“Bağımlılıkla mücadelede gazetecilerle el ele ilerleyeceğiz”

Yeşilay, BYEGM işbirliğinde hayata geçirilen Bağımlılıklara Karşı Yerel Medya Kapasite Geliştirmesi Programı kapsamındaki Yerel Medya Bağımlılık Farkındalığı Eğitimleri, 15 Aralık’ta Ankara’da düzenlenen programla tamamlandı.

“Bağımlılıkla mücadelede gazetecilerle el ele ilerleyeceğiz”
 “Bağımlılıkla mücadelede gazetecilerle el ele ilerleyeceğiz
Yeşilay, BYEGM işbirliğinde hayata geçirilen Bağımlılıklara Karşı Yerel Medya Kapasite Geliştirmesi Programı kapsamındaki Yerel Medya Bağımlılık Farkındalığı Eğitimleri, 15 Aralık’ta Ankara’da düzenlenen programla tamamlandı.

Türkiye çapında 7 ayrı noktada gerçekleştirilen ve gazetecilerin yoğun ilgi gösterdiği eğitimler, basında yer alan bağımlılıklarla ilgili haberlerin özendirici olmayan bir dille, normalleştirilmeden aktarılmasının sağlanmasını amaçlandı.

Yeşilay, Basın Enformasyon Genel Müdürlüğü (BYEGM)) ile birlikte ortak geliştirdiği “Yerel Medya Bağımlılık Farkındalığı Eğitimleri” Ankara’da yapılan eğitimle tamamlandı. Gazetecilerden büyük ilgi gören Yerel Medya Bağımlılık Farkındalığı Eğitimleri ile ülkemizin en önemli sorunlarından olan uyuşturucu bağımlılığı çerçevesinde medyada yer alan haberlerin formatlarının ve söylemlerinin daha doğru hale getirilmesi, medya mensuplarının bu alanda bilinçlendirilmeleri amaçlandı.

Ekim ayında İzmir’de başlayan ve Aralık ayına kadar toplam 8 ayrı ilde düzenlenen eğitimlere, Türkiye’nin dört bir yanından yaklaşık 1500 gazeteci katıldı. Basın mensuplarına özellikle uyuşturucu konusunda normalleştirmeye veya özendirmeye sebep olmayacak şekilde yayın yapmanın önemi anlatılırken, iletişimde doğru ve etkili bir dil kullanımı ile uyuşturucu bağımlılığı hakkında da bilgiler verildi. Yeşilay Genel Müdürü Savaş Yılmaz, BYEGM Genel Müdürü Mehmet Akarca’nın katıldığı programın eğitimini Yeşilay Bilim Kurulu Başkanı, İstanbul Şehir Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Peyami Çelikcan verdi.

İlki 13 Ekim tarihinde İzmir’de başlayan Yerel Medya Bağımlılık Farkındalığı Eğitimleri, sırasıyla 20 Ekim’de Erzurum, 3 Kasım’da Samsun, 17 Kasım’da Antalya, 1 Aralık’ta Gaziantep, 8 Aralık’ta İstanbul’da ve 15 Aralık’ta Ankara’da yapılan eğitimle tamamlandı.

“Medya mensuplarının gösterdiği ilgiden çok mutluyuz”
Bağımlılıkla mücadelede basının rolünü çok önemsediklerini ve bugüne kadar verilen eğitimlere yoğun bir katılım olmasından mutluluk duyduklarını belirten Yeşilay Genel Müdürü Savaş Yılmaz, “Yerel Medya Bağımlılık Farkındalığı Eğitimleri kapsamında son iki ay içinde yaklaşık 1500 gazeteciye ulaştık. Onların eğitimlere gösterdikleri ilgiden çok mutlu olduk. Bundan sonra medyadan da büyük destek görerek mücadelemizde daha etkili biçimde ilerleyeceğimize inanıyorum” dedi.

Medyadaki haberlerin ele alınış biçimlerinin, kullanılan dil ve fotoğrafların çok önem taşıdığını, bu konularda farkındalık sağlamak açısından eğitimlerin önemli bir yol kat edilmesini sağladığını anlatan Yılmaz,”Teorik bilgilerin yanı sıra atölye çalışmalarıyla bu programı daha etkili hale getirdik. Medya mensupları, her zaman bağımlılıklarla mücadelede bizim en önemli destekçilerimizdi. Bundan sonra bu işbirliğimiz daha fazla güçlenecektir. Bu kapsamda BYEGM’ye de desteği için teşekkür ediyoruz” dedi.

Uyuşturucu bağımlılığı konusunda kamu kurumlarının basın danışmanlarının ve yerel medya temsilcilerinin doğru bilgileri bağımlılık terminolojisine uygun bir şekilde kullanabilmesini sağlamayı amaçlayan eğitimler, Yeşilay Bilim Kurulu Başkanı, İstanbul Şehir Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Peyami Çelikcan, Prof. Dr. Ali Murat Vural, Doç. Dr. İzlem Vural tarafından verildi.

Eğitimlerde özellikle uyuşturucu konusunda normalleştirmeye veya özendirmeye sebep olmayacak şekilde yayın yapmanın önemi vurgulanırken, iletişimde doğru ve etkili bir dil kullanımı hakkında farkındalık oluşturulması amaçlandı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER