Serbest piyasada Dolar kaçıyor, Merkez kovalıyor

İstanbul serbest piyasada dolar 1,8810 liradan işlem görürken, Merkez Bankası'nın 350 milyon dolarlık döviz satış ihalesi sonrası serbest piyasada dolar sınırlı bir düşüş göstererek 1,8882 lira düzeyine kadar indi.

Serbest piyasada Dolar kaçıyor, Merkez kovalıyor

Merkez Bankası'nın döviz satışıyla piyasaya doğrudan müdahalesi sonrası serbest piyasada doların satış fiyatı 1,8820 liraya geriledi.
Dolar kaçıyor, Merkez kovalıyor
Sabah 1,8880 liradan güne başlayan dolar yatay yönde hareket ettikten sonra öğle saatlerine doğru 1,8910 lira seviyesine kadar yükseldi. Merkez Bankası'nın 350 milyon dolarlık döviz satış ihalesi sonrası serbest piyasada dolar sınırlı bir düşüş göstererek 1,8882 lira düzeyine kadar indi.
        
İstanbul serbest piyasada saat 14.50 itibariyle dolar 1,8810 liradan alınıp 1,8830 liradan satılırken, bankalararası piyasada alışta en düşük 1,8750 ile 1,8810 lira arasında, satışta ise 1,8830 ile 1,8960 lira arasında işlem görüyor.
      
-''Piyasa tedirgin''-
        
Global Menkul Değerler Strateji Müdürü Gökhan Uskuay, Merkez Bankası'nın doğrudan müdahalesinin piyasayı tedirgin ettiğini belirterek, ''Dünyada istisnai bir durum yaşanmazken, yurt dışı piyasalarda ise iyimser bir hava bulunurken Merkez Bankası'nın bu kadar agresif hareket etmesi piyasada tedirginliğe yol açıyor'' dedi.
        
Uskuay, Merkez Bankası'nın geçici, etkili ve kısa süreli olarak tanımladığı sürecin tam tersine etkisiz ve süresi belli olmayan bir hale dönüştüğünü kaydederek, sınırlı bir etki gösteren müdahalelerinin ardından önümüzdeki dönemde faiz artırımına gidilebileceğini öngörüsünü aktardı.

Merkez Bankası'ndan ''doğrudan müdahale'' açıklaması
        
Merkez Bankası, 2 Ocak tarihli ''istisnai dönemlerde uygulanacak para politikası''na ilişkin yaptığı basın duyurusunda belirtilen nedenlerle piyasaya satım yönünde doğrudan müdahale edildiğini bildirdi.
        
TCMB'nin 2 Ocak'ta yaptığı söz konusu duyuruda, 2011 yıl sonu enflasyonunun yüzde 10'un biraz üzerinde gerçekleşmesinin beklendiği belirtilmiş, mevcut konjonktürde ikincil etkileri sınırlamak açısından enflasyondaki düşüşün beklentilerden daha önce başlamasının önem taşıdığına işaret edilmişti.
        
Bu kapsamda Merkez Bankası'nın 29 Aralık 2011 gününden itibaren ek parasal sıkılaştırmaya gittiği hatırlatılarak, ek parasal sıkılaştırmanın asıl olarak açık piyasa işlemleri yoluyla sağlandığı, politika faizinden yapılan fonlama miktarının geçici bir süre için azaltılarak normal günler için ilan edilen alt sınırın altına düşürülebildiğine vurgu yapılmıştı.
        
Duyuruda, gerekmesi halinde bu işlemleri destekleyici yönde, sterilize edilmemiş (etkili) döviz satışlarının ve doğrudan müdahalelerin kullanılmasının da söz konusu olabildiği ifade edilerek, ''Burada amaçlanan, döviz kurundaki iktisadi temellerden kopuk hareketlerin enflasyon beklentilerini bozmasına izin vermemektir'' denilmişti.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER