Türkiye’nin İlk ‘‘Engelsiz’’ Havaalanı

Türkiye’nin İlk ‘‘Engelsiz’’ Havaalanı

Türkiye’nin İlk ‘‘Engelsiz’’  Havaalanı
İSG, Türkiye’nin İlk ‘‘Engelsiz’’ Havaalanı Kuruluşu Oldu...

Geçtiğimiz Yıl 11.6 Milyon Yolcuya Hizmet Vermenin Gururunu Yaşayan İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı işletmecisi İSG, Ulaştırma Bakanlığı’na Bağlı Sivil Havacılık      Genel Müdürlüğü Tarafından Türkiye’nin ilk ‘‘Engelsiz’’ Havaalanı  Kuruluşu ünvanına layık görüldü.

İSG, Türkiye’nin İlk ‘‘Engelsiz’’  Havaalanı Kuruluşu Oldu...

Resmi Açılışı 31 Ekim 2009 tarihinde gerçekleşen Türkiye’nin dünyaya açılan yeni kapısı İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı, yine bir ilke imza attı. İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı Yatırım Yapım ve İşletme A.Ş. (İSG), engelli yolcuların hayatına getirdiği kolaylıklardan dolayı  Türkiye’nin İlk ‘‘Engelsiz’’ Havaalanı Kuruluşu sertifikasına sahip oldu. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün başlattığı proje kapsamında, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın katılımları ile gerçekleşen Türkiye’nin İlk ‘‘Engelsiz’’ Havaalanı  Kuruluşu sertifikası törenle takdim edildi.

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün, bugüne kadar yapılmamış yeni bir proje olarak hayata geçirdiği, engelli veya hareket kabiliyeti kısıtlı yolculara havaalanlarında gerekli kolaylıkların sağlanmasını içeren "Engelsiz" Havaalanı Kuruluşu projesinin sertifika takdim törenine; Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Sivil Havacılık Genel Müdürü Ali Arıduru, Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, İSG CEO’su Gökhan Buğday, DHMİ Genel Müdürü Orhan Birdal, HEAŞ yetkilileri, havalimanı protokolü ve engelli derneklerinden temsilciler katıldı.

Hizmete girdiği günden bu yana engelli yolcularına rahat ve sorunsuz hizmet vermeye çalışan İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı; engelli yolcuların, havaalanlarında zorluk yaşamamaları, havayolu ile seyahatlerini güzel geçirmeleri ve kendi başlarına rahatça seyahat edebilmeleri için gerekli alt yapının oluşturulması ve ihtiyaçlarının karşılanmasının hedeflendiği proje çerçevesinde, gerekli şartları çok kısa bir sürede yerine getirdi.


Sertifika töreninde, Türkiye’nin İlk ‘‘Engelsiz’’ Havaalanı Kuruluşu ünvanına sahip olmanın kendileri için büyük bir gurur olduğunu dile getiren Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, ‘‘İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı; kendi hedefleri doğrultusunda ilerleyerek, açılışının üzerinden çok kısa bir süre geçmesine rağmen rekorlara imza attı. Geçtiğimiz yılı ödüllerle kapattık. 2010 yılında terminalimizde 11.6 milyon yolcuya hizmet verdik. Geçen bu kısa zaman içerisinde aldığımız ödüller ile operasyonel başarımızda tutarlığımızı sürdürürken,  bunların yanı sıra tüm yolcularımızı kucaklamamızı sağlayan çalışmaların içerisinde de hep yerimizi aldık. Bugün, Ulaştırma Bakanlığı’na bağlı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün hayata geçirdiği ‘‘Engelsiz’’ Havaalanı projesinde, İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı’nın terminal işletmecisi İSG olarak, Türkiye’nin İlk ‘‘Engelsiz’’ Havaalanı Kuruluşu sertifikasını almamızın haklı gururunu yaşıyoruz ’’ dedi.

Özdemir, ‘‘Engelsiz’’ Havaalanı’nın gerektirdiği kriterleri, inşaat projesi aşamasında planlayarak, çok kısa bir sürede nihayetlendirdiklerini ifade ederek sözlerine şöyle devam etti: ‘‘Havaalanları ve terminal işletmeleri; uluslararası , engelsiz veya yeşil olmak üzere geniş yelpazede insan odaklı mekanlardır. Bu düşünceden hareketle; her ay ortalama 1 milyondan fazla misafire ev sahipliği yaptığımız Sabiha Gökçen Havalimanı’nda; engelli misafirlerimize yönelik düzenlemeler ve sunulan hizmetler konusunda ilgili eksikleri, yönetmelikler ve uygulamalar bazında tespit ederek, ortadan kaldırdık. Bu proje kapsamında, otoparkta engelli misafirlerimiz için park alanları, özel terminal giriş noktaları, görme engelli misafirlerimiz için terminal dışında ve içinde yapılmış hissedilebilir yüzeyler başta olmak üzere, adım adım standardizasyonu yerine getirerek gereken kolaylıkları sağladık’’ şeklinde ifade etti.
Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ile Sivil Havacılık Genel Müdürü Ali Arıduru’ya törenin sonunda teşekkür plaketi takdim etti.

İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası  Havalimanı Yeni Terminal Binası’nda Engelli Yolcular İçin Sağlanan Kolaylıklar

•    Otoparkta engelli yolcular için özel park alanları...
•    Engelli yolcular için özel terminal giriş noktaları...
•    Görme engelli yolcular için terminal dışında ve içinde yapılmış hissedilebilir yüzeyler...
•    Görme engelli yolcular için sesli uyarı sistemiyle donatılmış özel asansör ve yürüme bandları...
•    Özel dizayn edilmiş terminal danışma-check-in noktaları...
•    Özel yönlendirme tabelaları...
•    Özel pasaport noktaları...
•    Özel tasarlanmış WC’ler...


Limak Holding (LİMAK), GMR Infrastructure (GMR) ve Malaysia Airports Holdings Berhad (MAHB) ortaklığında kurulan ISG, İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı’nda mevcut terminallerin işletme hakkının yanı sıra otopark işletmesi, yer hizmetleri, kargo, uçak yakıt ikmal operasyonları ve havalimanı oteli ile CIP tesislerini 20 yıl süre ile işletme hakkını 1 Mayıs 2008’de devraldı. İstanbul Sabiha Gökçen’in 20 yıllık işletme hakkını 1 milyar 932 milyon Euro karşılığı devralan İSG, 500 milyon Euro’luk yatırım yaptı. İstanbul Sabiha Gökçen’in hızlı büyümesine katkıda bulunacak ve yıllık yolcu kapasitesini 25 milyona çıkaran toplam 320 bin m²’lik yeni terminal binası ve ekleri uluslararası normlarda, modern bir mimari anlayışı ile çevreci bir yapı olarak inşa edildi ve 31 Ekim 2009 tarihinde hizmete alındı

ATAŞEHİR ENGELLİLER DERNEĞİ ADRES VE TELEFONU İÇİN TIKLA

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER