Üsküdar’da Şeb-i Aruz Anıldı

Mevlana’nın vuslat gecesi Şeb-i Aruz, Mehmet Fatih Çıtlak’ın katılımıyla Üsküdar’da düzenlendi.

Üsküdar’da Şeb-i Aruz Anıldı
Üsküdar’da Şeb-i Aruz Anıldı

Mevlana’nın vuslat gecesi Şeb-i Aruz, Mehmet Fatih Çıtlak’ın katılımıyla Üsküdar’da düzenlendi.

“Ne olursan ol yine gel” düsturuyla gönüllerde taht kuran büyük düşünür Mevlana Celâlleddin Rumi Hazretleri’nin 741. Yıl Vuslat Yıldönümü dolayısıyla düzenlenen Şeb-i Aruz töreni Üsküdar’da gerçekleştirildi.
 
Sema gösterilerinde yer aldığı etkinliğe Üsküdarlılar yoğun ilgi gösterdi. Mevlana’nın vuslat gecesi Şeb-i Aruz, Mehmet Fatih Çıtlak efendinin derin sohbetiyle başladı.
 
Bir yabancı adamdan değil büyük bir zattan bahsedildiğini dile getiren Fatih Çıtlak, konuşmasında şunları dile getirdi: “Hazreti Mevlana’dan bahsedilirken size yabancı bir adamdan bahsedilmiyor. Sizin Allah diyen kalbiniz sizin bıraktığınız güzel eserlerin dedesi mayası ve membaından bahsediliyor. Gökten zembille inmiş bir adamdan bahsedilmiyor; sizin dedenizden babanızdan bahsediliyor. Biz buraya aidiz, bu işi böyle anlamak gerekiyor. O sevgiliye kavuşmak için buradan ayrıldığında onun gecesine de Şeb-i Aruz derler. Şimdi bu gece bizim için konferans gecesi bu akşam için evlenenler için Şeb-i Aruz. Nasıl öleceksin, sevdiğine kavuşmak arzusu için ölürsen buna vuslat derler. Peki, ölünce vasıl olunur. Kişi nasıl yaşarsa öyle ölür Nasıl ölürse öyle haş olur. Vuslat bu dünyada başlar. Sevgi muhabbet bu dünyada tahsil edilir. Orada onun hasatını toplarsın. Bir ömür sevgi için yaşarsın. Sonra Elhamdülillah ellerindeki zincirlerden, vukualardan kurtulur. Kimisi serbest koşa koşa Mevlana’ya gidiyorum diye uçarak gider. Kimisi de aman götürmeyin der, direnerek ayakları sürükleye sürükleye götürülür.”
 
Sohbet sonrası okunan naatlarla devam eden gece İsbek Mevlana Sulfi ayinlerinin topluluğunun sunduğu Mevlevi Ayini şerifiyle devam etti. Öldüğü geceyi sevgiliye kavuşma, düğün gecesi olarak kabul eden Mevlana’nın sema eşliğinde yâd edilmesin ardından program, duaların ve Fatiha Süresi’nin okunmasıyla son buldu.

Güncelleme Tarihi: 23 Aralık 2014, 16:10
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109