Sektör Özel Okullar
Yayınlama Tarihi 07 Şubat 2012
Telefon 90 216 386 73 96
Resmi Web Sitesi http://www.astrolojiokulu.com/index.asp
ASTROLOJİ OKULU

Öner Döşer

Bağdat Cad. No:284 Canoğlu Apt.
Kat:3 D:20 Caddebostan Kadıköy - İST.

Tel : +90 216 386 73 96
Fax: +90 216 358 12 23
Gsm: +90 532 284 89 79


HAKKIMIZDA

Astroloji Okulu'nun kuruluş amacı, ülkemizde astrolojinin doğru tanınmasına ve gelişmesine katkıda bulunmak, astroloji öğrenmek isteyenlere doğru bilgiler aktarmaktır. Astroloji eğitim programı içerisinde, klasik astroloji tekniklerinden başlayarak günümüz tekniklerine kadar uzanıyoruz. Okulumuzda temel ve ileri seviye astroloji derslerinin sonrasında, saat astrolojisi ve seçimsel astroloji teknikleri öğretilmektedir. Yakında sağlık astrolojisi ve dünya astrolojisi teknikleri üzerine eğitimler de verilmeye başlanacaktır. 2009 yılında Türkiye’de ilk kez uygulanacak görüntülü uzaktan eğitim sistemi de devreye girecektir.

 

Astroloji eğitimindeki en önemli hedefimiz, sadece teoride kalan astroloji bilgileri vermek değil, uygulanabilirliği olan pratik astroloji bilgileri aktarmaktır. Bu öğretimi tamamlayan kişiler hem pratikte hem de kişisel gelişim sürecinde uygulanabilir, üretken ve kullanışlı beceriler edinebilirler. Astroloji Okulu’nda kişisel gelişim teknikleri ve astroloji bağlantılı seminerler düzenlenmekte, ayrıca kişisel ve kurumsal danışmanlık hizmetleri de verilmektedir.


Eğitim işini çok ciddiye alıyoruz. Bu yüzden dersler detaylı ve özenli bir biçimde hazırlanmış durumdadır. Program içinde yer alan tüm konular örneklerle birleştirilerek daha iyi anlamanızı sağlayacak hale getirilmiştir. Öğretim tarzımızda dogmatik bir tavır içerisinde değiliz. Her türlü astrolojik yaklaşıma yer vermeye çalışıyoruz. Bir taraftan yan düşüncelerin ve fikirlerin açık ifadesini teşvik ederken, bir taraftan da astrolojik ilkeleri koruyoruz.

Astroloji Okulu'ndan eğitim almış kişilerin görüşleri için linke tıklayınız http://www.astrolojiokulu.com/sss.asp

Astroloji Okulu hakkında Uzman TV'de yayınlanan röportaj için tıklayınız

http://www.uzmantv.com/konu/astroloji-okulu 


Astroloji Eğitimi kategorileri

 

Eğitimimiz üç farklı kategoride yer almaktadır:

1- Temel Seviye (36 hafta)

2- İleri Seviye (36 hafta)

Bu iki kategori programı birbirine bağlıdır. Öncelikle Temel Seviye’den başlanılması gerekmektedir. Temel Seviye’yi tamamlayanlar, İleri Seviye derslerine devam etmeye hak kazanırlar.

 

3- Üst programlar

a)     Saatsel Astroloji

b)     Seçimsel Astroloji

c)     Dünya Astrolojisi

d)     Sağlık Astrolojisi

e)     Karmik Astroloji

 

Bu kategoride her bir program birbirinden bağımsızdır. Herhangi bir programla ilgili almış olduğunuz eğitimi tamamladığınızda, eğer isterseniz bir diğer programlardan birinin eğitimini alabilirsiniz. Ama tüm programları tamamlamak gibi bir zorunluluğunuz yoktur.

Kategoriler hakkında detaylı bilgi almak için ana sayfada "Eğitim Kategorileri" linkine tıklayınız.

 

Ders Materyalleri

 

Ders materyalleri oldukça ayrıntılı ve yeterlidir. Ama yine de bazı önemli kitap ve referans materyallerini almanız tavsiye edilmektedir. Tavsiye edilen bu kaynakları, Eğitim Kategorileri bölümümüzde, her kategori sayfasının alt kısmında bulabilirsiniz. Konu ile ilgili makaleler okumanız, forumda seviyenize ait bölümde sizinle aynı seviyedeki kişilerle karşılıklı bilgi paylaşımında bulunmanız çok fayda getirecektir.

Dersler

 

Dersler, özellikle bire bir eğitim yöntemi göz önünde bulundurularak oluşturulmuştur. Belirli bir müfredat içinde esnek bir yaklaşıma olanak tanımaktadır. Böylece ezberci eğitim ve yüzeysel anekdotların yerini, kişisel tarz ve bilginin hünerli biçimde uygulamaya geçirilişini geliştirmenin teşvik edilmesi amaçlanır. Bu, aldığınız bilgilerin kalıcı olmasını, sizin kendi çalışma hızınıza, özellikle de kendi tarzınıza göre özenle yapılandırılmasını sağlar. Böylece öğrendiğiniz şeyleri sürekli ezbere tekrarlamaktan ziyade, başlangıçtan itibaren kendi düşünce ve fikirlerinizi ifade edebilirsiniz. Derslere kaydolarak, astroloji topluluğunda sağlam bir bilgi temeliyle ayakta kalabileceğiniz sistematik bir öğrenme sürecine başlayabilirsiniz.

Dersler, kolayca anlaşılmak üzere tasarlanmıştır. Ancak, öğrencilerin konulara iyi odaklanmaları gerekmektedir. Eğitim alırken, öğrenmekte ortaya çıkabilecek zorlukları anlıyoruz ve bizlerin de bir zamanlar aynı evrelerden geçmiş olduğumuzu asla unutmuyoruz. Bu yüzden sizlerden yoğun bir çaba beklemekle birlikte, ilke olarak esnekliğimizi koruyoruz ve sizlerden gelecek tüm mantıklı sorulara cevap vermeye çalışıyoruz.  

Tamamlama ve belgeler

 

Yetenek ve ustalık bilgiden de çok deneyimle kazanılır. Herhangi bir meslekten deneyimli bir uygulayıcıyı bir acemiden ayıran, hatırlanan tüm geçmiş deneyimlere dayanarak yargıya varma kabiliyeti sağlayan deneyimleridir. Bu, Astroloji dahil her iş veya meslek için geçerlidir. İster astrolojiyi kendi gelişiminiz için öğreniyor olun, ister bir profesyonel olarak yetişmek isteyin, eğitmeniniz kaydolduğunuz ünite boyunca size yol gösterecek ve amaçlarınızı gerçekleştirmenize yardımcı olacaktır.

İleri Seviye’yi tamamlamanızdan sonra, isteğe bağlı olarak “Ustalaşma Projesi”  alabilirsiniz. Bu projedeki soruları en az %70 oranında doğrulukla tamamlarsanız, eğitimini almış olduğunuz kategoriyle ilgili USTALIK BELGESİ alma hakkını elde edersiniz.

 

Eğitmenler

 

Eğitim programı, ağırlıklı olarak Öner Döşer tarafından, temel seviyede bazı dersler Asude Argun tarafından uygulanacaktır. Diğer eğitmen arkadaşlarımız, uzmanlaştıkları alanlarla ilgili derslere gireceklerdir. Eğitmenler, kendilerini yüksek bir standartla astroloji öğretmeye adamış, kendi kategorilerinde eğitim tecrübesine sahip kişilerdir.

 

Eğitim kadrosu

 

 

 

Öner Döşer, A.M.A.

12 02 1966, saat 20:41 İstanbul doğumludur. Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi İş İdaresi Bölümü mezunudur. En büyük tutkusu basketbol olan Öner Döşer, Eczacıbaşı, Arçelik, Enka, Kapalıçarşı, Yeşilköy kulüplerinde 15 yıl boyunca lisanslı basketbol oynamıştır.

Dört kuşaktan beri süre gelen aile geleneğini bozmayarak, tatlı mecburiyetler sonucunda başladığı ticaret hayatını, bu başlangıçtan tam 20 yıl sonra, 2003 Haziran ayında, gençliğinin büyük bir bölümüne ev sahipliği yapmış olan Kapalıçarşı’dan ayrılarak noktaladı. Bu tarihten itibaren sadece gönülden sevdiği astrolojiyle ilgilenmekte, astroloji danışmanlığı ve eğitmenliği yapmaktadır.

Gençlik yıllarından itibaren büyük ilgi duyduğu, fakat iş hayatı yüzünden yeterince vakit ayıramadığı astrolojiyle, özellikle 1999 yılından itibaren daha yoğun ilgilenmeye fırsat bulan Öner Döşer, 2001-2003 yılları arasında Astroloji Birliği Derneğinde çeşitli seminerlere ve Hakan Kırkoğlu ile astroloji derslerine katılarak astroloji üzerine daha ciddiyetle eğilmeye başladı. Bu eğitimi tamamlamasının ardından
Ortaçağ Astrolojisi’nde dünyaca uzman kabul edilen astrolog Robert Zoller’in diploma seviyesini tamamlayarak “Ustalık Belgesi” almaya ve isminin ardından A.M.A. (Adeptus Medievalis Astrologiae: Ortaçağ Astrolojisi’nde Uzman) unvanı kullanmaya hak kazanan Öner Döşer, 2004 yılından bu yana Ortaçağ, Rönesans Astrolojisi ve Modern Astroloji teknikleri üzerine astroloji dersleri vermekte, astrolojinin çeşitli konuları üzerine seminerler düzenlemekte, köşe yazıları ve kitaplar hazırlamakta, astroloji danışmanlığı yapmaktadır. Ayrıca 2007 yılından bu yana Uzman TV'de (www.uzmantv.com) röportajları yayınlanmakta, haftalık burç yorumları kategorisini hazırlamaktadır.

Astroloji Okulu’nun kurucusu olan Öner Döşer'in, şu ana kadar yayınlanmış sekiz kitabı bulunmaktadır:

 

Burcunuz ve Siz Serisi:

 

*2007'de Burcunuz ve Siz

*2008'de Burcunuz ve Siz,

*2009'da Burcunuz ve Siz,

*2010'da Burcunuz ve Siz,

 

* Alimlerin Astrolojisi

* 2008'de Türkiye

* Dönüşüm Zamanı 2012 Öncesi ve Sonrası

* Büyük Uyanış, 2012 Öncesi ve Sonrası

 

e-posta: [email protected]

 

web: www.astrolojiokulu.com

  

 

   

Barış Özkırış, Ph.D., A.A.O. Ustalık Belgesi

 

25 Ocak 1975 saat 14:00 İstanbul doğumludur. Alman Lisesi’nden mezun olduktan sonra başladığı lisans eğitimini, İstanbul Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü’nde 1998 yılında tamamlamıştır. Daha sonra; Doğuş Üniversitesi İşletme Bölümü’nde yüksek lisans eğitimini 2003 yılında tamamlamış ve Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nde İşletme Doktora eğitimine başlayarak “Marka Yönetimi” alanında uzmanlaşmıştır. Bunların yanı sıra; Öner Döşer’in kurmuş olduğu Astroart Astroloji Okulu’ndaki “Temel ve İleri Seviye Astroloji” eğitimini 2010 yılında birincilik ödülü alarak tamamlamıştır. Aynı dönem içerisinde; Astro-Psikolojik Yaklaşım’ın öncülerinden olan Glenn Perry’nin Amerika’da kurmuş olduğu Astro-Psikoloji Okulu’nda “Astro-Psikolojik Danışmanlık” eğitimi almıştır.
İçinde bulunduğumuz dönemde, Maltepe Üniversitesi Örgüt Psikolojisi Bölümü’nde yüksek lisans eğitimine devam etmekte ve kendi kurmuş olduğu danışmanlık bürosunda astrolojik danışmanlık hizmeti vermektedir. “Astroloji Gazetesi” ve “Burç Dergisi” yazarlarındandır.


e-posta: [email protected]

web: www.astro-psikoloji.com 


ASTROLOJİ SÖZLÜĞÜ

Açı: Açı kelimesi Latince “aspectus” kelimesinden gelir. Bu kelime “birine veya bir şeye bakmak” manasına gelir. Bu kelime ilk olarak Ortaçağ’da kullanılmaya başlandı. Ama daha önceleri aynı manaya gelen göz göze bakmak, görmek, bakış açısı, birbirini görmek, bizzat görmek ve tanık olmak manasında kelimeler kullanılıyordu. Açılar, planetlerin etkilerini anlamaya yönelik bilgi vericidirler; onların doğal özelliklerini ne şekilde çalıştıracaklarını ve nasıl etkiler doğuracaklarını gösterirler. Klasik dönemden itibaren Ptolemaic veya bildiğimiz ismiyle temel açılar kullanılmaktadır. Bunlar 60°, 90°, 120°, 180° olmak üzere dört adettir. İlaveten, bir açı olmamasına rağmen kavuşum da bunlara eklenebilir.

 

Ağırlama: Ağırlama yani resepsiyon, bir planetin yönettiği evlere düşen diğer bir planeti misafir etmesi durumudur.

 

Akslar: Haritanın esas yapısal anahtarlarıdır, asıl temayı verirler. Diğer ev girişleri destekleyici faktörlerdir. Bu yüzden köşe evler çok önemlidir. Çok daha somut, gerçek, elle tutulabilir olanı gösterirler. Köşe evler içerisinde bulunan planetler daha güçlü ve görünür etkiler yaratırlar.

 

Alchabitius: (Ölümü MS. 967 Saragossa) Abû Al-Saqr Al-Qabîsî 'Abd Al-'Azîz İbn 'Uthmân. Batıda Alchabitius veya daha az Abdılaziz-Albategnius olarak tanınır. “Art of Judgements of The Stars” adlı kitabını Sultan Seyfi El-Dawlah’ a adamıştır. Bu eser batıda en popüler astroloji eserlerinden biri olarak kabul edilmiştir. Eser 12 yüzyılda John Sevile tarafından, Erhard Rathold tarafından 1503’te Latince’ye çevrilmiştir. Kullandığı ev sistemi zamana dayalı bir sistemdir. Bu ev sisteminde temel olarak, ekliptikten meridyene olan eğik yükselim kullanılır, bu yay üçe bölünür. Yani, ASC noktasının yükselip MC noktasına gelinceye kadar geçen zaman üç eşit süreye bölünür, bulunan değer, doğum anındaki yıldızsal zamana eklenerek gündüz yarımküresindeki aralıklar bulunur. Gece yarımküresindeki aralıkları bulmak için, hesaplamayı tersine yapmak gerekir. Bulunan değeri, doğum anındaki yıldızsal zamandan çıkartmak gerekir.

 

Alcocoden: Acemce’den türemiştir. Yaşam uzunluğunu ölçen manasında kullanılır. Kelimenin aslı Kadkhudha’ dır. Bu kelime daha sonra yozlaşarak bildiğimiz haliyle kullanıla gelmiştir.

 

Almutem: Haritada temel ve tesadüfi asalet hesaplamasına göre en fazla güce sahip olan planet; haritanın sahibi.

 

Almuten: Harita içerisinde, herhangi bir Zodyak derecesinde, örneğin bir evin giriş derecesinde, asalet hesaplamaları sonucunda en fazla puan alan, yani en fazla asalete sahip planet.

 

Analoji: Planetlerin yerleşimde bulundukları evler veya burçlar ile doğalarının ne ölçüde benzerlik/paralellik göstermesi durumu.

 

Anaretic: Yunanca’dan türemiş bir kelimedir. Yıkıcı olanı, öldürücü ve ölümcül olanı anlatır.

 

Aphelion: Bir planetin, kendi yörüngesinde, Güneş'e en uzak olduğu nokta.

 

Aphetic: Yaşama ait olanı, yaşamsal olanı anlatır. Hyleg’ in Aphetic noktalardan birinde olması gerekir. Örneğin 1. ev Aphetic bir evdir.

 

Arap Noktaları: Lot olarak da bilinirler. Latince’de “Pars” kelimesi kaderden kişinin hissesine düşen pay, parça, nokta anlamına gelir. Arap noktaları, gerçek astronomik cisimler değildirler. Ekliptik üzerinde aritmetik olarak türetilmiş, iki veya daha fazla sayıda astrolojik öğenin sentezlenmesinden meydana gelirler. İki öğenin arasındaki boylam farkı hesaplanır ve aradaki fark haritadaki üçüncü önemli bir noktaya (büyük olasılıkla ASC) yansıtılır. Bulunan derece dakika ve saniye bir “nokta” olarak adlandırılır.

 

Asalet: Bir planetin gücü, avantajı, meziyetidir. Her planetin yarattığı etki onun kendine özgü doğası ile ölçülür.

 

ASC: Doğu ufkunun başlangıç noktasıdır ve 1. ev girişidir. Antik Astroloji döneminde “horoskop” olarak da anılırdı. Burada bulunan, yani 1. ev girişini kesen burç “yükselen burç” olarak tanımlanır.

 

Ay Düğümleri: Ay’ın ekliptik düzlemini kestiği noktalardır. İki Ay düğümü vardır: Kuzey Ay düğümü ve Güney Ay düğümü. Kuzey Ay düğümü ılık doğadadır, iyicil olarak kabul edilir ve birlikte olduğu her şeyin etkisini arttırıcı özellik taşır. Güney Ay düğümü ise soğuk doğadadır, kötücül olarak bilinir ve birlikte olduğu her şeyin etkisini azaltıcı özellik taşır.

 

Boşlukta Olma: Bir planetin, özellikle Ay’ın, içinde bulunduğu burçta önünde başka açısı kalmamışsa (bir sonraki burca geçene kadar) o planet boşlukta demektir.

 

Bölgesel Tespit: Bir planetin yerleştiği, yönettiği ve bağlantılı olduğu evleri saptamak. Bu saptama bize, bahse konu planetin haritanın içerisinde hangi alanlarla ilişkili olduğunu anlama konusunda yardımcı olacaktır. Örneğin Venüs 11. evde yerleşmiş, 12. ve 7. evleri yönetiyorsa, bu evler arasında bağlantı sağlıyor demektir. Venüs’ün açı yaptığı planetlerin ev yerleşimleri ve yöneticilikleri de bu evlerle bağlantılı demektir. İlk kez Morinus tarafından kullanılan bir terimdir.

 

Burç Yöneticiliği: Bir planet, doğal olarak benzerliği olan yada doğal olarak yöneticisi olduğu bir burçta yerleşimde ise, kendi evinde gibidir. Doğasının gereklerini rahatça sergiler ve taahhütlerini yerine getirir. Örneğin Ay Yengeç’te burç yöneticiliğine sahiptir.

 

Dekan: Zodyak’taki burçların 10 ar derecelik dilimleridir. Her burç 30° uzunluğunda olduğu için ve her bir burçta 3 dekan bulunduğu için toplamda 36 dekan vardır. Örneğin İkizlerin 2. dekanının yöneticisi Mars, Terazi’nin 1. dekanının yöneticisi Ay’dır. Dekan, en az asalet değerine sahip olmasıyla birlikte yine de önemlidir.

 

Dispozitör: Bir planetin yerleşimde bulunduğu burcun yöneticisi. Örneğin Venüs Koç’ta yerleşmiş ise, Venüs’ün yöneticisi Mars’tır.

 

Dişil Planetler:  Ay, Venüs, Merkür (koşullara bağlı olarak)

 

Dost Planetler: Birbirleriyle aynı doğada ve uyumlu olabilen planetler.

 

Dörtlü Bölümleme (Quadruplicity): Burçların niteliksel olarak dörtlü gruplara ayırımıdır. Üç grup oluşur: öncü, sabit ve değişken. Her bir grupta 4 burç vardır. Koç, Yengeç Terazi ve Oğlak öncü; Boğa, Aslan, Akrep ve Kova sabit; İkizler, Başak, Yay ve Balık ise değişken nitelik içerisinde yer alırlar.

 

DSC: Batı ufkunun başlangıç noktasıdır ve 7. ev girişidir. ASC’ in tam karşısında, yani ondan 180 derece uzaktadır.

 

Duedecimae: Her burcun 2°30’ bölümlü 12 gruba bölünmesinden oluşan tablolardır.

 

Düşman Planetler: Birbirleriyle zıt doğada ve uyumsuz planetler.

 

Eril Planetler:  Güneş, Satürn, Jüpiter, Mars

 

Evler: Dünya üzerindeki uzayı 12 bölüme ayırmakla belirlenirler. Evlerin her biri hayatımızın bir veya birden fazla alanını anlatır. Evler saat yönünün tersine numaralanmıştır. Bu durum genel mantığın tersinedir. Saat dokuz konumuna tekabül eden noktadan başlayarak, saatin tersi yönde ilerleyerek birden on ikiye doğru numaralandırılırlar. Her şey saat yönünde ilerlerken harita ters yönde ilerlemektedir. Evler, göksel olayların, bu olayların yer aldığı alana göre belirli etkilere yol açışını belirlerler. Evlerin arka plandaki anlamları, takımyıldızsal ilişkilerin kadim yorumlarına ve gökyüzünün günlük dönüşünün sembolizmine dayanır. Ortaçağ astrolojisinde harita okumak evlerden başlar. En önemli olan planetlerin hangi evlerde yerleştiğidir. Bir gezegenin hangi evde olduğu, onun gücüne ait en önemli fikri vermektedir.

 

Gece Planetleri:  Ay, Venüs, Mars

  

Geri Hareket: Yer merkezli bakışla planetlerin hareketlerinin izlenmesi esnasında gözlemlenen edilen bir olgudur. Bizim yeryüzünden bakışımızla, Zodyak’ta hareket etmekte olan bir planet yavaşlar, durur ve Zodyak burçlarının tersi istikametinde hareket ediyor gibi gözükür. Planet, bu hareketiyle saat yönünde ilerlemeye başlar. Biz bu harekete “Geri hareket” deriz. Astrolojik olarak geri hareket önemli bir güçsüzlük durumudur. Bu durumdaki bir gösterge pasif ve alıcı durumdadır. Dediğini/vaadini yaptırmakta zorlanır.

 

Güçlü Planet: Bir planetin gücünden söz ederken, onun doğal veya tesadüfi olarak temsil ettiği şeyleri yapabilme, yerine getirebilme kapasitesini kast ediyoruz. Güçlü bir planet, daima sonuca götüren yada sonucu etkileyebilen meziyetlere sahip olarak kabul edilir. Bir planetin gücü, haritadaki durumuna göre, yani temel veya tesadüfi olarak yerleşimine ve diğer bazı faktörlere göre saptanır.

 

Güçsüzlük: İngilizce karşılığı “debility”dir. Bir planetin zararlı durumda olduğu veya düştüğü burçlardan birinde yerleşmiş bulunması. Bu durum bahsedilen planetin kendi yönettiği veya yüceldiği burcun tam karşısındaki burçta bulunması durumudur. Güçsüz durumda bulunan planetler taahhütlerini yerine getiremezler. Örneğin Merkür Yay’da, Ay Oğlak’ta, Venüs Başak’ta vs. Fakat, güçsüz durumda bulunan kötücül planetler başa dert açarlar, yapılanları yıkarlar. Bu durum onların kötücül etkilerini daha da arttırır. Örneğin Satürn Yengeçte, Mars Boğa’da vs. Güçsüzlük durumu tamamen nitelikseldir. Çünkü planetin Zodyak durumu ile alakalıdır.

 

Güçsüz Planet: Bir planetin güçsüzlüğünden söz ederken, onun doğal veya tesadüfi olarak temsil ettiği şeyleri yapmakta zorlanma, yerine getirememe, yaptığını sonradan yozlaştırma, yanlış yollara sapma durumunu kast ediyoruz. Güçsüz bir planet, sonuca götüren götüremeyen yada sonucu etkileyebilen meziyetlere sahip olamayan bir planet olarak kabul edilir. Bir planetin güçsüzlüğü de, haritadaki durumuna göre, yani temel veya tesadüfi olarak yerleşimine ve diğer bazı faktörlere göre saptanır.

 

Gündüz Planetleri:  Güneş, Jüpiter, Satürn

 

Halb: Minör asaletlerden biridir ve planetin daha etkin ve aktif olacağını gösterir. Bir gündüz haritasında, gündüz planeti, ufkun üzerinde ise veya gece haritasında ufkun altında ise Halb durumdadır. Bir gece haritasında, gece planeti, ufkun üstünde ise veya gündüz haritasında ufkun altında ise Halb durumdadır.

 

Hayz: Arapça Hayyiz (yer/yön) kelimesinden gelmektedir. Halb’ e göre daha etkin ve güçlü bir minör asalettir. Bir gündüz haritasında, gündüz planeti, ufkun üzerinde ise veya gece haritasında ufkun altında ise ve eril burçlardan birinde ise Hayz durumdadır. Bir gece haritasında, gece planeti, ufkun üstünde ise veya gündüz haritasında ufkun altında ise ve dişil burçlardan birinde ise Hayz durumdadır.

 

Hyleg: Acemce’den türemiştir. Yaşam veren manasında kullanılır.

 

IC: Kuzey ufkunun başlangıç noktasıdır ve 4. ev girişidir. “Immum Coeli” olarak bilinir. MC’ in tam karşısında, yani ondan 180 derece uzaktadır.

 

Işığın Taşınması: Hızlı hareket eden bir gezegenin, kavuşum veya herhangi bir açı yaptığı kendisinden daha ağır hareket eden diğer bir gezegenin niteliklerini, yine kendisinden ağır hareket eden bir üçüncü gezegene iletmesi durumudur. Aradaki açının niteliğine ve gezegenlerin doğalarına göre yorumlanır. İyicil gezegenlerden açıyla ayrılıyor olmak ve yine iyicil gezegenlere ışığı taşıyor olmak, olumlu sonuçlar doğuracaktır. Genellikle en hızlı hareket eden Ay ışık taşır. Işığın taşınması iki türlü olur. Birincisinde, iki gösterge birbirleriyle evvelce açı yapmışlardır, ama şimdi birbirlerinden uzaklaşmaktadırlar. Fakat, bu ikisinden hızlı hareket eden 3. bir gezegen, bunlardan birincisiyle açı yapmıştır ve şimdi ikincisiyle açı yapmak üzeredir ve konunun mükemmelliğe ulaşacağını gösterir. İkincinde, göstergeler birbirlerine kare veya karşıt açı yapmaya hazırlanıyordur. Fakat, bu ikisinden daha hızlı hareket eden 3. bir gezegen, bunlar birbirlerine açı yapmadan önce, bu ikisiyle iyi açı yaparak bu ikisini iyi bir şekilde bir araya getirir. Bu adeta, bozuşmakta olan iki kişinin arasını yapan üçüncü bir kişi gibidir. Klasik kurallara göre, ışığı taşıyan gezegen, ışığını taşıdığı gezegenin asaletlerinden birisinde olmalıdır. Modern kurallarda ise buna gerek görülmez.

 

İyicil Planetler:  Kişinin bir şey üretebilmesini sağlamak için fazla efor sarf etmesine gerek kalmadan ona fayda getiren, ona yardımcı/vesile olan, verimli, ılımlı ve dengeleyen planet. Etkisi iyi yönde çalışan bu planetler: Jüpiter, Venüs, Güneş’tir. Merkür koşullara bağlı olarak ve Ay büyürken iyicil olarak kabul edilir.

 

Karşılıklı Etkileşim: Karşılıklı etkileşim (karşılıklı ağırlama) ise, her iki planetin de birbirlerinin yönettikleri burçlarda yerleşimde olmaları, dolayısı ile birbirlerini misafir etmeleridir. Bazı Ortaçağ Astrologları ve onların (özellikle Arap astrologların) verdikleri bilgileri derleyen Bonatus, iki planetin birbirlerini ağırlamaları için aralarında açı olması gerektiğini savunmaktadır. Buna karşın, özellikle Ebu Me’şar ve daha sonra İbni Ezra’dan başlayan, sonraki dönemde William Lilly’e kadar giden bir görüş göre her iki planetin birbirlerini yöneticilik, yücelme veya diğer alt yöneticilikler bazında ağırlaması durumunda, arada açı olmasa dahi karşılıklı etkileşim vardır. Buna cömertlik “Generosity” denmektedir.

 

Kötücül Planetler:  Kişinin bir şey üretebilmesi için büyük efor sarf etmesini gerektiren, ona zarar ve bela getiren, engelleyen planet. Aşırılıklara meyilli ve verimsiz planet. Etkisi kötü yönde çalışan planetler. Satürn, Mars’tır. Merkür koşullara bağlı olarak ve Ay küçülürken kötücül olarak kabul edilir.  

 

Kuşatılmış Olma: İki planetin (genellikle kötücül planetler) arasında kalmış planet için kullanılır. Bu arada kalma durumu kavuşum veya açısal olarak olabilir.

 

MC: Güney ufkunun başlangıç noktasıdır ve 10. ev girişidir. “ Medium Coeli” olarak bilinir. Meridyenin en yüksek noktasıdır.

 

Moiety: Latince Medietas’ tan türemiş bir kelimedir. Orta veya ortalama manasına gelir.

Tolerans, planeti merkezde kabul ederek hesaplanır. Dolayısı ile etkisi kendi merkezinden her iki tarafına (planetin sağına ve soluna) genişler. İşte her iki taraf astrolojide Moiety (yarım etki alanı) olarak adlandırılır.

 

Morinus: (1583-1656) Jean Baptiste Morin-Morin De Villefrance. Matematik profesörüdür. 1630 yılından itibaren kendini astrolojiye adadı. Doğum haritası analizi için reformist kurallar getirdi ve bunları yayınladı. Bu kurallar daha evvelce Bonatti, Ebu Me’şar, Meşa’allah ve diğer Arap astrologlar tarafından açıkça belirtilmemiş unsurlara kesinlik getirmiş oldu. Bunların en önemlileri bir planetin Zodyak durumu, bölgesel tespiti, bir ev içerisinde yerleşmiş birkaç planetten en güçlüsünün tanımlanması, bir evin iyi veya kötü kullanımının o evin yöneticisinin durumundan kaynaklandığıdır. Bulduğu ev sisteminde gökyüzü ekvatoru ve doğu noktasına doğru ekliptiğin kutuplarından geçen, 30° bölümlü büyük daireler kullanmıştır. Bu büyük daireler, kutuplardan başlayarak meridyen ve ekvatoru kesen 12 eşit çizgi halinde tasarlanmıştır. Ev girişleri, bu büyük dairelerin ve Ekliptiğin kesişmelerinden oluşur. Evler eşit büyüklükte değildir. MC noktası 10. ev girişiyle aynı değildir. Aynı şekilde ASC de 1. ev girişiyle aynı değildir, gerçek doğu noktasıyla (true east) aynıdır.

 

Novenaria Signorum: Her burcun 3°20’ bölümlü 9 gruba bölünmesinden oluşan tablolardır. Her üçlü element bu 9 ana bölümlemenin öncü burcunun yöneticisi ile başlar.

 

Oksidental: Bir planetin Güneş’ten sonra batması durumu. Güneş’e göre Oksidental planetler ise, vaatlerini yerine getirmekte zorlanırlar, metotları genellikle anti-sosyal ve sorgulanır niteliktedir.

 

Oryantal: Bir planetin Güneş’ten önce doğması durumu. Güneş’e göre Oryantal olan planetler güçlü, vaat ettiklerini yerine getirmekte etkili, kullandıkları metotlar iyicil, sosyal, kabul edilir ve övgüye değerdirler.

 

Paran: Önemli bir takımyıldızın ya da gezegenin belirli açılarda olduğu anda, o açılara denk gelen yıldızlar ya da yıldız gruplarıdır. Eşlik edenler olarak görülürler. Kadim astrolojide bu terim, Zodyaksal dekanlarla birlikte yükselen takımyıldızlar için de kullanılmıştır.

 

Peregrin: Bir planetin yerleştiği burçta herhangi bir asalete veya zayıflığa sahip olmaması durumu. Böyle bir planet, yabancı bir ülkede seyahat etmekte olan bir yabancıya benzetilebilir. Burada herhangi bir hakka, işe sahip değildir. Buradaki durumu tamamen bu ülkenin yöneticisinin keyfiyetine kalmıştır. Bu durumdaki planet, içinde bulunduğu burcun yöneticisinin durumuna göre değerlendirilir. 

 

Perihelion: Bir planetin, kendi yörüngesinde, Dünya’ya en yakın bulunduğu nokta.

 

Planetlerin Sevdikleri Evler: Planetlerin kendi doğalarına en uygun buldukları, doğalarını en rahat sergiledikleri evleri sevdikleri, burada keyif aldıkları düşünülür. Örneğin Merkür 1. evi sever, Ay 3. evi sever, Venüs 5. evi sever vs. Bir planetin sevdiği evde yerleşimde olması, onu güçlendiren bir faktördür.

 

Primary Directions: Dünya’nın kendi ekseni etrafında dönüş hareketine göre çalışan bir ilerletim yöntemidir. Hem Natal hem de Mundane astrolojide kullanılır. Oldukça karışık bir yöntemdir. İlerletimde kullanılan göstergeler ana olarak 7 tanedir. ASC, MC, Güneş, Ay, Şans Noktası, doğumdan önceki yeniay veya dolunay dereceleri.

 

Prorogator: Kişinin hayatının devamlılığını sağlayan ışıklar veya planet veya herhangi bir Zodyak derecesi. Genel olarak yaşamsallığı anlatır.

 

Sabit Yıldızlar: Sabit yıldızlara bu isim onları planetlerden veya Zodyak’ta hareket etmekte olan  gökcisimlerinden ayırt etmek için verilmiştir. Sabit yıldızlar, Dünya’ya göre durağan gözükürler. Aslında ekinoksların kayması neticesinde her yıl 1 dakikadan biraz daha az bir sürelik ilerleme kaydederler. Sonuç olarak 72 yılda 1° kayma söz konusudur. Planetlerin yaptığı gibi ekliptiğin bir tarafından öbür tarafına hareket etmezler. Ekliptiğe yakın olanlar ve önemli parlaklık basamağında olanlar fark edilir etkiye sahiptirler. Sabit yıldızlar Zodyak'ın içinde değil, onun ötesinde, takımyıldızların içindedirler.

 

Sessiz Burçlar: Yengeç, Akrep ve Balık.

 

Solar Arc: Her planetin Güneş yayı kadar, yani Güneş’in ikincil Progress’te ilerletildiği kadar ilerletildiği bir tekniktir. Bütün harita kişinin yaşı kadar ilerletiliyor. 1 yıl = 1 derece. Bu teknikte hareketler hep ileri doğrudur, Progress’te olduğu gibi geri hareket söz konusu değildir. Daha ziyade kadersel olanı gösterir, Progress’te olduğu gibi k