğinden, nadir ve endemik bitki türlerinden ileri gelmez. Görece korunmuş doğal ormanlar çok sayıda memeli türü için uygun habitatlar yaratır. Ilgaz Dağları, aynı zamanda evsahipliği yaptığı yırtıcı kuşlar nedeniyle Türkiye'deki 'Önemli Kuş Alanı'ndan birisi olarak kabul edilmektedir.

Küre Dağları Milli Parkı:
Küre Dağları Milli Parkı (KDMP), Türkiye'nin kuzeyindeki, Kuzey Anadolu Dağ Sisteminin bir parçasını oluşturan Küre Dağları'nın batı ucunda yer almaktadır. Küre Dağları'nın bu kesimi Bartın ve Kastamonu illeri arasında paylaşılmakta ve Karadeniz kıyısındaki Kurucaşile ve Cide ilçelerinin hemen güneyine doğru uzanmaktadır.
Düzensiz bir şekle sahip ve 37,000 hektarlık bir 'çekirdek zon'dan ibaret olan KDMP'nın etrafındaki 80,000 hektarlık alan resmi statüsü olmayan bir 'tampon zon'u temsil etmektedir. KDMP alanı, jeolojik bakımdan, Batı Karadeniz karstik zonunda yer almakta ve Jura-Kretase yaşlı kireçtaşları dahil, Paleozoik (I. Dönem) ile Kuaterner (IV. Dönem) arası jeolojik oluşumlardan meydana gelmektedir. Zon üzerinde oluşan dört ana aşınım yüzeyi, 'karstik' yüzey şekilleri olarak bilinen çok ilginç ve olağandışı örnekler yaratmıştır. Alanda yaygın olan İnaltı kireçtaşları, çok güzel jeomorfolojik oluşumlar yaratmıştır. Kanyonlar, vadiler, mağaralar, dolinler, şelaleler, ve benzerlerinden oluşan yüzey şekilleri ile karışık ormanlardan oluşan bitki örtüsü, proje alanında eşsiz doğal peyzajlar ortaya koymaktadır. Anakayanın erimesi ile oluşan boşluklar ve kanallar, yeraltı suyunu depo etmek ve boşaltmak suretiyle hem arazinin su düzenine katkıda bulunmakta hem de üzerindeki sık ormanların gelişmesine yardımcı olmaktadır.
Su, doğal olarak bu peyzajın sürdürülebilirliğinde önemli bir rol oynamaktadır. Proje alanını drene eden bütün akarsular kuzeye doğru akmakta ve nihayet Karadeniz'e ulaşmaktadır. En önemli akarsular Devrekani ve Şehriban (Aydos) çaylarıdır. Milli Parkın batı kesimini drene eden Ulus ve Arıt çayları, Bartın Çayı'nın kollarıdır. Milli Park alanından doğan Ulu Çay, Arıt Çayı gibi bazı çaylar alan dışına çıkarken bazıları doğrudan Karadeniz'e akar. Nihayet, bir dizi çay Karadeniz'e doğru yol alırken Milli Park sınırları içinden geçer.

Ilgaz Dağı: Doğanın koynunda kayak keyfi

Şehirlerde kar yağışı hoşa gitse de sonuçları yorar insanı. Kar bir de kenti hazırlıksız yakalarsa maceralı ve can sıkıcı günleri de beraberinde getirir. Oysa boylu boyunca beyaza bulanmış, bozulmamış bakir doğanın kucağında yoğun kar çile değil aksine keyiftir. Ilgaz da doğası ve dokusuyla bu keyfi tattırır insana...

İstanbul'dan yola çıktığımdan beri kar yağışı hızını kesmiyor. Otoyoldan ayrılıp Samsun karayolunda ilerlerken içimi çocukça bir sevinç kaplıyor, bembeyaz karla kaplanmış tepeleri görünce. Çankırı-Kastamonu yol ayrımına geldiğimde kar kalınlığı daha da artıyor. Ilgaz'ın başı yine dumanlı; güneş ara sıra çıkıp göz kırpıyor bulutların arasından; yeni yağan taze kar bir yorgan gibi örtülmüş ormana. Zirvede bulunan Karayolları Bakımevi'ni geçip 27.kilometrede bulunan 'Ilgaz Dağı Milli Parkı' yazılı tabelayı izleyerek kayak merkezine rahatça ulaşıyorum.


900 METRELİK KAYAK PİSTİ

Ilgaz Kayak Merkezi'nde ilk günüm; Kazançal Tepesi'ne karşı kurulmuş masada doyumsuz bir kahvaltıyla başlıyor. Ardından sıkıca giyinip keşif turuna çıkıyorum. Kar temizleme araçları yolu açmaya çalışıyor. Kayak merkezini ana yola bağlayan 2 km. uzunluğundaki yolda bir süre ilerleyip orman içine sapıyorum. Kayak merkezinde telesiyej de çalışmaya başlamış; kuşbakışı Ilgaz'ın kuzey yamaçlarını izleyerek Karakeçilik Tepesi'ne çıkıyorum. 820 metre uzunluğundaki telesiyejin çalıştığı bu hatta 900 metrelik bir kayak pisti var. Bu pistin hemen batısında bulunan teleskili pistin uzunluğu ise 1500 metre. Kayak eğitmenlerinden aldığımız bilgiye göre dünya standartlarına çok yakın olan bu normal eğimli pistler, küçük slalom yarışlarına oldukça uygun.

Günün ilerleyen saatlerinde pistler oldukça hareketleniyor; eğitmenler eşliğinde kayak öğrenen, kızak kayan çocuklar, profesyonel kayakçılar, telesiyejle 'kuşbakışı tur' atanlar, yürüyüşe çıkanlar kayak merkezini canlandırıyor.

Ilgaz'daki ilk günümde haftasonu tatilinin yol açtığı kalabalıkla karşılaşıyorum. Kastamonu, Ankara ve çevre illerden gelenler haftasonları Ilgaz'ı doyasıya yaşayıp akşam geri dönecekler. Ilgaz'da gün çok çabuk bitiyor; güneş Kazançal Tepesi'nin ardında kaybolurken kayağa ve yürüyüşe doyamayanlar, otellere dönmeye başlıyor. Ilgaz Kayak Merkezi'nde bulunan oteller, akşam yemeğinden sonra canlı müzikle başlayan küçük eğlenceler, meşaleler eşliğinde kısa yürüyüşler düzenliyorlar; böylece geceler biraz daha uzuyor, biraz daha renkleniyor.


ATLI KIZAK TURU
İkinci günüm Kazançal Tepesi çevresinde yürüyüşe çıkacağım. Bugün gökyüzü açık ve güneşli; ama akşam saatlerinde ne olur bilinmez. Aracımla anayola çıkıp Karayolları Bakımevi'nin bulunduğu noktadan sağa ayrılan yol üzerinde, radar istasyonun bulunduğu Kazançal Tepesi eteklerine dek yürümeyi planlıyorum. Yolda, yürüyüş yapan gençlere ve atlı kızakla sabah gezisine çıkmış çiftlere rastlıyorum. Atlı kızak, çevreyi turlamanın çok eğlenceli bir yolu. Karakeçilik Tepesi'ne çıkmak istediğim dik ve eğimli yolda fazla ilerleyemeden patinaj zincirlerimi takıyorum. Aracımla rahatça tırmanıp yolun diğer kalanını da sorunsuz tamamlıyorum. Radar istasyonunun olduğu yerde karayolu son buluyor. Aracımı uygun bir yere park edip tepe eteklerine tırmanmaya başlıyorum; kar diz boyunu aşıyor; küçük bir keşif gezisinin ardından geri dönüyorum.
ilgaz-dagi-kayak-pisti


DOĞAYLA MÜCADELE
Bir yorgunluk çayı içmenin tam zamanıAracımın bagajında bulunan küçük ısıtıcımla kısa sürede çayımı demliyorum; güneş bulutları kızıla boyayıp kayboluyor. Yalnızlığın vermiş olduğu bir tedirginlik duygusu olsa da aldırmadan, çayımı büyük bir keyifle yudumluyorum; radyodan yansıyan duygu yüklü ezgiler ise yalnızlığımı daha da artırıyor. Otelime rahatça döneceğimden emin olduğum halde, kendimi kaybolmuş gibi hissediyorum. Kar yağışının sürdüğü yoğun fırtınalı günlerde bu tepelere tırmanan maceracı dağcıların, amatör yürüyüşçülerin niceleri yollarını, izlerini kaybetmiş; saatlerce, hatta günlerce kurtarma ekiplerini beklemişlerBunları kayak eğitmenlerinden defalarca dinlemiştim. Havanın kararmasıyla birlikte bir sis perdesi çöküyor Ilgaz'ın üstüne... Kara kara bulutlar yoğunlaşıyor üstümde; ana yola çıkmadan kar yağışı başlıyor. Ana yoldan ayrılıp kayak merkezi yoluna dönünce, aracımın motoru bir - iki kez sarsılıp susuyor. Yolda tek başımayım; birkaç yeni deneme de motoru çalıştırmaya yetmiyor; aracımı olduğu yerde bırakıp yoğun kar yağışı altında yürüyerek geç saatlerde otelime dönüyorum. Otel yetkilileri, meraklı bir bakışla karşılıyor beni. Onlara göre sıradan, her zaman yaşanılan bir olay, benim için maceraya dönüşüyor.


ILGAZ YILDIZTEPE KAYAK TESİSLERİ

 Ilgaz Dağının zirvesi olan Hacet Tepesinin karşısındaki düzlükte bulunan ve Dağın kuzey yamacındaki pistlerin alt istasyonunun bulunduğu alan 1500 m uzunluğunda 700 m genişliğinde ve % 25 eğime sahiptir. Üç tarafı köknar ve sarıçam ağaçlarından oluşan ormanlık dağlar ile çevrili açık alanda, oteller, Günübirlik kafeteryalar ve otopark alanları vardır. Merkezin rakımı alt istasyonda 1500 ve üst istasyonda 2100 olup, 600 m irtifa farkı vardır. Olimpiyat oyunlarının, Dünya şampiyonalarının ve Dünya kupalarının düzenlenebileceği kriterlere sahip ve Uluslararası Kayak Federasyonunun (FIS) onay vereceği uygun rakım ve irtifa farkına sahiptir. Yıldız Tepe Kayak merkezi planlanırken doğal güzelliğini ve verimliliğini kaybetmemesi için yerleşim alanları, oteller ve otopark alanları kayak pistlerinin 100 m aşağısında bulunan düz arazinin üzerine yerleşmesi düşünülmüştür.

Ulaşım:
Ankara, İstanbul ve diğer illerden Ilgaz ilçesine otobüs ile gelindiğinde ilçeden 16 km uzaklıktaki merkeze ulaşım taksi ve minibüsler ile oldukça kolaydır. Özel araçları ile gelmeyi tercih edenler, Ilgaz Kastamonu karayolu üzerinde Yenice Köy mevkiinden sağa dönerek 6 km düz asfalt yolu takip ederek kolayca merkeze ulaşabilirler. Vadi boyunca merkeze kadar yolun düz olması ulaşımı çok kolaylaştırmaktadır.

Coğrafya:
Kuzey Anadolu dağlarının ikinci sırasındaki Ilgaz Dağları, doğu-batı düzleminde uzanmaktadır. En yüksek noktası 2587 metre olan söz konusu dağ sırasının üzerinde Küçük hacet Tepesi (2546 Mt.), Büyükhacet Tepesi (2587 Mt.)dir.
Ilgaz Yıldız tepe Doğa ve Kış Sporları merkezinin Üç tarafının dağlar ile çevrili olması kayak severlere kötü hava şartlarında dahi tipi ve fırtına olmadan kayak yapma imkânı sunmaktadır. Kayak için en ideal kar olan kristal toz kar’a sahiptir. Kayak sezonu Aralık’tan Nisan’a kadar devam eder. Yıldıztepe İnn Otelinin 12 ay boyunca açık olması da yazları Doğa sporlarının yapılmasını sağlamaktadır.

Konaklama ve Diğer Hizmetler:
Konaklama tesisleri ve 2 adet günübirlik kafeteryalar bulunmaktadır. Kayak, snow board, tur kayağı dersleri, malzeme kiralama, Hedikle yürüyüş turları, Atv motor ve kar motoru ile safari turları hizmetleri verilmektedir.

Mekanik Tesisler ve Pistler:
Ilgaz Yıldız tepe Doğa ve Kış Sporları merkezinde, 2 adet beyb lift ve Saatte 1500 kişi taşıma kapasiteli Deta Chable Telesiej var. Kış sporlarına yeni başlayanlar için 600m uzunluğunda % eğimli ve Yıldız tepeden alt istasyona 4000 m uzunluğunda % eğimli eğitim pistleri vardır. ( Karınca Pisti ve Ay Işığı Pisti ). Orta derece ve ileri derece kayak bilenler için Dikmen pisti 2400 m. uzunluğunda başlangıç yerinden varış noktası arasındaki yükseklik farkı 400m. Olan Slalom, Büyük slalom ve Snow board Dünya kupalarının yapılabileceği pist kurallarına uygunluktadır. Orman yollarında Kuzey disiplini ve tur kayağı için 10km doğal pistler var. Türkiye’de ilk defa düşünülen biathlon, tekerlekli kayak ve kayakla atlama pistleri planlanmıştır. Orta ve İleri derece kayakçılar için 4000m. Büyük Ayı pisti ve 300m. Küçük Ayı pistleri plan aşamasındadır.
Yıldıztepe


GÜNÜBİRLİK KÖY GEZİLERİ
Kış sezonunun Aralık ayında başlayıp Nisan'da bittiği Ilgaz Kayak Merkezi'nin tercih nedenlerinden biri de rahatça ulaşılabilir olması. Özel araçla ulaşımın yanısıra Ankara - Kastamonu hattında çalışan otobüs firmalarının araçları, Ilgaz Kayak Merkezi'nin çok yakınından geçiyor. İstanbul'a 450 km, İzmir'e ise 720 km uzaklıkta. Özel araçla ise Gerede otoyol çıkışından ayrılıp Samsun yoluna girerek, Çankırı -Kastamonu dört yol ayrımından 27 km sonra kayak merkezine varabilirsiniz. Şu ufak notu da düşelim; Vali Mustafa Kara'nın da projelenmesinde önemli katkılarda bulunduğu, İnönü'den başlayan trekking ve bisiklet rotası İstiklal Yolu, Ilgaz'a kadar uzanıyor.

Ilgaz Dağı Milli Parkı içinde, kış sporlarına alternatif olarak yakın köylere günübirlik geziler yapmak da mümkün. Geleneksel yaşamın sürdüğü bu yerlerde; şırıl şırıl akan dere boylarında ve orman içlerinde karları yara yara yürüyüş yapmak, hem ruhu arındırıyor hem bedeni.

Ilgaz'dan ayrılmak zor oldu doğrusu; Saflık, dinginlik, beyaz ne güzel yakışıyor Ilgaz'a. Kentime doğru yol alırken planlar yapmaya koyuldum Ilgaz'a ilişkin; belki de bir dahaki sefer bilinmeyen, görülmeyen yerlerini keşfederim bu yüce dağın; izlerim kuşun, kurdun izine karışır tekrar.

Doğayı diğer canlılarla paylaşmanın tekrar tadına varırım.


ILGAZ OTELLERİ

ILGAZ DAĞBAŞI OTEL

Ilgaz Dağı Milli Parkı Kayak Merkezi Kastamonu
Tel. : 0366 239 10 10  Fax : 0366 239 10 12  Gsm :  0543 328 13 11 - 0532 789 60 12


Ankara : 210 km  İstanbul : 460 km  Kastamonu : 40 km
Istanbul' dan gelişte Ankara otobanı ile Gerede çıkışına geldikten sonra, Karabük yoluna girilir, 30 km sonra Samsun - Çankırı yönüne sapılır. Yaklaşık 130 km sonra Ilgaz-Ankara-Samsun-Kastamonu sapağına ulaşılır.
Ankara yönünden gelenler ise, Çankırı, Ilgaz yolu ile aynı sapağa ulaşabilirler. Sapaktan Kastamonu yönüne döndükten 25 km sonra, Karayolları Ilgaz Bakımevi'nin bulunduğu zirveye ulaşacaksınız. Buradan itibaren Kastamonu yönüne doğru 2 km' lik inişten sonra Ilgaz Dağı Milli Parkı yol ayrımına ulaşacaksınız. Artık kayak merkezine sadece 1.5 km yolunuz kaldı...
Kışın araba kullanmaktan hoşlanmayanlar ise Kastamonu'ya otobüs ile ulaşabilirler. Kastamonu'dan Ankara otobüsüne binerek 40. km'deki Karayolları Ilgaz Bakımevi'nde inerek otelimizin servisi ile Dağbası' na ulaşabilirler...Ankara yönünden gelenler Karayolları Ilgaz Bakımevi önünde inebilirler...

Kastamonu Özlem Turizm
Kastamonu:0366 215 47 47 Ankara : 0312 224 08 37  İstanbul : 0 212 658 06 13

Kastamonu Ünal Turizm
Kastamonu:0366 215 47 17 Ankara : 0312 224 19 37  İstanbul : 0 212 658 04 24


Aracınızın kış bakımını yaptırmayı unutmayınız! Özellikle antifrizinizi mutlaka kontrol ettiriniz. Kayak Merkezi'nde park ettiğiniz sürece el frenini kullanmayınız! Aracınızda zincir, takoz ve çekme halatı bulundurunuz...


ÖNEMLI TELEFONLAR :
Karayolları Ilgaz Bakımevi : 0376. 416 14 26
Kastamonu Turizm Müdürlüğü : 0366. 212 01 62
Jandarma ( Kayak Merkezi ) : 0366. 239 10 01
Milli Parklar Başmühendisliği : 0366. 214 86 63
Bölgemizde TURKCELL,TELSIM ve AVEA kartlı cep telefonlarınızı rahatlıkla kullanabilirsiniz.


ILGAZ DORUK OTEL

Yenilenen Doruk Otel, 2007 kış sezonunda yepyeni bir Doruk Otel anlayışı ile kaliteli hizmet ve muhteşem bir atmosfer sunmaktadır.

2 Bar'ı (Şömine,Restoran), 2 Restoran'ı, Kafeterya, Snack Bar, Sauna, Disko, çocuklar için özel aktiviteler, Atari salonu, Bilardo salonu, TV salonu, Mini market, Kayak ve Snowboard okulu, otopark, şarap evi ve canlı müzik programları ile hizmetinizdedir.

60 odası, 200 yatağı ile, Ilgaz'a 24 km. Çankırı'ya 65 km. Kastamonu yoluna 700 mt. uzaklıkta Türkiye' deki dağ otelleri arasında ulaşım ve yol problemi olmayan tek tesistir.

Ilgaz Dağı Milli Parkı içerisinde 2000 mt. rakımda bulunmaktadır. Tesis Çam, Köknar ve Sedir ormanının içerisindedir.

Kayak Merkezinde 1000 mt uzunluğunda telesiyej, 1400 mt uzunluğunda teleski ayrıca otele ait 350 mt uzunluğunda babylift bulunmaktadır.

Ilgaz Doruk Otel' in odalarında kalorifer, saç kurutma makinesi, balkon, küvet ve telefon mevcuttur.

ILGAZ DORUK OTEL   
Ilgaz Doruk Mevkii, Kayak Merkezi
ILGAZ / ÇANKIRI
Tel: 0376 417 20 10
Fax: 0376 417 20 13
e-mail:[email protected]


ILGAZ LE CHALET

Ilgaz'ın ilk ve tek butik oteli
'Le Chalet Ilgaz'

' KAYAK PİSTİNE EN YAKIN OTEL '

İstanbul'a 4,5, Ankaraya'ya 2 saat uzaklıkta, sadece size ait bir cennet' Le Chalet Ilgaz, butik otellerde tatil yapmaktan hoşlanan herkesin kendini evinde hissedebileceği, küçük bir dağ oteli. Le Chalet Ilgaz'da özel dünyanızı hiç kimseyle paylaşmak zorunda kalmadan, Ilgaz'da dört mevsim tatil yapabilmenin tadını çıkarırsınız. Le Ilgaz'a geldiğinizde, eşsiz manzarasıyla sizi önce doğa karşılar. Kayak pistine en yakın noktaya doğru ilerleyin. Le Chalet'yi dağ oteline uygun mimarisi ve iklime zıt, sıcak atmosferi ile hemen tanıyacaksınız.

ÇOK ÖZE  20 ODA  Le Chalet'de sadece 20 oda var. Toplam 50 yatak kapasitesi ile odaların tamamı, ihtiyaçlarınıza cevap verebilecek konfora sahip. DAĞ MANZARALI RESTAURANT Otelin ruhunuzu içine alan manzarası, en çok restauranda hissediliyor. Şimdiden söyleyelim, iştahınıza engel olamayacaksınız. Çünkü Le Chalet, butik otel olma avantajını mutfağı içinde kullanıyor. Dünya mutfağının seçkin örnekleri sabah kahvaltısı, öğle ve akşam yemeklerinde açık büfe olarak sunuluyor.

BAR - CAFE

Le Chalet Bar - Cafe, sadece gece değil, gündüz de kendinizi iyi hissedebileceğiniz öneriler sunuyor. Le Chalet özel kokteylleri ve aperatif yemekleri ile kayak dönüşü yorgunluğunuzu atabilirsiniz. Kayak tutkunlarını cezbeden Ilgaz pistlerinin yanı sıra, Le Chalet'de farklı yaşam tercihlerinize de karşılık bulabilirsiniz.

Bakın Le Chalet Ilgaz, Kayak dışında size başka neler vaad ediyor;
4 Mevsim yaşam keyfi tescillenmiş bir manzara Uzun dağ yürüyüşleri ile biraz eğlence, biraz huzur Özel grup tracking imkanları...

Adres : Ilgaz Milli Parklar Ilgaz - Kastamonu
Tel : 0366 239 10 04
Web Sitesi : www.lechaletilgaz.com
E-Mail : [email protected]


ILGAZ MOUNTAIN RESORT'TA
ZİRVEDE 4 MEVSİM TATİL

Ilgaz Mountain Resort 60 dönümlük bir arazi üzerinde, Ilgaz Milli Parkı olarak korumaya alınmış bölgede geleneksel Kastamonu mimarisine uygun bir biçimde inşa edilmiş beş yıldızlı bir tesistir.

Ilgaz Mountain Resort'un çağdaş işletmecilik anlayışıyla dünya standartlarında bir düzeye sahip olan tesislerde konaklayarak, her türlü sosyal olanaklardan yararlanabilirsiniz.

Ilgaz Mountain Resort tesislerinde her şey, rahatınızı, huzurunuzu ve tatil keyfinizi pekiştirmek üzere tasarlanmıştır. Tüm iç ve dış mekanlarda, mimarinin en estetik ve en işlevsel unsurları, titiz bir yaklaşımla bir araya getirilmiştir.

Tesislerin her alanında, kendi evinizdeki rahatlık, dünya standartlarındaki kalite ve konfor, tertemiz, düzenli ve üst düzeyde bir hizmet anlayışı gözetilmiştir.

Ilgaz Mountain Resort, doğayla baş başa kalma amacına yönelik, alternatif tatil olanakları, muhteşem doğal dokusu, dengeli iklimi ve doğal örtünün bir parçası olarak tasarlanan Club tesisleri ile şimdi sizinde düşlerinize vatan olmaya hazır...

Ilgaz Mountain Resort toplam 118 oda ve 424 yatak kapasitesine sahiptir. Bunlardan 110 u standart suit odadır.Bir adet yatak odası ve salondan oluşur,2 ila 4 kişi konaklayabilmektedir. 2 adet engelli odası ve 8 adet king suit odası bulunmaktadır. King Suit 2 adet yatak odası, 2 wc banyo,1 büyük oturma salonundan oluşmaktadır. 6 kişiye kadar konaklayabilmektedir.

Tüm odalarda duş,fön,direkt telefon,tv,uydu yayını,mini bar(obsiyonel),balkon(bazı odalarda),internet bağlantısı(kablolu) ve merkezi ısıtma vardır.

ILGAZ MOUNTAİN RESORT 2000 mt.rakım, Yılda ortalama 22 hafta süren harika bir kar sezonu, Kayağa en elverişli kristalize kar örtüsü, Modern telesiyej tesisleri ve Kayak tutkunları için, unutulmaz heyecanlar yaşayacakları, toplam 2 km kayak pistleri (çok kısa sürede 12 km uzunluğa yükselecek).

Kıyı tatilinin bunaltıcı, sıkışık ve yorucu ortamından uzakta, çam kokuları arasında, çoşkulu ve huzurlu bu doğa tatilinde, 4 mevsim KAPALI YÜZME HAVUZU, Sağlıklı ve dinamik bir tatil için FITNESS CENTER, yorgunluklarınızı atmak için SAUNA ve geleneksel TÜRK HAMAMI, istediğiniz her zaman BİLARDO ve akşamları isterseniz barbekü keyfinden sonra CEP SİNEMASI'ında güncel filmler yada istediğiniz futbol karşılaşması...

Ilgaz Mountain Resort tesislerinde, açık havada doğa turlarına katılabileceğiniz, koşu parkurlarında özgürce spor yapabileceğiniz, bisiklete binebileceğiniz, voleybol veya futbol oynayabileceğiniz gibi; kapalı alanlardaki oyun salonları...

267 metrekare- 200 kişilik Konferans Salonu Toplantı, Kongre,Seminer ve Tüm Organizasyonlarınızda her türlü teknik ekipmanı ileSizleri bekliyor!...


ILGAZ MOUNTAİN RESORT KONAKLAMA KONSEPTİ

Ücretsiz İçecekler:
Akşam 16:00 çayı kurabiyeli 16:00-17:00
Yemekler esnasında açık su servisi
Kahvaltıda konsantre meyve suyu(tang)

Ücretli İçecekler:
Tüm mekanlarda alkollü,alkolsüz sıcak soğuk tüm içecekler.

Yiyecek Hizmetleri:
Açık büfe kahvaltı 07:30-10:00 (main restaurant)
Brunch pazar günleri 10:30-14:30 (main restaurant)
Açık büfe öğle yemeği 12:30-14:30 (main restaurant)
Açık büfe akşam yemeği 19:30-21:30 (main restaurant)
Gece çorbası 00:00-01:00

Bar Hizmetleri:
Lobby Bar 08:00-02:00
Pool Bar 10:00-18:00
Kütük Bar 22:00-03:00

A'la Carte Restaurantları:
1 adet A'la Carte Restaurantımızdan misafirlerimiz 5 gece konaklama sürelerince birer defa ücretsiz faydalanabilirler.

Ücretsiz Hizmetler:
Cep Sineması (55 kişilik)
Lobby ve çevresinde internet erişimi, emniyet kazası, oyun salonu (okey, tavla vs), kapalı yüzme havuzu, hamam, sauna, mini club, TV room, Fitness merkezi, kapalı otopark, yürüyüş parkuru.

Ücretli Hizmetler:
Telefon, fax, çamaşır yıkama ve ütüleme servisi, günübirlik şehir turları, fotoğraf hizmetleri, masaj, solarium, güzellik merkezi, bebek bakıcısı.
Tel: +90366 239 10 40

www.ilgazmountain.com



DERBENT OTEL

Otelimiz Ilgaz Kastamonu karayolunun 21. kilometresindedir. Derbent şehitleri abidesi ile birlikte dikkatleri üzerine çeken bir tabiat  güzelliğinesahiptir. Yem yeşil çam ormanları arasında bulunan otelimiz buz gibi suyu ilemeşhurdur.Kayak pistine ve zirveye  sadece 2 km uzaklıkta olan otelimizde ücretsizservisimiz  herzaman hizmetinizdedir. Tecrübeli kayak hocalarımız sayesindetahmin ettiğinizden çok daha kısa sürede kaymayı öğrenebilir, kış sporlarının
ve eşsiz tabiat güzelliğinin keyfini çıkarabilirsiniz.


Otelimiz 45 yatak kapasitesine sahiptir.Günün her saatinde sıcacık odanızdangöz alıcı manzarayıizleyerek kahvenizi yudumlayabilirsiniz.Şömine başı sohbetlerini de unutmadık Dostlarınızla , ailenizle birlikte şömine başında sohbetintadını çıkarmak ister misiniz ? Kısa bir yürüyüşün ardından yada biraz kayaktansonra barda sıcak bir şeyler içmekyorgunluğunuzu alır.

Kayak merkezi zirvesi 2850 metre olan Ilgaz Sıradağları üzerinde, Ilgaz Milli Parkı içerisinde, Kastamonu ve Çankırı illeri sınırında yer almaktadır. yer alıyor. Karasal İklime sahip bölgede hakim rüzgar yönü kuzey-kuzeybatı yönlerinde. Kayak mevsimi aralık ayında başlayıp nisanayına kadar sürüyor. Kayak merkezinde bir adet çift iskemleli telesiyej tesisi ile 1 adet teleski tesisi bulunuyor. 700 m. uzunluğundaki telesiyej tesisi 700 kişi/saat kapasitede, 950 m. uzunluğundaki teleski 1000 kişi/saat kapasitede. Kastamonu ve Çankırı illeri sınırında zirvesi 2850 m. olan Ilgaz Sıradağları üzerinde, Ilgaz Milli Parkı içinde yer almaktadır. Kış turizminin yanı sıra, sahip olduğu doğal güzellikleri ile dört mevsim turizme elverişlidir.
     
 SEZON    :   Kayak mevsimi kasım ayında başlayıp nisan ayına kadar sürer.

 PİSTLER :   Kayak pistleri 1800-2000 m yükseklikleri arasındadır. Sezon içinde kar kalınlığı 50-200 cm. dir. Kayak merkezinde bir adet çift iskemleli telesiyej tesisi ile 1 adet teleski tesisi bulunmaktadır. 700 m. uzunluğundaki telesiyej tesisi 700 kişi/saat kapasitededir. 950 m. uzunluğundaki teleski 1000 kişi/saat kapasitededir. Merkezde bir otele ait bir babylift de bulunmaktadır.

Rezervasyon :  0376 417 20 20  Fax : 0376 417 20 21    [email protected]


ILGAZ ÖĞRETMEN EVİ

Kurumun Tarihçesi

Öğretmenevi Lokal bölümü 1988 yılında Belediye iş hanında hizmete açılmıştır. Öğretme nevi 11.02.2002 tarihinde Anadolu Lisesi pansiyon binası olarak yapılan binada hizmete başlamıştır Eski Öğretmenevi binası 2002 yılından itibaren lokal olarak faaliyetine devam etmektedir.

Lokal bölümünde dinlenme ve okuma salonu ve internet bölümü bulunmaktadır. Lokal bölümü İlçe de görev yapan öğretmenlere, daire amirleri ve emekli öğretmenlerimize hizmet vermektedir.

Öğretmenevimiz ise öğretmenlerimiz yakınları kamu kuruluşlarında görevli personele ve diğer vatandaşlara konaklama hizmeti sunmaktadır.

Bina Durumu

Lokal Binası: Lokal binası 3 katlı 1.kat.kalorifer dairesi ve çamaşırhane ,2.kat oyun salonu internet bölüm,okuma salonu,çay ocağı bulunmaktadır.

3.kat Tapu Sicil Müdürlüğü ve Tapu Kadastro Müdürlüğü bulunmaktadır.

Öğretmenevi binası : 5 katlıdır. Zemin katta çamaşırhane, kalorifer dairesi, depolar bulunmaktadır. 2.Kat :İdare odaları, yemekhane, resepsiyon, restoran, bay ve bayan kuaför salonları bulunmaktadır. 3.Kat :13 adet yatakhane

1.adet süit oda, 1 adet dinlenme salonu, 1 adet hizmetli odası bulunmaktadır. 4.Kat :13 adet yatakhane, 1 adet süit oda, 1 adet kütüphane salonu, 1 adet hizmetli odası bulunmaktadır. 5.kat: 13.adet yatakhane, 1 adet toplantı salonu, 1 adet süit oda, 1 adet hizmetli odası bulunmaktadır. Yatakhane bölümündeki 39 oda ikişer kişiliktir. Odaların 26 tanesi televizyonludur ortak merkezi uydu sistemi ve kablosuz internet bağlantısı bulunmaktadır. Ayrıca internet odası 20 bilgisayarla hizmet vermektedir. Restoran bölümü veda, nişan, toplantı yemekli hizmet vermektedir.

Oda Sayısı :42

Yatak Sayısı : 84

Süit Oda : 3

Personel Sorunu

Kurumumuzda 1 Müdür, 1 Memur, 1 Ahçı, 1 Hizmetli, 1Şöför, 1 Temizlik İşçisi olmak üzere 6 personel görev yapmaktadır.

İletişim Bilgileri :

Telefon : 0376 416 1791 - 0376 416 2424 - 0376 416 2423

Faks : 0376 416 4479

Adres: Gazidede Mahallesi İstanbul Caddesi ILGAZ/ÇANKIRI


ÇAYIRLI ALABALIK TESİSLERİ

Canlı Alabalık Satışı
Tereyağlı Alabalık Servisi
Aile Salonumuz Vardır 24 Saat Hizmetinidedir. Rezervasyon Yapılır
Rezervasyon Tel. : 0376 416 25 96 Gsm : 0535 349 41 52 - 0538 429 40 30
AŞŞAĞI BOZAN KÖYÜ   ILGAZ - ÇANKIRI


ILGAZ KAYMAKAMLIĞI

Ilgaz KaymakamlığI - IlgazÇankırı 18400 Türkiye

e-Posta: [email protected]

Telefon: 03764161025 03764161356

http://ilgaz.gov.tr


ILGAZ ASKERLİK ŞUBESİ

Telefon : 0376 416 11 02

Fax : 0376 416 23 02


ILGAZ BELEDİYESİ

Belediyemizin kuruluş tarihi 1923' tür. Belediyemizde halen 17 Memur, 40 daimi işçi olmak üzere 57 personel görev yapmaktadır.Belediyemiz tarafından yürütülen başlıca çalışmalar şunlardır;

Cadde ve sokakların kilitli parke taşı ile kaplanması, yol dolgu ve asfaltlama çalışmalarının yapılması, park yapımı, ilave kanalizasyon şebekesi yapımı, ilçemizin ileriye dönük içme suyunu karşılamak ve bir miktarını ticari amaçla kullanmak üzere tahsisi alınan Mülayim Yaylası Hış Hış kaynak suyunun yaklaşık 4 km'lik kısmının kaptaj ve isale boru hattının döşenmesi.

İletişim Bilgileri

Telefon : 0376 416 1003

Faks : 0376 416 1571

Adres: Gazidede Mahallesi İstanbul Caddesi No:2 ILGAZ/ÇANKIRI

E Mail : [email protected] Bu e-Posta adresi istek dışı postalardan korunmaktadır, görüntülüyebilmek için JavaScript etkinleştirilmelidir

Web sitesi : www.birefsanedirilgaz.com


ILGAZ İLÇE EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜ

Ilgaz İlçe Emniyet Müdür Vekili

Kurumun Tarihçesi

Ilgaz İlçesinde teşkilatımız, Emniyet Komiserliği olarak Kasım 1969'da Hükümet Konağı alt katında hizmete başlamış, İçişleri Bakanlığının 01.12.1988 tarihli oluru ve Kaymakamlık Makamını 23.01.1989 tarihli yazılarına istinaden İlçe Emniyet Komiserliğinden, TMK'nın (B) tipi (C) standardı İlçe Emniyet Amirliğine dönüştürülmüş ve halen İlçe Emniyet Amirliği olarak hizmet vermektedir.

Emniyet Amirliğimiz Fatih Mahallesi Necati Gürel Caddesi No: 10 sayılı yerde bulunan ve l990 yılında tamamlanarak hizmete giren 1 kat hizmet binası, 3 kat lojmandan oluşmakta iken, 01.10.2007 tarihinde yeni açılan Hükümet Konağı giriş katı sol koridorunda Emniyet Amirliği hizmet vermeye başlamış, diğer hizmet binası ise Polis Merkezi Amirliği olarak kullanılmaya başlanmıştır.

Amirliğimiz, 9 Aralık 2009 tarihinde Resmi Gazete de yayınlanan Bakanlar Kurulu Kararı ile Emniyet Müdürlüğüne dönüştürülmüştür.

Amirliğimiz B tipi C standardına göre :

1- İdari Büro Amirliği

2- Trafik Büro Amirliği

3- Terörle Mücadele Büro Amirliği

4- Güvenlik Büro Amirliği

5- Asayiş Büro Amirliği

6- Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Grup Amirliği

7- B.T.İ. Büro Amirliği

8- Ruhsat Tebligat ve İşlemler Büro Amirliği

9- Personel Büro Amirliği

10-Sivil Savunma Büro Amirliği

11-Polis Merkezi Amirliği

Olmak üzere teşkilatlandırılarak hizmet vermektedir.

Personel Durumu

İlçe Emniyet Amirliği bürolarında 3, trafik hizmetlerinde 2 ve Polis Merkezi önleyici hizmetlerde (24 saat esasına göre) 18 olmak üzere 2009 yılı itibariyle ilçede toplam 23 polis memuruyla hizmet verilmektedir.

Araç Durumu

İlçe Emniyet Amirliğimizde toplam 2 araç vardır:

1- 2009 Model Ford Connect- Polis Merkezi

<