Sektörel Güven Endeksleri, Eylül 2014

Ağustos ayında 99,3 olan hizmet sektörü güven endeksi, Eylül ayında 99,6 değerine yükseldi.

Sektörel Güven Endeksleri, Eylül 2014
Sektörel Güven Endeksleri, Eylül 2014

Mevsim etkilerinden arındırılmış hizmet sektörü güven endeksi %0,2 arttı

Ağustos ayında 99,3 olan hizmet sektörü güven endeksi, Eylül ayında 99,6 değerine yükseldi. Hizmet sektörü güven endeksindeki artış; son üç aylık dönemdeki iş durumunun iyileştiğini ve son üç aylık dönemdeki hizmetlere olan talebin arttığını değerlendiren girişim yöneticisi sayısının artmasından kaynaklandı. Gelecek üç aylık dönemde hizmetlere olan talebin artacağını bekleyen girişim yöneticisi sayısı ise değişmedi.

Hizmet sektöründe bir önceki aya göre; iş durumu endeksi %0,5 ve hizmetlere olan talep endeksi %0,2 arttı.

Mevsim etkilerinden arındırılmış perakende ticaret sektörü güven endeksi %0,9 azaldı

Ağustos ayında 104,9 olan perakende ticaret sektörü güven endeksi, Eylül ayında 103,9 değerine düştü. Perakende ticaret sektörü güven endeksindeki azalış; son üç aylık dönemdeki iş hacmi-satışların arttığını ve mevcut mal stok seviyesinin mevsim normallerinin altında olduğunu değerlendiren girişim yöneticisi sayısının azalmasından kaynaklandı. Gelecek üç aylık dönemde iş hacmi-satışların artacağını bekleyen girişim yöneticisi sayısı ise arttı.

Perakende ticaret sektöründe bir önceki aya göre; iş hacmi-satışlar endeksi %0,9 ve mevcut mal stok seviyesi endeksi %4,5 azalırken, iş hacmi-satışlar beklentisi endeksi %2,4 arttı.


Mevsim etkilerinden arındırılmış inşaat sektörü güven endeksi %1,8 arttı

Bir önceki ayda; 82,2 olan inşaat sektörü güven endeksi, Eylül ayında 83,6 değerine yükseldi. İnşaat sektörü güven endeksindeki artış; alınan kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyinin mevsim normallerinin üzerinde olduğunu değerlendiren ve gelecek üç aylık dönemde toplam çalışan sayısının artacağını bekleyen girişim yöneticisi sayısının artmasından kaynaklandı.

İnşaat sektöründe bir önceki aya göre; alınan kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyi endeksi %2,8 ve toplam çalışan sayısı beklentisi endeksi %1,1 arttı.





Bu konu ile ilgili bir sonraki haber bülteninin yayımlanma tarihi 27 Ekim 2014’tür.

____________________________________________________________________________________

AÇIKLAMALAR


Sektörel güven endeksleri 0-200 aralığında değer alabilmekte, endeksin 100’den büyük olması sektörün mevcut ve gelecek döneme ilişkin iyimserliğini, 100’den küçük olması ise kötümserliğini göstermektedir. Sektörel güven endeksleri, Ocak 2014 tarihinden itibaren mevsim etkilerinden arındırılarak da yayımlanmaktadır.



Güncelleme Tarihi: 24 Eylül 2014, 11:56
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109