Türk Eximbank kredi faizlerini düşürdü

İstihdam ve ihracat için Türk Eximbank'ın uyguladığı faizleri ve finansman maliyetlerini düşürdüklerini bildirdi.

Türk Eximbank kredi faizlerini düşürdü
 Türk Eximbank kredi faizlerini düşürdü 

İstihdam ve ihracat için Türk Eximbank'ın uyguladığı faizleri ve  finansman maliyetlerini düşürdüklerini bildirdi. 

Ekonomi Bakanı Zeybekçi yaptığı açıklamada, "Reeskont Döviz KrediEkonomi Bakanı Nihat Zeybekci, daha fazla üretim, yatırım, istihdam ve ihracat için Türk Eximbank'ın uyguladığı faizleri ve  finansman maliyetlerini düşürdüklerini bildirdi. 

Zeybekci, Türk Eximbank’ın reeskont kredilerinde faiz indirimi ve  KOBİ'lere ilave kaynak tahsisine ilişkin açıklama yaptı.

Türk Eximbank'ın ülke ihracatını ve döviz kazandırıcı hizmetlerini  uygun maliyetli kredi ve sigorta programları ile desteklediğine işaret eden  Zeybekci, son dönemde Türk Eximbank'ın, hem kaynaklarını çeşitlendirmeyi hem de  kendi finansman maliyetleri düşürmeyi başardığını belirtti.

Klasik bankacılık anlayışını bir kenara bırakarak maliyetlerin  düşüşüyle ortaya çıkan yeni imkanları ihracatçılara sunmaya; ihracatçının  finansman yükünü azaltmaya kararlı olduklarını vurgulayan Zeybekci, şu bilgileri  verdi: "Daha fazla üretim, yatırım, istihdam ve ihracat için Eximbank’ın  uyguladığı faizleri ve finansman maliyetlerini düşürüyoruz. Bu nedenle Reeskont  Döviz Kredisi faiz oranlarında 10’ar baz puanlık yüzde 20’ye varan oranlarda  indirime gitme kararı aldık. Bu sayede, 4 ay vadeli reeskont döviz kredilerinin  faiz oranı LIBOR/EURIBOR+0,40 olurken 8 ay vadeli kredilerin faiz oranı da  LIBOR/EURIBOR+0,65’e çekilmiştir. Ayrıca 6 aya kadar vade ile kullandırılacak  Reeskont Döviz kredilerinde LIBOR/EURIBOR+0,50 faiz oranı uygulaması  başlatılmıştır. Böylece bir yandan vade çeşitliliği artırılırken ihracatçıların  katlandığı finansman maliyetleri de daha aşağı çekilmiştir."

Bankanın şu an dünya Eximbanklar içinde ihracata oran olarak en fazla  destek veren 2. banka konumunda olduğuna işaret eden Zeybekci, hedeflerinin, bu  alanda kısa süre içinde dünya birinciliğine yükselmek olduğunu ifade etti.

KOBİ’LERE İLAVE 2,5 MİLYAR LİRA KREDİ

Zeybekci, diğer taraftan, Türk imalat sanayisinde önemli bir rolü olan  ve toplam ihracatın yarısından fazlasını gerçekleştirmesine rağmen Türk  Eximbank’ın uygun maliyetli reeskont kredilerine ulaşmakta güçlük yaşayan  KOBİ’lerin, finansman sorunlarını çözmek amacıyla Bankanın öz kaynağı ile kısıtlı  olan Türk lirası kredilerin öncelikle KOBİ’lere yönlendirilmesine karar  verildiğini bildirdi. Zeybekci, "Yeni uygulama ile önümüzdeki dönemde Sevk Öncesi  İhracat Kredisi ve İhracata Hazırlık Kredisi sadece KOBİ'lere kullandırılacak  olup, bu kapsamda KOBİ’lere ilave 2,5 milyar Türk lirası kredi sağlanacaktır.  Hedefimiz, her geçen gün daha uygun finansman imkanları ile üreticimizin ve  ihracatçımızın yanında yer alıp, üreticimizin enerjisini finansmandan ziyade  üretime, katma değere ve istihdama yoğunlaştırmasını sağlamaktır." açıklamasında  bulundu.
si faiz oranlarında 10’ar baz puanlık yüzde 20’ye varan oranlarda indirime gitme kararı aldık" dedi. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER