YOĞUŞMALI KOMBİLERİ DOĞRU KULLANIYOR MUYUZ?

Değişen yönetmeliğe göre evlerde bundan sonra sadece yoğuşmalı kombi kullanılacak.

YOĞUŞMALI KOMBİLERİ DOĞRU KULLANIYOR MUYUZ?
 YOĞUŞMALI KOMBİLERİ DOĞRU KULLANIYOR MUYUZ?
Değişen yönetmeliğe göre evlerde bundan sonra sadece yoğuşmalı kombi kullanılacak.

Yüzde 15 ila 30 arasında enerji tasarrufu sağlayan yoğuşmalı kombilerden yüksek verim almak için kullanım sırasında bazı noktalara dikkat etmek gerekiyor. Doğru şekilde kullanılmayan yoğuşmalı kombilerin istenen tasarrufu sağlamadığına dikkat çeken ISOMER Isıtma Soğutma Merkezi Genel Koordinatörü İlgin Eray, yoğuşmalı kombinin doğru kullanımı hakkında önemli bilgiler paylaştı.


Yaktığınız Gaz Boşa Gitmesin!

Enerjinin verimli kullanılması için kanun ile zorunlu hale getirilen yoğuşmalı kombiler, yıllardır evlerde kullanılan konvansiyonel kombilere göre yüzde 15 ila 30 arasında tasarruf sağlıyor. Hava kirliliğinin önlenmesine de katkı sağlayacak yoğuşmalı kombiler, kullanım sırasında eski nesil kombilere göre daha fazla dikkat gerektiriyor. Doğru şekilde kullanılmayan yoğuşmalı kombilerin verimi düşüyor ve istenen tasarruf sağlanamıyor.

YOĞUŞMALI KOMBİ BOĞUŞMALI KOMBİYE DÖNÜŞEBİLİR

Vatandaşların yoğuşmalı kombiler konusunda yeteri kadar bilgilendirilmediğini ifade eden ISOMER Isıtma Soğutma Merkezi Genel Koordinatörü İlgin Eray, “Enerji verimliliğini artırmak için yoğuşmalı kombiler zorunlu tutuldu. Yüzde 15 ila 30 arasında tasarruf sağlayan yoğuşmalı kombileri kullanırken bazı hususlara dikkat etmek gerekiyor. Bu hususlara dikkat edilmez ise yoğuşmalı kombi boğuşmalı kombiye dönüşebilir.” dedi.

İlgin Eray, “Yoğuşmalı kombiler; gaz yandıktan sonra bacadan çıkan atık gazın içindeki su buharının enerjisini de kullanan cihazlardır. Bu sebeple kombideki sıcaklığın 55 derecenin üstüne çıkarılmaması gerekir. Kombi yüksek sıcaklıkta kullanılır ise yoğuşma özelliği devreye girmez ve tüketim artar. Kombiyi bahsi geçen derecelerde çalıştırmak için yapıda mantolama olması gerekir. Isı kaybının fazla olduğu evlerde yoğuşmalı kombi, özelliğini kaybeder ve gaz tüketimi düşmez. Ayrıca yoğuşmalı kombiler yeterli sayıda ve geniş yüzeyli radyatörler ile verimli çalışır. Radyatör sayısı mühendislik hesaplarıyla hazırlanmalıdır. Yetersiz radyatör sayısı, kombinin yüksek sıcaklıkta çalışmasına sebep olur ve kombi 55 derecenin üstüne çıkar. Doğal olarak kombinin yoğuşma özelliği kaybolur. Tüm bunların yanı sıra sistem bir de oda sıcaklığı kumandasına bağlanarak çok daha verimli hale getirilir.” bilgilerini paylaştı.

YERDEN ISITMA YOĞUŞMALI KOMBİNİN VERİMİNİ YÜKSELTİYOR

Yoğuşmalı kombilerin yerden ısıtmalı sistemler ile çok daha verimli çalıştığını belirten İlgin Eray, “Yerden ısıtmalı sistemler 45 derece sıcaklığa göre tasarlanır. Mantolama olan yapılardaki yerden ısıtmalı sistemler, yoğuşmalı kombilerin verimini maksimuma yükseltir. Çok az doğalgaz tüketerek evlerin konforu yükseltilebilir.” dedi.

İsa Kırım

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109