GAYRİMENKUL SEKTÖRÜNE CANSUYU OLDU

Şimdiye kadar binde 20 oranında alınan tapu harcı, konut ve işyerleri için 30 Eylül’e kadar binde 15’e düşürüldü.

GAYRİMENKUL SEKTÖRÜNE CANSUYU OLDU
 GAYRİMENKUL SEKTÖRÜNE CANSUYU OLDU

Şimdiye kadar binde 20 oranında alınan tapu harcı, konut ve işyerleri için 30 Eylül’e kadar binde 15’e düşürüldü.
Tapu harcında yapılan indirimin konut alımında kararsız ve beklemede olan yatırımcıları da harekete geçireceğini söyleyen Evrim Kırmızıtaş Başaran : ‘‘Damga vergisinin sıfırlanması, tapu harcındaki indirim uzun süredir beklediğimiz, sektöre can suyu olacak bir düzenleme. Doğrudan alıcıyı ilgilendiren bu düzenleme; konut almayı düşünen ama erteleyen, kararsız olan yatırımcıları motive ederek harekete geçirecek. Fiyatları çok etkilemese de konut alıcılarının masraflarında azalma olması alımı teşvik edecek. Bu da hem gayrimenkul sektörü aracılığı ile ekonomide yüksek oranda hareketlilik yaratacağını” ifade etti.

HEM ev alacakların hem de gayrimenkul şirketlerinin merakla beklediği tapu harcı indirimi devreye girdi. Resmi Gazete’de dün yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararı ile şimdiye kadar binde 20 oranında alınan tapu harcı, konut ve işyerleri için 30 Eylül’e kadar binde 15’e düşürüldü.
Bugüne kadar 1.000.000 liralık ev alırken hem alıcı hem satıcı 20’ar bin lira tapu harcı ödüyordu. Yeni düzenleme ile her iki taraf içinde tapu harcı 15.000 liraya düştü. Alıcı ve satıcı toplam 40 bin yerine 30 bin lira ödeyecek. Düzenleme hem eski hem de yeni konutlar için geçerli olacak.
SEKTÖRE MORAL GELDİ
Yıla moralsiz başlayan gayrimenkul sektörünün yapılan düzenlemelerle moral bulduğunu söyleyen Gayrimenkul Danışmanı Evrim Kırmızıtaş Başaran, “ Bu yıl sektör için yapılan düzenlemeler motivasyonumuzu arttırdı. Yüzde 2 alıcı, yüzde 2 satıcı tarafından ödenen tapu harcı da yüzde 1.5’e çekildi. ” dedi. Evrim Kırmızıtaş Başaran, geçtiğimiz haftalarda açıklanan damga vergisi sıfırlanması uygulamasının da dün yürürlüğe girdiğini söyledi.
Daha önce yüzde 0.94 olan ve tapu işlemlerinde tahsil edilen damga vergisi sıfırlandı.


İNŞAATA TAM DESTEK
BU yıl inşaat sektörü için birçok düzenleme yapıldı. Önce yabancıya satışın artması için Türkiye’den ev alan yabancıya vatandaşlık verileceği açıklandı ve yabancıya KDV muafiyeti geldi. Sonra yerli alıcı için yüzde 10’u bulan KDV indirimi yapıldı ve yaklaşık yüzde 1 olan damga vergisi sıfırlandı. Son olarak da tapu harçları düştü. Gayrimenkul sektörü temsilcileri de Emlak Konut GYO önderliğinde kampanya seferberliği yapıp, vadeyi uzattı, faizleri düşürdü. Tüm bu adımların etkisi ile gayrimenkul satışlarında bu yıl rekor satış bekleniyor. Geçen yıl 1.3 milyon satışla tarihi rekor kırıldığını hatırlatan sektör temsilcileri bu yıl için de 1.5 milyonu hedefliyor.
60 BİN TL AVANTAJ
KDV oranında aşağı yönlü yapılan düzenlemenin ardından, damga vergisinin sıfırlanması ve tapu harcının düşürülmesinin tüketiciler için konut alımında çok büyük bir maliyet avantajı sağlayacağını belirten Evrim Kırmızıtaş Başaran“Bir örnek üzerinden anlatmak gerekirse, 500.000 TL tutarındaki bir daire de KDV %18’den %8’e çekildiği için %10 indirimle 50. 000 TL’lik bir indirim mevcut oluyor. Damga vergisi 0’landığı için 5.000 TL’lik bir karımız söz konusu olmakta, tapu harcının %3 e inmesi ile birlikte 5.000 TL daha indirimimiz olmakta ve toplamda 60.000 TL lik bir indirimin söz konusu olması çok güzel bir haberdir.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109