Türkiye-Suriye sınırında kaçakçılık

Financial Times gazetesi Dünya Haberleri sayfasında, Suriye'deki çatışmaların sınır kaçakçıları için büyük bir hareket alanı yarattığını yazıyor.

Türkiye-Suriye sınırında kaçakçılık

Michael Peel ve Daniel Dombey imzalı yazı özetle şöyle:
Kaçak petrolle dolu bir düzine traktör çamurlu patikada Suriye'den Türkiye'ye doğru ilerlerken, Abdo adlı Türk çiftçi "Böyle kaçakçılık yapmak çok zordu" diyor. Sonra ellerini ovuşturarak ekliyor "Ama şimdi her şey çok iyi."

Sınırın öte yanındaki kan ve çatışmalarla bu taraftaki keyif büyük bir tezat. Suriye'deki çatışmalar, uzun sınır boyunca büyük bir kâr kapısı açmış.

Hacıpaşa'da adının Ebu Muhammed olduğunu söyleyen biri "Artık burada bir sınır yok" diyor. Suriye'nin 900 kilometrelik Türkiye sınırı, Beşar Esad rejimi, muhalifler ve sıradan Suriyeliler için çok önemli.

Avrupa'nın sınırındaki istikrarlı bir ülkeden, Suriye'nin hem ticaret merkezlerine hem çatışma bölgelerine açılan bir köprü...

Sınır kaçakçılığı uzun yıllardır yapılıyor. Özellikle petrol çok kârlı.

Hacıpaşa Belediye Başkanı Memet Faruk Hansa, kaçakçılığın daha kârlı olduğunu gören çiftçilerin bu işe başladıklarını anlatıyor.

Burada yaşayanlar Türk askerlerinin kaçakçılığa ses çıkarmadıklarını söylüyor. Bir Türk yetkili ise bu iddiayı reddediyor ve "O kadar eminlerse kaçakçılığı gündüz askerlerin gözü önünde yapsınlar" diyor.

Ertesi gün Abdo ve diğerleri günün ortasında sevinçle sınırın bir o tarafına bir bu tarafına geçip duruyorlar. Olabildiğince çok para kazanma derdindeler. "Kim bilir?" diyor birisi "Belki yarın bizi durdururlar."
Kaynak : BBC

Güncelleme Tarihi: 11 Mart 2012, 18:25
YORUM EKLE
YORUMLAR
ali güçlü
ali güçlü - 11 yıl Önce

yalan haber yazıyosunuz kacak caılık yapılıyor ama türk askeri buna kesinlikle gözyum maz arkadaş doru söylüyor kolaysa gündüz askerin gözü önünde yapsınlar asker göz yumsa bunun adı kacakcılık deyil ticaret olur bbc nin haberine inan mayın yalan ve abartılı yazıyo türk askerinin adını kötüye kullanmak için elinden geleni yapar

SIRADAKİ HABER