ATAŞEHİR BELEDİYESİ VE ATAŞEHİR ENGELLİLER DAYANIŞMA DERNEĞİ DÜNYA ENGELLİLER TOPLULUĞU İLE BULUŞTU.

ATAŞEHİR BELEDİYESİ VE ATAŞEHİR ENGELLİLER DAYANIŞMA DERNEĞİ DÜNYA ENGELLİLER TOPLULUĞU İLE BULUŞTU.

ATAŞEHİR BELEDİYESİ VE ATAŞEHİR ENGELLİLER DAYANIŞMA DERNEĞİ DÜNYA ENGELLİLER TOPLULUĞU İLE BULUŞTU.
ATAŞEHİR BELEDİYESİ VE ATAŞEHİR ENGELLİLER DAYANIŞMA DERNEĞİ DÜNYA ENGELLİLER TOPLULUĞU İLE BULUŞTU.
 
Gül: Toplumlar engellilerini saklayarak geçiştirmeye çalışıyor
    
Ataşehir Belediyesi ve Ataşehir Engelliler Dayanışma Derneği yöneticilerininde katıldığı WOW Otel de gerçekleşen Dünya Engelliler Sempozyumu ve Çalıştayınada çeşitli ülkelerden konuk gelen engelli temsilcileriyle bilgi paylaşımı yaptıklarını belirten başkan Birol EKŞİ Dünya Engelliler Vakfı yöneticilerine kurucularına ve sanatcı başkanı Sn Metin ŞENTÜRK e teşekkürlerini sundu.

Bu proğramda en büyük katkısı Bölgemizdeki engelli birey ve ailelerimize yönelik Ataşehir Belediyesi ile yakında hayata geçirecekleri ENGELSİZ ATAŞEHİR projemize bilgi yönünden büyük faydası olacağını belirtmiştir.
Ataşehir Belediye Başkanlığımızın ulaşımıyla Yeşilköydeki Senpozyuma katılım yaptıklarını ifade etmiştir.  
 
 Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ailelerin, toplumların, engellilerini saklayarak bu işi geçiştirme yolunda olduklarını söyledi. Gül, yapılanın onurlu toplumlara yakışmayacağını aktardı.
 
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Wow Otel'de düzenlenen Dünya Engelliler Sempozyumu ve Çalıştayı'na katıldı. Cumhurbaşkanı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Zihinsel Engelliler Gösteri Sanatları Topluluğu, tarafından mehteran marşıyla karşılandı. Engelliler gösterilerinin ardından Cumhurbaşkanı Gül ile hatıra fotoğrafı çektirdi. Programa; Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Devlet Bakanı Aliye Kavaf, Birleşmiş Milletler (BM) temsilcisi Akiko Ito, Dünya Engelliler Vakfı Başkanı Metin Şentürk Ataşehir Belediyesi ile Ataşehir Engelliler Dayanışma derneği  ve çok sayıda engelli vatandaş katıldı.

Cumhurbaşkanı Gül, konuşmasında dünyanın dört bir yanından temsilcilerin konferansa geldiğini söyledi. Uzak yoldan gelmesine rağmen konuya dikkat çekmek için sempozyuma katıldığını aktaran Cumhurbaşkanı Gül, "Bugün burada bulunmamın sebebi gayet açıktır. Bundan birkaç ay önce Metin Şentürk beni ziyaret ettiğinde Dünya'da engellilerle ilgilenen Sivil Toplm Örgütleri'ni tek çatı altında toplayacaklarını ifade etti. Bende seve seve geleceğimi söyledim. Herkesin bir gün engelli olabileceğini hatırlatıp bu konuları bütün dünyanın ilgisini çekmek gerekiyor.

 Türkiye'nin yüzde 8'i engelli vatandaş bulunuyor. Dünyada ise 650 milyon engelli insan var. Herkesin doğuştan elde ettiği insan hakları var. Biliyoruz ki bu konuda dünyada çok büyük noksanlıklar bulunuyor. Belki bazı ülkeler biraz daha iyileştirmiş olabilir ama dünyadaki büyük bir kısımda bu konuda ihmal var." dedi.

Aileler, toplumlar engellilerini saklayarak bu işi geçiştirme yolunda olduklarını söyleyen Gül, "Halbuki, bu yapılan onurlu toplumlara yakışmaz. Bununla ilgili dünya çapında düşünceler tartışmalar öyle bir boyuta gelmiştir ki, BM'lerde bununla ilgili konvansiyonlar kabul edilmiştir." ifadesini kullandı.

Türkiye olarak bu konuda önemli adımlar attıklarını ifade eden Gül, son anayasa değişikliğinde engellilerle ilgili kanunlar, sözleşmeler yapıldığını aktardı. Devletlerin hükümetlerin yapacağı işler olduğunu söyleyen Gül, hükümetlerin bütçelerini ayarlarken, düzenlerken ona göre engelliler için yeterli fonları ayırmaları gerektiğini dile getirdi. .

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Türkiye'nin özürlülere her zaman değer verdiğini aktardı. Aşık Veysel'in eserlerinin hala okunduğunu ve dinlendiğini söyleyen Bağış, ülkenin bu noktada kendisini geliştirdiğini ifade etti. Bağış, 12 Eylül 2010 tarihinde Türkiye'nin engelliler noktasında önemli adımlardan birisini attığını da söyledi.

ÖZÜRLÜLER DAHA RAHAT OY KULLANABİLECEK

Devlet Bakanı Aliye Kavaf, özürlülük alanındaki sorunlar tüm tarafların katkılarıyla çözülecek bir konu olduğunu söyledi. Toplumsal farklılıkların artırılması gerektiğine işaret eden Kavaf, "Geçtiğimiz 10 yıl içinde çok ciddi çalışmalar gerçekleştirilmiştir. 2010 yılında çıkarılan özürlüler kanunu Cumhuriyet tarihinde devrim niteliğindedir. Özürlülerimizin mesai saatlerinden, yaşam koşullarına kadar pek çok yenilik getirildi." şeklinde konuştu. Özürlü vatandaşların artık sandığa daha rahat gidebileceğini aktaran Kavaf, "Yüksek Seçim Kurulu'na elimizdeki ortopedik özürlü veri tabanımızı bildirdik. Seçmen kütüğünde özürlü olan vatandaşımızın isminin yanına 'Ö' harfi konulacak. Bu durumdaki vatandaşlarımız için rahat oy kullanabilecekleri alanlar oluşturulacak. Binaların giriş katlarına konulacak sandığa özürlü vatandaşımız geldiğinde sıra beklemeden hemen oyunu kullanacak. Seçmen listesinde özürlü olduğunu gösteren harf yoksa özürlü durumunu gösteren bir belgeyle geldiğinde ismi hemen seçmen kütüğüne hemen işlenecek. 12 haziranda bu iyileştirme hayata geçek." ifadesini kullandı.

Dünya Engelliler Vakfı Başkanı Metin Şentürk yaptığı konuşmasında Cumhurbaşkanı'nın katılımından dolayı teşekkür etti. Uzun zamandır hayalini kurdukları bir projenin başında olduklarını söyleyen Şentürk, Dünya Engelliler Birliği'nin dünyadaki 650 milyon engelli insan için önemli bir adım olacağını ifade etti.

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER