Yıllık Gayrimenkul Raporu Açıklandı

A sınıfı büro pazarında, Avrupa’da en yüksek artışı % 30 ile Türkiye gösterdi. İstanbul’un 3 önemli caddesi; Avrupa’da en yüksek kira artışlarının yaşandığı 10 pazar içinde katıldı .

Yıllık Gayrimenkul Raporu Açıklandı
Yıllık Gayrimenkul Raporu Açıklandı

A sınıfı büro pazarında, Avrupa’da en yüksek artışı % 30 ile Türkiye gösterdi. İstanbul’un 3 önemli caddesi; Avrupa’da en yüksek kira artışlarının yaşandığı 10 pazar içinde katıldı .

Dünyanın bilinen gayrimenkul danışmanlığı kuruluşu Cushman & Wakefiled, 2014 senesi Türkiye gayrimenkul pazarı raporunu açıkladı. Gayrimenkul sektörüne ait dünya çapında hazırlamış olduğu analiz ve raporlarla sektöre katma kıymet yaratan Cushman & Wakefield senelik raporunda; büro , perakende, otel, lojistik ve ev sektörünün nabzını karşılaştırmalı olarak ortaya koydu. Rapora göre, A sınıfı büro arzı % 30, şahıs başına düşen alışveriş merkezi AVM alanı % 7, ev satışı ise önceki seneye kıyasla % 2 artarken, İstanbul’da otellerin doluluk oranı düştü .

OFİS PAZARI YİNE BİR REKOR KIRDI

2013’te işlem büyüklüğü bakımından rekor kıran büro pazarı 2014’te tekrar bir rekor kırarak 300 bin metrekareye ulaştı. En çok talep gören bölgeler tekrar MİA ve Ataşehir oldu. Pazara toplamda 900 bin metrekare yeni arz ilave edildi .

Toplam A sınıfı büro arzı yılsonu itibariyle 4,2 milyon metrekareye erişerek senelik bazda % 30 yükselme gösterdi. Bunun üzerine Avrupa pazarları arasında en yüksek artışı açıkladı .
Ofis pazarına gelecek 2 sene içinde, bilhassa MİA, Ataşehir ve Ümraniye bölgelerinde olmak üzere 2,1 milyon metrekare yeni arzın eklenmesi, 2015 senesi sonunda yekün A sınıfı büro arzının 5 milyon metrekareyi aşması ve kiraların genel manada sabit kalması beklenmekte .

İSTANBUL’UN 3 ÖNEMLİ CADDESİNDE KİRA ARTIŞLARI DİKKAT ÇEKTİ

Önceki aylarda ‘İstanbul’un Alışveriş Caddeleri’ raporunu da ortaya koyan Cushman & Wakefield; Abdi İpekçi, Bağdat ve İstiklal Caddeleri’nde yaşanan işlem büyüklüğü ile kira artışlarına ilgi topladı . Yıllık raporda bulunan verilere göre; Üç önemli caddede, senelik yekün 17 bin 500 metrekarelik işlem gerçekleşti. Abdi İpekçi % 21, Bağdat Caddesi % 24 ve İstiklal Caddesi % 27 ile Avrupa’da en yüksek kira artışlarının yaşandığı 10 pazar içinde katıldı .

Rapora göre, 635 bin metrekarelik yeni alışveriş merkezi AVM arzı ile 2013’ün altında kaldı. Ancak 2014 yılsonu itibariyle yekün arz 350 alışveriş merkezi AVM ’de dokuz , dokuz milyon metrekareye ulaştı. Bin şahıs başına düşen alışveriş merkezi AVM alanı vasatça 122 metrekareden 130 metrekareye çıktı. Başkent Ankara ve İstanbul, şahıs başına düşen alışveriş merkezi AVM alanı bakımından başı çekmeye devam etti. Gelecek 3 sene içinde Sivas, Van, Yozgat gibi henüz alışveriş merkezi AVM olmayan vilayetlerde de alışveriş merkezi AVM projelerinin yaşama geçmesi beklenmekte .

YABANCIYA YAKLAŞIK 19 BİN KONUT SATILDI

Cushman & Wakefield’in senelik gayrimenkul pazarı raporu, ev satışlarına ait can alıcı verileri de ortaya koydu. Buna göre; 2014 sonu itibariyle geçtiğimiz seneye kıyasla % 2 artışla, senelik 1,16 milyon tane ev satışı gerçekleşti. Toplam ev satışların % 34’ü ipotekli satış oldu. Yabancıya ev satışı önceki seneye kıyasla % 56 arttı. Toplam 18 bin 959 ev , yabancıya satıldı.

İSTANBUL’DA OTELLERİN DOLULUK ORANI YÜZDE 65’E GERİLEDİ


Rapor, otel pazarına ait ayrıntılara da yer veriyor. 2013’e göre % 5,5 artarak 36,8 milyon ziyaretçi alan Türkiye’de 11,8 milyon ile en çok ziyaretçi alan vilayet İstanbul oldu. Ziyaretçi sayısını % 12 artıran İstanbul’da otellerin doluluk oranı ise % 65’e geriledi. Genel olarak otel arzının artması ile uzun süreli konaklamalar için tercih edilen ‘extended stay’ ismi verilmekte olan otellere talebin artması gerilemenin başlıca nedenleri arasında gösteriliyor. Zira bu tip otellerin doluluk oranları istatistiklere yansımıyor.

Rapor, yeni otel yatırımlarına da değiniyor. Buna göre; 2014 senesi içinde 57 şehirde yeni yatırım yapılacak olan otel sayısı 275’e, yatak sayısı yaklaşık olarak 73 bine yükseldi.Cushman & Wakefield, Yıllık Gayrimenkul Raporunu Açıkladı
Kaynak: bugun

ATAŞEHİR FİRMA REHBERİ

ATAŞEHİR EMLAKÇILAR, ADRES TELEFONLARI


AVM, Ataşehir Alışveriş Merkezleri


Güncelleme Tarihi: 25 Şubat 2015, 14:17
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER