Sabancı: Avrupa’nın Çin’i artık biziz

Sabancı: Avrupa’nın Çin’i artık biziz

Sabancı: Avrupa’nın Çin’i artık biziz
Sabancı: Avrupa’nın Çin’i artık biziz
          
Alman Frankfurter Allgemeine Zeitung gazetesi ‘Anadolu’nun Süper Kadını’ başlığıyla Güler Sabancı ile ilgili bir makele yazdı

Frankfurter Allgemeine Zeitung, Sabancı için, “Türkiye’de az görülen bir örnek” değerlendirmesi yaparken, şu ifadeledi kullandı: “Büyük bir grubunun zirvesinde modern, başarılı ve istediği hedefe ulaşabilen bir kadın. Şarap üretiyor, çağdaş sanat koleksiyonu yapıyor, kadınların konumunun iyileştirilmesi için çalışıyor, Türkiye’nin en iyi üniversitelerinden birini, uluslararası açılımı olan bir müzeyi, Sabancı Holding’le de Türkiye’nin önemli gruplarından birini yönetiyor.”

Avrupa’nın Çin’iyiz

Sabancı’nın filantropi alanındaki çalışmalarında sabırlı olduğu ancak ekonomi alanında hızlı davrandığı yorumu yapılan haberde, şöyle denildi: “İş yaşamında hızlı olmak gerekiyor. Özellikle de Türkiye büyüme yolunda olduğundan ötürü. Güler Sabancı 2005’te Türkiye’nin ‘Avrupa’nın Çin’i olacağı’ iddiasında bulunmuştu. ‘İşte şimdi öyleyiz!’ diyor. Krizlerle sarsılan fakir bir evden büyümenin motoru haline dönüşülmüş olmasını iki etkene bağlıyor: Bir taraftan bankaların yarısının çöktüğü 2001 krizinden sonra esaslı değişiklikler yapıldı. Bankacılık sektörü bu durumdan güçlenerek çıktı, önemli alanlar liberalleştirildi, halkçı politikaların ekonomiye etkisi küçültüldü, politik açıdan hazine üzerinde disiplin uygulanmaya başladı. Diğer taraftan Türkiye ciro sağladığı pazarların portfolyosunu genişletti. Avrupa’da durgunluk olduğunda diğer ihracat pazarları açık kaldı.”

Bölgesel güç imkanı

Sabancı Holding de bu patlamadan yararlanacağını belirten Güler Sabancı’nın “Türkiye bugün bize bölgesel ve küresel aktör olma imkanı veriyor” şeklindeki sözlerine yer verildi. Sabancı ile ilgili yapılan portrede Sabancı’nın güçlü biri olduğunun söylenmesinden hoşlanmadığı izlenimi aktarıldı.

Türk algısı Türkiye gerçeğine denk değil

FRANKFURTER’deki Güler Sabancı ile ilgili haberde, dışarıdaki Türk algısına ilişkin Sabancı’nın görüşleri şu şekilde aktarıldı, “Türkiye’nin dışarıdaki algısına da karşı çıkıyor. Bunun Türkiye’nin gerçek durumuna denk düşmediğini belirtiyor. Bu algılara göre Türkiye’nin geri kalmış olduğu düşüncesini, kasıtlı yapılan genellemelere bağlıyor. “Bir Türk’le karşılaşıldığında hepsinin aynı olduğu düşünülüyor.” Türkiye’nin genç, dinamik bir nüfus ve açık bir toplumla enerjik bir makine olduğunu söylüyor. Geçen on yılda her alanda ileriye doğru bir sıçrama yaptığını belirtiyor. Güler Sabancı’ya göre Türkiye büyüme ve iyileştirmeler açısından hala gelişmekte olan bir ülke. ”

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER