Sizde İhracatçı Olabilirsiniz

Girişimcilere, ihracatçı olmanın yol haritasını çizen Ekonomi Bakanlığı Dış Ticaret Eğitmeni Ahmet Özken, “ Amerika'ya özel işlemeli tabut, Çin'e ise tavuk bacağı satın.

Sizde İhracatçı Olabilirsiniz
Sizde İhracatçı Olabilirsiniz

Girişimcilere, ihracatçı olmanın yol haritasını çizen Ekonomi Bakanlığı Dış Ticaret Eğitmeni Ahmet Özken, “ Amerika'ya özel işlemeli tabut, Çin'e ise tavuk bacağı satın. İşten başınızı kaldıramazsınız” dedi.

Dünyanın 17. büyük ekonomisi Türkiye'nin 2023 ihracat hedefi 500 milyar dolar. Bu hedefi gerçekleştirmenin yolu ise ekonomiye can suyu olacak yeni girişimcilerden geçiyor. Ekonomi Bakanlığı Dış Ticaret Eğitmeni Ahmet Özken girişimcilere, ihracatçı olmanın yol haritasını çizdi. 8. Uluslararası Lojistik Günleri'nde konuşan Özken, "Tek yapmanız gereken farklı pencereden bakmak. Örneğin Çin'e tavuk bacağı, Amerika'ya ise özel işlemeli tabut, İtalya'ya kapari, Tayland'a siyah gelinlik satın. İşten başınızı kaldıramazsınız. Nereden mi biliyorum? Çünkü bunu yapan var ve boş vakitleri yok. İş yetiştiremiyorlar" diye konuştu.

“ANA UNSUR PAZARLAMA STRATEJİSİ”

Yaşar Üniversitesi Uluslararası Lojistik Yönetimi Bölümü ve Lojistik Topluluğu tarafından düzenlenen 8. Uluslararası Lojistik Günleri, Çeşme Altın Yunus Resort Thermal Hotel'de gerçekleşti. Üç gün süren etkinlikte Ekonomi Bakanlığı Dış Ticaret Eğitmeni aynı zamanda Yaşar Üniversitesi Öğretim Görevlisi Ahmet Özken, "Nasıl İhracatçı oluruz?" başlıklı sunumuyla öğrencilere seslendi. Yeni pazarlara farklı bakış açısıyla ürün satmanın başarıyı getirdiğini söyleyen Özken, ihracatçı olarak sektörde kalıcı olmanın farklılık gerektirdiğini belirterek pazarlama stratejisinin bu işin ana unsuru olduğunu belirtti.

“ÖRF, ADET, GELENEKLERI YOK SAYMAYIN”

Özken ihracatçı adaylarına şöyle seslendi: "Pazarlama stratejilerine dikkat edin. Uluslararası kültür, örf, adet, gelenek, görenekleri yok saymayın. Örneğin Japonya'da kartvizit alışverişi bir saygı göstergesi iken Arabistan'da toplantı saatlerinin esnekliği size şaşırtmasın. Destek ve teşvikleri kullanın, Ekonomi Bakanlığı, KOSGEB gibi kurumlarının vermiş olduğu; satış öncesi, fuar, satış sonrası destekler sizi bir adım öne çıkartır. Uygun ödeme yöntemi seçin. İhracatta riski en fazla olan 'mal mukabili ödeme' yöntemi kullanılıyor. İhracatçı parayı alamayınca duvara tosluyor. En önemlisi ise niş ürünlerle yeni pazarlara girin. Bu sizin fırsatınız olabilir."

ÇİN'E 1 MİLYON DOLARLIK SABUN SATTILAR

Ahmet Özken aynı zamanda girişimci ihracatçının kendisini geliştirmek için eğitimlere de ara vermemesi gerektiğini söyledi. Ekonomi Bakanlığı'nın yönlendirmesiyle Hakkari Yüksekova'da 2013 yılında dış ticaret eğitimi alan 30 kişilik grubun, artık Uzak Doğu ve Orta Doğu'ya ihracat yaptığını belirten Özken, "Eğitimin ardından zeytinyağı sabunu satarak yalnızca Çin'e 1 milyon dolar ihracata imza attılar. Siz de hayallerinizi ertelemeyin. Başarı hikayeniz gerçek olsun" diye konuştu.

Güncelleme Tarihi: 23 Mart 2015, 13:56
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109