Özcan Tahincioğlu, 'Ödeve iyi çalıştık İstinye'yi aldık'

Emlak Konut GYO'nun İstinye arazisi ihalesini rekor teklifle kazanan Özcan Tahincioğlu, ihale sistemini eleştirenlere cevap verdi: "Uzun zamandır bölgeyi takip ediyoruz.

Özcan Tahincioğlu, 'Ödeve iyi çalıştık İstinye'yi aldık'
Özcan Tahincioğlu, 'Ödeve iyi çalıştık İstinye'yi aldık'

Emlak Konut GYO'nun İstinye arazisi ihalesini rekor teklifle kazanan Özcan Tahincioğlu, ihale sistemini eleştirenlere cevap verdi: "Uzun zamandır bölgeyi takip ediyoruz. Ödeve iyi çalıştık ihaleyi aldık. Emlak Konut'un ihale sistemine olumsuz eleştirileri de doğru bulmuyorum"

Bugüne kadar yaklaşık 2 milyon metrekarelik proje geliştiren Tahincioğlu Gayrimenkul, Emlak Konut'tan 1 milyar 876 milyon liralık rekor teklif vererek aldığı İstinye arazisine proje geliştirmek için kolları sıvadı. Tahincioğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Özcan Tahincioğlu, "Ödeve iyi çalıştık. İhaleyi kazandık. Emlak Konut'un ihale sistemine olumsuz eleştirileri de doğru bulmuyorum. Tam tersine bu sistemin tüketiciye güvence sağladığı için talep edildiğini düşünüyorum. Çünkü konut alan herhangi biri parasını Emlak Konut'a yatırıyor. Böylelikle tüketici risk altında kalmıyor" diye konuştu. Tahincioğlu ile İstinye projesi başta olmak üzere yeni yatırımlarını ve inşaat sektörünün gidişatını konuştuk.

Hâlihazırda devam eden yatırımlarınızla ilgili bilgi alabilir miyim?
Nidakule Ataşehir Kuzey ve Nidakule Ataşehir Güney, Nidakule Ataşehir Batı, Nidakule Levent ve Nidakule Finans Merkezi, Nidapark Seyrantepe ve Nidapark Beşiktaş devam eden projelerimiz. Ofis projelerimiz Nidakule Ataşehir Güney'in satışlarını tamamladık. Kuzey'in de yüzde 90'nını sattık. Batı'yı ise kiralayacağız. Levent'te ise satışların yüzde 95'i tamamlandı. Nidapark Seyrantepe'de az sayıda dairemiz kaldı. Nidapark Beşiktaş'ın da satışlarını tamamladık.

Kentsel dönüşüm projelerinizde durum ne?
Yenisahra, Beykoz gibi lokasyonlarda kentsel dönüşüm kapsamında yürüttüğümüz projelerimiz mevcut. Şu anda Fenerbahçe'den Bostancı'ya kadar kentsel dönüşüme soyunduk, boyutları daha küçük olduğu için daha küçük bir firmamız bünyesinde bunu yapıyoruz. Şimdilik 10 binayla anlaşma yaptık. Yıl içinde 30'a kadar çıkacak. Hedefimiz yılda 30-40 bina dönüştürmek.

3 YILDA 1 MİLYAR $ YATIRDI

Projelerin toplam büyüklüğü nedir?
Yaklaşık 2 milyon metrekarelik proje gerçekleştirdik. Önümüzdeki 3 yılda da 750 bin metrekarelik proje yapmayı planlıyoruz. 50 yıldır gayrimenkul sektörü içerisindeyiz. Son 1o yılda sektöre daha çok ağırlık verdik. Geçtiğimiz 3 yılda da 1 milyar dolarlık yatırım yaptık.

2015 planlarınız neler? Bu yıl içinde Nidapark Başakşehir projemizin lansmanını yapmayı planlıyoruz. Beykoz, Çengelköy, Ataşehir Finans Merkezi, Bomonti, Levent, Zeytinburnu, Başakşehir, İstinye, Basın Ekspres bölgesi ve Kartal'la ilgili çalışmalar yapıyoruz. 2016 ve 2017 de gündeme gelecek projeler bunlar.

Emlak Konut İstinye ihalesini aldınız. Projeye ne zaman başlayacaksınız? Nasıl bir proje yapmayı düşünüyorsunuz?

Biz burayı uzun zamandır takip ediyorduk. İyi çalıştığımızı, iyi şeyler çıkaracağımızı düşünüyoruz. Ödevimizi yaptık, çok çalıştık, bunu da hep birlikte göreceğiz. 1 sene içinde projeye başlamayı düşünüyoruz. İnşaat sürecimiz yaklaşık 3 yıl kadar sürecek. Toplamda 4 yıl sürecek şekilde projelendirmeyi düşünüyoruz. İstinye Bayırı'nda yer alan yaklaşık 158 bin 500 metrekarelik araziyi, iki-üç katlı alçak yapılardan oluşan yeşile ve çevreye saygılı otel ve apart otel projesi ile değerlendirmeyi planlıyoruz. Projemizin 48 dönümlük bölümü boğaza nazır park, yeşil alan ve spor alanı olarak değerlendirilecek.

İhaleyi rekor bir teklif vererek aldınız ve sektörde geniş yankı buldu. Emlak Konut'un ihale sistemini eleştirenler oldu. Siz ne düşünüyorsunuz bu konuda?

Emlak Konut'un ihale sisteminin çok doğru olduğuna inanıyorum. Bu yüzden de Emlak Konut ihalelerinde biraz daha çalışıp, agresif olmaya çalışıyoruz. Tabi ki ihale bu. Baktığınız zaman en çok parayı veren alıyor gibi görünüyor. Ancak bunun parayla alakası yok. İhaleye giren firmanın buna iyi çalışmasıyla, ödevini iyi yapmasıyla, bölgeyi iyi tanımasıyla ilgili verdiği rakam. İhale sistemi konusundaki olumsuz eleştirileri de doğru bulmuyorum. Tam tersine ihale sisteminin tüketiciye güvence sağladığı için talep edildiğini düşünüyorum. Çünkü bu sistemde konut alan herhangi biri parasını Emlak Konut'a yatırıyor. Böylelikle tüketici risk altında kalmıyor. O yüzden bu sistem önemli ve biz devamlılığına inanıyoruz.

Sizce verdiğiniz rakam piyasa şartlarını etkiler mi?
Amacımız taahhüt ettiğimiz, 1 milyar 876 milyon liranın üzerinde bir değer yaratmak. Ama beklentimizin altında dahi olsa zaten garanti ettiğimiz bir rakam var. Piyasa koşulları her projeyi etkileyebileceği gibi bu projeyi de etkileyebilir. Ancak 4 yıllık bir süreçten bahsettiğimizi unutmamak lazım. Bu süre zarfında vadettiğimiz rakamın daha üstüne çıkacağımızı düşünüyoruz.

Projede fiyatlar tahmin edildiği gibi aşırı yüksek mi olacak?
Halihazırda o bölgede satışta olan projelerdeki fiyatlarla birebir aynı olacak. Yani "Biz şu kadar para harcadık" diye pahalı satacak değiliz. İstinye de mevcut fiyatlarla birebir ölçüşecek bir proje olacak.

SEÇİM ÖNCESİ HAREKET, HEYECANLANDIRDI


Yaklaşık 2 ay sonra genel seçimler olacak. Bu durum sektöre nasıl yansır?
Genelde seçim önceleri gayrimenkul sektörü bir yavaşlama yaşar hatta duraklamaya girmektedir. Fakat bu sene bunun tersi bir durum söz konusu. Nitekim konut artış oranlarına baktığımızda geçen yıla oranla yüzde 15 bir artış olduğunu görüyoruz. Biz de 2015'in ilk çeyreğinde beklediğimizin üzerinde hareketlilik yaşadık. Bölgedeki belirsizlikler, kurlardaki oynamalarla ve seçim öncesi olmasına rağmen bu hareketlilik bizi heyecanlandırıyor.

İnşaat sektörünün gidişatını nasıl değerlendiriyorsunuz?


İnşaat sektöründeki gelişmeleri oldukça olumlu değerlendiriyoruz. Demin de bahsettiğim gibi bu yıl geçen yıla oranla seçim öncesi olmasına rağmen oldukça hareketli geçti. Seçimlerden sonra sektörün daha da hareketlenip canlanacağını düşünüyorum.

Kur artışından dolayı önümüzdeki aylarda yüzde 15'lik zam olacağı söyleniyor. Sizce de zam kaçınılmaz mı?
Zam maalesef kaçınılmaz. Çünkü geliştiriciler artan maliyet ve artan rekabet karşısında kar marjlarını zaten minimuma indirmiş vaziyetteydiler. Kurlardaki bu artış maliyetleri etkileyeceği için önümüzdeki günlerde zam olmasının kaçınılmaz olduğunu düşünüyorum. Nitekim konut alıcıları da düşünüyor ki konut satışlarında son aylarda böylesine bir artış oldu.

Kaynak/sabah.com

Güncelleme Tarihi: 01 Nisan 2015, 18:35
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109