Sektör Spor Kulübüpleri - Mağazaları
Yayınlama Tarihi 06 Ağustos 2010
Telefon (0212) 449 36 00
Resmi Web Sitesi http://www.atasehirweb.com/firma-rehberi/efes-pilsen-spor-okulu-basketbol-okulu-6996.html
EFES PİLSEN SPOR OKULU - BASKETBOL OKULU


Tel: (0212) 449 36 00
Fax: (0212) 556 62 05


Adres: Efes Pilsen Spor Kulübü Bahçelievler Mahallesi, Adnan Kahveci Bulvarı No: 5, 34592 Bahçelievler - İstanbul

Sinan Erdem Spor Salonu

Yapılış Yılı: 2010
Seyirci Kapasitesi: 15.500 - Kişi
Otopark Kapasitesi: 1.200 - Araç
Adres: Ataköy Olimpik Yüzme Havuzu ve Spor Kompleksi yanı, Bakırköy, 34147 Zuhuratbaba, istanbul
Telefon: 0212 559 09 14
Fax: 0212 621 38 48


Tarihçe

EfesTarihceEfes Pilsen Spor Kulübü; 1976 yılında Kadıköy Spor’un devralınmasıyla, Tuncay Özilhan başkanlığında, Pano Natof (Genel Kaptan), Berna Sirmen (Müdür), Talat Öztoprak (Yönetici) ve Faruk Akagün (Antrenör) İdari ve Teknik kadrosuyla çalışmalarına başlamıştır.

Efes Pilsen, 1976-77 sezonunda İstanbul Ligi ve Türkiye İkinci Ligi’nde yükselme maçları; 1977-78 sezonunda ise Türkiye İkinci Basketbol Ligi’ndeki maçlarını yenilgisiz tamamlayarak Deplasmanlı Birinci Lige yükselmiştir. Ve deplasmanı Birinci Lige yükseldiği ilk sezon olan 1978-79 sezonunu şampiyonlukla bitirmiştir.

Bir sonraki sezon ligi 2. sırada bitiren Efes Pilsen, 1980-81 ve 1981-82 sezonlarını ise 3.lük ile tamamlamıştır. 1981’den sonra Efes Pilsen Basketbol Takımı Merter’deki tesislerine geçmiştir.

EfesTarihce1982-83 sezonunda şampiyon olan Efes Pilsen Basketbol Takımı, 1983-84 sezonunda da zirveye ulaşarak ard arda 2.defa bu mutluluğu yaşamıştır. Efes Pilsen 1990 yılında Koraç Kupası’nda çeyrek final oynayan ilk Türk Takımı olmuştur. 7 sezonun ardından 1992-94 arasında kesintisiz üç kez şampiyonluğa ulaşan Efes Pilsen 1993’te, Avrupa Kulüpler Kupası’nda finale kadar yükselmiştir. Torino’da oynanan final maçında Yunan Aris takımı, Efes Pilsen’i 50-48 yenmiştir. Böylelikle Efes Pilsen özlediği başarıya ulaşmış, ama Avrupa’nın en büyüğü olamamıştır.

Avrupa macerasına 1979-80 sezonunda başlayan Efes Pilsen’i 90’lı yıllarda başarıya ulaştıran isim Aydın Örs olmuştur. Ligin en tecrübeli ekiplerinden olan Efes Pilsen, Aydın Örs ile çıktığı 116 maçın 83’ünü kazanıp 33’ünü kaybederek %71’lik galibiyet oranına sahip olmuştur. Örs’ün takımı 85 kupa maçının da 58’ini kazanmış ve Kupa 2’den de başarıyla çıkmıştır.

EfesTarihce96 yılı Avrupa’da o güne kadar ki en büyük başarıyı da getirmiştir. Efes Pilsen, Koraç Kupası’nı kazanarak Avrupa'da Kupa sevinci yaşayan ilk Türk Takımı ünvanını almıştır. Yarı finalde Teamsystem Bologna’yı geçen Efes Pilsen, İtalya’nın 3 yıl üst üste final oynama başarısını gösteren ekibi Stefanel Milano’yu 76-68 ve 70-77’lik skorlar ile saf dışı bırakmış ve Koraç Kupası’nı müzesine götürmüştür.

Efes Pilsen 2000 yılında Final Four’a katılmaya hak kazanmış, Selanik’teki Avrupa Ligi Final Four’unda yer almıştır. İlk gün Panathinaikos’a kaybeden Efes Pilsen, üçüncülük maçında 75-69’luk skorla Rentzias ve Gurovic’li Barcelona’yı dördüncülüğe itmeyi başarmıştır. Efes Pilsen ertesi yılda Suproleague Final Four’unda Maccabi ve Panathinaikos’un ardından yine Avrupa 3. lüğüne ulaşmayı başarmıştır.

2001-2002 sezonunda Efes Pilsen, Ülkerspor’u final serisinde 4-2 geçerek şampiyonluğa 9.kez ulaşmayı ve en fazla şampiyonluk kazanan takım olmayı başarmıştır.

EfesTarihceAvrupa Ligi'nde de ilk gruptan çıkıp ilk 16’ya kalan Efes Pilsen çok başarılı maçlar çıkardıysa da burada alınan Kinder Bologna ve Real Madrid yenilgileri telafi edilememiş ve Final Four’a ulaşılamamıştır. 2002-2003 sezonunda çok zorlanmasına rağmen tecrübeli ekip Efes Pilsen, finalde serisinde karşılaştığı Ülkerspor ile kıyasıya bir mücadeleye girmiştir. Final serisinde 3-1 öne geçen ancak bu avantajı iyi değerlendiremeyip durumun 3-3’e gelmesine engel olamayan Efes Pilsen, şampiyonluk maçında yine klasını ve takım olabilme ruhunu öne çıkartarak Ülkerspor’u kendi sahasında yenerek 10. kez şampiyonluğa ulaşmıştır.

Şampiyonluklara doymayan lacivert beyazlı ekip, 2003-04 ve 2004-05 sezonlarında da sırası ile finalde Ülkerspor ve Beşiktaş'ı mağlup ederek üst üste dördüncü toplamda da 12. şampiyonluğu elde etmiştir.
2008-09 sezonunda da Türkiye Kupası finallerinde sırası ile Beşiktaş, Fenerbahçe ve Erdemir' i mağlup eden lacivert beyazlılar, Türkiye Kupasını dokuzuncu kez müzesine götürerek kupalarına bir yenisini eklemiş ve aynı sezonda Play-Off Final Serisi'nde Fenerbahçe'yi 4-2 mağlup eden lacivert beyazlılar şampiyonluğa da uzanmıştır.


2010 yılında Cumhurbaşkanlığı Kupası'nı kazanan Efes Pilsen bu anlamlı kupayı toplamda dokuz kez müzesine götürerek Cumhurbaşkanlığı Kupasını en çok kazanan takım olmuştur.

 


Potada 30 Yıl Belgeseli

Türk basketbolunda ilklerin takımı Efes Pilsen’in destansı tarihinin anlatıldığı “Potada 30 Yıl” belgeseli lacivert beyazlıların 30 yıllık tarihini en ince detaylarına kadar gözler önüne seriyor...

30 yıl içinde kazanılan zaferlerde yaşanılan mutlulukları, Koraç Kupası sevincini bir daha yaşatan DVD’de Efes Pilsen tarihi dört bölümde anlatılıyor. Efes Pilsen’in Kadıköyspor’un devralınması ile basketbolda doğuşunu anlatan “Bir Yıldız Doğuyor” bölümünün ardından ikinci bölümde Efes Pilsen’in 1993 yılında Avrupa Kulüpler Kupası ikinciliğine kadar uzanan periyot anlatılıyor…

Belgeselin üçüncü bölümünün adı ise Koraç Kupası zaferinin anlatıldığı  “Kupa Bizim”. Son bölümde ise Efes Pilsen’in iki kez Final Four’a yükseldiği, 10 yıl boyunca, her sezon, Avrupa’nın en büyük kupasında ilk sekiz takım arasına kalmayı başardığı “Kimsenin Gitmediği Yerler”…

Belgeselde Efes Pilsen Spor Kulübü Başkanı Tuncay Özilhan, Efes Pilsen’in kuruluşunu ve bugünlere gelişini anlatıyor… Efes Pilsen Spor Kulübü Asbaşkan Çetin Çeki, Genel Menajer Engin Özerhun ve eski genel kaptan Pano Natof da lacivert beyazlı kulüp ile ilgili anılarını paylaşırken; Koraç Kupası’nı kazanan kadronun takım kaptanı Tamer Oyguç ve bir çok isim de Efes Pilsen ile ilgili hatıralarını anlatıyor...


Efes Pilsen Türk basketboluna ışık tutuyor...

Efes Pilsen Spor Kulübü’nün katkılarıyla hazırlanan “Türk Basketbolunun 100 Yıllık Tarihi” Almanağı Türk basketbol tarihiyle ilgili önemli bilgileri ve ilginç detayları barındırması sebebiyle tüm basketbol takipçilerinin arşivlerinde bulunması gereken bir eser... İşte birkaç örnek;

Kapıyı Selim Sırrı Açtı…

İsveç jimnastiğini ülkemize getiren ve 1 numaralı spor adamlarımızdan olan Selim Sırrı Tarcan, o sıralarda Cağaloğlu Yüksek Öğretmen (Darülmuallimini Aliye) Okulu’nun beden eğitimi öğretmeniydi. Selim Sırrı, 18 Kasım 1920 günü okul bahçesinde düzenlediği spor bayramına, YMCA İstanbul müdürü Dr. Diver ve yardımcısı Repp’i davet etti. Diver’ın bu gösteriler sonunda “İsveç jimnastiği hareketlerinizle bizi büyülediniz, arzu ederseniz basketbol ve voleybol sporlarını da öğrencilerinize tanıtmak için emirlerinize amadeyim” sözlerini, Selim Sırrı büyük bir hararetle kabul etti. Diver ve Repp’in verdiği basketbol ve voleybol dersleri öğrencilere çok cazip geldi. Böylece Yüksek Öğretmen okulu da basketbol yuvası oldu.

Fener Çekildi, Çifte Şampiyon Çıktı…

19-25 Nisan 1955’te İstanbul Spor ve Sergi Sarayı’nda yapılan 10. Türkiye Basketbol Şampiyonası’na şehir şampiyonları Fenerbahçe, Ankaragücü ve Altınordu ile Federasyon Kupası grup birincileri Galatasaray, Modaspor ve Harp Okulu olmak üzere 6 takım katıldı. İstanbullular’ın ilk kapışmasında Modaspor, Galatasaray’ı 67-62 yenmeyi başardı. 23 Nisan’da Fenerbahçe, Modaspor’u 55-47 yenince şampiyonluk ibresi sarı-lacivertlilere döndü. Yine de şampiyon Fenerbahçe-Galatasaray arasında oynanacak son maçta belli olacaktı. Fenerbahçe kazanırsa veya 6 sayı ile kaybetse bile şampiyondu, Galatasaray’ın şampiyon olması için en az 7 farkla kazanması gerekiyordu. 25 Nisan 1955 gecesi Galatasaray, ezeli rakibi karşısında ilk yarıyı 25-20 önde kapadı, ikinci yarıda fark 13 sayıya kadar yükseldi. Bu arada Fenerbahçe’nin en iyi oyuncularından Altan ve Sacit beşer faulle oyun dışı kaldı. Maçın bitmesine 44 saniye kala ise, 40-27 geride olan Fenerbahçe, Modaspor’u şampiyon yapmak için sahadan çekildi. Çünkü hükmen mağlubiyetten Fenerbahçe 1 puanı alamayacaktı ve Modaspor ile Galatasaray’ın arasındaki maça bakılarak Modaspor şampiyon, Galatasaray da ikinci olacaktı. Basketbol Federasyonu bu durum üzerine aynı gece yaptığı toplantıda, Türkiye şampiyonluğunu kupayı ortadan keserek 9’ar puan toplayan Modaspor ve Galatasaray olmak üzere 2 takıma birden ilk ve tek defa verdi. Fenerbahçe 8 puanla üçüncü sırayı aldı.

Gençler Avrupa Şampiyonu…

Türkiye’de ilk minik basketbol takım kurucusu ve “Kavanoz Kenan” lakaplı Kenan Evranos’un 14 Temmuz 1977’de vefatı ile basketbol camiamız yeni bir acı yaşadı. 22-30 Temmuz’da Fransa’da Genç Milli Takımımız Avrupa şampiyonu olarak tarihimizdeki en büyük başarılardan birini yaşattı. Önder Seden’in antrenör, Atakan Karakaplan’ın da yardımcı antrenörlüğünde Necati Güler, Serdar Koçyiğit, Şadi Olcay, Turgay Demirel, Rahmi Özyar, Osman Savran, Can Sonat, Celal Arısan, Levent Şenol, Ali Limoncuoğlu, Turhan Koray ve Emir Turam’dan oluşan takımımız, Berck Grubu’nda Yugoslavya’yı 99-88, Yunanistan’ı 87-58, Almanya’yı 68-51, İspanya’yı 66-51, İsrail’i de 101-61 yenerek birinci oldu. Le Toquet’teki yarı final maçında İtalya’yı 76-56, finalde de Yugoslavya’yı ikinci kez 68-66 yenerek Avrupa Şampiyonluğunu 7 maçı da galip bitirerek kazandı. Şampiyona sonrası Cumhuriyet Gazetesi’nde bu şampiyonanın yıldızlar düzeyinde yapıldığı ve yaşı büyük oyuncular oynattığımız yer aldıysa da, Fransa’da lisanslardaki doğum tarihlerine bir itiraz gelmemişti. Yapılan spekülasyonlar sonucu Genç Milli Takımımız sonraki organizasyonlarda daha genç oyuncularla değiştirildi.

Koraç Kupası Efes Pilsen’in…

İki yıl önce Avrupa Kupa Galipleri Kupası’nda final oynayan Efes’e, artık Avrupa Kupası’na karışma vakti gelmişti. Lacivert-beyazlılar Polzela ve Maccabi Rishon’u 4 galibiyetle geçtikten sonra, 1/8 final grubunda 6 maçın 5’ini kazanarak birinci oldu. Çeyrek finalde, Fenerbahçe’yi 98-68 ve 56-74’lük skorlarla eledi. Yarı finalde İtalyanların ünlü takımlarından Teamsystem’i 102-78, 91-97’lik skorlarla aştı. Finaldeki rakip bir başka İtalyan Stefanel Milano idi. 6 Mart’ta ilk maçı 8 sayı farkla 76-68 kazanan lacivert-beyazlılar bir hafta sonra Milano’daydı. 7. dakikada İtalyanlar 16-8 ile sekiz farkı yakaladı. 14. dakikada ise Efes 25-23 öne geçti. Devre Stefanel’in 34-32 üstünlüğü ile bitti. İkinci yarı da büyük heyecan içinde geçti, fark 4 ve 7 sayı arasında gidip geldi, İtalyanlar istedikleri 8 farkı bulamadı ve 70-77’lik skorla Efes Pilsen Koraç Kupası şampiyonu oldu. Bu büyük başarıya Aydın Örs’ün antrenörlüğünde; Peter Naumoski, Tamer Oyguç, Ufuk Sarıca, Volkan Aydın, Mirsad Türkcan, Conrad McRae, Murat Evliyaoğlu, Hüseyin Beşok, Mustafa Kemal Bitim, Alpay Öztaş, Bora Sancar ve Erdal Bibo kadrosu imza attı.

Zeki 42 Yaşında Bıraktı…

1966’dan itibaren İTÜ, Altınordu, Muhafızgücü, İTÜ, Şekerspor, Beşiktaş, Tofaş SAS, İTÜ, Kolej ve tekrar İTÜ formalarını giyen Zeki Tosun 42 yaşında jübilesini yaparak potalara veda etti.

Efes Pilsen Final Four’da…

Efes Pilsen üç yıldır kapısından döndüğü ve Avrupa’nın en iyi dört takımının katıldığı, Avrupa Ligi Final four maçlarını oynama hakkını kazandı. Lacivert beyazlılar 1. Ve 2. Tur grup maçlarında 16 karşılaşmanın 11’ini kazanarak grubunu birinci sırada tamamladı. Grup maçlarından sonra önce Alba Berlin’i 2-0, sonra da Asvel’i 2-1’lik seri ile eledi ve tarihinde ilk kez Final Four’a yükseldi. 18-20 Nisan 2000 tarihlerinde düzenlenen organizasyonda yarı finalde Panathinaikos’a 81-71 kaybetti. Daha sonra Barcelona’yı 75-69 yenip Avrupa üçüncülüğünü elde etti.



Koraç Kupası Sahibi Tek Türk Takımı...

1993 yılında Avrupa Kulüpler Kupası’nda final oynayan Efes Pilsen için artık Avrupa Kupası şampiyonluğu vakti gelmişti.
Lacivert beyazlılar Koraç Kupası’na ikinci turdan başlarken; bu turda Slovenya’nın Polzela takımını 76-66 ve 68-52’lik sonuçlarla saf dışı bıraktı. Üçüncü turda ise İsrail’in Maccabi Rishon takımını 79-59 ve 82-59’luk sonuçlarla kupanın dışına iten Efes Pilsen grup maçlarını oynamaya hak kazandı.
Efes Pilsen grubunda İtalya’nın Cagiva Varese, Yunanistan’ın Panionios ve İspanya’nın Festina Andorra takımları ile eşleşti. Lacivert beyazlılar grup maçlarını beş galibiyet ve bir mağlubiyet ile tamamlayarak çeyrek finale yükseldi. Çeyrek finalde Fenerbahçe ile eşleşen Efes Pilsen ilk maçı 95-68 kazanırken; ikinci maçı 56-74 kaybetmesine rağmen turu geçen taraf oldu. Yarı finaldeki rakip ise İtalya’nın Teamsystem Bologna takımı idi. Teamsystem Bologna’yı da 102-78 ve 91-97’lik skorlar ile geçen Efes Pilsen adını finale yazdırdı.

Efes Pilsen’i finalde bekleyen rakip ise Stefanel Milano idi. Bugünkü adı Armani Jeans Milano olan İtalya’nın güçlü ekibi Efes Pilsen’in kupaya uzanmadan önceki son rakibi oldu. Bogdan Tanjevic’in çalıştırdığı Milano ekibinde Bodiroga, Fucka ve Portaluppi gibi önemli yıldızlar forma giyiyordu.
6 Mart 1996 tarihinde oynanan finalin birinci ayağını Efes Pilsen 76-68 kazanırken; Milano’da oynanan ikinci maçta nefesleri kesen mücadele sonrasında Milano ekibi maçı 77-70 kazanıyor ve Efes Pilsen  Koraç Kupası’nı kazanarak takımlar bazında Avrupa’da zirveye çıkan ilk Türk Takımı ünvanını alıyordu...
Bu büyük başarıya Aydın Örs’ün antrenörlüğünde; Peter Naumoski, Tamer Oyguç, Ufuk Sarıca, Volkan Aydın, Mirsad Türkcan, Conrad McRae, Murat Evliyaoğlu, Hüseyin Beşok, Mustafa Kemal Bitim, Alpay Öztaş, Bora Sancar ve Erdal Bibo kadrosu imza atıyordu...

Ulaşım

Sinan Erdem Spor Salonu'na ulaşmak için aşağıdaki yollardan istediğinizi tercih edebilirsiniz.

OTOBÜS Yolu ile Ulaşım

İETT tarifeli seferleri ile Eminönü, Taksim ve Mecidiyeköy' den Sinan Erdem Spor Salonu'na ulaşabilirsiniz.

 

94 Eminönü - Osmaniye

(Sefer Saatleri için tıklayınız)
Taksim - Bakırköy
 
 
77MT Taksim - Haseki
94A Haseki-Bakırköy
 
Mecidiyeköy - Bakırköy
 
 
 
34 Mecidiyeköy-Cevizlibağ 
94A Cevizlibağ-Bakırköy
 

 

       
METROBÜS  ile Ulaşım
34 Zincirlikuyu-Avcılar
34t Topkapı-Avcılar

 

ARACINIZLA ile Ulaşım
Beşiktaş - Sinan Erdem Spor Salonu
Kadıköy - Sinan Erdem Spor Salonu
Maslak - Sinan Erdem Spor Salonu
Ümraniye - Sinan Erdem Spor Salonu



TÜRKİYE BASKETBOL FEDERASYONU (Merkez Ofisi)
Adres
Abdi İpekçi Spor Merkezi
10.Yıl Caddesi
34760
Zeytinburnu
İSTANBUL
TÜRKİYE

Tel

0 (212) 414 77 00

Fax

0 (212) 679 74 30

E-Mail

[email protected]

Web

www.tbf.org.tr

RÜŞTÜ YÜCE EĞİTİM MERKEZİ
Adres
Atatürk Spor Salonu
Ulus
ANKARA
TÜRKİYE

Tel

0 (312) 310 74 19

Fax

0 (312) 310 78 01

E-Mail

[email protected]

Web

www.tbf.org.tr

GENÇLİK VE SPOR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ (Ankara)
Adres
Gençlik ve Spor Genel a Müdürlüğü

Ulus İşhanı A Blok
Ulus
ANKARA
TÜRKİYE

Tel

0 (312) 310 39 60 - 20 Hat

E-Mail
[email protected]

Web

www.gsgm.gov.tr