“Noterler hukukun olmazsa olmazı”

Noterlik çok eskiye dayanan bir meslektir. Günümüze kadar devam etmesinin sebebi hukuk sisteminin işleyişinde olmazsa olmaz bir yere sahip olmasıdır.

“Noterler hukukun olmazsa olmazı”
 “Noterler hukukun olmazsa olmazı”


Noterlik çok eskiye dayanan bir meslektir. Günümüze kadar devam etmesinin sebebi hukuk sisteminin işleyişinde olmazsa olmaz bir yere sahip olmasıdır.

Ticari hayattaki önemlerinin yanında “hukuki güvenlik” de sağlayarak kamu düzeninin önemli bir parçası olan noterler, kurumsallaşmalarının 46. yıl dönümünü kutladılar. Türkiye Noterler Birliği Başkanı Yunus Tutar, “Noterler hukuk sisteminin işleyişinde olmazsa olmaz bir yere sahiptir” dedi.


Noterlik Kanunu'nun yürürlüğe girişinin 46. yıl dönümünü olan "5 Mayıs Noterler Günü” hukuk camiası ve noterler tarafından kutlandı. Türkiye Noterler Birliği Başkanı Yunus Tutar, noterlerin hukuk sisteminin ayrılmaz bir parçası olduğunu belirterek bu mesleğin binlerce yıldır var olduğunu söyledi.

"5 Mayıs Noterler Günü” nedeniyle Girne’de düzenlenen sempozyuma, Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Adalet Bakanlığı ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’ndan üst düzey temsilciler katıldı. Türkiye Noterler Birliği Başkanı Yunus Tutar, burada yaptığı konuşmada noterliğin Türkiye’de kurumsallaşmasını kutlamanın onur ve sevincini yaşadıklarını belirterek, “Türkiye ve dünyada 87 ülkede noterlik kurumu mevcuttur. Tarafsız ve bağımsız hukukçu niteliğiyle biz noterler, hazırlanan belgelerin hukuki güvenliğini sağlamaktayız. Bizler mahallemizin, semtimizin ve şehrimizin belge bazında hukuk danışmanlarıyız” dedi.

Yunus Tutar, Noterler Günü dolayısıyla yayınladığı mesajında ise şunları kaydetti:


Noterler hukuk sisteminin olmazsa olmazıdır


“Bilindiği üzere, noterlik çok eskiye dayanan bir meslektir. Günümüze kadar devam etmesinin sebebi hukuk sisteminin işleyişinde olmazsa olmaz bir yere sahip olmasıdır. Bunun sebebi noterlik kurumunun, özellikle kişiler arasındaki özel hukuk ilişkilerini düzenleyerek ve garanti altına alarak hukuk güvenliğini sağlaması ve sonucunda tüm bir hukuk sistemini işler kılmasındandır.”


Noterlerin devlet ve vatandaş arasında gerekli olan köprüyü kurduklarını vurgulayan Yunus Tutar, şöyle devam etti:

“Noterler, kamu yararına hizmet vermekte ve hukuk eğitimleri ve insani vasıfları sayesinde hem vatandaşlar hem de üçüncü taraflar için hukuki güvenlik koşulları altında işlemleri gerçekleştiren bağımsız ve tarafsız kişilerdir. Bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonra da mesleğimizi bu özellikler ışığında korumaya ve büyük bir özveriyle çalışmaya devam edeceğiz.”


İsa Kırım

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER