KONUT'TA STOK ERİME HIZI TARİHİN EN DÜŞÜK SEVİYESİNDE

Müteahhitler, tamamlanmış veya yüzde 70'ine kadar tamamlanmış konutları stok olarak kabul ediyor.

KONUT'TA STOK ERİME HIZI TARİHİN EN DÜŞÜK SEVİYESİNDE
KONUT'TA STOK ERİME HIZI TARİHİN EN DÜŞÜK SEVİYESİNDE

Müteahhitler, tamamlanmış veya yüzde 70'ine kadar tamamlanmış konutları stok olarak kabul ediyor.

Türkiye'de konut satışlar Eylül'de yıllık yüzde 28,8 artarak 140 bin 298 adetle rekor kırdı. Buna karşın Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği'nin (İMSAD) hesaplamasına göre stok erime hızı da en yavaş seviyeye indi. Eylül ayında stokların erime hızı adet bazında yüzde 2,7 metrekare bazında ise yüzde 2,5 oldu.


 Nakite sıkışan müteahhit çantacıya teslim

Nakit sıkıntısı yaşayan müteahhitler gayrimenkul stoklarını çantacılara ucuza satmaya başladı; Bağdat Caddesi öne çıkıyor
Konut satışlarındaki rekora rağmen inşaat stoklarındaki erime hızının tarihin en düşük seviyesine gerilemesi, finansman sıkıntısı yaşayan müteahhitleri ‘çantacı’ diye tabir edilen fırsatçılara teslim ediyor.

Hürriyet'in haberine göre bu durum en başta, İstanbul’da kentsel dönüşümle öne çıkan bölgelerden Bağdat Caddesi’nde görülmekte. Bugünlerde Cadde'de ‘çantacı’ diye tabir edilen fırsatçıların kol gezdiği konuşuluyor.

Çantacılar, mali olarak zora giren müteahhit ya da mülk sahiplerinin elindeki gayrimenkulleri ucuza kapatıyor.

Kentsel dönüşüm adı altında bir şantiyeye dönen bölgede, biten konutların büyük bölümü satılık. Satışların gecikmesi de finansman sıkıntısı yaratıyor. Bu sıkıntı fırsatçıların türemesine neden olurken bölgedeki emlakçıların anlattığına göre nakit paraya ihtiyacı olan müteahhit ya da mülk sahipleri ellerindeki gayrimenkulleri bu çantacılara ucuza satmak zorunda kalıyor. Kimi fırsatçılar da bu durumu görüp, elinde çantayla emlakçı emlakçı gezip pazarlık yapıyor.
BAĞDAT CADDESİ'NDE 100 PROJE SORUNLU

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım’ın verdiği bilgiye göre Bağdat Caddesi'ndeki sorunlu proje sayısı 100'ü buluyor. Durbakayım'ın açıklaması şu şekilde:

“İşi bilmeyen firmalar vatandaşı tavlamak için gerçek dışı oranlar verdi. Bizim arsa sahibine yüzde 60 dediğimiz yere onlar yüzde 70-75 dedi, işi aldı. Aldı ama bitiremedi. Kimi projeler yarım kaldı, kimi eksik imalatla bitti. El birliği ile Bağdat Caddesi’ni mahvettiler. Finansal gücü olmayan firmaların bir kısmı da fiyat kırmak zorunda kaldı. Biz tüketiciyi uyarıyoruz, siz siz olun işi bitiremeyecek firmalardan alım yapmayın.


Güncelleme Tarihi: 22 Mart 2018, 22:22
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER