Madenlere uluslararası standart geliyor

Maden sahalarımızda yapılan arama ve işletme faaliyetlerine ait sondaj, analiz, test ve her türlü çalışma verisi artık uluslararası standartlarda ve tüm dünyada geçerli UMREK kodu ile raporlanacak.

Madenlere uluslararası standart geliyor

 Madenlere uluslararası standart geliyor 


Maden sahalarımızda yapılan arama ve işletme faaliyetlerine ait sondaj, analiz, test ve her türlü çalışma verisi artık uluslararası standartlarda ve tüm dünyada geçerli UMREK kodu ile raporlanacak


Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Türkiye`nin Ulusal Maden Kaynak ve Rezerv Raporlama Komisyonu ile madenlerde yeni bir döneme girildiğini belirterek, "CRIRSCO üyeliğiyle beraber, maden sahalarımızda yapılan arama ve işletme faaliyetlerine ait sondaj, analiz, test ve her türlü çalışma verisi artık uluslararası standartlarda ve tüm dünyada geçerli UMREK kodu ile raporlanacak. Şimdi madenlerde `Türkiye vakti` diyoruz.

Türkiye`de yatırım yapan hiçbir yatırımcı kaybetmedi, istiyoruz ki madencilik alanında da yatırımcılar girsin, kazansın." dedi. 
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Ulusal Maden Kaynak ve Rezerv Raporlama Komisyonu'nun (UMREK), Uluslararası Maden Rezervleri Raporlama  Standartları Komisyonu (CRIRSCO) üyeliği tanıtım toplantısında konuştu.
 

Göreve geldikleri günden bu yana enerji sektörüne dinamik bir yapı  kazandırdıklarını ifade eden Albayrak, başlattıkları dönüşüm hamlesinin güzel  sonuçlarını aldıklarını söyledi.
 

Albayrak, daha önce dile getirdikleri "madencilik önümüzdeki dönemin  parlayan yıldızı olacak" hedefi kapsamında, 2016'da kurulan UMREK'in geçen ay  CRIRSCO üyeliğine kabul edildiğini kaydetti.

 
UMREK'in CRIRSCO'nun Avrasya'daki ilk, dünyadaki 13'üncü üyesi  olduğunu belirten Albayrak, söz konusu üyeliğin ne anlama geldiğini ise şu  şekilde açıkladı:

 
"CRIRSCO üyeliğiyle beraber, maden sahalarımızda yapılan arama ve  işletme faaliyetlerine ait sondaj, analiz, test ve her türlü çalışma verisi artık  uluslararası standartlarda ve tüm dünyada geçerli UMREK kodu ile raporlanacak.  UMREK kodu finans kuruluşları, sektörün tüm paydaşları ve kamu için ortak ve  yegane piyasa raporlama standardı olacak. Böylece raporlara ilişkin uluslararası  güvenin sağlanması ve korunmasını da teminat altına alacağız. Daha önce  Türkiye’de hazırlanan raporlar, uluslararası geçerliliği olmadığı için finans  kuruluşları tarafından kabul edilmiyordu. Madencilerimiz finansman için yurt  dışından raporlama kuruluşlarına kaynak ayırıyordu. Bu da zaman kaybına ve yurt  dışına kaynak akışına neden oluyordu. Artık, firmalarımız yurt dışındaki yetkin  kişilere büyük paralar ödeyerek bu hizmeti almak zorunda kalmayacak. Bu raporları  artık bağımsız, yetkin kişiler hazırlayacak, UMREK sertifikalandıracak. Finansman  kurumları da kredilerinde bu raporları dikkate alacak."

 
UMREK sayesinde tüm raporlama işlemlerinin artık kendi yetkin  mühendislerimiz tarafından yapılacağını vurgulayan Albayrak, "Böylece çok önemli,  eğitimli iş gücü istihdamı sağlayacağız. Bunun için UMREK ile birlikte  Yerbilimleri Maden ve Metalürji Profesyonelleri Birliği'nin (YERMAM) de  kuruluşunu tamamladık. Yetkin kişi sertifikası YERMAM tarafından önerilecek,  sertifikayı UMREK verecek. Çok sayıda farklı mühendislik disiplinine de büyük bir  iş alanı sağlayacağız." diye konuştu.

 
Albayrak, enerjinin yerlileşmesi kadar teknolojinin ve insan  kaynağının yerlileşmesine de önem verdiklerinin altını çizerek, Türkiye'yi enerji  teknolojilerinde üretim üssü yapmak için her projelerinde yerli istihdam ve yerli  teknoloji şartı koyduklarını anlattı.

 
"YATIRIMCI İHTİYACI OLAN VERİYİ ALACAK"

 
Albayrak, UMREK ile yatırımcının risklerini azalttıklarını ve veri  kolaylığı sağladıklarını belirterek, şöyle devam etti:

 
"Yatırımcı uluslararası standartlarda daha açık, daha şeffaf ve daha  güvenilir bilgiye erişim imkanı yakalayacak, istediği bilgiye her an  ulaşabilecek. Daha önce bürokrasinin işleri yavaşlatmak için hep arkasına  sığındığı bir gerekçe vardı. Muğlak ve kişilere göre değişen devlet sırrı. Anlam  vermek imkansız. Bir devlet dairesinden aldığınız bilgiyi diğer devlet dairesi  devlet sırrı diyerek sizinle paylaşmazdı. Kanunda her şey açık seçik yazmasına  rağmen herkes kendi kafasına göre standart belirliyordu. İşte bugüne kadar iş  yapmaktan korkan, imza atmaktan korkan, 'aman başıma iş almayayım' diyen  bürokratlar yüzünden büyük vakit kaybettik. UMREK ile beraber madencilikte bu  anlayışa artık dur diyeceğiz. Yatırımcı gelecek hangi veriye ihtiyacı varsa  alacak, değerlendirecek ve kararını verecek. Bu veriler yatırımcılarla  paylaşılacak ki üretime geçsin. İstihdam artsın, ekonomi büyüsün."

 
"MADEN REZERVLERİMİZ HATIRI SAYILIR NOKTADA"
  

Albayrak, madencilik sektörünün Türkiye için hayati ve kritik bir önem  taşıdığını ve ham maddede bir çarpansa, yarı mamulde sekiz, tam mamule döndüğünde  24 çarpana kadar çıkabilecek katma değer üreten bir sektör olduğunu anlattı.

 
Gelişmiş ülkelerde madenciliğin gayri safi yurt içi hasılaya oranına  dikkati çeken Albayrak, "Gelişmiş ülkelerde madenciliğin gayri safi yurt içi  hasılaya oranı yüzde 5’ler, 6’lar, 7’ler düzeyinde. Türkiye’de bu oran yüzde  1’ler düzeyinde. Yetmez, burada 5 kat, 6 kat, 7 kat büyüyecek devasa bir  potansiyel var. Bunu değerlendirmek zorundayız." ifadelerini kullandı.
 

Albayrak, maden rezervi noktasında Türkiye'nin dünyanın hatırı sayılır  ülkeleri arasında yer aldığını belirterek, "Ancak önemli olan ne kadar fazla  rezerve sahip olduğumuz değil, bu rezervleri işleyecek, bunları değere  dönüştürecek sürdürülebilir bir sisteme sahip olmaktır. Bugün maden ithalatımız  11 milyar dolar civarında. Türkiye’yi artık hammadde üretip satan değil, ileri  teknolojiyle dünya pazarlarına katma değerli yüksek ürünler sunan bir ülke  konumuna getirmek durumundayız." diye konuştu.

 
"ŞİMDİ MADENLERDE TÜRKİYE VAKTİ"

 
Albayrak, enerjinin diğer alanlarında olduğu gibi madencilikte de  yerli üretimi destekleyerek bu alanda ciddi bir pazar hareketliliği  oluşturacaklarını söyledi.

 
Kamunun üzerine düşen her gerekliliği yerine getirerek özel sektöre  vereceği desteğin ve sektörün de güven ve cesaret ile elini taşın altına  koymasının önemine değinen Albayrak, "Bizler sektörün yanındayız. Bugüne kadar  sizinle güçlü iletişimde olduk. Sorunlarınızı en hızlı şekilde çözecek  mekanizmaları kurduk. Artık hazırlık dönemi bitti. Şimdi madenlerde 'Türkiye  vakti' diyoruz. Türkiye'de yatırım yapan hiçbir  yatırımcı kaybetmedi, istiyoruz  ki madencilik alanında da yatırımcılar girsin, kazansın." dedi.

 
Bakan Albayrak, madenlerin artık Türkiye'de zenginleştirileceğini  belirterek, şunları kaydetti:

 "Maden sahalarımızı artık katma değeri yüksek uç ürün üretecek  fabrikaların kurulması şartıyla ihaleye açacağız. Yerli üretimi, Ar-Ge ve  inovasyonu destekleyecek bir sistemle madencilik sektöründe arzuladığımız  teknolojik dönüşümü de hayata geçirmiş olacağız. Diğer yandan cari açığın  azaltılmasına da önemli bir katkı sunacağız. Dünya ile rekabet edecek güçte  sektör oyuncularını çıkarmak, uluslararası alanda güvenlik, denetim ve iş  güvenliği kriterlerini koyarak örnek bir sektör oluşturmak istiyoruz. Bir kere  daha şu hususun altını çizmek istiyorum, iş ve işçi güvenliğinde kesinlikle ve  kesinlikle sıfır tolerans uygulayacağız. Bütün gayretimiz, bir taraftan  yatırımcının yatırımının karşılığını alabildiği, diğer taraftan da her anlamda  itibar sahibi bir sektörü el birliği ile sağlamak."

İsa Kırım

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109