8 Mart Dünya Kadınlar Günü Kadıköy'de mitingle kutlandı

8 Mart Dünya Kadınlar Günü Kadıköy'de mitingle kutlandı

8 Mart Dünya Kadınlar Günü Kadıköy'de mitingle kutlandı
KADINLARI POLİS KARANFİLLERLE KARŞILADI KADINLAR KARANFİLLERİ ALMADI.
  
8 Mart Dünya Kadınlar Günü Kadıköy'de çeşitli sivil toplum örgütleri tarafından düzenlenen mitingle kutlandı. Mitinge kadınlarla birlikte çok sayıda erkek te katılarak kadınlara destek verdi.

 Polis ekipleri mitingin girişinde kadınları ellerinde karanfillerle karşılarken kıtılımcılar polisin verdiği karanfilleri almadılar. Karanfil alan kadınlar ise miting düzenleyen görevlilerin uyarısı sonucu karanfilleri yere attıkları görüldü.

Mitinge katılan gruplar saat 12.00'de İbrahimağa Köprüsü önünde toplandılar. Çeşitli pankart ve dövizler taşıyan sivil toplum örgütü üyeleri sloganlar atarak Mitingin düzenleneceği İskele Meydanı'na doğru yürüyüşe geçti.  Mitingin girişinde kurulan arama nottalarında kadın polisler mitinge katılanları ellerindeki karanfillerle karşıladılar, ancak katılımcıların büyük bölümü polislerin verdiği karanfilleri almadılar alanlar ise karanfilleri yere attı.

Mitingde ilk olarak Paşabahçe Devlet Hastanesinde çalışırken sendikalı olduğu gerekçesiyle işten çıkarılan ve açlık grevi başlatarak açtığı dava neticesinde tekrar işe iade edilen Türkan Albayrak konuştu. Albayrak ''Bedeller ödeyerek kazandığımız haklarımızı elimizden koparıp almaya çalışıyorlar. Kadınlar her gün adına namus, adına töre denilerek toprağın altına diri diri gömülüyor, yakılıyor, katlediliyor. Dilimiz kimliğimiz yok sayılıyor, asimilasyon politikaları ile egemenlerin istediği 'uslu kadınlara' çevrilmek isteniyoruz'' dedi.

İş yerlerinde aynı işi yaptığı halde en az ücreti alan ve sağlık güvencesi en son yapılan kadınların emeğinin şimdi de Torba Yasa ile tamemen kayıt dışı bırakılmaya çalışıldığını ileri süren Albayrak, ''Bunu biz kabul edecek miyiz? Hayır. Bunu yapabilecekler mi? Hayır. Bu gün bu alanı dolduran binlerce kadını, emekçiyi, işçiyi yok sayabilecekler mi? Hayır. Yüz yıllardır ezilen, sömürülen, cinsiyetimizden ötürü çifte sömürüye maruz kalan, ayrımcılığa maruz kalan kadınlarız biz. Bundandır ki tek kurtuluşumuz bizi yok sayan, bizi katleden, emeğimizi çalan düzene karşı hep birlikte örgütlenmek, hep birlikte mücadele etmektir '' diye konuştu.

Gebze Organize Sanayi bölgesinde faaliyet gösteren bir firmadan birlik oldukları gerekçesiyle işten çıkarıldığı öne sürülen kadın işçi Burcu Deniz de, ''Çalıştığımız yer de kadınlar ayrı bir bölümde çılışıyor. Kötü bir ortamda güvencesiz çalıştırılıyor. Meslek hastalıklarıyla karşı karşıyayız. Biz 8 kişi 40 gündür direnişimizi sürdürüyoruz. Kadınlar gününde bütün kadınları direnişe çağırıyoruz'' şeklinde konuştu.

Küçükçekmece'de saçı uzun ve gözünde lens olduğu gerekçesiyle kendisine hakaret eden 9 kişiyle girdiği bıçaklı kavgada hayatını kaybeden üniversite öğrencisi Aykut Alıcı'nın annesi Songül Alıcı da mitinge katılarak oğlunun katillerinin bulunması için imza kampanyası başlattı.  
Miting boyunca çeşitli mizik gruplarıda konser verdi. Mitinge katılanlar müzik eşliğinde halay çekerek oynadılar.  Miting nedeniyle polis ekipleri çevrede yoğun güvenlik önlemi alırken kapatılan yollar da mitingin bitmesinin ardından trafiğe açıldı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER