Sektör Halı Yıkama Fabrikaları
Yayınlama Tarihi 09 Ağustos 2010
Resmi Web Sitesi http://www.atasehirweb.com/firma-rehberi/hali-hakkinda-faydali-bilgiler-hali-yikama-7049.html
Halı Hakkında Faydalı Bilgiler - Halı Yıkama

Halı yıkama, hem yere serilen halılarınızın hem de duvardan duvara halılarınızın temiz ve sağlıklı kalmasının en etkili yoludur.
Çok sık kullanılmayan veya insan trafiği fazla olmayan evlerde bile halılar; tozlanmaya, kirlenmeye, gıda döküntülerine, bakterilere, uçucu özellikteki organik bileşiklere ve başka pek çok zararlı maddeye sıklıkla maruz kalır. Halıları düzenli olarak süpürmek, yüzeysel temizleme için etkili olurken, halı yüzeylerinin altında biriken zararlı maddeler ancak halı yıkanarak temizlenebilmektedir.
Düzenli halı yıkama, halıları derinlemesine temizleyerek onları uzun süreler kullanmanızı sağlamakla kalmaz, daha rahat nefes aldığınız sağlıklı bir yaşama mekanı oluşturmanızda da size yardımcı olur.

Halı yıkama sıklığı; halınızın bulunduğu odanın kullanım yoğunluğu, halınızda lekeler oluşup oluşmadığı, evinizde çocuk veya ev hayvanı bulunup bulunmaması veya ev sakinlerinin alerjisi olup olmaması gibi durumlara göre artabilmekle beraber, birçok uzman halıların yılda en az 2 kez profesyonel olarak yıkanmasını tavsiye etmektedir.

Halı Yıkama Makinaları

Halı yıkama makinası almayı düşünüyorsanız, halı yıkama makinaları sayfasında aradığınız birçok bilgiyi bulabilirsiniz. Makina alırken en önemli konu, ihtiyaçlarınıza uygun halı yıkama makinaları arasından en doğru tercihi yapmanızdır. Bununla birlikte, bir makinaya gerçekten ihtiyacınız olup olmadığını da düşünmeniz gerekir. Düşük olmayan halı yıkama makinası fiyatları bir yana, makinanın kullanılması için gereken tecrübe ve ayırmanız gereken zaman makina almanın olumsuz yönleri olarak sıralanabilir. Halı yıkama makinası almasına rağmen hem vakti olmamasından, hem de makinanın halıyı derinlemesine yıkamamasından dolayı, aldığı makinayı hiç kullanmamış olan çok tüketici vardır.
Halı Yıkama Firmaları

Son yıllarda halı yıkama firmaları sayısında tüm Türkiye'de önemli bir artış olmuştur. Bu durum halıları için yıkama hizmeti alan tüketicilerin lehine gibi gözükse de, aslında aleyhlerine olmuştur. Çünkü, başta İstanbul halı yıkama, Ankara halı yıkama ve İzmir halı yıkama firmaları olmak üzere istenen kalite standardını firmalar yakalayamamıştır.
Standartların arttırılmasını sağlamak için Dry Center Halı Yıkama gibi birinci sınıf hizmet veren firmaların sayısında artış olması gerekmektedir.
Halı Yıkama Fabrikaları

Fabrika düzeyindeki halı yıkama tesislerinin en belirgin özellikleri halılar için özel yıkama, durulama, sıkma ve kurutma makinaları ile bölümlerinin olmasıdır. Ayrıca, uzman bir halı yıkama fabrikası bünyesinde; makina,
el dokuma, yün, ipek, milas, bünyan, ısparta, hereke, çin, nepal, iran, shaggy gibi farklı halı çeşitleri yıkanabilmelidir.
Halı yıkama programı kullanan fabrikalarsa diğerlerine göre müşteri memnuniyetinde bir adım önde olabilirler. Zira, yazılım yönünden iyi
olan programlar sayesinde halılar bütün aşamalarda takip edilerek halı yıkama hizmeti alan tüketiciye anında cevap verilebilmektedir.
Halı Yıkama Yöntemleri

Halıların yapılmış olduğu malzemeye uygun bir halı yıkama yöntemi seçilmesi, halının ne kadar süre kullanılacağını belirlediği için önemlidir.

Halı yıkama yöntemleri genellikle 5 ana kategoriye ayrılır: Şampuanlama, köpükle yıkama, kuru temizleme, buharla yıkama, derinlemesine yıkama.

Halı nasıl yıkanır sayfasında, halı yıkama yöntemleriyle ilgili detaylı bilgiler verildiği için bu bölümde evde ve halı yıkama fabrikalarında uygulanan yıkama yöntemleri arasındaki farkları açıklamaya çalışacağız.
Evde Halı Yıkama

Duvardan duvara halılar evlere de girmeye başlayınca, birçok halı yıkama makinası üreticisi, halı yıkama firmalarının iş yerlerinde yaptığı işi evde yapacak halı yıkama makinaları tasarlamaya başladı. Ev kullanımı için daha küçük ebatlarda üretilen halı yıkama makinaları, iş yerleri ve kamu binalarında kullanılacak güce sahip olmasa bile, evde halıları günlük kullanımın kirinden kurtarmak için gerekli her şeye sahipti.

Bununla birlikte halı yıkamak, uzmanlık ve tecrübe gerektirdiği için evde yapılan halı yıkama işlemleri birçok sakıncayı da beraberinde getirdi.
Bu sakıncalardan en önemlileri, yıkama işlemi sırasında suyun eksik ya da fazla kullanılmasından kaynaklanmaktadır. Söz gelimi, halı yıkama makinasıyla birlikte kullanılan suyun miktarı az olduğunda halı yıkama şampuanı, halıdan tamamen uzaklaştırılamamakta, bu da halının hem kötü kokmasına hem de daha hızlı kirlenmesine sebebiyet vermektedir. Diğer yandan halı şampuanı durulanırken suyun fazla kullanılmasıysa, halının gereğinden fazla ıslanmasına yol açacağından, bu sefer de halı tam olarak kurutulamamakta, dolayısıyla da ıslak kalan halı, küf oluşumu veya çürümeyle karşı karşıya kalmaktadır.

Gerek yukarıdaki gibi istenmeyen durumlara yol açabilmesi gerekse de uzman halı yıkama fabrikaları tarafından yapılan ön leke çıkarma işleminin yapılamamasından dolayı, evde yapılacak yerinde halı yıkama işlemini sadece zorunlu kaldığınızda düşünmeniz daha isabetli olacaktır.
Profesyonel Halı Yıkama Yıkama Hizmeti

Evde halı yıkayarak kaybettiğiniz zaman ve aldığınız diğer riskler düşünüldüğünde, profesyonel hizmet veren halı yıkama firmaları ile irtibata geçmeniz halı yıkama dertlerinizle kısa yoldan vedalaşmanızı sağlayacaktır.

Bu noktada Dry Center’dan alacağınız profesyonel halı yıkama hizmeti ile halılarınızı temizletmekle kalmaz, aynı zamanda halılarınızdan daha uzun süreler faydalanmayı sağlarsınız. Derinlemesine halı yıkama, halınızın rengini solduran kir tabakasını uzaklaştıracağından halınızın gerçek renklerine kavuşmasına da yardımcı olmaktadır.

Ayrıca halı yıkama işlemi sırasında yalnızca halı yıkama şampuanı değil, her lekeye özel leke çıkarıcılar da kullanılır. Halı elyafı üzerinde kalıcı hale gelmeyen birçok leke, halı yıkama şampuanı ve leke çıkarıcı ürünler sayesinde halıdan tamamen çıkarılabilmektedir.


Profesyonel Halı Yıkama
Derinlemesine Halı Temizleme Nedir ?

Her halı, artık elektrik süpürgesiyle temizlenerek eski temiz görüntüsüne kavuşturulamayacak bir noktaya gelir. Böyle durumlarda halının derin temizlik gerektirdiğine ilişkin bazı emareler kendini göstermeye başlar:

    * Halı matlaşır ve yapışkanımsı bir görünüm kazanır.
    * Halı, ilk aldığınız zamana göre artık aynı renkte değildir.
    * Halı; sandalye ayaklarının etrafında, iz şeklinde, kirli dairelere sahiptir.
    * Halı, oda için artık bir toz kaynağı haline gelmiştir.

Eğer halınızda bu göstergelerden biri veya birkaçı mevcutsa, halınızın derin temizliğini yapma zamanı gelmiş demektir.
Derinlemesine temizlik, halı ve kilimlerinize nüfus eden zararlı maddeleri, kirleri ve pisliği çıkaran profesyonel halı yıkama işlemidir.
Dört dörtlük bir yıkama işlemi için  Halı Yıkama Servisi'nden hizmet alabilirsiniz.
Profesyonel Halı Yıkama ve Önemi

Birçok insan profesyonel halı yıkama işleminden sonra halıların bir evde yarattığı fark karşısında şaşırırlar. Bunun ana sebebi; ortalama bir evde bile halıların fazlasıyla kirlenmek durumunda kalmalarına rağmen insanların halıların temiz olduklarını sanma yanılgısına düşmeleridir. Fakat temiz görünen halıların ve koltuk yüzeylerinin altında bile zamanla kir, toz ve pislikler birikir.

Halıların profesyonel halı yıkama işlemleriyle temizlenmesi; eve yapılan yatırımı korumakla beraber, özellikle küçük çocuklar, alerjisi olan insanlar ve ev hayvanı sahipleri için vazgeçilmez öneme sahiptir.

Halı ve koltuk gibi döşemelik kumaşlı eşyalarınızı düzenli ve bilinçli temizletmeniz sağlığınızı tehdit eden kirleri ve birçok alerji yapıcı maddeyi ortadan kaldırarak daha iyi nefes aldığınız, temiz bir yaşam alanı oluşturmanıza katkı sağlar.
Profesyonel Halı Yıkama Hangi Sıklıkta Yapılmalıdır ?

Halılarınızın ve koltuklarınızın kullanım sürelerini artırmak için, halı imalatçılarının çoğu 6 ayda bir profesyonel yıkama tavsiye ederler. Pratikte de; çok kullanılan alanlardaki halılar veya lekelenme gibi durumlar hariç halılarınız için yılda iki defa halı yıkama hizmeti almanız yerinde olacaktır. Bu işlem, halınızdaki bakterileri defetmenizi ve evinize yeni ve ferah bir hava kazandırmanızı sağlar.

Kesin olan bir şey daha varsa: halılarınız yıkama işlemindnen sonra temizlenmekle kalmayacak, yeniye yakın bir görünüm de alacaklardır.
Neden Profesyonel Halı Yıkama Firması ?

Bazı ev sahipleri, halı yıkama işlemini takiben halılarının daha hızlı kirleneceğiyle ilgili kaygılarını ifade etmişlerdir.
Bu kaygı, birçok yıkama firmasının halı temizleme işlemlerini hijyen olmayan ortamlarda yapmasından kaynaklanır.

Halı yıkama firmalarının çoğu, masraftan kaçmak ve zaman tasarrufu sağlamak için en ucuz temizlik malzemelerini kullanmakta, deterjan kalıntısını gidermek için ayrı bir durulama işlemi gerçekleştirmemekte ve çalışanlarına profesyonel eğitim vermemektedir.

Yerinde Halı Yıkama

Yerinde halı yıkama, duvardan duvara halılar ve taşınamaz halılar için evler, iş yerleri veya kamu binalarında verilen halı yıkama hizmetidir.
Halıyı yerinde yıkayabilmek için firmaların; özel ekipmanları, temizlik malzemeleri ve yerinde halı yıkama konusunda tecrübelerinin olması gerekir. Yerinde halı yıkama fiyatları, firmalar arasında verilen yıkama hizmetinin kalitesine doğru orantılı olarak değişmektedir.
 halı yıkama fiyatları sayfasında, duvardan duvara halılar için yerinde halı yıkama fiyatları hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Yerinde Halı Yıkama Yöntemleri

Halınızın kullanım yoğunluğuna ya da ne kadar kirlendiğine bağlı olarak yerinde halı yıkama yöntemleri, değişiklik gösterebilir.
En sık tercih edilen yöntemleri, 5 ana kategoriye ayrılır: şampuanlama, buharla yıkama, köpükle yıkama, kuru temizleme, bonnet ile temizleme. Seçilen yöntem ne olursa olsun halı yıkama firması, temizlenecek tüm halıları önce elektrik süpürgesi ile süpürmektedir.
Şampuanlama ile Yerinde Halı Yıkama

Şampuanlama içeren yerinde halı yıkama yöntemi, muhtemelen en az etkili yöntemdir.
Halı yıkama makinası kullanılarak halıya, özel şampuanlar uygulanır. Daha sonra vakumlama ile halı şampuanı, halıdan çekilir. Halı yıkama şampuanı veya deterjanı, parlatıcı ve parfüm içerdiğinden dolayı halılar güzel görünmekle kalmaz, ayrıca hoş kokarlar. Ancak derinlemesine bir yerinde yıkama yöntemi olmadığı için etkisi sınırlıdır.

Buharla Yerinde Halı Yıkama

Buharlı yerinde halı yıkama, yüzeysel yıkama yöntemleri arasında en etkili halı temizleme yöntemidir. Halı yıkama makinaları sayesinde sıcak suyla şampuan karışımı bir solüsyon halı içine enjekte edilir.
Karışım daha sonra güçlü biçimde makina tarafından geri çekilir ve mümkün olduğunca çok kir ve mikrobu yerinden sökerek, halıyı olabildiğince temiz ve güzel kokulu halde bırakır.

Köpükle Yerinde Halı Yıkama

Köpüklü yerinde halı yıkama yöntemi, şampuanlama ile kuru temizlemenin ara yoludur. Çok az miktarda su, köpükle birlikte kullanılır, köpük halıya işler ve kire yapışır. Köpük halıya işlediğinde tamamen vakumlanır, böylece suyun, deterjanın ve kirin çoğu çekilmiş olur.

Kuru Halı Temizleme

Kuru temizleme yöntemi idealdir çünkü halının kurumasını beklemeniz gerekmez. Bu çeşit halı temizleme, halının kiri mıknatıs gibi çeken bir temizlik tozuyla kaplanması ile gerçekleştirilir. Toz halıya işledikten sonra tamamen vakumlanır.
Bonnet ile Yerinde Halı Temizleme

Bonnet yerinde halı temizleme yöntemi, halıya kimyasal bir deterjan uygulanması ve döner temizleyici makina ve emici bir ped ile kirin sökülmesi ile gerçekleşir.

Bonnet ile yerde halı temizleme yöntemi genellikle ticari binalarda kullanılır. Diğer yerinde halı yıkama yöntemleri gibi evlerde kullanılmaz, çünkü derinlemesine temizlik sağlamaktan çok endüstriyel halıların bakımı ya da temizlenmesi içindir. Ev halılarının çoğunun yapılmış olduğu elyaflara zarar verme ihtimali de vardır.

Halılar Yerinde Nasıl Yıkanır?

Halı yıkama firmaları, halıları yerinde yıkarken yıkama makinalarından faydalanırlar. Temel olarak halı yıkama makinaları bünyesinde, su ile temizlik maddesi karışımını ısıtan dâhili bir ısıtıcı bulunur. Küçük jetler temizleyiciyi halı üzerine boşaltır, temizleyici madde yumuşak döner fırçalarla halı içinde işlev görür. Temizleyici, kir partiküllerini bulunduğu yerden yüzeye çıkarırken, emiş özelliği hem kiri hem de fazla sıvıyı çeker.
Kullanılan temizleyici daha sonra boşaltılabilen bir hazneye aktarılır.

Günümüzde halı yıkama fabrikaları, halı yüzeyini genellikle hafif nemli bıraktığı için halılar bir saat içinde kurumaktadır. Bazı daha güçlü halı yıkama makinası modelleri, halıyı temizlerken kurutmak için sıcak hava kullanan ısıtma ekipmanı içermektedirler. Isıtıcı ekipmanın kullanılması sayesinde, yıkama sonrasında halılar neredeyse kuru olarak müşteriye teslim edilebilmektedir.

Halı Yıkama Fabrikaları

Halı yıkama fabrikaları, halı yıkama amacıyla kurulmuş ve farklı türdeki halıları yıkama uzmanlığı kazanmış fabrikalardır.
Bünyelerinde halı yıkama makinaları, toz alma dolabı, halı sıkma makinası ve halı kurutma makinası gibi halı temizliğinde kullanılan makinaları bulunduran halı yıkama fabrikaları sayıları, özellikle sokaklarda halı yıkanmasının yasaklanmasından sonra artış göstermiştir.

Halı Yıkama Fabrikaları ile İlgili Bilgiler

Halı Yıkama Fabrikaları ve Hijyen

Halılar yıkanırken hijyen en önemli konulardan biri olduğundan dolayı, halı yıkama fabrikaları kurulurken bu hassasiyet mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır. Kendini halı yıkama fabrikası olarak tanıtan oto yıkama firmalarından da bu anlamda kaçınmak gerekir.

Halı Yıkama Fabrikaları Maliyetleri

Halı yıkama fabrikaları maliyetleri, fabrikada kullanılan halı yıkama makinası fiyatları ile doğrudan orantılıdır.
Piyasada bulunan halı yıkama makinaları fiyatları, birçok model ve markada değişkenlik gösterdiği için halı yıkama fabrikaları için tercih edilen makinalar, fabrika maliyetini de belirleyecektir.

Halı Yıkama Fabrikaları Halıyı Nasıl Yıkar?

Halı yıkama fabrikalarında kullanılan halı yıkama sistemleri; yüksek düzeyde bir köpüklü halı yıkama şampuanı kullanılarak halının şampuanlama yapılmasına veya düşük düzeyde halı yıkama deterjanı kullanılarak püskürtmeyle ekstraksiyon yapılmasına dayanır.

Halı yıkama fabrikası bünyesinde yapılan ıslak halı yıkama işleminden önce halının havı, bir hava kaldırıcıyla büyük silindirik fırçaya ve güçlü emme aksiyonuna sahip, vakum özelliği olan ikiz-motorlu bir süpürgeyle işlemden geçirilmelidir. Halı yıkama sırasındaki bu işlem, havı yukarı doğru açar ve vakumlama sonrasında normalde geride kalan gömülü taneciklerin uzaklaştırılmasını sağlar.

Islak Halı Yıkama

Halı yıkama fabrikaları, temizlenmek üzere gelen halıları önce ıslatır. Daha sonra halı havının içine bir halı yıkama şampuanı veya deterjanı enjekte eder ve bunu hemen bir entegre ıslak kaldırma sistemi izler.
Halı havının içine veya üzerinde püskürtülen solüsyon miktarı, halı yıkama makinası markalarına ve modellerine göre farklılık gösterir. Halı yıkama fabrikaları tarafından yapılan bu, kirin dışarıya “sifonlanması” işleminin etkili olması, uygulayan kişinin bilgisine ve tecrübesine bağlıdır. Halı yıkama randımanı, halı şampuanı enjekte edilmesinden 10 dakika önce, halıya düşük köpüklü şampuan püskürtülerek ve makinanın zemin temizleme çubuğundaki dönen veya salınım yapan halı yıkama fırçalarının kullanılmasıyla artırılabilir.

Kuru Halı Temizleme

Halı yıkama fabrikaları, kuru halı temizleme işlemi için kuru bir şampuan köpüğünü, halının havına yedirerek fırçalayan bir döner veya silindirik fırçalama yapan halı yıkama makinasına sahip olmalıdırlar. Şampuanlama işlemi tamamlandığında kirlenen halı şampuanı, halı yıkama fabrikaları içindeki bir ıslak toplama makinası ile havlardan emilerek alınır, bir sprey ekstraksiyon makinasıyla (sadece suyla doldurulur) durulanır veya kurumaya bırakılır. Kuruyan şampuan ve gevşeyen kir parçacıkları, vakum özelliği olan bir halı yıkama süpürgesi kullanılarak alınır.

Halı Yıkama Fabrikaları Arasından Seçim Yapmak

Halı yıkama fabrikaları, başta İstanbul, Ankara ve İzmir olmak üzere bütün Türkiye’de hızla açılmaya devam etmektedir. Fabrikalar arasından seçim yaparken, size en yakın olan halı yıkama fabrikası, belki vakit kazanmak için en iyi tercih olabilir. Bununla birlikte halı yıkamak uzmanlık gerektiren bir iş olduğu için, isim yapmış ve güvenilir olan halı yıkama fabrikaları her zaman daha kaliteli hizmet sunmaktadırlar.
Makina halısı, el dokuma halısı, ipek halı, çin, nepal, shaggy, step halıların temizliğinde deneyimli bir fabrikanın halı yıkama fiyatları yüksek bile olsa verdiği hizmet düşünüldüğünde buna değerdir.

Halı yıkama fabrikaları seçenekleri arasında karar vermekte yine de zorlanıyorsanız daha detaylı bilgilere halı yıkama firmaları sayfasından ulaşabilirsiniz.

Halı Yıkama Firmaları

Düzenli olarak süpürmek halılarınızı tam anlamıyla temizlemek için yeterli olmayabilir.
Ağır halıları taşımak, yıkamak ya da silkelemek çok külfetli bir iştir.
Bu durumda en iyi çözüm, halı yıkama firmaları arasından uzman bir halı yıkama servisi bulmaktır.
 temizleme sektöründeki bilgisi ve tecrübesi ile halılarınızı,
en uygun halı yıkama yöntemini kullanarak yıkar ve size teslim eder.
Halı Yıkama Firmaları Arasından Seçim Yapmak

Halı yıkama firması bulmak konusunda hiç zorlandınız mı?
Piyasada o kadar çok halı yıkamacı varken bu soruyu hayır diye cevaplayacak birini bulmak oldukça zordur. Reklamlar, broşürler ya da kartvizitler yoluyla halı yıkama firmalarına ulaşmak mümkün, fakat işini
iyi yapan profesyonel bir halı yıkama firmasını nasıl bulabilirsiniz?
Bu özellikleri taşıyan bir halı yıkama firmasını bulmak Dry Center, halı yıkama hizmeti vermeye başlayana kadar hiç de kolay değildi.

Bu sayfada, halı yıkama firmaları arasında tercih yaparken seçim yapmanızı kolaylaştıracak ve neden Dry Center’ın diğer halı yıkama firmalarından ayrıldığını açıklayacak bilgileri size sunmaya çalıştık.

Halı Yıkama Firmaları Arasından Marka Olanlarını Seçin

Halı yıkama sektöründe iyi isim yapmış halı yıkama firmalarını tercih etmek, yapacağınız halı yıkamacı seçiminde en önemli kriterdir.
Yarardan çok zarar veren halı yıkama yöntemleriyle ve kimyasallarıyla halınızı mahveden halı yıkama firmaları ile uğraşmak istemezsiniz.
Kaliteli halı yıkama hizmeti için gerekirse daha fazla para ödediğinizde bu tarz sorunlarla uğraşmaktan en başında kurtulmuş olursunuz.

Arkadaşlarınıza hangi halı yıkama firmalarını kullandıklarını ve memnun olup olmadıklarını sormak da halı yıkama firmalarından birini seçerken faydalı olabilir.

Firmaların Halı Yıkama Sektöründeki Deneyimlerine Bakın

Halı yıkama firmaları arasında seçim yaparken firmanın ne zamandır hizmet verdiğini bilmeniz önemlidir. Yeni açılmış, yeterli tecrübesi olmayan halı yıkama firmalarından özellikle kaçının. Bu tarz halı yıkama fabrikaları, piyasada çokça bulunur. Bunun için güvenebileceğiniz bir halı yıkama firması seçerken geçmişini sormayı unutmayın.

Halı Yıkama Hakkında Bilgiler Edinin

Eğer kuru halı temizleme değil de, su ile yıkama yönteminin daha iyi olduğunu düşünüyorsanız bazı şeyleri bilmeniz gerekir. Halının arkasının su geçirip geçirmediğini, zemine nasıl tutturulduğunu, ne tür dokuma kullanıldığını (bukle havlı, kesik havlı vb.), hangi liflerden yapıldığını (naylon, olefin vb.) bilmek önemlidir. Bu soruları cevaplayabilirseniz, doğru halı yıkama firmasını seçebilme şansınız da artmış olur.

Su ile yıkama halınız için uygunsa, öyle yıkatın. Çünkü ıslak halı yıkama, kuru temizleme yönteminden daha etkili sonuçlar vermektedir.
Unutmamanız gereken konuysa; paradan tasarruf etmek için kaliteden ödün veren bir halı yıkama firması seçtiğinizde, istenilen sonuçları almanın hayalden öteye gidemeyeceğidir.

Sonuç olarak halınızı yıkama firmalarına vermeden önce, yeterli vakit ayırarak araştırmanızı yapın. Halı yıkama firmasının hangi halı yıkama şampuanlarını ve hangi yıkama ekipmanlarını kullandığını öğrenin.
Ne de olsa, ne yaptığını bilmeyen deneyimsiz halı yıkamacıların değerli halılarınızı mahvetmesini istemezsiniz.
Halı yıkama firmalarının verdiği servisin, yeni halı almak yerine geçmeyeceğini de aklınızdan çıkarmayın. Halı yıkama sadece, halılarınızı daha temiz tutmanın ve daha uzun süre kullanmanın etkili bir yoludur.

Halı Yıkama Makinası

Halı yıkama işleminde yarı otomatik ve tam otomatik halı yıkama makinaları kullanılmaktadır.

Yarı Otomatik Halı Yıkama Makinası

Yarı otomatik halı yıkama makinası ile manuel kullanım daha fazla ön plana çıkar. Bu makinalarla yıkama aşamasında lekeli veya kirli bölümler üzerinde daha fazla odaklanılabilir.

Bu sistemde halı, düz ve temiz bir zemin üzerine serildikten sonra makinayı kullanan kişi ön ıslatma yapar. Sonra özel fırçalı halı yıkama makinasını halı üzerinde gezdirerek şampuanlama işlemini yapar.

Şampuanlamadan sonra halı tazikli su ile durulanır. Varsa lekeli alanlara yapılan lokal leke çıkarma müdaheleleri ve halının kirililik durumuna göre yapılan şampuanlama işlemleri, temizleme başarısına göre tekrarlanır.

Halı yıkama makinası kullanıcılarının bu işte deneyimli olmaları ve iş giysileriyle çalışmaları gerekmektedir.

Kirlerin birbirleriyle karışmaması ve hijyenin sağlanabilmesi için halılar tek tek yıkanmalı ve hiçbir zaman aynı anda aynı yerde birden çok halı yıkanmamalıdır. Kullanılan alan temizlenmeden önce başka bir halının yıkama işlemine başlanmamalıdır.

Tam Otomatik Halı Yıkama Makinaları

Tam otomatik halı yıkama makinası kullanımında otomasyon ve hız kavramları ön plana çıkar.

Bu makinaların kullanıldığı sistemlerde halı, makineye verilmeden önce; halı ipliği, dokuma tekniği ve kullanılan boya cinsi dikkate alınarak gerekli programlamanın makinede yapılması gerekmektedir. Bu programlama ile halı yıkama hızının kontrolü, halı havı yüksekliğinde çalışma seviyesi ve fırça baskısının kuvvet hızı halının özelliklerine göre ayarlanmış olur. Makinayı kullanan kişi işlem sırasında gerekirse programda düzeltmeler de yapabilir.

Tam otomatik halı yıkama makinaları genelde yürüyen konveyör bant sistemine dayalı makinelerdir. Halı, bant üzerinde ilerlerken; ıslatma, şampuanlama, fırçalama, durulama, vakumlama, rulo sarım gibi farklı işlemlerden geçer.
Halı Yıkama Makinası ile İlgili Değerlendirme

Yarı otomatik halı yıkama makinası kullanımında lokal müdaheleler ve halının kirli bölümleri üzerinde daha pratik bir odaklanma sağlanırken, tam otomatik halı yıkama makinası iş gücünden tasarruf etmede ve yapılan işi standartlaştırmada avantaj sağlar.

Halı Şampuanı
Halı Şampuanı Nedir?

Halı şampuanı; halıları ve kilimleri temizlemek için kullanılan, özel formüle sahip sıvı deterjan bileşiktir. Halı yıkama şampuanı kullanılmasının arkasında yatan fikir, halının havından ovularak dışarıya alınan kir parçacıklarına saldıran ve onları askıya alan kalın bir köpük yaratmaktır. Daha sonra bu kirli köpük kalıntıları, durulama veya vakumlama yoluyla halıdan uzaklaştırılabilir.

İyi bir halı şampuanı, en iyi şekilde randıman sağlamak için önemli miktarda uzun süre kalıcı köpük yaratabilmelidir.
Bu, halı şampuanı içeriğinde saç yıkama şampuanında bulunanlara benzer terkip maddelerinin kullanılması anlamına gelmektedir.
Neden Halı Yıkama Şampuanı Kullanılır ?

Halılarınız kirli görünüyorsa kaliteli bir halı yıkama şampuanı ile iyi bir şampuanlama yapmanın zamanı gelmiş demektir.
Halı üzerinde her gün yürünmesi nedeniyle halı elyaflarına karışan bütün kirleri periyodik olarak yıkayıp çıkarmak için iyi bir halı şampuanı ile halıyı derinlemesine temizlemek gerekir.

Halı şampuanı ile derinlemesine temizlik yapılmadığı takdirde halı veya halı kaplı zemin üzerinde biriken tozlar, yiyecek ve içecek döküntüleri, halı elyaflarını telafisi olmayacak şekilde kirleterek kötü kokulara ve halının alt tarafında küf oluşumuna neden olabilir. Sonunda bu maddelerin oluştuğu noktalarda halıda çürümeler görülebilir.

Düzenli olarak halı şampuanı ile halının temizlenmesi ve şampuanlanması halınızın hoş kokmasını da sağlayacaktır.
Evde Halı Yıkama Şampuanı Kullanmayın!

Halınızı elektrik süpürgesiyle düzenli olarak temizleyin ve temizlemek için sıvı halı şampuanları kullanmayın. Saçınızı şampuan ile yıkadığınız ve şampuanı tamamen durulamayı başaramadığınız oldu mu? Aynı şey halınız ve halı şampuanı için de geçerlidir.

Halı şampuanı, evde yapılan durulamayla tamamen uzaklaştırılamaz ve geride yapışkan bir kalıntı bırakır. Halı şampuanının neden olduğu bu kalıntı, büyük bir mıknatıs gibi ayaklarınızın altındaki kirleri halıdan çeker. Bu durumda ayaklarınız, ayakkabılarınız temizlenir ve halılar daha kısa sürede, daha fazla kirlenir.

Bunun yerine derinlemesine halı yıkama hizmeti için Dry Center Halı Yıkama Servisi ile temasa geçmeniz halı şampuanı ile yaşadığınız sorunların önüne geçmenizi sağlar.
Profesyonel Halı Yıkama Hizmetinin Faydaları

Dry Center’ın verdiği profesyonel halı yıkama hizmeti ile halıların noktasal ve genel olarak şampuanlaması, halınızın mümkün olduğunca yeni görünmesini sağlar. Kaliteli halı şampuanı ile desteklenen halı yıkama işlemi, halı elyaflarını yumuşatır ve kabartır.
Ayrıca halınızın satın aldığınız zamanki rengini solduran kir tabakasını ortadan kaldırılmasına da yardımcı olur.

En önemlisi de profesyonel halı yıkama, halınızın ömrünü uzatarak halılarınızı daha uzun süre kullanmanızı sağlar.

Halı Yıkama Şampuanı

Halı yıkama şampuanı, halı ve kilim temizliğinde kullanılmak üzere üretilen bir çeşit halı şampuanıdır. Piyasada satılan birçok halı yıkama şampuanı vardır. Halı yıkama işinde tecrübeliyseniz, köpürmeyen bir halı yıkama şampuanı için ödenen paranın boşa gittiğini de öğrenmişsiniz demektir. Halı yıkama fabrikaları tarafından halıdaki kir, toz ve diğer pisletici maddeleri uzaklaştırabilmek için güçlü ve bol köpük yaratan halı yıkama şampuanlarının tercih edilmesindeki sebep de budur.

Halı yıkama şampuanı istendiği kadar köpük oluşturabiliyorsa, bu özellik sodyum loril sülfat kimyasalının doğru kullanılmasından kaynaklanır. Ayrıca bazı şampuan üreticileri, halı yıkama şampuanı içeriğinde, saç yıkama şampuanı içeriğinde bulunan bazı maddelerden de yararlanırlar.

Halı Yıkama Şampuanı Hakkında Bilgiler
Halı Yıkama Şampuanı Gelişimi

Son 20 yılda halı yıkama sektörü uzun bir yol kat etti.
Halı yıkamak, bir zamanlar daha çok uğraş ve zaman gerektirirken, modern halı yıkama şampuanları bugün piyasadaki her tip halıyı derinlemesine temizleyebilmektedir. Bu sayede, büyük halıları temizlemek için ihtiyaç duyulan çalışma zamanlarında bile kaliteli bir halı yıkama şampuanı ile hatırı sayılır şekilde düşüşler olmuştur.

Halı yıkama şampuanı, ilk olarak iş yerlerinde ve kamu binalarındaki duvardan duvara halılar için ortaya çıktı. Temizlik personeli tarafından kullanılan halı yıkama şampuanları, akşamları uygulanarak ertesi sabah çalışanlara temiz ve ferah bir çalışma ortamı bırakıyordu.

Halı yüzeyleri daha sert tüylü olmaya başladıkça, kısa ve kaba tüyler için tasarlanmış halı şampuanı çeşitleri de satışa sunulmaya başlandı.
Bugün evlerde, iş yerlerinde ve halı yıkama fabrikalarında kullanılmak için çok çeşitli özelliklerde halı yıkama şampuanı üretilmektedir.

Halı Yıkama Şampuanı Gereksinimleri

Halı yıkama makinası ile yapılan işlemler sırasında kullanılan halı yıkama şampuanı, halı elyafının derinine kadar işleyen kirlere, tozlara, pisliklere tutunarak halıya zarar veren bu maddelerin durulama sırasında halıdan uzaklaştırılmasını sağlar.

Halı şampuanı kullanılarak yapılması gereken derinlemesine yıkama işlemine gereken önem verilmezse, halı elyafının liflerinde biriken kirler, tozlar ve döküntüler zamanla hoş olmayan kokulara ve yıpranmalara neden olacaktır. Bu koşullar altında, halının bazı yerlerinde kopmalar ve dökülmeler olması da kuvvetle muhtemel gerçekleşecek bir durumdur.

Periyodik olarak uzman halı yıkama firmaları tarafından halı yıkama şampuanı kullanılarak yapılacak olan yıkama işlemi, halılarınızın orijinal formlarını uzun süre korumalarını sağlayacaktır.

Evde Halı Yıkama Şampuanı Kullanımı

Halı yıkama sektörünün gelişmesi ve ev tipi halı yıkama makinaları üretilmesiyle evde kullanılmak için çeşit çeşit halı yıkama şampuanları, market raflarındaki yerlerini almaya başlamışlardır.

Bununla birlikte evde halı şampuanı kullanılmasının en büyük sakıncası, şampuanın halıdan tamamen durulanamamasıdır.
Halı yıkama şampuanı, evde halı yıkarken su kullanımı minimumda tutulması gerektiği için birçok durumda halıdan kolaylıkla arındırılamaz. Halı üzerinde kalan halı yıkama şampuanı ve deterjanı kalıntılarının hem kötü kokulara hem de halının daha çabuk kirlenmesine neden olacağını aklınızdan çıkarmamanız gerekir.
Evde halıyı durularken fazla su kullanmaksa daha büyük sorunlara yol açar. Örneğin; şampuanı halıdan durulamak için halıyı fazla ıslatırsanız, bu sefer de ıslanan halının kurutulamaması ve bunu sonucunda da küflenmesi sorunu ortaya çıkar.

Bu sebeplerden dolayı halılarınız için evde halı yıkama şampuanı kullanmayı sadece zorunlu durumlarda düşünmenizde fayda vardır.

Halı Yıkama Fiyatları Üzerinde Şampuanın Etkisi

Halı yıkama fiyatları, birçok faktörden etkilenir ve bu faktörlerden birisi de halı yıkama şampuanı kullanımıdır.
Doğal özlü ve kaliteli halı yıkama şampuanı kullanan firmaların halı yıkama fiyatları, halı yıkarken az dozda ve ucuz şampuan kullanan firmaların halı yıkama fiyatları ile kıyaslandığında daha yüksek kalır. Düşük kalite ve düşük halı yıkama fiyatları prensipleriyle çalışan halı yıkama firmalarından birini tercih ettiğinizde, halınızın tam olarak temizlenmeyeceğini de en baştan kabul etmiş olursunuz.

Halı Nasıl Yıkanır?

Halılar, birçok şekilde yıkanır ve eğer kullanılan halı yıkama tekniklerini bilmiyorsanız halınız için en iyi yöntemi seçmeniz zor olabilir. Çünkü yıkama yöntemleri, halının cinsine göre değişir.
Aşağıda size yardımcı olabilecek bazı halı yıkama yöntemleri verilmiştir.

Derinlemesine Halı Yıkama Nasıl Yapılır?

Derinlemesine halı yıkama, yalnızca profesyonel halı yıkamacılar tarafından gerçekleştirilen ve külfetli bir halı yıkama yöntemidir.

Adresten alınan halılar, halı yıkama tesislerine götürülerek bir dizi işlemlerden geçirilir. Öncelikle toz alma dolabında halıların kaba tozları alınır. Sonra yarı otomatik ve tam otomotik halı yıkama makinaları kullanılarak halı yıkanır. Yıkama işlemini takiben durulanan halılar, kurutma odalarında kurutmaya bırakılır. Son aşamada temizliği kontrol edilen halılar, paketlendikten sonra teslim edilmeye hazır hale gelir.

Halıların derinlemesine yıkanması için en az 6 ayda bir uzman bir halı yıkama firmasına verilmesi gerekir. Halıları nasıl yıkadığı belli olmayan oto yıkama tesislerindense kaçınmak gerekir.

Şampuanlama ile Halı Nasıl Yıkanır?

Şampuanlama yöntemi, en çok bilinen ve en ekonomik halı yıkama yöntemlerinden birisidir. Bu yöntemde halıların nasıl yıkandığına gelince; önce, halı yıkama şampuanı veya solüsyonu köpürtülerek halıya sürülür. Köpüğün bileşim maddeleri, halıdaki kir taneciklerini çeker.
Halı bu şekilde kuruduğunda, üzerindeki köpük tabakası katılaşır ve halı liflerinden ayrılır. Sonra bu katı kalıntılar, elektrikli süpürgesi veya halı yıkama süpürgesi ile süpürülür.
Detaylı bir işlem gerektirmediği için, şampuanlama ile yıkama yüzeysel temizlik için en çok kullanılan halı yıkama yöntemidir. Sadece halı şampuanı ve vakumlu bir süpürge gereklidir.

Piyasada çok çeşitli halı yıkama şampuanları mevcuttur. Fakat halıda yırtıklar varsa, halı şampuanının halıya zarar vermemesi için dikkat etmeniz gerekir.

Buharla Halı Nasıl Yıkanır?

Buharlı yıkama yöntemi, birçk uygulamada etkili olabildiği için sıkça başvurulan halı yıkama yöntemlerindendir.
Aslında buharlı yıkama yönteminde halı yıkanır iken buhar değil sıcak su kullanılır. Suyun sıcaklığı genellikle 65-100 derece arasındadır.
Yüksek sıcaklıktaki su, basınçla halıya püskürtelerek halıdaki kir parçacıklarının çözülmesini sağlar. Sonra, kir parçacıkları vakum makinesiyle çekilir ve halı yıkama makinesi içindeki hazneye hapsolur.
Kullanılan suya ayrıca deterjan veya temizlik solüsyonu katılır.

Buharla yıkama, halının derinlemesine temizlenmesine yakın sonuçlar veren bir halı yıkama işlemidir. Sıcak su aynı zamanda bakterileri, mantarları ve toz akarlarını da öldürür. Böylece, buharlı halı yıkama yapıldıktan sonra halı, alerji yapan maddelerden arınmış olur.
Buharlı yıkama yöntemini nasıl kullanacağınızla ilgiliyse, profesyonel halı yıkama firmasına danışmanız kesinlikle önerilir. Çünkü halı yıkama firmaları, halının cinsinden anlarlar ve hangi halıda kaç derece sıcak su kullanılması ile hangi halının nasıl yıkanması gerektiğini bilirler. Profesyonel halı yıkama fabrikalarında, çoğunlukla tekerlekli sıcak su püskürtme makinesi kullanılarak halı yıkanır. Kiraya verilen bularlı halı yıkama makineleri de vardır.
Eğer nasıl olsa ben yıkarım diyor ve halı yıkamacı yerine halıyı kendiniz yıkamak istiyorsanız, kiraladığınız halı yıkama makinaları ile halıyı kendiniz temizleyebilirsiniz.
Buharlı yıkama yönteminin maliyeti fazladır. Kiralanan halı yıkama makinası fiyatları, marka ve modele göre değişiklik göstermektedir.

Kuru Halı Temizleme ile Halı Nasıl Temizlenir?

Bu yöntemde su kullanılmadığı için kuru halı temizleme adını almıştır. Kuru temizleme yönteminde halı deterjan, çözücü ve çok az miktarda su içeren emici bir toz kullanılarak yıkanır. Emici toz, halının üzerine serpilir ve makineler yardımıyla yayılır. 15 dakika kadar bekledikten sonra toz, elektrikli süpürge ile çekilir ve böylece tozun emdiği kirler çekilmiş olur. Yüzeysel temizleme düşünüyorsanız, halının ıslanmasına gerek olmadığı için bu yöntemi deneyebilirsiniz.
Köpükle Halı Nasıl Yıkanır?

Köpüklü halı yıkama, buharlı halı yıkama ile birlikte düşünülebilir. Döner başlıklı fırça yardımıyla, halının üzerine şampuan yayılarak köpürtülür. Sonra köpüğün kuruması için yaklaşık 1 saat beklenir.
Kir, vakum makinesi yardımıyla çekilir. Şampuanın tamamı vakum makinesi ile çekilemeyebileceğinden dolayı, bu işlemden sonra buharlı yıkama yapmak gerekebilir. Köpüklü yıkama ile halılar kolaylıkla yıkanır, ama derinlemesine halı yıkama işleminin yerini tutmaz.

Halı ve Leke Çıkarma
Halı yıkama işlemi ile bütün lekeler çıkarılabilir mi ?

Öncelikle bir benek ile bir leke arasındaki farkı tanımlamak gerekir.

Bir benek; standart temizleme yöntemleriyle giderilebilen herhangi bir yabancı malzemedir; kir, sıvı, vs. Bu maddeler, halı liflerinin üzerinde veya etrafındadır.

Bir leke ise, halı üzerindeki genellikle standart temizleme yöntemleriyle çıkarılamayan bir yabancı maddedir. Bu maddeler, halı ipliği tarafından "emilmiş" ve halı lifinin rengini değiştirmiş veya elyafa zarar vermiştir.
Bu lekelerin çıkarılma şansı bilinçli müdaheleyle arttırılabilirken, bazılarının çıkarılması çok güç veya imkânsız olabilir.
Derin lekeler halının arkasındaysa bunlar halı yıkama işleminden 1-2 gün sonra bile tekrar yüzeye çıkma eğilimi gösterirler.
Halıda rengi açılmış veya solmuş noktalar var; bunların giderilmesi mümkün mü ?

Halı yıkama işleminin bu tarz problemler üzerinde çok sınırlı bir etkisi vardır. Eğer halınızda rengi açılmış noktalar veya kısımlar varsa, halı ipliğinin tipine bağlı olarak noktasal olarak boyanabilirler.

Halıdan hangi lekeler çıkarılabilir ?

Kalıcı leke niteliğinde olmayan ve halı için kötü bir görüntü oluşturan birçok şey çıkarılabilmektedir. Ne var ki, kalıcı lekelenmenin söz konusu olduğu durumlar da vardır.

Halıdaki lekeler hakkında daha fazla bilgiyi Halıdaki Lekeler Nasıl Çıkar? sayfasında bulabilirsiniz.

Halıdaki lekeler çıkarılırken:
Mürekkep Lekesi Nasıl Çıkar, Mum Lekesi Nasıl Çıkar, Pas Lekesi Nasıl Çıkar, Oje Lekesi Nasıl Çıkar, Kalem Lekesi Nasıl Çıkar, Tükenmez Kalem Lekesi Nasıl Çıkar, Küf Lekesi Nasıl Çıkar, Kan Lekesi Nasıl Çıkar,
Sakız Lekesi Nasıl Çıkar, Boya Lekesi Nasıl Çıkar, Çay Lekesi Nasıl Çıkar, Kahve Lekesi Nasıl Çıkar, Şarap Lekesi Nasıl Çıkar, Yağ Lekesi Nasıl Çıkar, Uhu Lekesi Nasıl Çıkar, Yapıştırıcı Lekesi Nasıl Çıkar, Japon Yapıştırıcısı Nasıl Çıkar sayfalarındaki bilgilerden faydalanabilirsiniz.
Genel Tavsiyeler

    * Damlalara leke haline gelmeden önce hemen müdahele edin.
    * Gerekli olduğunda, emdirme uygulamasının yanı sıra bir emme veya çekme cihazı kullanın.
    * Halı havını kaldırıp daha dengeli bir görünüm elde etmek için temizlenmiş bölgelerin üzerini bir havluyla silebilir veya elektrik süpürgesiyle halının tamamını vakumlayabilirsiniz.

Halıdan leke çıkarma ve Halıdaki leke nasıl çıkar konularıyla ilgili
Dry Center Halı Yıkama Servisi hizmetinizdedir.


Halı Yıkama Öncesi İşlemler
Gruplandırma, Kontrol, Ölçme, Fiyatlandırma, Onay

Halı yıkama işlemine geçilmeden önce halıların gruplandırılması, kontrol edilmesi, metrekare olarak ölçülmesi, fiyatlandırılması ve müşteriden onay alınması gerekir.
Gruplandırma

Temizleme yapılacak olan halılar; kullanılan ipliğe, dokuma tekniğine ve boya cinsine göre gruplandırılırlar.
Kontrol Etme

Gruplandırılan halılar, halı yıkama işleminden önce bazı kontrollerden geçirilir: Halının ne kadar kirli olduğu, halıda herhangi bir leke veya deformasyon olup olmadığı vb.
Ölçme ve Fiyatlandırma

Kontrol işleminden sonra metrekare olarak ölçülen halının temizleme ücreti hesaplanır. Bu ücret; toplam m² ve m² temizleme birim ücretiyle çarpılarak hesaplanır.
Örneğin: Boyu 4 mt ve eni 3 mt olan bir halı 12 m²'dir.

Makina halıları, el dokuma halıları ve çin, nepal, iran, shaggy gibi halıların ücretleri, türlerine göre değişen m² birim tutarıyla hesaplanırlar.
Overlok, Saçak tamiri vs.

Halı yıkama işleminden ayrı ama tamamlayıcı hizmet olarak verilen overlok yapımı, saçak tamiri gibi işler de metretül hesabı ile ücretlendirilir.

Metretül hesabı; İki boyutu olmasına rağmen tek boyutlu kabul edilen şeylerin birimlendirilmesinde kullanılan hesaplama yöntemidir. Örneğin, yapılacak saçağın boyu 6 metre kabul edilirse; 6 metreyle metre birim ücreti çarpılarak ücret hesaplanır, saçağın eni hesaplamayı etkilemez.

Battaniye, yorgan gibi ürünler adet bazında ücretlendirilir.
Onay Alma

Dry Center Halı yıkama servisi; temizleme talimatı olmayan, çıkarılması mümkün olmayan lekeler bulunduran veya üzerinde fiziksel hasar bulunan halılar ve halının temizleme ücretiyle ilgili müşteriyi arayarak yapılacak işlem için onay alır.
Yasal Sorumluluk

Halı yıkama işlemi, halıda bulunan temizleme talimatına göre yapılmalıdır. Oysa üretici firmaların bazıları kanunlarda da açıkça yer almasına karşın bu konuya özen göstermemekte, bu yüzden tüketiciler ve talimata göre temizleme işlemi yapmakla sorumlu halı yıkama şirketleri zor durumda kalmaktadır.

Halı Nasıl Yıkanır?
Halı Yıkama Aşamaları
Toz Alma, Yıkama, Sıkma, Durulama, Kurutma,
Hav Alma, Paketleme
Toz Alma

Birkaç aşamadan oluşan halı temizleme işleminin ilk aşaması toz alma işlemidir. Toz alma işlemi, toz alma makinası veya toz dolabı denen bir makine ile yapılmaktadır. Tozları ve kaba pislikleri alınan halılar daha sonra havuzlama için yıkama aşamasına alınır.
Yıkama

Halılar öncelikle içi, su ve halı deterjanı veya şampuanıyla dolu olan bir havuzda bir süre bekletilir. Halı dokularındaki kirler yumuşatılarak halı temizleme işlemi ön hazırlık yapılmış olur.

Halı yıkama işleminde manuel kullanımın etkin olduğu yarı otomatik makina ve otomasyonun hakim olduğu tam otomatik halı yıkama makinası kullanılır.
Yarı otomatik halı yıkama makinası kullanıldığı zaman halılar düz zemin üzerine serildikten sonra şampuanlama, kirli sudan ayırma gerekirse tekrar şampuanlama ve ardından durulama yapılır.
Tam otomatik halı yıkama makinaları tercih edildiği zaman halı, yürüyen bant sisteminde ıslatma, şampuanlama, durulama, kirli suyu sıyırma, vakumlama ve rulo halinde sarma gibi farklı aşamalardan geçerek temizlenir.
Durulama

Yıkama işlemini durulama aşaması takip eder.
Durulama, su tatbik edilerek uygulanır ve halı üzerinde deterjan kalıntısı bırakılmamaya dikkat edilmelidir.
Kurutma

Kurutma işlemi için kışın havalandırma ve ısıtma cihazlarının kullanıldığı kurutma odalarından faydalanılır. Kurutma odalarında, ısıtıcılar tarafından verilen sıcak hava ve bu havanın devir daim yapılması sayesinde halılar üzerindeki nem buharlaşarak atılır. Halılar kuruduktan sonra bir süre de havalandırılmaları için askıda kalır.

Yazınsa; yağış olmadığı zamanlarda halılar, asılarak açık havada kurutulur. Güneş ışığının halılara direkt vurmaması ve halıların tozlanmaması için mutlaka üstlerine koruma yapılmalıdır. Kullanılacak askıların iz bırakmayacak yapıda olmasına ve ileride çürüme olmaması için halının nemden tamamen arındırılmasına dikkat edilmelidir.
Hav Alma ve Son Kontrol

Halılar kuruduktan sonra kontrol ünitesine alınır. Kuruyan halıların üzerinde oluşabilen toz ve tüy parçacıklarının alınması olan hav alma işlemi elle veya otomatik hav alma makinelerinde yapılabilir.
Bu işlem yapıldığı sırada halı yıkama sürecinde gözden kaçan lekeler kontrol edilir, lekeye rastlanılması durumunda özel leke çıkarıcı ile lekeye lokal işlem yapılır.
Paketleme

Bu işlemlerden sonra halı, paketlenerek teslim edilmeye hazır hale getirilir. Özel kılıflarla halının ambalajlanması, teslim sürecine kadar halının temiz kalmasını sağlar.

Halı Yıkama ve Sık Sorulan Sorular
Halımı neden temizlemem/temizletmem gerekir?

Dış mekandan gelen tozlar, kir kalıntıları, yiyecek, içecek döküntüleri, bakteriler, uçucu organik bileşikler ve başka birçok kirletici madde zamanla halınızın liflerine işlemektedir.
Basitleştirecek olursak, halının yıkanması bir lavabo gibi işlev görür. Yukarıda belirtilen kirletici maddelerin tamamını toplar ve filtre eder.
Bu, toplama ve filtre etme işlemi nefes aldığınız havayı temizler ve daha sağlıklı bir ortam oluşmasını sağlar.
Halımı ne sıklıkta temizletmem gerekir?

Halı yıkama sıklığı, ev sakinlerinin sayısına ve kullanım düzeyine bağlı olarak evden eve farklılık gösterecektir. Fazla kullanılan odalarda 3-6 ayda bir, daha seyrek kullanılan odalarda ise 9-12 ayda bir temizletmeniz gerekir. Eğer çocuğunuz veya ev hayvanınız varsa, bütün ev halılarını en az yılda 2 defa komple temizletmeniz gerekir.
Halı üzerine kazara sıvı döküldü, kurumasını nasıl hızlandırabilirim?

Halının kuruması; evin nemine, sıcaklığına ve elyafın yoğunluğuna bağlıdır. Kuruma sürecini hızlandırmak için, fanlardan yararlanabilir, pencereleri 5-6 santim açık bırakabilir, ısıtıcıyı açabilir (70-72 derece) ve daha sıcak havalarda klimayı açık bırakabilirsiniz.
Nemli halıdan sert zemine geçerken özellikle dikkat edin. Sert zeminler kaygan olacaktır. Tamamen kuruyuncaya kadar halı üzerinde mümkün olduğu kadar az gezinilmesi sağlamaya çalışın. Kuruma sürecinde varsa ev hayvanlarını halı üzerinde gezdirmemeye gayret gösterin.
Ağır mobilyalardan ve keskin cisimlerden kaynaklanan çukur izleri giderilebilir mi?

Bu tarz çukurlaşmaların ortadan kaldırılması için garanti verilemez.
Bu duruma ısı, nem ve halıların belli araçlarla elle temizlenmesi katkıda bulunabilir. Halı yıkama işlemi sorunun çözümüne katkı sağlayabilir,
yine de halının eski haline dönmesi zaman alabilir.
Ciddi durumlarda böyle hasarlar kalıcı olabilir.
Halıların temizlenmesi sağlık, alerji konularında faydalı olur mu?

Evet; halınızı, döşemelerinizi düzenli ve bilinçli temizletmeniz birçok alerji yapıcı maddeleri ve diğer kirleticileri ortadan kaldıracak ve daha iyi nefes almanızı sağlayacaktır. Uygun şekilde temizlenmeyen ve bakımı yapılmayan halılar ve kumaşlar bina içinde ve ev ortamında çeşitli sağlık sorunları yaratma potansiyeline sahiplerdir.
Halım eski, değiştirmem mi gerekiyor?

Günümüzde halının değiştirilmesi oldukça maliyetli olduğu için, en iyisi kullanılan halı, kilim gibi eşyaları öncelikle profesyonel halı yıkama firmalarına temizletmektir. Bu, daha az maliyetlidir ve farklılık yaratabilir.
Halı yıkama işleminden sonra halılar çabuk kirlenir mi?

Bazı ev sahipleri, halı temizleme işleminden sonra halının daha çabuk kirleneceği konusunda kaygı duyduklarını ifade etmişlerdir. Bu kaygı, birçok temizleme şirketinin temizlik işlemini uygun olmayan şekilde gerçekleştirmesinden kaynaklanmaktadır. Bu şirketlerin çoğu, masraftan kaçmak ve zamandan tasarruf etmek için en ucuz temizlik sıvılarını kullanmakta, çalışanlarına doğru dürüst eğitim vermemekte ve deterjan kalıntısını gidermek için ayrı bir durulama işlemi gerçekleştirmemektedir. Eğer halı yıkama ve halı bakımı bilinçli bir şekilde yapılmaz ve halıda deterjan bırakılırsa, yeniden kirlenme süreci hızlanacaktır.
Halıları toplarken nelere dikkat etmem gerekir?

Temizlenecek olan alanlardaki kırılabilecek eşyaları güvenli bir yere taşımalısınız. Masalardaki resimler, lambalar, hatıra eşyaları vs. kaldırılmalıdır. Halılar, sarılıp rulo hale getirilirken halının üst yüzeyi iç kısımda kalmalıdır.


Halı Kullanım Tavsiyeleri
Lekelere Zamanında, Doğru Müdahele

"Gözünüze görünmeyen şey canınızı sıkmaz" deyişinin aksine, göremediğiniz veya müdahele etmediğiniz lekeler kesinlikle canınızı sıkabilir. Zamanında ve bilinçli müdahele yapılmayan durumlarda lekeler çıkması imkansız hale gelebilmektedir. Özellikle halının üzerine birşey döküldükten hemen sonra halının üzerinde oluşan sıvıların, kuru veya nemli bez veya kağıt havluya emdirilme yoluyla alınması gerekir.
Bu sayede halı üzerinde oluşabilecek lekelerin engellenmesi veya daha kolay çıkarılması amaçlanır. Herhangi bir leke oluştuğunda, profesyonel bir halı yıkama firmasının yönlendirmesiyle lekeye müdahale ediniz.
Evde Halı Bakımı ve Kullanımı

Halılarınızı belirli periyotlarla (haftada ortalama 3 kez) elektrikli süpürgesiyle çok zorlamadan süpürünüz. Halınızı silerken ovalamanız, kirlerin halı yüzeyinin dibine itilmesine sebep olacağından dolayı hem yanıltıcı bir temizlik görünümüne hem de lekelerin halıya daha fazla yerleşmesine neden olabilir. Keskin, sivri ayaklı eşyaları halı üzerine koymanız halınıza fiziksel zarar verebilir. Kullanmadığınız halıyı rulo halinde ve yatay olarak saklamaya dikkat ediniz.
El dokuma halılarınızın yıpranan saçaklarının; halıyı etkilemeye başlamasından önce onarılması gerekmektedir. Bu tür halılarda overlok yaptırmak yerine orijinal saçak tercih edilmelidir. Dry Center Halı Yıkama Servisi overlok ve saçak tamiri hizmeti de vermektedir.
Gerçek Halı Yıkama

Oto yıkamalar veya bilinçsiz halı yıkama firmaları tarafından uygulanan yanlış temizlik işlemleri ve uygun olmayan temizlik maddelerinin kullanılması hem sağlık hem de halı kalitesinin korunması açısından olumsuz sonuçlar doğurmaktadır. İyi temizlenmeyen halılar temiz görünse dahi eve geldikten sonra hav aralarında kalan kirler kısa zamanda yüzeye çıkacağından erken kirlenmeye yol açabilir.
% 100 Kurutma

Kuru hissi verse dahi tam kurutulamayan halılar; hav aralarında kalan nem nedeniyle halının çürümesine sebebiyet verebilir.
Ayrıca nemin etkisiyle sağlık açısından tehdit oluşturabilen mikro organizma faaliyetleri için uygun bir zemin hazırlanmış olur.
Halının direkt güneş ışığına bırakılarak kurutulması da, renkleri ve dokusu için kötü sonuçlar yaratır.
Aşınmayı Yavaşlatmak Elinizde

Halının en çok baskı gören yerleri, insanların sürekli olarak üzerinde yürüdüğü, çalıştığı veya mobilya gibi ev eşyalarının olduğu yerlerdir. Bütün tekstil ürünleri gibi, halıların çok kullanıldığı yerlerinde nihayetinde aşınma izleri görünecektir. Profesyonel halı yıkama firmalarının dahi bu aşınan yerlerle ilgili olarak yapabileceği fazla bir şey yoktur. 10 yaşındaki bir halı temizlendiğinde elde edilecek şey temiz bir 10 yaşında halı olacaktır. Bu aşınma sürecini yavaşlatmanın en kolay yolu, halı üzerine baskı uygulayan mobilya ve ev eşyalarının yerleşim düzeninin değiştirilmesi veya çok basılan bölgelere parça kilim konulmasıdır.
Halı Temizletme Sıklığı

Halı yıkama sıklığı, evde yaşayanların sayısı ve kullanım düzeyine göre değişmekle beraber fazla kullanılan odalar için 3-6 ayda bir, daha seyrek kullanılan odalar için 9-12 ayda bir derinlemesine halı temizliği tavsiye edilir. Bu durumlar dışında çocuğunuz veya ev hayvanınız varsa, evdeki bütün halıları yılda 2-3 defa temizletmeniz gerekir. Temiz kullanılan bir halı bile hijyen açısından ortalama 6 ayda bir temizlenmelidir.

Halılarınızı temiz tutacak ve ailenizin sağlığını koruyacak şekilde bir düzenli bakım planının geliştirilmesi için Dry Center Halı Yıkama Servisi'ne danışabilirsiniz.

Taşınanlara Halı Bakım Kılavuzu

İster ev alıyor ister satıyor olun, halılarınız bu sürecin çok önemli bir parçasıdır. Halılar üzerindeki lekeler ve aşınmış yerler yeni ev sahipleri veya potansiyel alıcılar için aynı derecede hayal kırıklığı yaratabilir.

Yeni bir ev satın alırken, temiz ve sağlıklı bir yaşama mekânı oluşturulması önemlidir. Profesyonel halı yıkama hizmeti alarak ve halılarınızda derinlemesine temizlik gerçekleştirerek yeni evinizde yeni bir başlangıç yapabilirsiniz.

Aşağıdaki basit püf noktaları, doğru temizlik hizmeti seçimi yapmanıza yardımcı olabilir:

    * Halılarınızı taşıma öncesi rulo hale getirirken, halının üst yüzeyinin iç kısımda kalacak şekilde sarılması gerekmektedir.
    * Halılar rulo hale getirildikten sonra halı kılıflarına sarılması taşıma boyunca halıları kirlenmeye ve ıslanmaya karşı koruyacaktır.
      Halı kılıflarını Dry Center'dan temin edebilirsiniz.
    * Eve taşınmadan önce halı yıkama servisinden tarih alarak halılarınızın tamamen kuruması için yeterli zaman kazanın.

Taşındıktan Sonra

Uygun halı bakımı, bir evin sağlıklı olması için temeldir.
Halıların temiz olmasını sağlamak için aşağıda belirtilen basit önlemlere uygun hareket edin:

    * Halıları haftada üç defa elektrik süpürgesiyle bastırmadan temizleyin.
    * Garanti koşullarına uygunluğu sağlamak için halıları yılda 1-2 defa sıcak suyla yıkama yöntemiyle profesyonel olarak temizletin.
      Çocuklu aileler, ev hayvanı olanlar, üzerinde çok yürünen ve ekstra kirli alanlar için daha düzenli bir uygulamaya gerek duyulabilir.
    * Konu leke çıkarma olunca çok çeşitli halılarla çalışma konusunda deneyime sahip bir profesyonel halı yıkama firması seçtiğinizden emin olun. Dry Center'a lekelerin çıkarılarak veya en aza indirgenerek halıların görünümünü güzelleştirme konusunda güvenebilirsiniz.
      "Eğer lekeyi biz çıkaramazsak, kimse çıkaramaz."
    * Dry Center'ın profesyonel ev kullanım ürünleriyle lekelere ve ev hayvanı kokularına anlık müdaheleler yapın. Damlaları leke haline gelmeden önce çıkarın. Gerekli olduğunda, emdirme uygulamasının yanı sıra bir emme veya çekme cihazı kullanın. Halı havını kaldırıp daha dengeli bir görünüm elde etmek için temizlenmiş bölgelerin üzerini bir havluyla silin. Halı üzerindeki zorlu noktalar ve lekeler için, Dry Center halı yıkama servisiyle bağlantıya geçin.

Evinizi Satarken

Halıların profesyonel olarak temizletilmesi, evinizi potansiyel alıcılara göstermeden önce evinize yenip bir görünüm kazandırmanın kolay ve maliyet-verimli bir yoludur.

Bir yeni temizlenmiş parça kilim, odaya uygun şekilde yerleştirildiğinde mükemmel bir karşılama aksesuarı olarak iş görebilir.

Evinize en iyi görünümü kazandırmak için Dry Center Halı Yıkama hizmeti size en iyi çözümü sağlar.

Evcil Hayvan Olan Evlerde Halı Bakımı

Kedi veya köpek gibi evcil hayvanı olan kişiler, halılarını temiz tutmanın önemli bir sorun haline gelebileceğini bilirler.
Bir evcil hayvan ne kadar iyi eğitilmiş olursa olsun, istenmeyen kazalar arada sırada meydana gelebilmektedir. Genellikle, evcil hayvanlar siz farkına varmadan da bu pislenmelere neden olabilirler.

Halı üzerindeki lekelerle ve kokularla baş etmenin anahtarı hemen harekete geçmektir. Bir pislenmeyi, lekeyi ne kadar çabuk bulur ve çıkarırsanız, geriye o kadar az leke veya koku kalacaktır.

Leke, halının üzerinde fazla kalır veya halı, lekeden tamamen arındırılamazsa; halı elyafında kalıcı zararlar oluşabilir.
Hayvanınızın idrarının, kusmuğunun halı elyafına işlemesi, halıda renk atmasına neden olmakla kalmayacak aynı zamanda istenmeyen kokuların giderilmesini de zorlaştıracaktır.
Evcil Hayvanlardan Kaynaklanan Lekelerin Çıkarılmasına İlişkin Bilgiler

Böyle pislenmeleri ve lekeleri çıkarmanın bir takım yolları mevcuttur: piyasadan satın alınan veya evde hazırlanan leke çıkarıcılarla denemeler yapma, halı üzerinde derin ve noktasal işlemler yapma vs. Bunlar işe yarayabilir, fakat aynı zamanda halınıza zarar verme riski de yaratırlar.

Bu nedenle pislenme ve lekeler için uygulanan acil müdahelelerden sonra yapılması gereken derinlemesine halı temizleme işlemi için profesyonel bir halı yıkama firmasının tercih edilmesi en etkili çözüm olacaktır. Profesyonel halı yıkama işlemi için Dry Center Halı Yıkama Servisinden hizmet alabilirsiniz.

Halı Hakkında Faydalı Bilgiler - Halı Yıkama ,Halı Hakkında Faydalı Bilgiler - Halı Yıkama Halı Hakkında Faydalı Bilgiler - Halı Yıkama,,Halı Hakkında Faydalı Bilgiler - Halı YıkamaHalı Hakkında Faydalı Bilgiler - Halı YıkamaHalı Hakkında Faydalı Bilgiler - Halı Yıkama

banner110

banner109