3. Uluslararası İstanbul Oyuncak Fuarı için geri sayım…

Bu yıl ‘uluslararası’ nitelik kazanan 3. Uluslararası İstanbul Oyuncak Fuarı, 19-22 Mart 2020 tarihleri arasında TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilecek.

3. Uluslararası İstanbul Oyuncak Fuarı için geri sayım…
 3. Uluslararası İstanbul Oyuncak Fuarı için geri sayım…

Bu yıl ‘uluslararası’ nitelik kazanan 3. Uluslararası İstanbul Oyuncak Fuarı, 19-22 Mart 2020 tarihleri arasında TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilecek.

TÜYAP ve Oyuncakçılar Derneği’nin (OYDER) işbirliğiyle düzenlenecek olan fuara, Türkiye ve dünyadan 90’a yakın firmanın katılması bekleniyor.  KOSGEB desteği de alan fuarda Ticaret Bakanlığı koordinasyonunda alım heyetleri ile B2B eşleştirme programı düzenlenecek. İhtisas fuarı olması sebebiyle sektör profesyonellerine açık olan, bu nedenle 15 yaş altı ziyaretçilerin kabul edilmediği oyuncak fuarı, Türkiye’nin oyuncak ihracatını artırmaya da odaklandı. OYDER Başkanı Esin Yürür, “İçinde bulunduğumuz koşullarda fuarımızdan en büyük beklentimiz, ihracat rakamlarımızın artmasına katkı sağlamaktır. Bu nedenle yabancı ziyaretçiler bizim için çok önemli” diyor.

 
3. Uluslararası İstanbul Oyuncak Fuarı’nın açılışına günler kala geri sayım başladı. Oyuncak sektörünün dünyadaki seçkin buluşma noktalarından biri olan fuar, 19-22 Mart 2020 tarihleri arasında TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilecek. TÜYAP ve Oyuncakçılar Derneği’nin (OYDER) iş birliğiyle düzenlenecek olan fuara, 9 ülkeden 90’a yakın firma 125 marka ürünlerini ve markalarını tanıtmak üzere katılacak.  

 
Katılımcı sayısı arttı

“İhracat odaklı fuar” olan 3. Uluslararası İstanbul Oyuncak Fuarı’nda bu yıl üretici firmaların katılımındaki artış dikkat çekiyor. TÜYAP Genel Müdür Yardımcısı Yeşim Ulusoy, geçen yıla göre katılan firma sayısının yüzde 60 oranında arttığının altını çizerek, “ 2020 yılının sektörel anlamda en kapsamlı ilk buluşması olan İstanbul Uluslararası Oyuncak Fuarı, birbirinden renkli en yeni ürünlerini sergileyecek çok sayıda üretici firmanın katılımı ile gerçekleşecek. Fuarda önemli işbirlikleri ve ihracat bağlantıları kurulacak. Fuarımız bu sene KOSGEB’den uluslararası ihtisas fuar desteği alan fuarlar içindedir. Ticaret Bakanlığı koordinasyonunda fuara yönelik alım heyetleri B2B eşleştirme programı düzenleneceğini de belirtmek isterim” diyor.
 

Hedef,  yurt dışı ziyaretçi sayısını artırmak

Geçen yıl 47 ülkeden 319’u yabancı 3 bin 173 kişinin ziyaret ettiği İstanbul Uluslararası Oyuncak Fuarı’nı bu yıl 5 bin kişinin ziyaret edeceği, bunların da bininin yabancı ziyaretçi olması hedefleniyor. Hazırlıklarını hızlandıran TÜYAP, Rusya-Moskova, Gürcistan-Tiflis, Bulgaristan-Sofya, Makedonya-Üsküp, Ürdün-Amman, İran-Tahran ve Mısır-Kahire’de bulunan 7 ofisi 26 ülkedeki temsilcilik ağı ile tanıtım ataklarına devam ediyor. Sektörün ihracat hedeflerine ulaşması için yurt dışı ziyaretçi çalışmaları son güne kadar sürecek.

Fuar, yurtiçi ve yurtdışı oyuncak perakende ve toptancılarından kırtasiye perakende ve toptancılarına bebek ürünleri ve çocuk tekstil mağazalarından eğitim kurumlarına sektörün tüm paydaşlarını buluşturacak.  Geçen sene olmayan birçok yerli ve yabancı oyuncak firmasının bu yıl stant kiraladığı fuar yaklaşık 6 bin metrekare alanda düzenlenecek.
 

“İhtisas fuarında perakende satış yok”

3.Uluslararası İstanbul Oyuncak Fuarı’nda peluşlardan yapbozlara, tahta oyuncaklardan dış mekan ürünlerine, zekâ geliştirici oyuncaklardan robotlara kadar binlerce ürün sergilenecek. Ziyaretçiler bu ürünleri tanıma ve inceleme imkanı bulacaklar. Uluslararası bir ihtisas fuarı olan bu organizasyon, sektör profesyonellerine ve B2B görüşmelere açık. Fuarda kesinlikle perakende satış olmayacak. Bu nedenle 15 yaş altı misafirler de fuara kabul edilmeyecek. Tüm duyurulara rağmen 15 yaş altı çocukların fuara gelmesi durumunda fuar girişinde oluşturulan oyun odasında sorumluluk kendilerinde olmak üzere çocuk ziyaretçiler misafir edilecek.

 

“Bölgenin en büyük fuarı”

Balkanlar ve Orta Doğu’nun oyuncak sektöründe merkez üssü olarak gösterilen Türkiye’nin böylesi bir fuar organizasyonuna ev sahipliği yapması sektörün gücünü de gösteriyor. OYDER Başkanı Esin Yürür, “İçinde bulunduğumuz koşullarda fuarımızdan en büyük beklentimiz, ihracat rakamlarımızın artmasına katkı sağlamaktır. Bu nedenle yabancı ziyaretçiler bizim için çok önemli. 2019 yılında oyuncak ihracatımızda artış olduğunu görüyoruz. Yaklaşık 45 milyon dolar düzeyine ulaştık. İç pazarın daralması üreticilerimizi ihracata yönlendiriyor” diyor. Türkiye oyuncak pazarını ölçümlemek için verilere ulaşmakta zorluk yaşansa da Esin Yürür, sektör rakamlarını şöyle paylaşıyor:  “2019 yılında TL olarak pazarımızın yaklaşık yüzde 20 civarı büyüdüğünü ve raf fiyatlarıyla yaklaşık 3.2 milyar TL düzeyine geldiğini tahmin ediyoruz. Dolar kurundaki değişim nedeniyle 550 milyon dolar seviyesine ulaştığımızı da söyleyebiliriz. Ancak büyüme çoğunlukla fiyat artışlarından geldi. Adet bazında büyümedik. İthalat rakamlarımızda daralma da sürüyor. 2018 sonunda 262 milyon dolar olarak gerçekleşen oyuncak ithalatı 2019 yılında bunun yüzde 60’ı civarında kaldı.”

STEM oyuncaklar gözde!

Oyuncak sektörünün kalbinin attığı 3. Uluslararası İstanbul Oyuncak Fuarı’na bu yıl STEM oyuncakların damga vurması bekleniyor. Çocukların yaratıcılık ve analitik düşünme yeteneklerini geliştiren bu yeni nesil oyuncaklar, küçük beyinlerin neden-sonuç ilişkisi kurmalarına ve problem çözmelerine yardımcı oluyor. “Oyuncak her şeyden önce bir eğitim aracıdır ve sağlıklı çocuk gelişiminin ayrılmaz parçasıdır” diyen OYDER Başkanı Esin Yürür, şu değerlendirmelerde bulunuyor: “Doğru seçilmiş oyuncak ile oynanması genç beyinlerin doğru yönde gelişmesine büyük katkıda bulunur. En kıymetli varlığımız olan çocuklarımıza dokunan sektörümüzün önemi yarattığı ekonomik potansiyelden çok daha büyüktür. Bizler tüm ülke ve dünya koşulları nedeniyle yaşamakta olduğumuz tüm zorluklarımıza rağmen bunun bilincinde olarak en kaliteli ve güzel oyuncakları çocuklarımızla buluşturmak ve onların gelişimize katkıda bulunmak gibi bir misyona sahibiz. İşimizin ne kadar önemli olduğunu biliyoruz.”

 
Fuarda sergilenecek oyuncak çeşitleri

0-3 Yaş Bebek Oyuncakları, Bebek Araç ve Gereçleri, Bebek Güvenlik Ürünleri, Oyuncak Bebekler, Oyuncak Bebek Aksesuarları, Oyuncak Bebek Kıyafetleri, Peluş Oyuncaklar, Plastik Arabalar, Robotlar, Uzaktan Kumandalı Oyuncaklar, Sanal Oyunlar ve Aksesuarları, Elektronik Eğitici Oyuncaklar, Festival Kostümleri ve Malzemeleri, Parti Kostümleri ve Malzemeleri, Şaka Malzemeleri, Model Trenler ve Aksesuarları, Model Bebekler ve Aksesuarları, Model Oyuncaklar ve Aksesuarları, Yuva ve Okul Araç Gereçleri, Zeka Geliştirici Oyuncaklar, Çocuk Çanta ve Bavulları, Puzzle, Kutu ve Kart Oyunları, Oyun Hamurları ve Aksesuarları, Scooterlar, Bisikletler, Kaykaylar, Akülü Arabalar ve Aksesuarları, Dış Mekan, Park, Bahçe Oyuncakları, Deniz, Havuz Malzemeleri ve Oyuncakları, Spor Malzemeleri, Metal Oyuncaklar, Maket Oyuncaklar, Aksiyon ve Karakter Oyuncaklar, Müzik Enstrümanları ve Aksesuarları, Ahşap Oyuncaklar, Organik Oyuncaklar.

İsa Kırım

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109