Vergi yapılandırmasının kapsamı genişliyor

Vergi yapılandırmasının kapsamı genişliyor

Vergi yapılandırmasının kapsamı genişliyor
Vergi yapılandırmasının kapsamı genişliyor
Başbakan Tayyip Erdoğan'ın referandumdan önce müjdesini verdiği vergi ve prim borçlarının yapılandırılmasının kapsamı genişletiliyor

Ekonomi Koordinasyon Kurulu ve Bakanlar Kurulu'nda son şekli verilecek düzenlemenin kapsamına Motorlu Taşıtlar Vergisi ve Emlak Vergisi'nin yanı sıra trafik cezalarının da alınması planlanıyor.

Ekonomi yönetiminin vergi ve SSK prim borçlarının yeniden yapılandırma çalışmasının detayları belli olmaya başladı. Zaman'ın haberine göre, vergi ve prim borçlarında peşin ödeyene cazip indirim üzerinde durulurken ana paradan taviz verilmeyecek. Çalışma kapsamında ana paraya uygulanacak gecikme zammının enflasyon çerçevesinde olması konusu netleşirken, yeniden yapılandırmanın kapsamının 'Vergi Barışı'nda olduğu gibi geniş tutulması planlanıyor. Edinilen bilgilere göre Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) ve Bakanlar Kurulu'nda son şekli verilecek düzenlemenin kapsamına Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) ve Emlak Vergisi'nin yanı sıra trafik cezalarının da alınması üzerinde duruluyor. Ekonomi bürokratlarının yaptığı toplantılarda gündeme getirilen Taşıt ve Emlak Vergisi borçlarının da bu kapsama alınması teklifine şimdiye kadar itiraz gelmediğini aktaran üst düzey bir ekonomi yetkilisi hem mükellefe hem de vatandaşa önemli kolaylıklar getirileceğini söyledi. Aynı yetkili 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun kapsamındaki tüm alacakların kamu alacaklarının yeniden yapılandırma çalışmasının içerisine alınması üzerinde durulduğunu kaydetti.

Kamu alacaklarının yeniden yapılandırılmasına ilişkin çalışmanın, 40 milyar lira dolayında vergi alacağını kapsaması bekleniyor. Maliye Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu bürokratlarının yürüttüğü teknik çalışmalarda, düzenlemenin Temmuz 2010 öncesindeki borçları kapsaması ağırlık kazanmış durumda. Çalışmalarda vadesi geçmiş ödenmeyen kamu alacakları ile faizlerinin güncellenmesi ağırlıklı olarak ele alınıyor. Ancak hükümetin istemesi ya da TBMM'deki görüşmelerde bu yönde karar alınması halinde cezaların da yeniden yapılandırma kapsamına girebileceği kaydediliyor. Daha önceki uygulamalardan farklı olarak taksit süresinin 18 ayla sınırlı kalmayacağı, 36 aya kadar taksitlendirmeye gidilebileceği belirtiliyor.

TEKNİK ANLAMDA TAMAMLANMAK ÜZERE
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, vergi prim borçlarının yeniden yapılandırılmasına ilişkin çalışmanın teknik anlamda üç aşağı beş yukarı tamamlandığını belirterek, "Fırsatçılık yapıp da 'nasılsa bir yapılandırma olacak, ben yükümlülüklerimi yerine getirmesem kârlı olacağım' diyenler zarara, hüsrana uğrayacak.'' dedi. İstanbul Kültür Üniversitesi Küresel ve Siyasal Eğilimler Merkezi (GPoT) ile Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı'nın (TESEV) düzenlediği ''Özel Sektörün Sosyal Sorumluluk Alanındaki Rolü'' konulu konferansta gazetecilerin sorularını cevaplayan Şimşek, geçmişte alınan idari bir kararla mükelleflerin yurtdışına çıkmasının sınırlandırılabildiğini hatırlatarak ''Artık anayasa değişikliği çerçevesinde bu sınırlamayı kaldırıyoruz. Dün İçişleri Bakanlığı'mıza bu konuda bir yazı gönderdim. Dolayısıyla vatandaşlarımız vergi borçları nedeniyle mahkeme kararı olmaksızın Maliye Bakanlığı tarafından yurtdışına çıkmada bir sınırlamayla karşı karşıya kalmayacaklar." diye konuştu.



YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER