Tema Park 8 bin kişiye istihdam sağlayacak

Tema Park 8 bin kişiye istihdam sağlayacak

Tema Park 8 bin kişiye istihdam sağlayacak
İstanbul Halkalı Atakent Özel Proje Alanı ile Doğa ve Eğlence Parkı (Tema Park) Projesi'nde, 8 bin kişiye istihdam olanağı, ticari alanlar, kongre merkezi, fuar alanları ve Tema Park'a da yılda toplam 23 milyon ziyaretçi bekleniyor.

Yapılan ilk incelemelerde, söz konusu alanın öngörülenden dahi iyi durumda olduğu tespit edildi. Aktif olduğu dönemde doğru uygulama ile toprak katmanlarla örtülen atık kesitlerindeki organik maddelerin, aradan geçen uzun süre içinde toprağa karışarak gübre olduğu ve sadece bazı katı atık maddelerin görüldüğü alanda yapılacak detaylı inceleme ile birlikte rehabilitasyon şekline karar verilecek.

Yaklaşık 1,5 milyon metrekare alanı kapsayan alan ve projeyle ilgili TOKİ tarafından açılan ihalede en yüksek teklifi, Mesa Mesken Sanayi A.Ş. ve Kantur-Akdaş İnşaat Gıda Pazarlama Sanayi ve Ticaret A.Ş. vermişti.

Yapılan değerlendirme sonucu teklif onaylanarak, proje ile ilgili sözleşme; 24 Ocak 2011 tarihinde TOKİ ile Mesa Mesken & Kantur-Akdaş iş ortaklığı arasında imzalanmıştı.

Sözleşmeye göre alan, yaklaşık 1 milyar 885 milyon liralık bir yatırım bölgesine dönüştürülerek, TOKİ'ye 405 milyon 275 bin lira gelir payı ödenecek. Mesa Mesken ve Kantur-Akdaş iş ortaklığı, TOKİ'ye ödenecek tutarın yüzde 40'ını peşin, kalan bölümü ise 5 yıl vadeli ödeyecek.

Yapımına 2011 yılı sonu veya 2012 yılı ilk aylarında başlanması planlanan projenin, 2016 yılında tamamlanması öngörülüyor. Bağımsız bir uydukent niteliği taşıyan yaklaşık 1,5 milyon metrekarelik alanda; konut, AVM, sinema, outlet, hipermarket, otel, kongre merkezi, fuar merkezi, hastane, okul, doğa ve eğlence parkı (Tema Park) ile bu alanları destekleyecek diğer yapılar bulunacak.

Yaklaşık 500–600 bin metrekarelik inşaat alanında yapılması öngörülen proje kapsamında, özellikle fuar ve kongre merkezi ile Tema Park öne çıkacak. Eğlence parkının sadece İstanbul'a değil, Türkiye'ye değer katması ve yakın coğrafya ile birlikte dünyada da alanındaki önemli sembol projeler arasında yer alması hedefleniyor.

Bölgede 3 bin aileye ikamet, toplam 8 bin kişiye de istihdam olanağı sağlayacak dev projede; ticari alanlar, kongre merkezi, fuar alanları, Tema Park'a ise yılda toplam 23 milyon ziyaretçi bekleniyor.

“HER HAFTA 3-5 TEKLİF ALIYORUZ”

Mesa Mesken Sanayii Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Boysanoğlu, projenin tanıtımı amacıyla düzenlenen basın toplantısında projenin İstanbul'a yeni bir merkez kazandıracağını, alternatifleri çok büyük projeyle ilgili yeni stratejik ortaklıklara ihtiyaçları bulunduğunu ve bununla ilgili çalışmaları sürdürdüklerini söyledi.

Yabancılardan talep olup olmadığına ilişkin bir soruya karşılık Boysanoğlu, her hafta 3-5 teklif aldıklarını belirtti.

Projede yapacakları fuar alanının mevcut fuar alanlarından daha büyük olacağını ifade eden Boysanoğlu, birçok ülke ile vizelerin kalktığını, Türkiye'nin fuarlarla ilgili inanılmaz potansiyelinin ortayı çıktığını, bunu kullanacaklarını kaydetti.

Boysanoğlu, “Şu anda en çok uğraştığımız tema ve fuar. Onlar diğerlerinden önce başlar. Konut belli bir noktadan sonra paralel yürümeye başlayacak. İnşaata bu sene sonunda başlamayı hedefliyoruz” dedi.

Fuar ve eğlence parkında büyük ihtimalle stratejik ortaklıklara açık olacaklarını söyleyen Boysanoğlu, “Türkiye'de bir tane eğlence parkı yok. Bu bilgiler ağırlıklı Amerikalıların elinde. O mecburen stratejik ortak olarak gözüküyor” diye konuştu.

“RAKAM 10-12 BİNLERE KADAR ÇIKIYOR”

Mesa Mesken Sanayii Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Can Aynagöz de eğlence parkının neler içereceğine dair yabancı gruplarla yapılan çalışmaların bir kaç ay daha süreceğini belirtti.
Aynagöz, “4-5 yıl sürecek bir proje. Burada sadece inşaat döneminde 4-5 bin civarında bir istihdam yaratılacak. İşletme döneminde yine buna yakın rakamın o bölgede istihdam edileceğini düşünüyoruz. Yatırım destek gruplarıyla bu rakam 10-12 binlere kadar çıkıyor” dedi.
Burada yıllık insan hareketinin 22-23 milyonlara ulaşacağını düşündüklerini söyleyen Aynagöz, trafik sorunuyla ilgili projeler bulunduğunu, 4 yıllık sürede tüm bu fonksiyonları tamamlayıp, hizmete açmak istediklerini vurguladı.

“ULAŞTIRMA PROBLEMİ OLMAYACAK”

Kantur & Akdaş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kantur ise projenin İstanbul'a yük olmamasına çalışacaklarını, o nedenle dikkatli ve yavaş gittiklerini ifade etti.

Projede ulaştırma problemi olmayacağını belirten Kantur, “Proje İstanbul'un tanınmışlığını artıracak, turizm potansiyelini ortaya koyacak” şeklinde konuştu.

Bir gazetecinin “Burası eski çöplük alanı. Mühendislik altyapısı olarak özel çözümler gerekiyor. Bu nedenle projede bir gecikme olabilir mi?” şeklindeki sorusuna karşılık da Kantur, şunları kaydetti:

“Katı atık konusunda dünyadaki bu işi yapacak 2-3 firmadan biriyiz. Herhangi bir çöp sahasını rehabilite etmek, o çöp sahasını tekrar normal bir saha haline çevirmek bizim bilgilerimizin içinde. O bir problem değil, onun herhangi bir sorun getireceğini tamamen unutabilirsiniz. Rehabilite etme yöntemlerinden birisi; sahanın içine giriyorsunuz, çıkan malzemeyi alıp eliyorsunuz, bunun bir kısmını gübre haline getirebiliyorsunuz, geri kalanı da zarar vermeyecek malzeme haline getirip bırakabiliyorsunuz ve bu bizim devamlı yaptığımız bir iş. Ankara'da, Adana'da, Konya'da yurt dışında da bir çok ülkeye bu konuda danışmanlık veriyoruz. Rehabilite için bütçemizde 80 milyon lira var.”

 , atasehirweb

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER