Maratonda ilk kez Avatarlar da yarıştı

Otizmli çocukların eğitime ulaşıp bağımsız bireyler olarak yaşayabilmeleri için koşarak destek oldular.

Maratonda ilk kez Avatarlar da yarıştı
 Maratonda ilk kez Avatarlar da yarıştı

Otizmli çocukların eğitime ulaşıp bağımsız bireyler olarak yaşayabilmeleri için koşarak destek oldular.

3 Kasım Pazar günü yapılan İstanbul Maratonu bir ilke sahne oldu. Tohum Otizm Vakfı için Vodafone 41. İstanbul Maratonu’nda koşan Garanti Yatırım ve Tohum Otizm Vakfı üst yönetimi ve koşu takımı parkurda iyilik peşinde koşarken, avatarları da Minecraft oyunu içinde dijital ortamda yarıştı.




Ülkemizin önde gelen yerli yabancı 41 firması ve bireysel koşuculardan oluşan yaklaşık 1.300 Tohum Otizm Vakfı gönüllü koşucusu; otizme dikkat çekebilmek ve otizmli çocukların eğitime ulaşıp bağımsız bireyler olarak yaşayabilmeleri için koşarak destek oldular.

Otizmli çocukları erken tanı ve eğitimle topluma kazandırmak, otizmli çocuklar ve ailelerinin eğitim ve sağlık hizmetlerinden eşit şart ve fırsatlarla yararlanabilmeleri sağlamak amacıyla 2003 yılında kurulan Tohum Otizm Vakfı, 3 Kasım Pazar günü düzenlenen Vodafone 41. İstanbul Maratonu’nda yaklaşık 1.300 gönüllü koşucusu ile iyilik peşinde koştu.


Minecraft’ta koştular


Sivil toplum kuruluşlarının farkındalık yaratabilmeleri ve bağış toplayabilmeleri için en etkili ve kolektif faaliyetlerden biri haline gelen İstanbul Maratonu’nda; Tohum Otizm Vakfı, Garanti Yatırım iş birliği ile ilginç bir fikre imza attı. Tohum Otizm Vakfı için Vodafone 41. İstanbul Maratonu’nda koşan Garanti Yatırım üst yönetimi ve koşu takımı, hazırlanan avatarları ile bilgisayar oyunu Minecraft’da ‘farklı bir koşu’ yaptı. Böylece koşucular hem parkurda, hem de Minecraft oyununun içerisinde senkronize bir koşuyu ilk kez gerçekleştirmiş oldu.


Garanti ile dijital iş birliği


Nisan ayında Minecraft içinde özel bir server'a okulunun birebir modelini kuran Tohum Otizm Vakfı, İstanbul Maratonu'nun başlangıç noktası olan 15 Temmuz Şehitler Köprüsü ve koşu parkurunu da oyun içinde inşa etti. ‘Farklı bir Koşu' konsepti kapsamında Garanti Yatırım koşu kulübü üyeleri ve Tohum Otizm Vakfı yönetimi için hazırlanan avatarlar, inşa edilen bu parkurda da adımlarını otizmli çocuklar için atarak ile bir ilki gerçekleştirmiş oldu.

Garanti Yatırım ve Tohum Otizm Vakfı’nın Ocak 2019 tarihinde başlayan iş birliği kapsamında bugüne kadar Batman, Artvin, İstanbul, Mardin, Muş, Van ve Ardahan illerinde toplam 10 özel eğitim sınıfının donanımı sağlanarak, birçok otizmli çocuğun hayatına dokunuldu.


Hedef 35 çocuğa eğitim desteği


15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nde gerçekleşen Vodafone 41. İstanbul Maratonu 42K, 15K ve Halk Koşusu olmak üzere 3 farklı kategoride düzenlendi. Tohum Otizm Vakfı, her seviye için farklı parkurların bulunduğu Vodafone 41. İstanbul Maratonu’nda; otizme dikkat çekmek ve Tohum Otizm Vakfı’nda okuyan otizmli çocuklara eğitim desteği sağlamak için gönüllü koşucularıyla yer aldı. Alev Okulları, Aytemiz, B&T Design, Bahçesehir Koleji Nakkaştepe Kampüsü, BNP Paribas Cardif, BNTPRO Bilgi ve İletişim Hizmetleri A.Ş., Cruise Planet, Çırağan Palace, Kempinski İstanbul, DACHSER Turkey Lojistik Hizmetleri A.Ş., Eczacıbaşı, EXPANSCIENCE, FİBA GROUP, Flormar, Garanti Yatırım, IELEV Özel Lisesi, INSPARK Akıllı İş Çözümleri, Kuehne+Nagel, LEGOLAND® Discovery Centre & Madame Tussauds & SEA LIFE Istanbul, Makronet Bilgi Teknolojileri, Medya Takip Merkezi, Mercedes Benz Türk A.Ş., Mürüvvet Evyap Okulları, Oracle , Organik Kimya, Ortopediatri Çocuk Ortopedi Akademisi , P.I. Works, Panasonic Life Solutions Türkiye, RICOH TURKEY, Snowy Market , Sodexo Entegre Hizmet Yönetimi, Tepe Savunma ve Güvenlik, Testinium, Tırsan Treyler, TUDORS GÖMLEK KRALLIĞI, UL VS Test Laboratuvarı firmalarının kurumsal koşucularının yanı sıra bireysel koşucuların da dahil olduğu yaklaşık 1.300 kişi, koşarak veya yürüyerek, adımlarını otizmli çocuklar için attı; maratonun öncesinde ve sonrasında, toplamda 1 ay süresince sosyal çevresinden topladığı bağışlarla otizmli çocukların eğitimine katkı sağladı.


Otizmin bilinen tek tedavisinin erken tanı ile yoğun ve sürekli eğitim olduğuna dikkat çeken Tohum Otizm Vakfı Genel Müdürü Betül Selcen Özer, “Bugün dünyada her 59 çocuktan 1’i otizm riski ile doğuyor. Bu rakam her yıl artış eğilimi gösteriyor. Vodafone 41. İstanbul Maratonu’nda koşarak hem otizm konusunda farkındalık yaratan hem de otizmli çocuklarımızın eğitimi için bağış toplayan tüm gönüllülerimize yürekten teşekkür ediyoruz. Bağış toplama kampanyasının devam edeceği 18 Kasım tarihine kadar gönüllülerimize bağış desteği bekliyoruz” dedi.


Minecraft’ın otizme özel oyunu hakkında:


İlk çıkışını 2011 yılında yapan Minecraft, dünyada 100 milyondan fazla kişi tarafından oynanıyor. Kendisi gibi büyük oğlu da otizmli olan Stuart Duncan, oyun içerisinde güvenli bir alan yaratmak adına tüm işini bırakarak AutCraff adlı bir Minecraft sunucusunun başına geçti. Özellikle de otizmli çocuklar ve onların aileleri için tasarlanmış olan AutCraft, akranlarından farklı şekilde oynayan ve kendini farklı ifade eden çocuklar için güvenli bir Online ortam oluşturuyor.


Bunları Biliyor musunuz?


•Otizmin tek tedavisinin ERKEN TANI ile YOĞUN, SÜREKLİ EĞİTİM olduğunu BİLİYOR MUSUNUZ?


•Günümüzde her 59 ÇOCUKTAN 1’inin otizm riski ile dünyaya geldiğini ve otizmin görülme sıklığının çok büyük bir hızla arttığını BİLİYOR MUSUNUZ?


•Dünyada her 20 DAKİKADA 1 çocuğun otizm tanısı aldığını BİLİYOR MUSUNUZ?


•Otizmin erkek çocuklarda, kızlardan 5 KAT FAZLA oranda görüldüğünü BİLİYOR MUSUNUZ?


•Ülkemizde 0-19 yaş grubundaki 434.010 otizmli çocuk ve gencimizden sadece 30.050’sinin EĞİTİME ERİŞEBİLDİĞİNİ BİLİYOR MUSUNUZ?


•İsmi söylendiğinde bakmamak, göz kontağı kurmamak, , dönen nesnelere karşı aşırı ilgi, takıntılı davranışlar sergileme gibi belirtileri olduğunu BİLİYOR MUSUNUZ?

Güncelleme Tarihi: 05 Kasım 2019, 11:16

İsa Kırım

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER