Yıkım Yönetmeliği Değişiyor:

Yıkım Yönetmeliği Değişiyor: Riskli Bina Yıkımında Yeni Dönem!

Yıkım Yönetmeliği Değişiyor:
 Yıkım Yönetmeliği Değişiyor:

 Yıkım Yönetmeliği Değişiyor: Riskli Bina Yıkımında Yeni Dönem!

Çevre ve Şehircilik bakanı Murat Kurum'un Sosyal medyada paylaşımı

İzmir’de ağır hasarlı binanın kontrollü yıkımı esnasında yanındaki binaya zarar vermesi sonucu evleri zarar gören vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Olayla ilgili soruşturma sürüyor. Vatandaşlarımızın mağdur olmamaları için gereken tedbirler alınmıştır.
'Türkiye'nin Her Yerinde Kentsel Dönüşüm' hedefiyle yıkım çalışmalarının hız kazandığı bu süreçte, yıkım esnasında hiçbir binanın zarar görmemesi için Bakanlık olarak bir yıkım yönetmeliği hazırlamak üzere çalışmalarımızı başlattık. 
Yönetmelik ile;
✔️Yıkım öncesi ve yıkım esnasında uyulacak kurallar,
✔️Hangi yapılar için yıkım planı ve ruhsatı aranacağı,
✔️Bu planın içeriği ve tedbirlerin neler olduğu belirlenecek.
Yıkım çalışmaları kontrollü ve planlı olarak yapılacak. 
Yıkım yapacak müteahhitler teknik kabiliyet ve kapasitesine göre sınıflandırılacak, bu sınıflandırma kapsamında yıkım yapabilecek ve yıkım sertifikası sahibi olacak. Hatalı yıkım yapan müteahhitlere ise cezai işlem uygulanacak.
Yıkım sonrası ortaya çıkan tüm atıklar geri dönüşümde kullanılarak ekonomimize kazandırılacak. Yıkım esnasındaki riskler ve çevreye zararlar en aza indirilecek.


UYGULANACAK YENİ KURALLAR

Riskli yapıların kontrollü ve güvenli yıkımı için yeni bir yönetmelik hazırlandı. Yıkım yönetmeliği taslağına göre bundan sonra ‘yıkım planı’ hazırlanıp ruhsat alınacak. Yıkım müteahhitleri mesleki ve teknik yeterliliklerine göre sınıflandırılacak, her firma her binayı yıkamayacak.

Türkiye genelinde 7 milyona yakın riskli yapının yenilenmesi için kentsel dönüşüm seferberliği başlatan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, hem dönüşüm sürecine katkı sağlamak hem de ülke genelinde yapılacak tüm yıkımları güvenli hale getirmek için yeni bir yönetmelik hazırladı.

Taslak çalışması tamamlanan yıkım yönetmeliğinin 6 ay içinde yayımlanması hedefleniyor. 

Plan ve Ruhsat
Taslağa göre, yıkımı yapılacak bina için önce yıkım planı hazırlanacak. Bu planda yıkımın hangi metotla, nasıl yapılacağına ilişkin tüm detaylar yer alacak. Planla birlikte yıkım ruhsatı alınacak.

Mal sahipleri tarafından bir yıkım müteahhidi ve yıkım işinin fenni mesuliyetini üstlenecek bir inşaat mühendisi ile anlaşılması gerekecek.

Binaların yıkılmasında ana sorumlu yıkım müteahhidi olacak. İdareler, yıkım planını inceleyecekler ve eksik yoksa 15 gün içinde ruhsat düzenlenecek.

Ruhsattan sonra 3 ay içinde yıkıma başlanacak, 3 ayda içinde de tamamlanacak. Aksi takdirde yeniden ruhsat alınacak.

Yıkıma başlamadan 7 gün önce de idareye bildirim yapılacak. İdare, komşu parsellerdeki yapılara 3 gün önceden haber verecek.

Her türlü çevre koruma tedbirleri yıkım müteahhidi tarafından alınacak. Patlatmalı yıkımlarda idarece kolluk ve acil yardım ekiplerinin alanda bulunması sağlanacak.

Sınıflandırma Yapılacak
Yapı inşa edecek müteahhitler için yapılan sınıflandırma düzenlemesi yıkım için de uygulanacak. Yıkım müteahhitlerinde mali yeterlilik değil, sadece mesleki ve teknik yeterlilik aranacak.

Teknik yeterlik olarak makine, teçhizat ve ekipman durumu ile personel durumu değerlendirilecek. Yıkım müteahhitleri ‘Y1, Y2 ve Y3’ olmak üzere sınıflandırılması planlanıyor.

Bu düzenlemeyle 20 katlı bina ile 5 katlı bina yıkımı yapacaklarda farklı özellikler aranacak.

Yine patlatmalı yıkım için ayrı bir müteahhit uzmanlığı, uzun erişimli makinelerle yıkacak yapılar için aynı bir uzmanlık gerekecek.

Atıklar Geri Kazandırılacak
Yönetmelikle atıkların bertaraf edilmesi ve geri kazanımını da yapılacak.

Yıkım müteahhitleri ortaya çıkacak her türlü atığın kaynağında ayrılması, yeniden kullanımı, geri kazanımı, çevre lisanslı geri kazanım tesislerine gönderilmesinden de sorumlu tutulacak.

Yönetmelikte, yıkım esnasında toz emisyonu kontrolü, gürültü ve titreşim kontrolünün de kuralları belirlenecek.

Önüne Gelen Yıkamayacak
Bakanlık yıkım esnasında yandaki binaların zarar görmesi olayları üzerine çalışma başlattı. Son olarak önceki gün İzmir’de riskli olduğu için yıkılan 8 katlı bir bina 4 katlı başka bir binanın üzerine çöktü.

Yeni yönetmelikle bu tip kazaların önüne geçileceğini belirten Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürü Vedad Gürgen, “Yıkım sektörü zapturapt altına alınacak. Önüne gelen yıkım yapamayacak” dedi.

Kimi firmalarca hızlı ve düşük maliyetli yıkım için önemli konuların göz ardı edildiğini, yönetmelik sonrasında ise sürecin kontrollü ve planlı bir şekilde ilerleyeceğini belirten Gürgen, “Yıkımı yapacak müteahhit sertifikalandırılacak. Herkes kendi teknik kabiliyeti ve kapasitesine göre yıkım yapabilecek. Hatalı yıkım yapanlara da ceza kesilecek” şeklinde konuştu.



Güncelleme Tarihi: 01 Nisan 2021, 11:03

İsa Kırım

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER