“VAROLUŞ ETETİĞİNE” FELSEFE PENCERESİNDEN BAKIŞ

Berlin’den felsefeci ve terapist Dr. Ufuk Yaltıraklı’nın sunduğu Felsefe ve Varoluş Estetiği başlıklı çok ilginç bir felsefe sunumu izledik.

“VAROLUŞ ETETİĞİNE” FELSEFE PENCERESİNDEN BAKIŞ
 “VAROLUŞ ETETİĞİNE” FELSEFE PENCERESİNDEN BAKIŞ

Berlin’den  felsefeci  ve terapist  Dr. Ufuk Yaltıraklı’nın  sunduğu  Felsefe ve Varoluş Estetiği  başlıklı çok  ilginç bir felsefe sunumu izledik.

Caddebostan  Kültür   Merkezi’nde,  24 Kasım  Cuma  günü, Kadıköy Kültür Sanat Derneği organizasyonunda,  Filozof  Foucault  hakkında,  Berlin’den  felsefeci  ve terapist  Dr. Ufuk Yaltıraklı’nın  sunduğu  Felsefe ve Varoluş Estetiği  başlıklı çok  ilginç bir felsefe sunumu izledik.


Kadıköy Kültür Sanat Derneği  Sunumun  birinci  bölümü  felsefenin  ne  denli  yaşamımızın  içinde  olduğuna  dairdi  ve  antik  çağın  ‘kendilik  kaygısı’nın  felsefenin  konusunu  oluşturmasından  yola  çıkan  Dr.Yaltıraklı  sözü  Foucault’un  bu  çağdaki  ‘kendilik pratikleri’nden  hareketle  konuyu  öznenin  nasıl  inşa  edildiğine  getirerek  modern  toplumdaki  özne  ve  öznelik  deneyimleriyle  bir karşılaştırmasını  yaptı. Özellikle  ‘hakikat oyunlarıyla  inşa  edilen öznenin  iktidar ilişkileriyle  olan  bağı  Dr. Ufuk Yaltıraklı’nın  usta  retoriğiyle  birleşerek  katılımcılara  unutulmaz  bir  felsefe  şöleni  izleme  fırsatı  verdi. Programın  modaratörlüğünü  başarı ile yapan  Kadıköy Kültür Sanat Derneği Başkan Yardımcısı  Nesibe  Müsevitoğlu’nu  bu  güzel  felsefe  akşamı  için  kutlamak  gerek.
Dr. Ufuk Yaltıraklı Hakkında:
Dr. Ufuk Yaltıraklı İstanbul Üniversitesi’nde felsefe, psikoloji ve sosyoloji öğreniminin ardından doktorasını tamamlayıp Berlin’de iki  büyük üniversitesitede  (Freie Universiteat Berlin – Humbolt Universiteat zu Berlin)  yıllarca dersler vermiştir. Daha sonra Nürnberg-Erlangen Friedrich-Alexander Üniversitesi‘nde de beş sene öğretim  üyesi  olarak çalışmıştır.   
Daha  sonra  felsefe  ile  insanın  ruh sağlığını  nasıl  birleştirebilirim  sorusunu  kafasına  takarak  yine  Berlin’de  dört  sene  sürecek  bir terapi  eğitimi almaya  karar  vermiş.  
Dr. Ufuk Yaltıraklı    amacının  felsefeyi  sadece  felsefeciler  arasında  mektuplaşma  ve   çoğunluğun  anlamadığı  bir  dil  olmaktan  çıkartılması  gerektiğini  savunan  bir  felsefeci. 
Doğu  Batı  toplumu  ayırımı  yapmadan,  her  toplumun  mutlaka  anlaşılır  bir  felsefe  eğitimi  ve  uğraşısıyla  kendisini  dönüştürmesinin  yaşadığımız  çağda  kaçınılmaz  bir hal aldığını  sürekli  vurgulayan  Dr. Yaltıraklı  terapi  seanslarında  da  felsefeden  yararlanılması  gerektiğine  inanan  terapistlerden.
Bu  temelden  hareketle,  özellikle felsefenin insan yaşamındaki önemine ağırlık verdiği felsefe toplantılarının amacı (10 seneyi aşan ‚Berlin Felsefe Akşamları‘ ve 3 senedir İstanbul toplantıları) sistemik terapiyi Varoluşçu Psikoterpi’nin  felsefi  geri  planıyla birleştirerek  felsefeyi yaşama sokmayı,  sağlıklı  bir  ruh yapısı için  gerekli  olan ‘iyi yaşam’ anlayışını  terapi çalışmalarına kazandırmayı  hedeflemiştir. 




YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109