Havadan para kazandı Havalimanlarına yapılan yatırımdan bütçeye 9 milyar dolar kaynak aktı

Havadan para kazandı Havalimanlarına yapılan yatırımdan bütçeye 9 milyar dolar kaynak aktı

Havadan para kazandı Havalimanlarına yapılan yatırımdan bütçeye 9 milyar dolar kaynak aktı
Havadan para kazandı
Havalimanlarına yapılan yatırımdan bütçeye 9 milyar dolar kaynak aktı


Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, havalimanlarından kamunun bütçesine 9 milyar dolar kaynak girişi olduğunu belirterek, "Havacılık yapılan yatırımların kat kat geriyi dönüşünü sağlamış oldu. Havaya yatırım yaptık, havadan da para kazandık" dedi.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Türkiye'nin bugün iç ve dış toplam 170 noktaya sefer yapan küresel bir havayolu şirketine sahip olduğunu belirterek, ''THY, bir yandan yolcu taşımacılığını arttırmayı sürdürürken, bir yandan da teknik, bakım, onarım alanındaki kapasitesini genişletmeye başlattı ve THY bünyesinde Teknik A.Ş'yi oluşturularak, bu yönde sadece kendi ihtiyaçlarını karşılamak değil, 41 milyar dolara varan dünyadaki bakım ve onarım hacminden pay almak için önemli yatırımları hayata geçiriyor'' dedi.

AVRUPA'NIN EN BÜYÜĞÜ
Yıldırım, THY filosuna yeni katılan uçakların teslimi, THY Teknik A.Ş ve Amerikan menşeli motor üreticisi Pratt&Whitney'in ortaklığıyla kurulan Türk Motor Merkezi'nin açılışı dolayısıyla Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı'nda düzenlenen törene katıldı.

Yıldırım yaptığı konuşmada, Türk sivil havacılığının yeni bir başarısına bugün şahit olduklarını belirterek, Türk Motor Merkezi'nin açılışı, Airbus 330 ve 777 Boing serisinden uçakların filoya katılması ile bölgenin, Avrupa'nın en büyük bakım ve onarım merkezinin temel atma törenini gerçekleştirdiklerini söyledi.

Göreve geldiklerinde Türk sivil havacılığının durumunun pek de parlak olmadığını, kriz sonrası rekabet gücünü kaybettiğini, adeta uçmanın imtiyaz haline geldiğini belirten Yıldırım, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın o günlerde bir talimat verdiğini ve Türkiye'de her vatandaşın uçağa bineceğini, havayolunun halkın yolu olacağını söylediğini ifade etti.

Bu süre içinde THY'nin küresel bir marka olduğunu, bu yönde gittikçe de mesafe kat ettiğini belirten Yıldırım, ''59 uçakla devralmıştık, şu anda 150 uçağa yaklaştı. Önümüzdeki ve takip eden yıllarda bu sayı daha da artacak. THY, bugün Avrupa'nın 4'üncü ve 5'inci en büyük havayolu şirketi. Dünya sıralamalarında 3 ülkeyle birlikte 9, 10 ve 11. sırayı paylaşıyor. Bugün iç ve dış toplam 170 noktaya sefer yapan küresel bir havayolu şirketimiz var" diye konuştu.

100 MİLYONLUK HEDEF
Göreve başladığında, Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü'nün raporunu önüne getirdiklerini anlatan Yıldırım, şunları kaydetti:

''Bu rapor diyor ki, Türkiye 2015 yılında 55 milyon hava taşımacılığına ulaşabilir. Biz bu uluslararası kuruluşun tahminini 2005 yılında geçtik. Bu yıl inşallah 100 milyonu devireceğiz. 100 milyonun üzerinde iç ve dış taşımacılık değerine ulaşacağız. Havacılık cirosu, 2 milyardan 10 milyarın üzerine çıktı. Sektörde çalışan sayısı 48 binden 110 bine yükseldi. 7 milyar dolar hava alanlarımıza kamu bütçesinden yap-işlet-devret modeliyle yatırım yaptık. Antalya, İstanbul Atatürk ve Sabiha Gökçen tekrar uzun vadeli yap-işlet-devret modeliyle kiraya verildi ve bu 3 havalimanımızdan kamunun bütçesine 9 milyar dolar kaynak girişi oldu. Havacılık yapılan yatırımların kat kat geriyi dönüşünü sağlamış oldu. Havaya yatırım yaptık, havadan da para kazandık.''
ht ekonomi

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER