POP MÜZİĞİN ÖNCÜSÜ EROL BÜYÜKBURÇ İLE CKM’DE NOSTALJİ

“Anılar ve Müzik” Programına konuk olan, Türk Pop Müziğinin öncüsü Erol Büyükburç, sahnede hem şarkı söyledi hem dansetti.

POP MÜZİĞİN ÖNCÜSÜ EROL BÜYÜKBURÇ İLE CKM’DE NOSTALJİ
POP MÜZİĞİN ÖNCÜSÜ EROL BÜYÜKBURÇ İLE CKM’DE NOSTALJİ
 
 “Anılar ve Müzik” Programına konuk olan, Türk Pop Müziğinin öncüsü Erol Büyükburç,   sahnede hem şarkı söyledi hem dansetti.

Tanınmış pop sanatçısı Erol Büyükburç, 10 Aralık 2014’de Caddebostan Kültür Merkezinde, Kadıköy Belediyesi Müzik Gönüllülerinin ev sahipliğinde gerçekleştirilen, Nesibe Müsevitoğlu’nun yapım ve yönetimi yaptığı “Anılar ve Müzik” programının 70.sinde sevenleri ile buluştu.

Yaşamı ve sanat hayatından kesitlerin gösterildiği barkovizyondaki görseller hakkında detaylı bilgiler veren sanatçı,  Türk Pop Müziğinin miladı kabul edilen ve ünlenmesinde önemli yeri olan  “ LITTLE LUCY” şarkısı ile programına başladı.

Büyükburç programda,  Frank Sinatra ve Elvis Presley’den Nat King Cool’a kadar birçok sanatçının dünyaya tanıttıkları ve ülkemizde de kendisi ile özdeşleşen “Marguerita”, “İt’s now or never” gibi popüler şarkılara da yer verdi.

Türkçe Tangolar ve kendi bestelerinin yanı sıra Berkant’ın meşhur “Samanyolu” şarkısını da yorumlayan Büyükburç, bu şarkıyı en iyi Berkant’ın yorumladığının da altını çizdi.

Türk Popunun kurucusu olan ve besteciliğinin yanı sıra, fotoroman,  sinema oyunculuğu,  ressam ve heykeltıraşlık gibi birçok yönü olan Büyükburç,  konuşmasında bu alandaki çalışmaları hakkında da geniş bilgiler verdi.

Programın sonunda ressam, bestekar ve söz yazarı Meral Güney, Büyükburç ile olan dostluklarını anlattı ve onun kendi bestelerini yorumlamasından duyduğu mutluluğu dile getirdi.

Sanatçı, Meral Güney’in “ Çay Bahane” ve “Sen ve Ben” isimli eserlerini Sema Tunç ile birlikte dans ederek yorumladı.

Müsevitoğlu’nun sorularına samimiyetle cevap veren sanatçının içtenliği ve başarılı performansı, izleyiciler tarafından büyük bir beğeni kazandı.

Söylediği şarkılar ile nostalji yaşatan ve izleyicileri kendisine bir kez daha hayran bırakan sanatçı uzun süre ayakta alkışlandı.

Kadıköy Belediyesi Gönüllü Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Nesibe Müsevitoğlu’nun sanatçıya teşekkür çiçeğini sunmasının ardından, “ Kara Kaş Gözleri Elmas” şarkısının izleyiciler ile birlikte söylenmesi ile gece sona erdi.

 

EROL BÜYÜKBURÇ KİMDİR?

Erol Büyükburç 1936’da Adana'da dünyaya geldi. Eğitimini babasının görevi nedeniyle bulunduğu Halep'te Fransız Okulun da yaptı. Daha sonra Adana Kemal Paşa İlkokulu'na devam etti. İstanbul'da Fatih Gelenbevi Ortaokulu'nu ve Ticaret Lisesi'ni bitirdi.

Erol Büyükburç Bu arada İstanbul Belediyesi Konservatuvarına devam ederken Alis Rosental'dan şan dersleri aldı. Yüksek ticaretin üçüncü sınıfından ayrıldı. Müzik çalışmalarını daha lise öğrencisi iken İsmet Sıral Orkestrası eşliğinde 1952 yılında Caddebostan Gazinosu'nda sahneye çıkarak başladı.

Yedeksubaylığını Urfa'da yaparken orduevinde müzik ve sahne çalışmalarına devam etti. Bu denemelerden elde ettiği olumlu sonuçlar üzerine yorumcu ve besteci oldu. Yaratıcı, yenilikçi ve çok yönlü olan Erol Büyükburç, Türk pop müziğini kurdu.

Ressam ve Heykeltıraş yönüyle de bilinen sanatçı 100 e yakın karakterin kuklalarını yaptı ve bu kuklalar 8 yıl boyunca Gülhane etkinliklerinde kullanıldı.

Sanatçı son dönemlerde Anadolu Destanı adlı ekolüne ilişkin İllerin şarkılarını yapıp besteledi bunlardan 10 tanesine de video klip çekti. İstanbolitan adlı ekolünde ise İstanbul'un İlçelerine sözler yazıp besteledi bunlardan Beyoğlu adlı eserine de bir video klip çekti. Yunus Emre İlahilerini de senfonik besteleyip seslendiren Sanatçı Bunlardan 4 tanesine de video klip çekti. Mizah ustası ünlü düşünür Nasreddin Hoca'nın fıkralarını şiirsel hale getirip Besteleyen Erol Büyükburç bu çalışmasından 2 tanesine de video klip çekti.

 Erol Büyükburç 28 film, 50 ye yakın fotoroman, 6 taş plak, 5 long play, 75 tane 45'lik, 9 kaset, 2000'e yakın ödül, 1800 beste yapan Büyükburç, Balkan Festivali'nde 3 yıl üst üste En İyi Şarkıcı ödülünü aldı.

Müzik çalışmalarına daha lise öğrencisi iken İsmet Sıral Orkestrası eşliğinde 1952 yılında Caddebostan Gazinosu'nda sahneye çıkarak başlayan sanatçı, daha sonra İstanbul Belediyesi Konservatuvarına devam etti ve Alis Rosental'dan da şan dersleri aldı.

Ressam ve Heykeltıraş yönüyle de bilinen sanatçı 100 e yakın karakterin kuklalarını yaptı ve bu kuklalar 8 yıl boyunca Gülhane etkinliklerinde kullanıldı.

Sanatçı son dönemlerde Anadolu Destanı adlı ekolüne ilişkin İllerin şarkılarını yapıp besteledi bunlardan 10 tanesine de video klip çekti. İstanbolitan adlı ekolünde ise İstanbul'un İlçelerine sözler yazıp besteledi bunlardan Beyoğlu adlı eserinede bir video klip çekti. Yunus Emre İlahilerini de senfonik besteleyip seslendiren Sanatçı Bunlardan 4 tanesine de video klip çekti. Mizah ustası ünlü düşünür Nasreddin Hoca'nın fıkralarını şiirsel hale getirip Besteleyen Erol Büyükburç bu çalışmasından 2 tanesine de video klip çekti.

 Erol Büyükburç 28 film, 50 ye yakın fotoroman, 6 taş plak, 5 long play, 75 tane 45'lik, 9 kaset, 2000'e yakın ödül, 1800 beste yapan Büyükburç, Balkan Festivali'nde 3 yıl üst üste En İyi Şarkıcı ödülünü aldı.

Güncelleme Tarihi: 22 Aralık 2014, 08:25
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER