İşe giriş kapısı CV

Özgeçmiş hazırlamanın size ne yararı olacak? Özgeçmişinizde neler yazmalı? İşte tüm detayları sizler için derledik.

İşe giriş kapısı CV
İşe giriş kapısı CV

Özgeçmiş hazırlamanın size ne yararı olacak? Özgeçmişinizde neler yazmalı? İşte tüm detayları  sizler için derledik.

Bir iş bulmanın ilk yolu özgeçmiş hazırlamaktan geçiyor.


Özgeçmiş nedir?


Cv, Curriculum Vitae’nin kısaltılmışıdır. Curriculum Latin kökenli bir kelime olup “Koşu”, “Çerçeve”, “Döngü” anlamına gelir. Vitae ise yine Latince kökenli bir kelime olup “Hayat” demektir. Curriculum Vitae ise günümüz iş hayatında özgeçmiş anlamında kullanılmaktadır. CV kısaca kişilerin eğitim, profesyonel tecrübe, yetkinlik ve becerilerini anlattıkları bir dokümandır.


Özgeçmişte neler olmalı?


Özgeçmişinizde kişisel bilgiler, eğitim ve nitelikler, iş tecrübeleri, ilgi alanları, başarılar, beceriler, kariyer hedefleri ve referanslar gibi başlıklar yer almalı.

Kişisel bilgiler: İsminiz, adresiniz, doğum tarihiniz ve sizinle iletişim kurulabilmesi için telefon numaranızı ve e-posta adresinizi yazmanız yeterli.

Eğitim ve nitelikler: Mezun olduğunuz okullar ve derecelerini yazmanız gerekli. Ayrıca bitirdiğiniz kurs ve seminerleri, aldığınız sertifikaları da yazabilirsiniz.

İş tecrübeleri:  Özgeçmişinizin en önemli bölümü iş deneyimlerinizin yer aldığı kısım. İşverenler kariyer hayatınız boyunca hangi aşamalardan geçtiğinize dikkat eder.


Bu bölümü yazarken mutlaka dikkat edilmesi gerekenler:


Hangi tarihler arasında nerede, hangi pozisyonda çalıştığınızın bilgisini verin. İş tanımı yapmanız çok önemli. Çalıştığınız kurumda neler yaptığınızdan, kaç kişiyle çalıştığınızdan ve iş becerilerinizden kısaca bahsedin.

İlgi alanları: Bu bölüm kısa ve amacına uygun olarak yazılmalı. İşe, hobilerinizi yazmakla başlayabilirsiniz. Sıra dışı hobiler kendinizi ön plana çıkarmanıza yardımcı olabilir.

Beceriler: Bu bölümde kullanabildiğiniz bilgisayar programlarını ve bildiğiniz yabancı dilleri okuma, konuşma ve yazma derecelerinizi belirtin.

Kariyer hedefleri:  Başvurduğun pozisyona uygun özelliklerinizi anlatabileceğin, kendini tanıtacağın ve başvuru amacınızı belirteceğin kısa bir yazı yazmalısın.

Referanslar: Bu alana sizi tanıyan ve hakkınızda işverenlere tavsiyede bulanabilecek kişileri yazın. Referanslar, özgeçmişinizde oldukça önemli bir yere sahip.

Etkili özgeçmiş hazırlama için püf noktalar

•    A4 kağıda yazılmalı.

•    Özgeçmiş en fazla 2 sayfa olmalı.

•    Uzun paragraflardan kaçınılmalı.

•    Birinci ya da üçüncü tekil kişi ağzıyla yazılmalı.

•    Genellikle “Times New Roman” veya “Arial” gibi kolay okunabilen karakterler kullanmalı, 11 ya da 12 punto ile yazılmalı.

•    İmla kurallarına dikkat edilmeli.

•    Başvurulan pozisyona uygun bir ön yazı hazırlanmalı. Genel başvuru yapılıyorsa, ön yazıda hangi alanda çalışmak istendiği belirtilmeli.

•    Ters kronolojik sıra takip edilmeli.

•    Gereksiz bilgiler eklenmemeli.

•    Silik, bulanık, arka planı karışık fotoğraflar eklememeli.

•    Özgeçmişinizi 3-4 kişiye okutun, yazımından emin olmadığınız sözcükleri kullanmayın.

•    Özgeçmişinizdeki bilgiler gerçekçi olsun, dürüstlük önemli.


Derleyen: Gözde Kesen / İstanbul Ajansı






Güncelleme Tarihi: 22 Aralık 2016, 12:41
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109