Karadeniz'de petrol müjdesi

Karadeniz'de petrol müjdesi

Karadeniz'de petrol müjdesi
Karadeniz'de petrol müjdesi
     
2023'te Türkiye'nin petrolde kendi kendine yeterli olma hedefiyle Karadeniz'de başlatılan sondaj çalışmalarından sevindirici haberler geldi

Cumhuriyet'in 100. kuruluş yıldönümü olan 2023'te Türkiye'nin petrolde kendi kendine yeterli olma hedefiyle Karadeniz'de başlatılan sondaj çalışmalarından sevindirici haberler geldi. Sinop'ta açılan kuyulardan sonuç alınamazken TPAO'nun Sürmene açıklarında yaptığı sondajda petrol emaresine rastlandı. ABD'li Exxon Mobil'e ait Deepwater Champion platformunun sonbahar aylarında bölgeye gelerek detaylı inceleme yapması bekleniyor.

Sinop açıklarındaki sondajlardan sonuç çıkmazken Doğu Karadeniz'deki petrol arama çalışmalarından umutlu haberler gelmeye başladı. Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın (TPAO) Trabzon-Sürmene 1 kuyusunda yaptığı sondaj çalışmalarında petrol emaresine rastlandı. Ümitlerin kesildiği bir dönemde 4.800 metrede bulunan petrol iziyle ilgili Enerji Bakanlığı kaynakları "Son derece önemli bir gelişme." değerlendirmesinde bulundu. Bölgede gerçekten üretilebilir ölçüde petrol olup olmadığının tespiti için büyük sondaj platformlarıyla detaylı araştırma yapılması gerekiyor. Brezilyalı Petrobras, geçen yıl Sinop açıklarında arama çalışmalarına başlamıştı. Ancak petrol bulunamadığı için platformun sökülerek götürülmesine karar verildi. ABD'li Exxon Mobil ise kısa bir süre sonra Samsun açıklarında Deepwater Champion platformu ile sondaja başlayacak. Çalışmaların erken bitirilmesi halinde sonbahar aylarında platform Sürmene'deki kuyuya yönlendirilecek.

Türkiye, Cumhuriyet'in 100. kuruluş yıldönümü olan 2023'te petrolde kendi kendine yeter hale gelmek istiyor. Bunun için milli petrol şirketi TPAO, Karadeniz'deki muhtemel petrol sahalarına yoğunlaştı. Daha önce açılan 3 kuyudan olumlu sonuç alınmamasına karşın çalışmalara devam ediliyor. Son olarak TPAO masrafların tamamını kendisi karşılayarak Trabzon'un Sürmene ilçesi açıklarında petrol arama-sondaj çalışması yaptı. Sürmene ruhsat sahası, TPAO'nun en ümitli olduğu bölgeler arasında yer alırken, açılan kuyuda petrol emaresine rastlandı. Enerji yönetimi, Karadeniz'e arama için yeni getirilen ve çok daha üstün özelliklere sahip olan Deepwater Champion platformuyla çalışmalara devam edileceğini açıkladı.

Exxon Mobil'e ait platform, aynı anda arama ve üretim yapabilecek iki kuleden oluşurken, sondaj için 12 bin metre derinliğe kadar inebiliyor. Platformun yapacağı çalışmayla bulunan petrol emareleri değerlendirilecek. Sürmene 1 ve paralelinde Sürmene 2 kuyusu için de arama-test üretimleri söz konusu olabilecek. Öte yandan Leiv Eiriksson platformunun bölgeden ayrılmasıyla ilgili farklı değerlendirmeler de yapılıyor. Bunların başında platformla ilgili sözleşmenin bittiği, teknik sebepler, platformun ortaklık yapısının değişmesi ve uzun süre bölgede kalması gibi iddialar ortaya atılıyor.  

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109