İnşaatçılar 2016'da Rekor Kırmayı Hedefliyor!

1.5 milyon ev satışı hedefiyle yola çıkan inşaatçılar, milyarlık yatırımlarıyla bu sene rekor kırmaya hazırlanıyor. Patronların radarında, Ataşehir, Kağıthane, Halkalı ve Fikirtepe mevcut.

İnşaatçılar 2016'da Rekor Kırmayı Hedefliyor!
İnşaatçılar 2016'da Rekor Kırmayı Hedefliyor!

1.5 milyon ev satışı hedefiyle yola çıkan inşaatçılar, milyarlık yatırımlarıyla bu sene rekor kırmaya hazırlanıyor. Patronların radarında, Ataşehir, Kağıthane, Halkalı ve Fikirtepe mevcut.


1.5 milyon ev satışı hedefiyle yola çıkan inşaatçılar rekor kırmayı hedefliyor!

Belirsizliklerin damga vurduğu 2015'i ekonominin lokomotifi olmaya devam ederek kapatan gayrimenkul sektörü, 2016 hedefine odaklandı. Tek parti iktidarının devamıyla beraber siyasi belirsizliğin nihai bulması ve hükümetin mali disiplinden ödün vermemesi sektörün bu seneye ilişkin beklentilerini de güçlendirdi. 1.5 milyon ev satışı hedefi koyan sektör temsilcileri, 2015'te lansmanını yapmadığı projeleri birbiri ardına görücüye çıkarmaya hazırlanıyor. Büyük ölçekli karma projelerin yanı sıra kentsel dönüşüm projeleri de bu seneye damgasını vurmaya hazırlanıyor. Milyar liralık yatırımlarla her kesime yönelik yeni ev projeleri rafa çıkacak. İstanbul'da 2016'da öne çıkacak bölgeler arasında ise Kağıthane, Ataşehir, Çekmeköy, Sancaktepe, Başakşehir, Halkalı ve Fikirtepe yer alıyor.

7 projeyle damga vuracak

DKY İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Dumankaya, "Sultanbeyli'de karma bir projemiz olacak. Büyükdere Caddesi'ne 300 metre mesafede yeni bir ev projesi inşa edeceğiz. Kartal'da yer alan 'DKY Ada' ile 'DKY Sahil' projelerimiz ve Bağdat Caddesi çevresinde yapacağımız 3 ayrı DKY Cadde projemiz ile 2016 yılına kuvvetli bir şekilde hazırlanıyoruz" diye konuştu.

1.8 milyarlık yatırım atağı

DAP Yapı da 2016'ya iddialı giriyor. Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz, "Validebağ Korusu'na komşu bir ev projesi geliştireceğiz. Kartal'da iki kuleden oluşan bir proje tasarlıyoruz. Taksim Petek projemizi de 6-7 ay sonra bitiriyoruz. Beykoz'da çok hususi bir projemiz daha olacak. Bütün bu projeler 1.8 milyar liralık bir yatırım yapacağız" dedi.

4 proje yolda

Egeyapı, bu sene 4 farklı proje yaşama geçirmeyi hedefliyor. EgeYapı Yönetim Kurulu Başkanı İnanç Kabadayı, "Anadolu ve Avrupa yakasında yekün dört farklı bölgede arazi geliştirme çalışmalarımız devam ediyor. Casper ile geliştireceğimiz bu projeyi seneyi ilk çeyreğinde satışa çıkaracağız. Ataşehir ve Sarıyer'de dönüşüm çalışmalarımızı da sürdürüyoruz" dedi.

Gebze'ye 3.500 konut

Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Dumankaya, "Gebze'de 142 dönüm arazi üzerinde 1 milyar TL'lik bir yatırımla 3 bin 500 konuttan oluşacak projeyi yaşama geçireceğiz. Çayırova'da Yapı Kredi'nin teknoloji üssünün karşısında yer alan arazi için şu anda pazar araştırmaları yapılıyor. Bu sene içinde satışa çıkmayı planlıyoruz" dedi.

Anadolu'ya açılacak

Halkalı'da bin 412 dairelik Metropark ve Fikirtepe'de iki adadan oluşan bin 185 dairelik Concord İstanbul projelerindeki satışlarını sürdürdüklerini ifade eden Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, "Yılın ilk çeyreğinde bin 500 daireden oluşan Denizli ve 830 daireden oluşan Fikirtepe 3. Ada projelerini satışa sunmayı hedefliyoruz. Ayrıca Kadıköy'deki Suadiye Sahil ile Bağdat Caddesi'nde yer alan 5 ayrı butik projenin satışlarına da hazırlık yapıyoruz" dedi.

Vadipark geliyor

Artaş İnşaat ve Aydınlı Grubu, İstanbul Kağıthane'de Vadistanbul'dan sonra ikinci projeye başlıyor. Artaş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya, "Kağıthane bölgesinin geleceğine inancım tam. Ortak bir girişimle inşasına devam ettiğimiz Vadistanbul ile bölgeye ağırbaşlı anlamda bir yatırım yapıyoruz. Aydınlı Grup ile de bölgedeki ikinci projemiz için bir ortaklık kurduk ve Vadipark'ı yaşama geçiriyoruz. Çalışmalarımızın büyük bir kısmını tamamladık ve çok yakın bir tarihte de projemizi bütün detaylarıyla lanse edeceğiz" şeklinde açıklama yaptı.

Sur Yapı için lansman yılı

2016 yılının Sur Yapı için yatırım seneyi ve lansman seneyi olacağını belirten Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, "Nisan 2016'ya kadar toplamda 2.2 milyar liralık projede bin 844 ev ve büro projesinin hem satış, lansmanına hem de inşa sürecine başlamayı planlıyoruz. İkisi Sancaktepe'de olmak üzere Topkapı, Koşuyolu, Ümraniye ve Sultanbeyli'de 6 yeni projeye başlayacağız. Bunun yanı sıra Beykoz'da, Ataşehir'de, Gaziosmanpaşa'da ve Ümraniye'de dört tane dönüşüm projesinin çalışmalarını sürdürüyoruz" dedi.


Emlak Sektörü'nun 2016 dan beklentileri

İnşaat sektörü temsilcileri, 2015'te yaşanan bütün menfi gelişmelere karşın artan ev satış adedinin 2016'da 1,5 milyona ulaşabileceği görüşünde…

Sektör temsilcileri, 2015'te yaşanan bütün menfi gelişmelere karşın artan ev satış adedinin 2016'da 1,5 milyona ulaşabileceğini belirtiyor. TÜİK verilerine göre Türkiye genelinde senenin 11 ayında yekün 1 milyon 146 bin 721 ev satılmasını "başarı" olarak niteleyen temsilciler, 2016 beklentilerini Anadolu Ajansı AA ile paylaştı.

İstanbul Emlak Komisyoncuları ve Danışmanları Esnaf Odası Başkanı Nizameddin Aşa, sene içerisinde yapılan iki seçimin ve bu seçimler arasındaki siyasi belirsizliğin yanı sıra Türkiye-Rusya geriliminin ve Türkiye'nin hudut bölgelerinde devam eden karışıklığın memleket ekonomisini menfi etkilediğini söyledi.

Aşa, bütün bu sıkıntılara karşın ev satışının senenin ilk 11 ayında 11,25 arttığını belirterek, Türkiye'nin lokomotifi olan inşaat sektörünün gelişmekte olan ülkelere kıyasla Türkiye'nin büyümesine daha fazla tesir ettiğini dile getirdi. İnşaat sektörünün siyasi istikrar ile ekonomiye gelen emniyet sayesinde 2016'da yere daha sağlam basacağını vurgulayan Aşa, "Ayrıca halkı tatmin edecek bazı uygulamalar yaşama geçerse, biraz daha gerçek müşteri kitlesine müsait projeler üretilirse 2016'da 1,5 milyon ev satışını yakalarız. Bu kesinlikle sürpriz olmaz. 2015 gibi bu kadar sıkıntılı, çalkantılı bir senede 1 milyon 250 bin gibi bir rakamı yakaladıysak 2016'da 1,5 milyon satış adedinin daha fazlasını bile yakalarız" diye konuştu.

KONUTDER Başkanı Ömer Faruk Çelik:
Sektör yüzde 4'ün üzerinde büyür

Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Ömer Faruk Çelik, 2016 yılında yeni bir seçim olmayacağını hatırlatarak, "Ayrıca Rusya, Suriye gibi krizlerin yaşanmayacağını düşünürsek ev sektörü doruk yapacak diyebiliriz" dedi. Bu sene belirsizliğe ne sebepten olacak herhangi bir hadise yaşanmazsa satış rakamlarının 1 milyon 300 binin üzerine çıkacağını kaydeden Çelik, 2016'nın sektör açısında iyi bir sene olacağını dile getirdi. Çelik, "2016 seneyi için sektörde yüzde 4 büyüme öngörülüyor. Ama biz bunun çok üstüne çıkıp bir doruk yaşanmasının da olası olduğunu düşünüyoruz" diye konuştu.

İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Fethi Hinginar:
2016, yitik sene olmayacak

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Fethi Hinginar, 2016'nın ilk günleriyle birlikte, hükümet programında belirtilen vaatlerin hızla yaşama geçmesini umduklarını ve sanayide 2015'te yavaşlayan çarkların 2016'da yine hızlanmasını beklediklerini söyledi. Hinginar, "2016, yitik sene olmayacak ve Türkiye ekonomisinde yüzde 3,5-4, inşaat sektöründe ise yüzde 2,5-3 seviyelerinde büyüme olacağını öngörüyoruz" ifadesini kullandı. Son senelerde Irak ve Suriye'nin ardından Rusya ile yaşanan gerginliklerin kendilerini ağırbaşlı olarak etkilediğini ve gelecek için endişelendirdiğini anlatan Hinginar, Rusya'nın inşaat sektörü için potansiyeli her geçen gün artan ve ticari ilişkilerin giderek büyüdüğü bir memleket konumunda olduğunu bildirdi. Hinginar, üyeleri arasında Rusya'da projeleri devam eden, yeni projeler için mühim adımlar atmış ve hatta bu ülkede üretim yapan kurumlar yer aldığını belirterek, bu memleket ile yaşanan gerginliğin bir an evvel normale dönmesini istek ettiklerini sözlerine ekledi.

Türkiye Hazır Beton Birliği Başkanı Yavuz Işık:
Hazır beton sektörü 2016'dan umutlu

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) Başkanı Yavuz Işık, hazır beton sektörünün 2016'dan umutlu olduğunu belirterek, 2015 yılında dünya konjonktüründe yaşanan türbülanslar ile karşılaştırıldığında 2016 yılında daha ılımlı gelişmelerin ortaya çıkmasının beklendiğini söyledi. Işık, "2016 yılında Türkiye ekonomisinin geçtiğimiz sene olduğu gibi vasat yüzde 3'lük bir büyüme ile seneyi kapatacağını ve hazır beton sektöründe de mühim gelişmelerin yaşanacağını tahmin ediyoruz" dedi.

Gelecek sene Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerin aldığı portföy yatırımlarında mühim bir daralma gerçekleşmesinin beklendiğini aktaran Işık, "Bu senenin temmuz ayından itibaren Türkiye'ye gelen portföy yatırımlarının ve kısa vadeli sıcak paranın, küresel krizden sonraki en düşük düzeye gerilediğini söyleyebiliriz. Bu noktada Türkiye'nin en büyük güvenlik sübabı 'cari açıktaki daralma' olarak öne çıkıyor" diye konuştu. Işık, bu sene ulusal gelire oranı yüzde 5'e inmesi beklenilen cari aleni oranının, 2016 yılında Türkiye'nin sıcak paraya olan ihtiyacını azaltarak hem büyüme performansı hem de cari denge bakımından başka gelişme yolundaki ülkelerden pozitif ayrışmasını sağlayacağını bildirdi.

Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir:
2016, Türkiye'nin seneyi olacak

Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir, "Kamunun yaptığı İstanbul Yeni Havalimanı, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, tünel ve başka mühim yatırımların 2016'da daha da belirginleşmesi sayesinde vatan dışındaki yatırımcıların Türkiye'ye bakışı daha da iyimser bir noktaya gelecek ve yabancıların da katkısıyla ev satışı 1,5 milyon adedin üzerine çıkacak" dedi. Demir, memleket sınırlarında yaşanan sıkıntıların iyiye gideceğini düşündüğünü kaydederek, "Böylece 2016 'Türkiye seneyi' olacak. Bu sadece konutta değil sanayide, KOBİ'lerde ve çok sayıda sektörde bizim senemiz olacak" diye konuştu.

"Konut nema oranlarının düşmesi koşul"

Konut satışında bilhassa orta ve alt gelir grubu için hane kredisinin mühim olduğunu belirten Demir, şu anda oranların yüksek olduğuna dikkati çekti. Demir, "Konut kredisi nema oranlarının mutlaka fakat mutlaka düşmesi gerekiyor. Bu yüksek ev satışı için olmazsa olmaz. Dövizde istikrar sağlanması da lüzumlu tabi. Ancak kredi oranlarının düşmesi daha mühim. Çünkü nema oranlarının düşmesi sektörü yüzde 25 canlandırıyor" ifadelerini kullandı.

GYODER Başkan Yardımcısı Haluk Sur: 
Yeni reform ve teşviklerle daha iyi rakamlar yakalanır

Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Başkan Yardımcısı Haluk Sur, belirsizlik ve kararsızlık gibi durumlara karşın 2015'te güzel rakamların yakalandığını belirterek, bunun 2016 yılına da yansıyacağını söyledi. Sur, "İstikrarın devamının belirgin hale gelmesiyle 2016'da 1 milyon 400 bin arasında satış rakamına ulaşılır. Yeni reform ve teşviklerle daha iyi rakamlar yakalanacaktır. Burada sektörü menfi etkileyebilecek gelişmelere karşı da hazırlıklı olmalıyız" dedi.

Cihan İnşaat İş Geliştirme ve Pazarlama Müdürü Bengi Hışır:
2016, gayrimenkulün seneyi olacak

Cihan İnşaat İş Geliştirme ve Pazarlama Müdürü Bengi Hışır, 2015'i seçimlerle geçiren gayrimenkul sektörünün yeni seneye yeni hedeflerle girdiğini belirterek, sektörün geçen sene krizleri iyi yönettiğini söyledi. Konut satış rakamlarının bunu teyit ettiğini aktaran Hışır, "Yılın ilk yarısını hareketli geçiren sektörde seçimler sonrası durgunluk başladı. Döviz fiyatlarında yaşanan dalgalanma ve terör olaylarıyla ev alıcısı bir fasıla bekle-gör politikası uyguladı, ancak bir parti hükümetiyle ibre yine yukarıya işaret etti. Seçimler sonrası yaşanan müspet hava etkisini tam anlamıyla 2016'da gösterecek. Sektörün mühim oyuncuları 2016 yılını dolu dolu geçirmek için kolları sıvadı. Yeni senede yüzde 12'nin üzerinde büyümek düş değil" diye konuştu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109