Türkiye Petrol Dağıtım A.Ş.’nin özelleştirilmesi tamamlandı

Deniz Yatırım’ın finansal danışmanlığını yaptığı Türkiye Petrol Dağıtım A.Ş.’nin özelleştirilmesi tamamlandı.

Türkiye Petrol Dağıtım A.Ş.’nin özelleştirilmesi tamamlandı
Türkiye Petrol Dağıtım A.Ş.’nin özelleştirilmesi tamamlandı

 Deniz Yatırım’ın finansal danışmanlığını yaptığı Türkiye Petrol Dağıtım A.Ş.’nin özelleştirilmesi tamamlandı.
Şirket birleşme, satın alma ve halka arz işlemlerinde Türkiye’nin önde gelen yatırım bankalarından olan Deniz Yatırım, TP Petrol (Türkiye Petrolleri) Dağıtım A.Ş.’nin sermayesinde bulunan %100 oranındaki İdare hissesinin blok satış yöntemi ve pazarlık usulü ile özelleştirilmesi sürecinde konsorsiyum lideri olarak Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’na finansal danışmanlık yaptı.

Tamamlanan ihale süreci sonrasında 490 milyon TL teklif veren Zülfikarlar Holding Türkiye Petolleri'nin yeni sahibi oldu.

TP Petrol Dağıtım A.Ş., Özelleştirme Yüksek Kurulunun 15.6.2015 tarih ve 2015/55 sayılı kararı ile 24.06.2015 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanarak özelleştirme kapsam ve programına alındıktan sonra, 2016 yılı Şubat ayında özelleştirme hazırlık çalışmalarına başlanmış, Ağustos ayında ise ihale şartnamesi yayınlanarak özelleştirme ihale süreci ilgili yatırımcılara duyurulmuştu.

20.10.2016 tarihinde yapılan İhaleye, Zülfikarlar Holding A.Ş., Termopet-Net-Cemil Direkci Ortak Girişim Grubu, Siyah Kalem Mühendislik İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş., ve SBK Holding A.Ş.'nin dahil olduğu dört şirketin yetkilileri katıldı. Yapılan açık artırmada 490 milyon TL ile en yüksek teklifi veren Zülfikarlar Holding ihaleyi kazandı. Devir işlemleri Özelleştirme Yüksek Kurulu’nun işlemi onaylaması ve yasal izinlerin alınmasını takiben gerçekleşecek.

2007 yılında faaliyetlerine başlayan TP Petrol Dağıtım A.Ş., 400’e yaklaşan bayi sayısı, stratejik lokasyonlarda bulunan 7 akaryakıt depolama tesisi, 333 m3 akaryakıt depolama kapasitesi, 2 LPG dolum tesisi, tecrübeli yönetim kadrosu ve %4,4’lük pazar payı ile Türkiye akaryakıt dağıtım piyasasının altıncı en büyük oyuncusu konumunda yer alıyor.

Deniz Yatırım’ın konsorsiyum lideri olarak finansal danışmanlığını üstlendiği danışmanlık konsorsiyumunda Aksan Hukuk Bürosu, Eva Gayrimenkul Değerleme ve Danışmanlık A.Ş., Uluslararası Danışmanlık Organizasyon Ltd. Şti ve AON Sigorta ve Reasürans Brokerliği A.Ş. konsorsiyum üyesi olarak yer aldılar.

DenizBank Hakkında
DenizBank, gelişmekte olan Türk denizcilik sektörüne finansman sağlama hedefi ile bir kamu iktisadi teşebbüsü olarak 1938 yılında kurulmuştur. 1997 yılının başında, bir bankacılık lisansı olarak Zorlu Holding tarafından Özelleştirme İdaresi'nden satın alınan DenizBank’ı, Avrupa'nın önde gelen finans gruplarından Dexia Ekim 2006’da bünyesine katmıştır. 6 yıl boyunca Dexia’nın ana hissedarlığında faaliyetlerini sürdüren DenizBank, 28 Eylül 2012 itibariyle Rusya’nın en büyük ve köklü bankası Sberbank çatısı altında hizmet vermeye devam etmektedir. DenizBank, kısa süre içerisinde Türkiye’nin sayılı bankalarından biri haline gelmiştir. 2003 yılında çeşitli finansal hizmetleri aynı çatı altında toplayan bir “finansal süpermarket” oluşturmak amacıyla DenizBank Finansal Hizmetler Grubu kurulmuştur. DenizBank Finansal Hizmetler Grubu’nun, Türkiye’nin 81 ilinde, iştiraklerin şubeleri dâhil toplam 732 şubesi ile 15 bine yakın çalışanı bulunmaktadır.DenizBank Finansal Hizmetler Grubu’nda DenizBank’ın yanı sıra yedi yerli ve üç uluslararası finansal iştirak, beş yerli finansal olmayan iştirak ve Bahreyn’de bir şube bulunmaktadır. DenizYatırım, Deniz Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı, DenizPortföy Yönetimi, DenizLeasing, DenizFaktoring, Destek Varlık Yönetim, Intertech, DenizKültür, Deniz Kartlı Ödeme Sistemleri, Açık Deniz Radyo-TV ve Bantaş Grubun yerli; EuroDeniz, DenizBank AG ve DenizBank Moscow ise uluslararası iştirakleridir.
www.denizbank.com , www.facebook.com/DenizBank , twitter.com/DenizBank

Sberbank Hakkında
Sberbank, Rusya’nın en büyük bankasıdır ve Rusya’daki bankacılık sektörü aktiflerinin yaklaşık üçte birini elinde bulundurmaktadır. Sberbank’ın ana hissedarı olan Rusya Merkez Bankası, banka hisselerinin %50’si ile bir adet oy imtiyazlı hissesine sahiptir. Bankanın diğer hisseleri 244,000’den fazla gerçek ve tüzel kişiye aittir. 17.000’e yakın şubesi ile Rusya’daki en geniş şube ağlarından birine sahip olan Sberbank’ın uluslararası operasyonları Kazakistan, Ukrayna ve Belarus’u kapsayan Bağımsız Devletler Topluluğu Bölgesinin ötesinde Sberbank Europe AG ile Orta ve Doğu Avrupa’da sekiz ülkeye, DenizBank ile de Türkiye’ye kadar uzanmaktadır. Almanya ve Çin’de temsilcilikleri, Hindistan’da bir şubesi bulunan Banka, Sberbank (Switzerland) AG ile İsviçre’de de faaliyetlerini yürütmektedir. Sberbank ayrıca, Sberbank CIB ile yatırım bankacılığı, finansal danışmanlık ve global piyasalarda işlem yapma hizmetleri de sunmaktadır. Sberbank, Rusya Merkez Bankası tarafından verilen 1481 no’lu genel bankacılık lisansına sahiptir. Bankanın resmi web siteleri:
www.sberbank.ru , www.sberbank.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER