Seçim, Referandum konut fiyatlarını nasıl etkiliyor?

16 Nisan referandumu ve önceki üç seçimi inceleyen emlak şirketi REIDIN Türkiye, sandık heyecanının konut fiyatlara yansımasını değerlendirdi.

Seçim, Referandum  konut fiyatlarını nasıl etkiliyor?

 Seçim, Referandum  konut fiyatlarını nasıl etkiliyor?

16 Nisan referandumu ve önceki üç seçimi inceleyen emlak şirketi REIDIN Türkiye, sandık heyecanının konut fiyatlara yansımasını değerlendirdi.

Türkiye'de son yıllarda yaşanan seçimler, ekonominin lokomotiflerinden gayrimenkul sektöründe de etkisini gösteriyor.

Haziran 2011, Haziran ve Kasım 2015 ve Nisan 2017 seçimlerinin üç ay önce ve sonrasındaki sonuçları değerlendiren Zingat.com CEO'su Ahmet Kayhan görüşlerini şöyle açıkladı:

“Görünen o ki, seçim öncesi belirsizlik olan dönemlerde gayrimenkul sektöründe fiyat artışı yavaşlarken, belirsizliğin ortadan kalktığı dönemlerde genellikle fiyatlar artmış. Bununla birlikte rakamsal verilere baktığımızda, referandum sonuçları ne olursa olsun sektörü etkileyen konut kredisi faiz oranları, döviz, inşaat maliyetleri gibi indikatörlerdeki seçime bağlı olmayan temel değişimlerin beklentilerin ötesinde daha büyük etki yarattığını söylemek doğru olacaktır.”

REIDIN Türkiye, 16 Nisan'da gerçekleşecek referandum öncesi, Haziran 2011, Haziran 2015 ve Kasım 2015 tarihli seçimlerin konut piyasasına yansımalarını ele alan bir araştırma yayınladı.

HAZİRAN 2011 SEÇİMLERİ

Mart ve Haziran 2011 arası dönemde REIDIN Konut Fiyat Endeksi yüzde 2,32, konut kredisi faiz oranı yüzde 12,20, TÜFE 1,83, BIST 100 Endeksi yüzde -0,55, işsizlik yüzde -9,26, Dolar kuru 1,27, Euro kuru 4,16 ve altın değeri yüzde 8,70 değişim gösterdi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER