Merkez Bankası faiz kararını açıkladı

Merkez Bankası beklentilerin aksine politika faizini artırmadı.

Merkez Bankası faiz kararını açıkladı
 Merkez Bankası faiz kararını açıkladı

Merkez Bankası beklentilerin aksine politika faizini artırmadı. Dolar/TL kararın ardından rekor kırarken faizin açıklandığı ilk saniyelerde dolar/TL 12 kuruş, euro/TL 24 kuruş yükseldi.
Piyasaların merakla beklediği faiz kararı açıklandı. Kurul, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 10,25 düzeyinde sabit tutulmasına karar verdi.

Kurul ayrıca, para politikası operasyonel çerçevesinde değişikliğe giderek Geç Likidite Penceresi işlemlerinde uygulanacak Merkez Bankası borç verme faiz oranı ile gecelik borç verme faiz oranı arasındaki farkın 300 baz puan olarak belirlenmesine karar verdi. İlgili fark daha önce 150 baz puan idi. Bu karar TCMB’nin politika faizini artırmadan likidite adımlarıyla piyasalardaki faizleri daha fazla yükseltebileceğine işaret ediyor. Karar TCMB’nin yapabileceği sıkılaştırmanın üst limitini 150 baz puan artırıyor.

Geç Likidite Penceresi (GLP) faiz oranı yüzde 13,25’ten yüzde 14,75’e yükseltildi ve böylece örtülü bir faiz artışı yapılmış oldu. Piyasalar faizin artırılmasını bekliyordu.
Murat Uysal göreve geldikten sonra ilk dokuz toplantıda indirime giderek faizi yüzde 24 seviyesinden yüzde 8.25 seviyesine düşüren Merkez Bankası, Eylül 2018’den sonra ilk defa geçen ay 200 baz puan faiz artışına gitmişti.


Bankadan yapılan açıklamada,” Küresel ekonomide, ülkelerin attığı normalleşme adımlarıyla üçüncü çeyrekte kısmi toparlanma sinyalleri gözlenmekle beraber toparlanmaya ilişkin belirsizlikler devam etmektedir. Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler genişleyici parasal ve mali duruşlarını sürdürmektedir. Salgın hastalığın sermaye akımları, finansal koşullar, dış ticaret ve emtia fiyatları kanalıyla oluşturmakta olduğu küresel etkiler yakından takip edilmektedir.” ifadeleri kullanıldı.
EKONOMİ TOPARLANIYOR VURGUSU
“İktisadi faaliyetteki toparlanma devam etmektedir.” denilen açıklamada, “Son dönemde atılan politika adımlarıyla birlikte ticari ve bireysel kredilerdeki normalleşme eğilimi belirginleşmiştir. Salgın tedbirleri kapsamında uygulanan destekleyici politikaların kademeli olarak geri alınmasıyla ithalatta öngörülen dengelenmenin başladığı görülmektedir. Mal ihracatındaki güçlü toparlanma, emtia fiyatlarının görece düşük seviyeleri ve reel kur düzeyi önümüzdeki dönemde cari işlemler dengesini destekleyecektir.” ifadelerine yer verildi.

'YATIRIMCILAR PARLAK BİR KIRMIZI IŞIK GÖRDÜ'
Bluebay Asset Management'tan Timothy Ash, 'Bence birçok yabancı yatırımcı parasını yeniden Türkiye'ye getirmek için yeşil bir ışık görmek adına bu kararı (PPK) yakından takip ediyordu. Bu karar ile parlak bir kırmızı ışık gördüler' dedi.
‘TEDBİRLER DEVAM EDECEK’ DENİLDİ
PPK açıklamasında enflasyonun öngörülenden daha yüksek bir seyir izlediğine dikkat çekilirken, “Enflasyon beklentilerinin kontrol altına alınması ve enflasyon görünümüne yönelik risklerin sınırlanması amacıyla para politikası ve likidite yönetimi kapsamında atılan adımlarla finansal koşullarda belirgin bir sıkılaşma sağlanmıştır. Bu doğrultuda Kurul, politika faizinin sabit tutulmasıyla birlikte, likidite yönetimindeki esnekliğin arttırılmasına ve enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar likidite tedbirlerinin sürdürülmesine karar vermiştir” denildi.

İsa Kırım

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER