Türkiye'de İlk Kez Ekimi Yapılıyor

Anavatanı Çin, Hindistan ve Güney Asya olan, Piyasada 20 ila 40 TL arasında satılan zencefil bitkisinin hasadı Gazipaşa’da yapılmaya başlandı.

Türkiye'de İlk Kez Ekimi Yapılıyor
Türkiye'de İlk Kez Ekimi Yapılıyor

Anavatanı Çin, Hindistan ve Güney Asya olan,  Piyasada 20 ila 40 TL arasında satılan zencefil bitkisinin hasadı  Gazipaşa’da yapılmaya başlandı.

Gazipaşa’da, ilk kez denenmek için geçen yıl ekilen ve piyasada 20 ila 40 TL arasında satılan zencefil bitkisinin hasadı yapılmaya başlandı. Anavatanı Çin, Hindistan ve Güney Asya olan bitkiyi geçen yıl denemek için eken Süleyman Tuncer, bu yıl 10 dönüm arazi üzerine ektiği zencefilin hasadına başladı.

DÜNYANIN en eki baharat bitkilerinden biri olan ve içinde barındırdığı besin maddeleri ile insan sağlığı açısından önemi, uzmanlar tarafından teyit edilen zencefil, Türkiye’de ilk kez Gazipaşa’da üretilmeye başlandı. Sıcak ve nemli bir yetişme ortamı isteyen zencefil; Çin, Hindistan ve Güney Asya ülkeleri ile birlikte tropikal bölgelerde üretiliyor. Tropikal bir bitki olan ve ülkemizde tamamen ithal edilen zencefili Türkiye’de ilk kez üreten Gazipaşalı çiftçi Süleyman Tuncer, bitkiyi Türkiye’de ilk kez kendilerinin ürettiğini ve gerekli çalışmalar yapılırsa, Türkiye’nin zencefilde dışa bağımlılığının önümüzdeki yıllarda ortadan kalka bileceğini vurguladı.

TÜRKİYE’DE İLK ÜRETİM YERİ GAZİPAŞA

Zencefilin ülkemizde açık alanda üretilmesinin mümkün olmadığını vurgulayan üretici Süleyman Tuncer, “Açık ve ya kapalı alanda, nem ve sıcaklık arayan tropik bir bitki olan zencefil, Türkiye koşullarında ilk defa burada, yani Gazipaşa’da üretimine başlanmıştır” dedi. Zencefil üretiminde devlet desteğinin verilmesi durumunda, zencefilin Antalya bölgesinde üreticiler için alternatif bir ürün olabileceğini belirten Tuncer, “Ürünün belli desteklemeleri de yapılırsa, üründen de verim alırsak, Antalya bölgesindeki üreticiler için, kapalı alanda alternatif bir üretim yapabileceğimizi belirtmek istiyorum” değerlendirmesinde bulundu.

“ÜRÜNÜN DENEMESİ GEÇEN YIL YAPILDI”

Gazipaşa’da zencefil üretiminin deneme ekimlerini geçen yıl yaptıklarını dile getiren Süleyman Tuncer, “Burası bu yıl üretime geçtiğimiz bir zencefil seramız. Biz kendi koşullarımızda, Antalya-Gazipaşa’da seramızda üretmeyi denedik. Geçen yıl küçük bir alanda deneme ekimi yaptık. Kök başına 3 ile 5 kilo arasında bir verim aldık. Bu yılda 10 dönüm üzerine kurulu seramızda üretime başladık. Mart, Nisan gibi ekimini yaptığımız ürünlerin hasadına başladık. Şubat ayı içinde de hasadını tamamlayıp piyasaya sunacağız” dedi.

“OLGUNLAŞMA SÜRESİ 8 İLA 10 AY”

Bitkinin olgunlaşma süresinin konum ve hava şartlarına göre farklılık gösterdiğine dikkat çeken Tuncer, “Zencefil tohumlarını, Mart –Nisan aylarında rizomlarını çıkartarak, halk dilinde fitirelendirerek toprağa koyduk. Olgunlaşma süresi 8 ila 10 ay arsında bulunduğu konum ve hava şartlarına göre çeşitlilik gösteriyor. 180 gün ila 210 gün arsında verim elde ediyoruz. Bu bitki dünyanın tanıdığı en eski baharatlardan. Değerli ve insan sağlığı için bir o kadarda yararlı bir ürün. Resmi rakamlara göre Türkiye bu ürünü bin 500 ton civarında ithal ediyor. Biz artık ürettiğimiz ürünlerle dışa bağımlılığı ortadan kaldırmak istiyoruz” diye konuştu.

“AÇIK ALANDA ÜRETMEK ÇOK ZOR”

Bitkinin Türkiye’de açık alanda üretiminin çok zor olduğuna vurgu yapana Tuncer, ürettikleri ürünün ithal edilen ürünlerden daha kaliteli olduğunu söyledi. Gazipaşa’da üretilen zencefilin daha keskin ve aromasının daha iyi olduğunu ifade eden Tuncer, “Ürünlerimiz tamamen yerli üretim. Aroması çok yüksek kaliteli.  Açıkta üretimi yapılmıyor. Tropik bir bitki olan zencefili, Türkiye’de açıkta üretmek çok zor. Sıcaklık ve nem isteyen bir ürün. Her gün yarım saat yağmurlama sistemi ile sulanması gerekiyor. Burada üretilen ürünlerin, ithal ürünlere göre daha keskin, kokusu ve yağ oranı daha yüksek olduğunu bu işlerde usta olan hocalarımız bana beyan etti. Yakında da resmi sonuçlar çıkacak ve elimize gelecek” şeklinde konuştu.

FİYATI CEP YAKIYOR

Piyasada satılan fiyatı ile tüketicinin cebini yakan zencefili, daha uygun fiyata satacaklarını vurgulayan Tuncer, “Piyasada, Mısır Çarşısında gördüğüm kadarıyla, taze zencefilin fiyatını 30 lira olarak söyleyen de var, 40 lirada söyleyen de var. Ülkemizde taze zencefil, 20 ile 40 lira arasında tüketiciye pazarlanıyor. Biz, çok daha yararlı olduğuna inadımız kendi ürünümüzü 10 lira ile 15 lira arsında piyasaya vereceğiz” dedi.

“AÇIKTA ÜRETİM YAPMAK İÇİN BİLİMSEL ÇALIŞMA ŞART”

Zencefilin Türkiye’de şu anda açıkta üretiminin yapılmadığını belirten üretici Süleyman Tuncer, “Bu ürünün bilimsel çalışmaları yapılıp, adaptasyonu sağlanırsa, nem oranı Gazipaşa gibi yüksek yerlerde, açık alanda da üretiminin yapılabileceğini düşünüyorum. Ancak bunun, resmi kurumlarımızca ve üniversitelerimizce gerekli bilimsel çalışmasının yapılması gerekiyor. Eğer çalışmalar yapılır ve olumlu bir sonuç alınırsa, üreticimiz alternatif bir ürüne sahip olur. Benim isteğim; Türkiye’nin zencefili hiç ithal etmeden vatandaşla buluşturması. İlerleyen zamanlarda zencefilde dışa bağımlılığı ortadan kaldırmak istiyoruz. İnşallah toplumumuza hayırlı olur” değerlendirmesinde bulundu.

Zencefilin insan sağlığı için faydalarının saymakla bitmediğini belirten Tuncer, bitkinin yapraklarından çay yapılabileceğini sözlerine ekledi.

Kaynak/gazipasamanset.net

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109