Ataşehir'de Parmakların Dili Projesi Başlıyor

Acıbadem Üniversitesi Sağlık Bilimleri Hemşirelik Bölümü Öğrencilerinden Toplumsal Duyarlılık Projesi. Engelsiz Konuşuyorum Sloganıyla Türk İşaret Dili Kursları Projesi Hazırladılar.

Ataşehir'de Parmakların Dili Projesi Başlıyor
Ataşehir'de Parmakların Dili Projesi Başlıyor

 Acıbadem Üniversitesi Sağlık Bilimleri Hemşirelik Bölümü Öğrencilerinden Toplumsal Duyarlılık Projesi.  Engelsiz  Konuşuyorum  Sloganıyla Türk İşaret Dili Kursları Projesi Hazırladılar.

İlk Etapta Hemşirelik  ve Tıp Bölümü Öğrencilerine yönelik verilecek olan eğitim 2 yıl boyunca devam edileceği, Üniversite Bünyesinde uygulanacak olan Kurslar Daha Sonra İstekli Bireylere Sunulacaktır.

Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü Sorumlusu Yard. Doç. Dr. Bahire ULUS'un gözetiminde Proje Sorumlu Öğrencileri Emine Ezgi ÖZÇELİK, Gizem ALTINPARMAKOĞLU, Hibo A. ABDLLAHİ, Kebire ŞAHİN, Merve KÖKAN, Merve METE, Rojda KARAASLAN, Samiya A. MOHAMED, PARMAKLARIN DİLİ adlı Dönem Ödevlerinden esinlenerek başlattıkları Projeye Bölgenin Engelliler Meclisi olan Ataşehir Engelliler Dayanışma Derneği ev sahipliği yapacak.

Proje Ön Çalışmaları 18 Mart 2015 Tarihinde başlamış olup ilk 3  itişara toplantısı Dernek Genel Merkezinde yapılmış 4. Toplantısı 01 Nisan 2015 Çarşamba Günü Saat 11:00 de Acıbadem Üniversitesi Sağlık Fakültesi Bünyesinde Ataşehir Engelliler Derneği Başkanı Birol EKŞİ, Genel Sekreter  Nevzat AĞBULUT katılımıyla yapıldı.

Toplantıda Sağlık Bölümü Öğrencilerine yönelik Türk İşaret Dilinin önemine değinen Yard. Doç. Bahire ULUS; İşaret Dili Eğitimi ile birlikte tedavi için gelen işitme engelli hastalarla hastane personellerinin iletişim kurma ve hizmetlerin kalitesi acısından çok önemli olduğunu belirtmiştir.  Bizlerde Üniversite bünyemizde gerek Tıp Bölümü gerek Hemşirelik Bölüm Öğrencilerimize bu eğitimi mezun olmadan verilmesi ve alt yapıların araştırılıp bünyemizde sınıflar açılmasını önemsiyoruz.  Sivil Toplum kuruluş araştırmamızda ise Bölgenin engelli bireylerinin bir çatı altında toplandığı Ataşehir Engelliler Dayanışma Derneğini öğrencilerimiz tarafından tespit edilmiş, Dernek yetkililerimizle yapılan toplantılarda böyle bir projenin hayata geçirilmesinde proje ortaklığı yapılmasını menmuniyetle karşılatıklarını belirtmişlerdir.

 Toplantıda Konuşan Ataşehir Engelliler Dayanışma  Derneği Başkanı  Birol EKŞİ ise; Böyle bir projede  yer almaktan mutluluk duyduklarını İşitme Engelli Bireylerimiz ile bedensel engelli Bireylerimizin anlaşma sorunlarının yaşantığını, Türk İşaret Dilinin önemine vurgu yaparken Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre dünya nüfusunun %"10'unu engelli yani bizlerin oluşturduklarını,Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanlığı tarafından Devlet İstatistik Enstitüsü'ne yaptırılan Türkiye Özürlüler Araştırması ise Türkiye nüfusunun  %12 'sinin engelli bireylerin olduğu belirtiyor. Türkiye İstatistik Kurumu'nun verilerine göre ise Türkiye 'de 89.043 kişi (53.543'ü erkek 35.500 ü kadın işitme engelli  ve 55.480 kişi de (34.672 erkek, 20808 kadın) konuşma engellimizin olması demek böyle projelerin yapılmasının önemini dahada artırdığını belirtmiştir.

Ayrıca Projede son toplantımızda tarihi belli olacaktır, dernek olarak Ataşehir Kaymakamlığı İlçe Milli Eğitim müdürlüğümüzden resmi dilekçemizle İşaret Dili Kursu verecek öğretmen talebimiz olacak. Ataşehir Kaymakamı  Zafer KARAMEHMETOĞLU, Ataşehir  İlçe Milli Eğitim müdürü Ertuğrul BİLİCAN bu konularda hem makamlarını hemde gönüllerini biz engelli ve ailelerimize her daim açık tutmaktalar. İnanıyoruz ki Biliyoruz ki Milli Eğitim Bölümünde her türlü desteği ve katkıyı alacağız. Ve Projenin tanıtımı  ile ilgili açılış ve kapanış programlarında afiş ilan reklam ikram gibi ihtiyaçlarımızı ise Derneğimizin Gönül Dostu Ataşehir Belediye Başkanı Battal İLGEZDİ tarafından karşılanabileceğini belirtmiştir.

Gerekirse Yer konusundada ATAMEM'in kurs yerlerindede verebileceklerini, Engelsiz Ataşehir Projemize can veren Sevgili Belediye Başkanımız her konuda olduğu gibi bu projemizede duyar duymaz  onay vereceğini biliyoruz. Bu yüzdende hem Ataşehir Engelliler Derneği hemde Ataşehir Belediyesi olarak bizler hazırız diyerek sözlerini tamamlamıştır.

Parmakların Dili Projesi  Resmi yazışmaların tamamlanması ile birlikte 15 Nisan 2015 de derslere başlanacağı belirtiliyor.

Güncelleme Tarihi: 01 Nisan 2015, 20:41
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109