Emlakçı Komisyonu Ne Kadar?

Emlakçı Komisyonu Ne Kadar?

Emlakçı Komisyonu Ne Kadar?

Emlakçı Komisyonu Ne Kadar?

Emlakçılar ne kadar komisyon alıyor? Emlakçı komisyonu ne kadar?

Emlakçı aracılığıyla bir gayrimenkulün alım satım ve kiralama işlemleri gerçekleştirilebiliyor. Genellikle mülk sahipleri bu işlemleri kendi başlarına takip etseler de profesyonel destek almak işleri daha kolaylaştırıyor. Çünkü bu aracılık hizmetinin alınmasıyla gayrimenkulün pazarlanması, alım satım işlemlerinin kısa sürede, sorunsuz bir şekilde yapılması ve uygun kiracı adayının bulunarak doğru bir kontratın hazırlanması mümkün oluyor. Böylece bir gayrimenkulle ilgili yapacağınız bir işlemde sorun yaşanması ya da herhangi bir riskle karşı karşıya kalınması önlenmiş oluyor. Ancak bir emlakçıdan hizmet alındığında bir bedel ödenmesi gerekiyor. Emlakçı, kişi ve kurumlara emlak kiralama, satış vb. konularda aracılık ederek, tapu kadastro, belediye, noter ve vergi dairelerindeki resmi işlemler konusunda yardımcı oluyor. Bu işlemleri gerçekleştiren emlakçılara da bir komisyon ödeniyor. Peki emlakçılar ne kadar komisyon alıyor? Emlakçı komisyonu ne kadar? Özellikle bugünlerde evini satmak ve ya bir emlakçı vasıtasıyla ev almak isteyenlerin bu konu hakkında bilgi sahibi olması gerekiyor. Böylece öncesinde bir bütçe ayrılarak hazırlık yapılması mümkün oluyor.

Emlakçı hangi hizmetleri veriyor?

Emlakçılar, ev, arsa, dükkan gibi taşınmaz malların satışı ve kiralanması konularında danışmanlık hizmeti veriyor. Yani emlakçı taraflar arasında aracılık yaparak bir gayrimenkulün satış ve kiralama işlemlerini gerçekleştiriyor. Emlakçıların aracılık yaparak işlemlerin daha hızlı ve sorunsuz bir şekilde sonuçlanmasını sağlıyor. Emlakçı:

· Bir gayrimenkulün satış, kiralama ve pazarlama sürecini yöneterek, satışını ve kiralamasını gerçekleştiriyor.

· Kiracı adaylarına ilişkin bilgileri öğrenip mülk sahibine veya vekiline bilgi veriyor.

· Kira sözleşmesi hazırlıyor.

· Tapu sicil müdürlüklerinde satış, ipotek, miras yoluyla geçen mülkiyetlerle ilgili tüm işlemlere aracılık ediyor.

· Noterlerde satış sözleşmesi yapılmasına yardımcı oluyor.

· Emlakçı aracılık yaptığı işlemler nedeniyle yani verdiği hizmetlerin karşılığında da bir komisyon alıyor.

· Emlakçı komisyonu alım satım işlemi ile kiralama işlemlerinde farklı oranlarda hesaplanıyor.

· Eğer bir gayrimenkul satışı gerçekleştirilmişse alıcı ve satıcıdan ayrı ayrı komisyon alınıyor.

· Kiralamalarda ise komisyon kiracıdan alınıyor.

Emlakçı komisyonu ne kadar?

Bir gayrimenkul satışının gerçekleştirilmesi durumunda emlakçının alacağı komisyon genelde satış bedelinin yüzde 3’ü olarak hesaplanıyor. Yani gayrimenkulün satış bedelinin yüzde 3’ü kadar alıcı ve satıcıdan komisyon alınıyor. Bu oran alıcıdan ve satıcıdan ayrı ayrı alınıyor. Bir gayrimenkulün kiralanması durumunda ise komisyon oranı farklı hesaplanıyor. Bir gayrimenkulün emlakçı aracılığıyla kiralanması durumunda ise kiracıdan komisyon alınıyor. Kiracıdan bir defaya mahsus olmak üzere 1 aylık kira bedeli alınıyor.

İsmail KAYA
Emlak Danışmanı
Tel. : 0532 38423 86

Güncelleme Tarihi: 30 Aralık 2015, 09:50
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER