İşkur'dan garantili iş kursu, 2000 Tl. Maaş

Devlet, İşkur kanalı ile 42 ayrı meslek dalında 90 kurs düzenleyerek, bu yıl 10 bin kişiyi iş sahibi yapacak. Teorik eğitimler fabrika ve atölyelerde yapılacak.

İşkur'dan garantili iş kursu, 2000 Tl. Maaş

Tüm dünya işsizlik sorunu ile uğraşırken, Türkiye`de, bu alanda önemli çalışmalar yapılıyor. Bu kapsamda, İşkur bünyesinde doğrudan ihtiyaca yönelik kurslar açılacak ve yapılacak eğitimler uzman kişiler tarafından verilecek. İhtiyaca yönelik açılan kurslarda pratik eğitimler fabrika, atölye, hastane, okul, çağrı merkezleri ve lokanta gibi doğrudan eğitimi alınan işkolunun tesislerinde yapılacak.


Çeşitlilik artacak

Bugün`ün haberine göre yıl içinde açılan kurslarda iş dünyasının istihdam ihtiyacı esas olacak. Bu yılın ilk kursları arasında CNC freze tezgahı operatörü, çağrı merkezi görevlisi, dikiş makinesi operatörü, hasta kabul görevlisi gibi meslek dalları bulunuyor. Meslek sayısının ise yıl içinde ihtiyaca yönelik olarak artırılması öngörülüyor. Bu yılın ilk kursları 13 ilde 40 ayrı dalda açılacak. İstihdam garantili kursların sayısı şimdilik 90 civarında. En çok kursun açılacağı il İstanbul olarak görünüyor. İstanbul`u Adana, Gaziantep ve Samsun izliyor. Kurslara katılanların günlük ihtiyaçlarını gidermeleri için günlük 15 lira para veriliyor. Eğitimlerin süresi ise en az 60 en çok 600 saat olarak değişiyor.


Maaş 2 bine çıkıyor

2011 yılı içinde toplam 191 kurs düzenlendi. Bu kurslarda 8 bin 703 kişiye eğitim verildi. Bu yıl içinde düzenlenecek kurslar sonucunda en az 10 bin kişinin eğitileceği hesaplanıyor. Geçen yıl eğitim alan kursiyerlerin şu an yüzde 50`si istihdama katılmış durumda. Bu yıl eğitilecek kursiyerlerin ise yüzde 70`inin istihdama katılması bekleniyor. Eğitim alan kişilerin 700- 2 bin lira arası maaşla işe başlaması bekleniyor.


İşverene prim desteği

İşsizlikle mücadelede atılan adımların devamlılığını sağlamak için iş dünyasına sigorta isveren payı desteği de veriliyor. İşkur eğitimlerinden birini tamamlayan kursiyeri işe alan işyeri, kursiyer için ödenecek sigorta işveren payını 42 ay boyunca ödemiyor. Ödemeyi işveren adına İşkur yapıyor.

İşverenler destekliyor

Bu tür kursları iş dünyası da destekliyor. Türkiye İş Makineleri Derneği Başkanı Cüneyit Divriş, Takım Tezgahları Sanayici ve İşadamları Başkanı Dr. Erdal Gamsız ve Türkiye Tekstil Sanayii İşverenleri Sendikası Başkanı Halit Narin yakın zamanda böyle bir kurs hazırlıkları içinde olduklarını söyledi. Çelik İhracatçıları Birliği Başkanı Namık Ekinci`de konuya ilişkin çözümü endüstri meslek liseleri açarak bulduklarını dile getirdi.

Meslek danışmanları martta işbaşı yapıyor


Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik de, bu yıl aktif işgücü programlarına yaklaşık 1,5 milyar lira kaynak ayırdıklarını belirterek, şunları söyledi: "Toplum Yararına Çalışma Projesi`yle son 3 yılda 147 bin kişiye istihdam sağladık. İş arayanla işçi arayan arasında köprü vazifesi görecek olan 2 bin iş ve meslek danışmanı mart ayında göreve başlayacak. İş dünyasının aktörleriyle birlikte 651 meslek standardı belirlendi ve 225 tanesi yürürlüğe girdi. Eylem Planı çerçevesinde 38 tedbirden 24`ünü devreye soktuk diğerlerini de devreye alacağız."
İstanbul Ajansı

Güncelleme Tarihi: 19 Şubat 2012, 21:51
YORUM EKLE
YORUMLAR
bahabülentyıldız
bahabülentyıldız - 5 yıl Önce

eğitimalıpişkurmakbizeyardımcıolabilirmisin

SIRADAKİ HABER

banner110

banner109