Resmen açıklandı: ABD’de resesyon sona ermiş!

Resmen açıklandı: ABD’de resesyon sona ermiş!

Resmen açıklandı: ABD’de resesyon sona ermiş!
Resmen açıklandı: ABD’de resesyon sona ermiş!

İkinci Dünya Savaşı yıllarından beri ABD ekonomisinin girdiği en büyük durgunluk resmen sona ermiş. Bunu açıklayan ise, ülkede ekonomik durgunluğun resmen başlayıp bittiğini duyurmakla görevli kurul.


İkinci Dünya Savaşı yıllarından beri ABD ekonomisinin girdiği en büyük durgunluk resmen sona erdi. Bunu açıklayan ise, ülkede ekonomik durgunluğun resmen başlayıp bittiğini duyurmakla görevli kurum.

ABD Ulusal Ekonomik Araştırmalar Dairesi (NBER), ülkede ekonomik durgunluğun resmen 2009 yılı Haziran ayında sona erdiğini açıkladı. Massachusetts eyaleti Cambridge merkezli komisyon, açıklamasında, ekonomik durgunluğun 18 ay devam ettiğini belirtti. 2007 yılı Aralık ayında başladı ve 2009 Haziranına kadar sürdü. Daha önce en uzun süren durgunluklar 1973- 1975 ve 1981 – 1982 yılları arasındaydı. İkisi de 16 ay sürmüştü.

Açıklamaya göre, bir rekor kırarak art arda 4 çeyrek boyunca küçülen ABD ekonomisi, Temmuz – Eylül 2009 periyodundan itibaren yeniden büyümeye başladı.

NBER’in durgunluğun bittiği açıklamasının bir yıl sonra gelmesi ise sıradışı değil. NBER’in durgunluğun başladığı ve bittiği açıklamaları genellikle 1 yıl sonra geliyor. Örneğin ABD’nin son ekonomik durgunluğunun başladığını da 2007 Aralık ayından 1 yıl sonra 2008 Aralık ayında duyurmuşlardı.

NBER, verilerini ekonomi tarihçileri ve politik liderler için yapıyor. Sokaktaki Amerikalılının günlük hayatında bir iyileşme anlamına gelmiyor. İşssizlik ornaı bu yaz yüzde 9,6’a ulaşarak rekor kırmıştı.

George Bush’un 8 yıllık başkanlığında da ABD iki kez ekonomik durgunluk yaşamıştı. Birincisi 2001 Mart ayında başlayıp aynı yılın Kasım ayında sona ermişti. İkincisi ise 2007 Aralık ayında başlamıştı.


(Turkish Journal)

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109