İbrahim Dumankaya ‘Deprem Sabahı Dönüşüm Başlamalıydı’

İnşaat sektöründe 52 yıllık geçmişi olduğunun altını çizen İbrahim Dumankaya 16 yaşında İstanbul’a gelerek sıfırdan başladığı iş hayatında bu günlere geldiğini söyledi.

 İbrahim Dumankaya ‘Deprem Sabahı Dönüşüm Başlamalıydı’
 İbrahim Dumankaya ‘Deprem Sabahı Dönüşüm Başlamalıydı

Recep Kenan/Ataşehirweb.com
 
İnşaat sektöründe 52 yıllık geçmişi olduğunun altını çizen İbrahim Dumankaya 16 yaşında İstanbul’a gelerek sıfırdan başladığı iş hayatında bu günlere geldiğini söyledi.

Yenisahra’da mahalle konsepti ile dönüşüm sloganıyla “Kentsel Dönüşüm” proje çalışması yürüten DKY İnşaat’ın bağlı olduğu İbrahim Dumankaya Holding’in Onursal Başkanı İbrahim Dumankaya, bölgede incelemelerde bulundu. Proje alanında arsaları ya da konutları bulunan hak sahipleri ile bir araya gelen İbrahim Dumankaya, Yenisahra sakinlerini dinledi. Taleplerini aldı. Ve sorulan sorulara içtenlikle cevap verdi.

İbrahim Dumankaya’nın Yenisahra sakinleri ile sohbetinde sorulmayanları sorduk; toplantı sonrası kentsel dönüşüm, proje ve uygulama üzerine samimi bir söyleşi yaptık.

1960’DA DUMANKAYA KARDEŞLER OLARAK BAŞLADIK

1960’da müteahhitliğe, inşaat işine başladığını, iki kardeş olarak bu güne kadar birlikte özel sektörde iş yaptıklarını ifade eden İbrahim Dumankaya, İbrahim ve Halit Dumankaya olarak öce kolektif şirket sonra da AŞ ye döndüklerini söyledi.

“İbrahim ve Halit Dumankaya olarak bu günlere kadar geldik” diyen İbrahim Dumankaya, yeni nesillerin şirketlerin yönetiminde görev almaya başlamaları üzerine ve yaşlarının da ilerlemesi sebebiyle şirketlerin daha etkin bir şekilde yönetilmesi ve kurumsallaşma çalışmalarının hızlandırılması amacıyla ticari faaliyetlerini ayırma kararı aldıklarını söyledi.

Türkiye’de, Anadolu’dan İstanbul’a göçün hızlanmaya başladığı 1960’lı yılların başında geldiği İstanbul’da iş hayatına atılan İbrahim Dumankaya’nın ağzından DKY İnşaat ve İbrahim Dumankaya Holding’in hikâyesi bu kısaca. Tanıdık bir hikâye değil mi? Bizlerin, çoğumuzun hikâyesine ne kadar benziyor… Küçük farklar olsa da hepimizden bir parça var hikâyenin içinde. Kendimizi buluyoruz, buluşuyoruz bir yerlerinde İbrahim Dumankaya ile hikâyenin…

İBRAHİM DUMANKAYA HOLDİNG

Kardeşi Halit Dumankaya ile ticari faaliyetlerini ayırma kararı aldıktan sonra DKY İnşaat, DKY Otomotiv ve DKY Sigorta kuruluşlarının İbrahim Dumankaya Holding’i oluşturduğunun belirten İbrahim Dumankaya, 4 oğlu ve 10 torunu olan bir ailesi olduğunu, torunların da işin başında olduğunu eklemiştir.

DKY İNŞAAT, İBRAHİM DUMANKAYA HOLDİNG’İN KURULUŞUDUR

*Yenisahra’da mahalle konsepti ile dönüşüm projesi yürüten DKY İnşaat, İbrahim Dumankaya Holding’in şemsiyesi, teminatı altında diyebilir miyiz?

Doğrudur. DKY İnşaat, İbrahim Dumankaya Holding’in bir kuruluşudur. DKY İnşaat, İbrahim Dumankaya Holding’in şemsiyesi ve teminatı altındadır.

PROJELERİ YÜRÜTECEK MALİ YAPIMIZ VAR

* İbrahim ve Halit Dumankaya bölünmesi size ait şirketlerdeki ekonomik yapıyı zayıflattı mı?

Dumankaya olarak sektörde bilinir ve rakipleri tarafından da takip ve takdir edilen bir markayız. Sermayemiz sonsuz değil ama ticari ortağımızı ayırırken şirketlerimizin varlıklarını da paylaştık. Her iki tarafın da kendi projelerini yürütecek güçlü bir mali yapısı var.

*Siz çekirdekten yetişmiş, inşaat sektöründe hizmet veren firma sahibisiniz. DKY İnşaat Yenisahra’daki alan üzerinde yürütülen projeyi tamamlayabilecek mali profile sahip midir?

Dumankaya olarak bu güne kadar buna benzer birçok projeyi tamamladık. Bu projeyi de tamamlayacak mali yapımız var. İşte Dumankaya İkon hemen yanı başınızda… Yenisahra projesini etap etap tamamlamayı düşünüyoruz. Bu arada da projenin yapıldığı etaplarda da satışlar yapılacak. Satış konusunda herhangi bir sıkıntı yaşayacağımı düşünmüyorum. Sonuçta inşaat sektöründe Dumankaya markası ortada. 52 yılda binlerce insanı konut sahibi yaptık. Bugüne kadar herhangi bir hukuki problem bile yaşamadık.

17 AĞUSTOS DEPREMİNİN SABAHI DÖNÜŞÜM BAŞLAMALIYDI

*Kentsel dönüşüm ile ilgili sizin düşüncelerinizi alabilir miyim? Özellikle Yenisahra özelinde, kentsel dönüşüm ile ilgili düşünceleriniz nelerdir?

Kentsel dönüşüm, yalnız Yenisahra için değil İstanbul’un her bölgesi için geç kalınmış bir çalışmadır. Kentsel dönüşüme nereden başlanırsa orada menfaat vardır.  Bir an evvel bunu uygulamalıyız. Aslında Kentsel Dönüşüme 17 Ağustos depreminin sabahı başlanmalı idi. Maalesef çok geç kalındı.

*Kentsel dönüşüm için uygulanan yöntem doğru mudur sizce?

Şu anda kentsel Dönüşüm için uygulanan yöntemi doğru buluyorum. Kentsel Dönüşüme devlet de destek veriyor. Dönüşümdeki konutlarda KDV oranını düşürdü.  Devlet tarafından dönüşüm kapsamında hak sahiplerine kira yardımı da yapılıyor. Devletin de arzusu, “bir an evvel yapılsın”.

 

MARKA DEĞERİ YÜKSEK PROJELERİN FİYATI YÜKSEK OLUR

*Bu bölgede yaşayan insanların birçoğunun tüm varlığı şu anda oturduğu gayrı menkuller. Bu bölgedeki insanların bu süreçle ilgili kaygıları var. Yenisahra kentsel dönüşüm alanında kalan hak sahiplerine proje sahibi kuruluş olarak neler söylemek istersiniz?

Birleşmeleri çok önemlidir. Birlik olmalarında pek çok menfaatleri var. Az önce bir arkadaşımıza da anlattım. Kendisi yaparsa yaptığı inşaatın metrekaresi belli. Kendi yaptığı yerin metre keresini 3 bin liradan satacak ama birleşip DKY İnşaat markasıyla hep beraber bir proje geliştirirsek metrekare fiyatları 5-6 bin liraya kadar çıkabilir. 

Çünkü marka değeri yüksek projeler her zaman daha yüksek fiyattan satılır.  Birlik olunca proje de daha başka olur. Ona göre oto parkı olur. Ona göre bahçe, havuz, spor tesisi olur. Mutlaka vatandaşın birleşmesi gerekiyor. İşi yapmada bir derdimiz yok. Ona göre kadrolarımız var. DKY İnşaat bu projeyi tamamlayacak genç dinamik kadrolara sahiptir.

 

MUTLAKA BİRLEŞİN. BİRLİKTEN DİRLİK DOĞAR.

*Bizim de basın olarak vatandaşı haberdar etme, vatandaşa duyurma görevimizi hatırlatan İbrahim Dumankaya, aracılığımızla bölge sakinlerine, Yenisahra proje alanındaki hak sahibi vatandaşlara şunları söyledi:

Sizin, basının da vatandaşa söyleyeceği bu olmalı; “Mutlaka birleşin. Birlikten dirlik doğar. Birlik beraberlik içerisinde beraber hareket ederek süreci yürütsünler.  Herkesin bir aklı var. Hepimizin aklı birleştinmi ortaya daha güzel bir şey çıkar. Araziler küçük olduğu için birleşmeleri menfaatlerine olacaktır. Arada sıkıntılar çıkacak. Menfaat peşinde koşanlar da olacaktır. Onlar da azınlık kalacaktır.  Yüzde 67’ye ayarlamaya çalışın, 3’te 2 çoğunluk sağlandığı zaman işleriniz daha kolay olacaktır”

Güncelleme Tarihi: 20 Kasım 2013, 21:09
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109