Sanal ticarete sıkı takip geliyor

Sanal ticarete sıkı takip geliyor

Sanal ticarete sıkı takip geliyor
İnternetten satışlarda ürünü zamanında teslim etmeyen parayı iade edecek, yanıltan kara listeye girecek
Sanayi Bakanlığı, vatandaşları mağdur eden otel rezervasyonları başta olmak üzere internetten ve kapıdan yapılan tüm satışlara el koydu. İnternetten satılan konser bileti, telefonla yemek siparişi gibi işlemlerde vatandaşı yanıltan ya da ürünü zamanında teslim etmeyen firmalara 10 gün içinde parayı iade etme zorunluluğu getirildi. Vatandaşın 7 gün olan "cayma hakkı" süresi de 3 aya çıkarıldı. İnternet ve kapıdan satışlarda tüketiciyi yanıltan firmalar kara listeye alınarak, Sanayi Bakanlığı'nın internet sitesinden teşhir edilecek. Sanayi Bakanı Nihat Ergün, artan şikâyetler üzerine kapıdan ve internetten satışların mercek altına alınması talimatı verdi. Sanayi Bakanlığı, her iki alandaki satışlara ilişkin yönetmeliklerde değişikliğe gitti. Tüketicileri korumak için getirilen yeni düzenlemeler şöyle:

SATIŞ BELGELERİ İPTAL
Özel geziler, park, cadde ve kamuya açık alanlarda yapılan satışlar da "kapıdan satış" kapsamına alındı. Satış yetki belgesi başvurusu için istenen belgeler yeniden belirlendi. İl müdürlüklerine söz konusu başvuruları, ve tüketici şikâyetlerini göz önüne alarak değerlendirme yetkisi verildi. Gerekli düzeltmeleri yapmayan firmaların belgeleri iptal edilerek, Bakanlık internet sitesinden ilan edilecek. Bu firmalara bir yıl süreyle de belge verilmeyecek. Yine kapıdan satışlarda düzenlenen sözleşmelerde, ödemeye ilişkin banka, posta, hesap bilgilerinin yer alması zorunluluğu getirildi. Bundan sonra sözleşmelerde, bir sorun yaşanması durumunda mahkemeye başvuru yapılabileceğine ilişkin bilgi de yer alacak.

10 gün içinde para iadesi zorunlu
Konser bileti alma, otel rezervasyonu yapma, telefonla yemek siparişi verme gibi işlemler de koruma altına alındı. Bu gibi işlemlerde malın teslim edilmemesi, hizmetin gerçekleşmemesi durumunda tüketicilere 10 gün içinde paraları iade edilecek.

Cayma hakkı 3 ay
Satılan ürüne ilişkin ön bilgi verilmemesi durumunda satışlar geçersiz sayılacak. Bu durumda 7 günlük cayma hakkı süresi 3 aya çıkarıldı. Ancak, altın gibi fiyatı borsada belirlenen ürünlerde, çocuğunun resminin yer aldığı t-shirt gibi tüketici isteğine göre hazırlanan mallarda, ambalajı açılan film, bahis, piyango, müzik cd'leri, gazete ve dergilerin teslimine ilişkin sözleşmelerde cayma hakkı kullanılamayacak.

Cep telefonu oyunu bozuldu
Firmalar, "Cep telefonunu kullandığınız için bir daha satılması mümkün değil" diyerek cayma hakkını engelleyemeyecek. Malın kullanımı nedeniyle meydana gelen değişiklik ve bozulmalar değer azalması sayılamayacak. Ancak, değer azalması veya iadenin imkânsızlaşması tüketicinin kusurundan kaynaklanıyorsa, satıcıya malın değerini veya değerindeki azalmayı tazmin etmesi gerekecek. Tüketicinin satın aldığı ürünü "stokta kalmadı" diyerek teslim etmeyen firmaya ceza kesilecek.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER