Bahariye’de yeni bir tiyatro: AKLA KARA

Kadıköy Bahariye’de yıllarca festival filmlerini izleyebildiğimiz tek mekân olarak hizmet veren Broadway Sineması, artık bir tiyatro salonu. Üç ay önce dört oyunla açılışı yapılan Akla Kara Tiyatrosu, farklı tarzlarda sahneye koyduğu oyunları ve deneyimli oyuncularıyla şimdiden Kadıköylülerin gözdesi oldu.

Bahariye’de yeni bir tiyatro: AKLA KARA

Bir dönem üniversite gençliği, festival filmlerini, kendine yer bulmakta zorluk çeken bağımsız, küçük bütçeli filmleri görmek için oraya giderdi, programında ne var diye bakmadan… Çünkü bilirlerdi ki Broadway Sineması’nda mutlaka alternatif bir film bulunur. Özen Film’in sahibi olduğu Bahariye’deki sinema, daha fazla AVM sinemalarına dayanamadı ve kapandı. Bir buçuk yıldır kapalı olan mekân, üç ay önce “Akla Kara Tiyatrosu” olarak yeniden açıldı. Tiyatro eğitimi aldıkları halde uzun yıllar dublaj sanatçılığı yapan, seslerini filmlerden ve dizilerden tanıdığımız Kadıköylü iki eski arkadaş Savaş Özdural ve Kerem Konanbay, “hayalimizdi” dedikleri tiyatrolarını, oyunlarını ve projelerini Gazete Kadıköy’e anlattı.
 
-Çok uzun süre dublaj sektöründe çalıştınız ve yıllar sonra her tiyatrocunun hayalinde olan “bir tiyatroya sahip olma” fikrini hayata geçirdiniz. Nasıl bir araya geldiniz?
Kerem Konanbay: Biz Savaş’la ikimiz hep bir aradaydık zaten. 1984 yılında lise hazırlıkta sınıf arkadaşı olduk. Lise tiyatrosunda da birlikteydik ve yönetmeni, oyuncusu yani her şeyi bizdik. Orada 4 yıl kendi tiyatromuzu yaptık. Liseden sonra Mimar Sinan Üniversitesi Konservatuarına girdik, yine aynı sınıftaydık. Okullar bittikten sonra dublaja başladık. Bir takım dizilerde oyunculuk yaptık ayrı ayrı. Birçok projede hem kamera arkası hem de önünde çalıştık. 2000 yılında yoğun bir şekilde dublaja devam ederken kendi şirketimizi kurmaya karar verdik. Akla Kara Prodüksiyon’u kurduk ama başka işler yapmak istememize rağmen birçok kanaldan dublaj işi gelmeye başladı. Dolayısıyla 40 yaşına kadar dublaj yaptık, stüdyomuz 10. Yaşını doldurdu. 45 personel, 100 seslendirme sanatçısı ve 50 çevirmeni bünyesinde barındıran Türkiye’nin bir numaralı dublaj stüdyosu haline geldik. Ama tiyatro hep aklımızdaydı, kolları sıvadık ve Akla Kara Tiyatro’yu kurduk.
 
-Peki, bunca zaman beklenen bu tiyatroyu Kadıköy’de kurmanızın özel bir nedeni var mı yoksa tamamen tesadüf mü?
Savaş Özdural: Bu yakada yapmak istediğimizden emindik. Çünkü 28 oyuncumuzun 20’si Kadıköy’de oturuyor. Biz de burada yaşıyoruz. Karşıda kurmak zaman açısından ciddi bir sorun, trafik vs. O yüzden Kadıköy’de kurmak konusunda hemfikirdik ama burayı bulmamız büyük bir tesadüf oldu. Tiyatro kurmaya karar verdikten sonra oyun seçimlerine başladık, repertuvar tiyatrosu olmak istedik başından beri. Komedi, polisiye-gerilim, sihirbaz gösterisi, çocuk oyunu gibi farklı tarzlarda oyunlar çıkardık. Bunların organizasyonu, başka bir sahnede çok zordu. Bütün bu oyunların kostümleri, sahne elemanları için depo ya da eski bir fabrika bakmaya başladık. İnternette araştırırken karşımıza burası çıktı. Sinema olarak çok iyi bildiğimiz bir yer. Broadway Sinemaları, gençliğimizde çok geldiğimiz bir yer. Ayrıca çok merkezi, Bahariye’nin ortasında… Bir buçuk yıl kapalı kalmıştı. Burayı geçen Mart ayında devraldık, tadilat 6 ay sürdü. İki salonu vardı, küçük salonu iptal edip kulis haline getirdik. Sahne çok küçüktü, koltuk sayısını küçültüp sahneyi büyüttük. Ciddi bir tadilatın ardından Ağustos ayında provalara başladık ve Ekim’in 2. haftası bütün oyunların prömiyerini yaptık.
Kerem Konanbay: Biz de Kadıköylüyüz.Benden 3 jenerasyon önce annem ve anneannem de bunun yan apartmanında oturuyordu. Dolayısıyla Kadıköy dışında bir mekân düşünmedik.
 
-Broadway Sineması, Kadıköy’ün alternatif sinema mekânıydı. Festival filmlerini veya yüksek sanat algısı gerektiren sinema tarihinin önemli örneklerini bu sinemada izlerdik. Akla Kara Tiyatrosu’nun da böyle farklı ve alternatif olma iddiası var mı?
Savaş Özdural: Alternatif değil ama repertuvar tiyatrosu olmayı hedefliyoruz. Yani sadece komedi tiyatrosu değil, sadece dram tiyatrosu değil, repertuvar tiyatrosu olarak her türden oyunu sahneye koymak ve böyle bilinmek istiyoruz. Şu anda sihirle illüzyon gösterisinin iç içe geçtiği, Türkiye’de ilk defa sahnelenen bir tarz olan 55 dakikalık “Sihirbaz” adlı bir oyunumuz var, polisiye-gerilim türünde Agatha Cristie’nin “Fare Kapanı” eserini sahneliyoruz, bu oyun Londra’da 60. Yılını kutluyor, komedi-vodvil tarzında bir oyunumuz ve çocuk oyunumuz var. Yeni projelerimizden biri de provalarına başladığımız Zeliha Berksoy’un yöneteceği Payidar Tüfekçi ve Nilüfer Açıkalın’ın birlikte oynayacakları iki kişilik bir müzikal. Yine genç arkadaşlarımızın “In your face” akımına yakın alternatif bir oyunları var. Çok farklı tarzları deniyoruz.
 
-Birçok ünlü oyuncuyu da bünyenizde barındırıyorsunuz…
Savaş Özdural: Oyuncularımızın yüzde 70’i çok uzun süredir dublaj stüdyosunda birlikte çalıştığımız arkadaşlarımız. 10 yıldır birlikte olduğumuz insanlar. Hep beraber tiyatro yapalım diyen bir grup vardı zaten. Bunların içinde Bedia Ener, Nur Subaşı, Hakan Altuntaş, Nazan Diper, Gazanfer Ündüz, Mustafa Dinç, Özgür Özdural var. Bunun dışında seyircinin yakından tanıdığı Ece Uslu ile Ruhi Sarı da oyuncularımız arasında.
 
-Hangi oyunlar sevildi en çok?
Savaş Özdural: Bir numara “Fare Kapanı” diyebiliriz rahatlıkla. Haftanın iki günü perde açıyor ve 8 günün 6’sında kapalı gişe oynuyor. Diğer iki oyunda da 156 kişilik oyunumuzun yüzde 80’i dolu oluyor. Bizim başta düşünmediğimiz bir ilgi gördü seyirciden Fare Kapanı. Genelde komediler öne çıkar, o da iyi gidiyor ama sanırım Agatha Cristie adı ve ilk defa yapılan bir tarz olması çok ilgi çekti.
Kerem Konanbay: “Tom, Dick ve Harry” adlı komedi oyunumuzun galasına bu işin ustaları geldi; Göksel Kortay, Engin Uludağ, Tijen Par, Zeliha Berksoy… Bu hocalarımız oyunu ilgiyle ve kahkahalarla izlediler. Çıkışta da bizim alnımızdan öptüler. Bizim için çok gurur verici.
 
Kadıköylü stand-up yapacak!

 
Akla Kara Tiyatrosu bir stand-up projesine imza atmaya hazırlanıyor. Kadıköylülere çağrı yapan Özdural ve Konanbay, tiyatro meraklılarını 10 dakikalık bir gösteri hazırlayıp audisiona (seçmelere) katılmaya davet ediyor. Bunlar arasından seçilecek kişilerle Pazartesi akşamı bir buçuk saatlik gösteri hazırlanacak. 10 dakikalık komik bir stand-up gösterisiyle Akla Kara’da yer almak isteyenler, 0216 545 71 04 numaralı telefondan ayrıntılı bilgiye ulaşabilirler.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER